Powszechna Sterylizacja N°3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 09, 2016 20:58 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2450 kotów i tniemy dalej!

Chiara pisze:
Katia K. pisze:
A chciałam jeszcze napisać o takiej przykrej sprawie. W Lublinie w tegorocznym budżecie obywatelskim wygrał m.in. projekt bezpłatnych sterylizacji, jest już po drugim przetargu. Czytałam dziś na lubelskich grupach już kolejną opinię o jednej z przychodni, które przetarg ponownie wygrały. Podobno bezpłatne zabiegi są przeprowadzane "na odwal", kocice wracają w stanie szoku, odwodnione, zainfekowane. Równolegle ludzie wychwalają tamtego lekarza, że ich kotki i suki operował profesjonalnie - za pieniądze. Szokujące i bardzo przykre.
W ogóle mam ostatnio takie przemyślenia, że nawet wychwalani pod niebiosa i polecani lekarze potrafią porządnie zawieść. Także do bardzo dobrych opinii o lecznicach, lekarzach należy jednak podchodzić z dystansem.

Przy współpracy z lecznicami trzeba być w stałym kontakcie z wolontariuszami, to grupa ludzi dobrze zorientowana jak operacja i opieka powinna wyglądać. Natomiast na taki wywiad ja sobie mogę pozwolić, a urzędnicy już nie bardzo, bo przetarg rządzi się swoimi prawami. Ja mogę się wycofać ze współpracy lub jej nie podjąć na podstawie informacji, które ktoś mi doniesie, urzędnik jest w trochę innej sytuacji, a nawet najgorszy konował może się doskonale zaprezentować w rozmowie. Weci talonowi choć tani często są fatalni i dostaję na nich sporo skarg. :( Ale tylko raz jak dotąd udało się odebrać talony.

Poza tym nawet najlepsza lecznica może się zwyczajnie zepsuć, wszyscy jesteśmy tylko ludźmi dlatego trzeba trzymać rękę na pulsie.

"Zwykli" ludzie nie za dużo mogą zrobić. Ty działasz z imienia fundacji, to zawsze coś.
Dziś doczytałam, że w lecznicy, o której napisałam, nie tylko wet, ale i technik jest fatalna, kotkę z łapki do transportera przeganiała metalową pałką, kotka nie wytrzymała ze strachu, narobiła pod siebie, co zostało skwitowane jakąś debilną uwagą :? Jak będziesz chciała, podam Ci, co to za lecznica.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Pon lip 11, 2016 21:37 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2450 kotów i tniemy dalej!

Kotka N°2243 z Bielska Podlaskiego, ul. Północna:

Obrazek

Kotka N°2244 Kotka z Bielska Podlaskiego, ul. Żeromskiego:

Obrazek

Kotka N°2245 z Bielska Podlaskiego, ul. Wiejska:

Obrazek

Kotka N°2246 z Brańska:

Obrazek

Kotka N°2298 ze wsi Kotły:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/f4a86d0e09c43d2b

Kotka N°2300 ze wsi Saki:

Obrazek

Kotka N°2301 ze wsi Postołowo:

Obrazek

Kotka N°2302 ze wsi Parcewo:

Obrazek

Kotka N°2303 ze wsi Krzywa:

Obrazek

Kotka N°2304 ze wsi Lewki:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/7e863569799b0588

Kotka N°2306 ze wsi Dubiażyn:

Obrazek

Chiara

Od: Pt mar 18, 2005 20:40

Post » Wto lip 12, 2016 6:30 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2450 kotów i tniemy dalej!

Chyba gospodarze przekazują sobie ten sposób ze skrzynką w parcianym worku, to już kolejny taki obrazek z Podlasia.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto lip 12, 2016 12:07 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2450 kotów i tniemy dalej!

Katia K. pisze:Chyba gospodarze przekazują sobie ten sposób ze skrzynką w parcianym worku, to już kolejny taki obrazek z Podlasia.

Nie, to ta sama kotka była na fejsie, tylko płacimy z gigantycznym poślizgiem. :lol:

Chiara

Post » Wto lip 12, 2016 13:56 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2450 kotów i tniemy dalej!

Katia K. pisze:
Chiara pisze:
Katia K. pisze:
A chciałam jeszcze napisać o takiej przykrej sprawie. W Lublinie w tegorocznym budżecie obywatelskim wygrał m.in. projekt bezpłatnych sterylizacji, jest już po drugim przetargu. Czytałam dziś na lubelskich grupach już kolejną opinię o jednej z przychodni, które przetarg ponownie wygrały. Podobno bezpłatne zabiegi są przeprowadzane "na odwal", kocice wracają w stanie szoku, odwodnione, zainfekowane. Równolegle ludzie wychwalają tamtego lekarza, że ich kotki i suki operował profesjonalnie - za pieniądze. Szokujące i bardzo przykre.
W ogóle mam ostatnio takie przemyślenia, że nawet wychwalani pod niebiosa i polecani lekarze potrafią porządnie zawieść. Także do bardzo dobrych opinii o lecznicach, lekarzach należy jednak podchodzić z dystansem.

Przy współpracy z lecznicami trzeba być w stałym kontakcie z wolontariuszami, to grupa ludzi dobrze zorientowana jak operacja i opieka powinna wyglądać. Natomiast na taki wywiad ja sobie mogę pozwolić, a urzędnicy już nie bardzo, bo przetarg rządzi się swoimi prawami. Ja mogę się wycofać ze współpracy lub jej nie podjąć na podstawie informacji, które ktoś mi doniesie, urzędnik jest w trochę innej sytuacji, a nawet najgorszy konował może się doskonale zaprezentować w rozmowie. Weci talonowi choć tani często są fatalni i dostaję na nich sporo skarg. :( Ale tylko raz jak dotąd udało się odebrać talony.

Poza tym nawet najlepsza lecznica może się zwyczajnie zepsuć, wszyscy jesteśmy tylko ludźmi dlatego trzeba trzymać rękę na pulsie.

"Zwykli" ludzie nie za dużo mogą zrobić. Ty działasz z imienia fundacji, to zawsze coś.
Dziś doczytałam, że w lecznicy, o której napisałam, nie tylko wet, ale i technik jest fatalna, kotkę z łapki do transportera przeganiała metalową pałką, kotka nie wytrzymała ze strachu, narobiła pod siebie, co zostało skwitowane jakąś debilną uwagą :? Jak będziesz chciała, podam Ci, co to za lecznica.

A my a własciwie moja gmina mamy taki fajny sposób na rozsadne stosowanie przepisów przetargowych i dyscyplinowanie wetów. Na terenie gminy działaja 4 przychodnie. Na usługi weterynaryjne co roku gmina przeznaczane ok 60-90 tys zł. Gmina liczy 12 tys mieszkańców, wiec te 90 tys starczało dla wszystkich chetnych. Czyli kwota nizsza niz graniczne 30 tys Euro, wiec nie musi byc przetargu publicznego. Wszystkie 4 przychodnie sa zapraszane do negocjacji cenowych. 3 zawsze sa chetne 4 odmawia. Umowy sa podpisywane z tymi trzema i ludzie na zleceniu dostaja informacje gdzie z danym talonem moga sie udać tj. 3 wydrukowane adresy. Wiec kazdy wybiera tego weta do którego ma zaufanie a wetom zalezy aby tego zaufania nie stracić. Za kota gmina płaci 90 zł a za kotkę 190. Talonów starcza do listopada, w tym roku wojewoda mazowiecki trochę namieszał, wiec pewnie zostana niewykorzystane środki.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Wto lip 12, 2016 14:09 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2450 kotów i tniemy dalej!

Trzeba też podkreślić, że jest wielu bardzo dobrych wetów talonowych, bo to nam umyka, a mam też takie informacje na szczęście. :201461

Chiara

Post » Wto lip 12, 2016 15:01 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2450 kotów i tniemy dalej!

Chiara pisze:
Katia K. pisze:Chyba gospodarze przekazują sobie ten sposób ze skrzynką w parcianym worku, to już kolejny taki obrazek z Podlasia.

Nie, to ta sama kotka była na fejsie, tylko płacimy z gigantycznym poślizgiem. :lol:

:oops: Człowiek już głowę traci w tym wirtualnym świecie :oops:

Chiara pisze:Trzeba też podkreślić, że jest wielu bardzo dobrych wetów talonowych, bo to nam umyka, a mam też takie informacje na szczęście. :201461

U nas też, nie powiem, że nie. W tych opisywanych przeze mnie przetargach wygrał już drugi raz pan dr Nowak (a co, zareklamuję go), starszy sympatyczny wet, którego polecają prawie wszyscy, miałam i ja z nim do czynienia, dawno, wyciął 8 lat temu moją dziś staruszeczkę Niunię, a to nie był zwykły prosty zabieg, także w tym samym roku pojechało do niego parę kotów z Chełma, którym pomagała koleżanka.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Śro lip 13, 2016 23:04 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2470 kotów i tniemy dalej!

Dziś dwie warszawianki na wakacjach w dwóch różnych miejscach Polski poprosiły o pomoc w sterylizacji biednych, wiejskich kocic. :D :D :D

Znalazły już weterynarzy i mam nadzieję, że wszystko się uda zorganizować. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Chiara

Post » Śro lip 13, 2016 23:18 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2470 kotów i tniemy dalej!

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazek

Romi85

Od: Wto lut 18, 2014 12:29

Post » Czw lip 14, 2016 1:31 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2470 kotów i tniemy dalej!

Romi85 pisze: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

I Jola złapała niełapalną kotkę, na którą polowała w zeszłe wakacje. Od ręki. Rozstawiła klatkę i trach kotka jest. :piwa: Pojechała przed 23:00 do weta, jutro zabieg, a dzieci pojadą do jakiejś fundacji. Jej OSTATNIE dzieci.

:201467 :201467 :201467 Dwa i pół tysiąca kotów, a ja z każdego się cieszę jakby był pierwszy... :201467 :201467 :201467

A rzecz się dzieje we wsi Jeleśnia kolo Żywca.

Dzieciaki:

Obrazek

Obrazek

Pamiętajcie, że to wszystko jest możliwe dzięki Wam!! :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Chiara

Post » Czw lip 14, 2016 19:39 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2470 kotów i tniemy dalej!

Moja znajoma poprosiła mnie o pomoc jak Jej opowiedziałam o Powszechnej Sterylizacji.Talony a było ich tylko 30 są już wykorzystane.Do sterylizacji dużo kotek.Ma możliwość negocjacji cen u dwóch wetów.
Podam Jej numer telefonu na PW.
Obrazek

muza_51

Od: Pon paź 04, 2010 10:04

Post » Czw lip 14, 2016 21:02 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2470 kotów i tniemy dalej!

muza_51 pisze:Moja znajoma poprosiła mnie o pomoc jak Jej opowiedziałam o Powszechnej Sterylizacji.Talony a było ich tylko 30 są już wykorzystane.Do sterylizacji dużo kotek.Ma możliwość negocjacji cen u dwóch wetów.
Podam Jej numer telefonu na PW.

Akurat pomagamy na wsi pod Przemyślem bardzo chudej kotce matce. :ok: Niech koleżanka koniecznie napisze do mnie, bardzo chętnie zaangażuję PS na tym obszarze. :ok:

Chiara

Post » Pt lip 15, 2016 16:11 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2470 kotów i tniemy dalej!

https://www.facebook.com/powszechna.ste ... =3&theater

"Hahaha, gdyby to była prawda koty już dawno zalałyby świat."
Ale tak się nie stanie, bo...
Część zdechnie na koci katar.
Część zdechnie na panleukopenię.
Część zostanie utopiona.
Część zostanie zakopana.
Część zostanie spalona.
Część zostanie rozjechana.
Część zostanie zagryziona.
...
A część wysterylizujemy wspólnymi siłami !!! :D :D :D
Klatki w łapki - sterylizujemy powszechnie, gdzie się da i ile się da!

Obrazek

Chiara

Post » Pt lip 15, 2016 16:14 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2470 kotów i tniemy dalej!

---
:smokin:
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Sob lip 16, 2016 23:10 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 2470 kotów i tniemy dalej!

Chwilka oddechu, która nam się przytrafiła już chyba się kończy...

Na pomniejsze faktury, które są u mnie starczy, ale dziś dostałam email od pana doktora z Częstochowy. W ciągu ostatnich pięciu tygodni ciachnął 44 kocice ( 14 w ciąży ) i 4 kocurki ( byłoby pewnie więcej, ale wstrzymałam kocurki ). Wystawił fakturę na kwotę 3 420 zł. :placz:

Druga pani doktor z Częstochowy, z którą dopiero wypracowuję relację nie przysłała jeszcze żadnej faktury, a wiem, że tną tam bardzo dużo, bo lecznica jest dyspozycyjna, gotowa przyjąć koty nawet po wieczornej łapance, więc jak spóźniony i skumulowany rachunek dotrze będzie też pewnie na kilka tysięcy.

Zachęcam do wspierania PS! :1luvu:

https://www.facebook.com/powszechna.ste ... =3&theater

Chiara

[poprzednia][następna]