Herbaciana norka Alienorka - 98 exo DT/DS

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 14, 2014 10:07 Re: Herbaciana norka Alienorka

Herbata to herbata.
Kawa to kawa.
Zioła to zioła..
:mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt lis 14, 2014 10:09 Re: Herbaciana norka Alienorka

A zioło to zioło :ryk:
Wojtusiu... zabrałeś moje serce. odwiedź mnie proszę, kiedyś..we śnie..w innym futerku.
ObrazekObrazek

mamaGiny

Od: Pon maja 10, 2010 10:30

Post » Pt lis 14, 2014 10:10 Re: Herbaciana norka Alienorka

no nie wiem

część herbat smakuje jak trawa

no i kawa tez może być zbożowa

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt lis 14, 2014 11:13 Re: Herbaciana norka Alienorka

jasne...
kawa zbożowa... herbata z rumianku.. taaaa
To tylko nazwy :lol:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Pt lis 14, 2014 11:27 Re: Herbaciana norka Alienorka

To, że kawą nazywało się też zaparzone palone żołędzie (okres międzywojenny i II wojna) nie powoduje automatycznie zmiany gatunkowej ani nie powoduje powstania w niej kofeiny :lol: . Co ciekawe nasze słowo herbata pochodzi od "herba te" (powinien być akcent nad e w te) czyli zielę te (nazwa herbaty w dialekcie hokkien). Nazywanie herbatami naparów np. z mięty jak dla mnie jest sporym przegięciem - ale wiadomo - handel ma swoje prawa :roll: .
Herbatę trzeba umieć zaparzyć, żeby była naprawdę smaczna - zaparzenie brązowo-fioletowej esencji, rozcieńczanej wodą jest po prostu zbrodnią na herbacie. I nie chodzi mi o odprawianie całej ceremonii herbacianej (bo w niej nie chodzi jedynie o napicie się herbaty), tylko o użycie prawidłowego naczynia, wody o prawidłowej temperaturze (różna przy różnych herbatach), odpowiedniego czasu parzenia. Co prawda zawsze słodzę herbatę :oops: (bo inaczej mnie skręca z głodu w połowie kubka) ale nie popełniam innych błędów w jej "obsłudze" :wink: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt lis 14, 2014 11:38 Re: Herbaciana norka Alienorka

ha
to trzeba się dokształcać chyba
chociaż
ja to jestem prosty, dziki Patmol

bliżej mi do kawy z żołędzi czy z cykorii miż do herbacianych ceremoniałów skomplikowanych
gdzieś od ludów koczowniczo-zbieraczach pochodzę pewnie -zasnę wszędzie. lubię chodzić i zjem prawie wszystko (oprócz mięsa zwierząt nieroślinożernych )

Patmol

Post » Pt lis 14, 2014 11:51 Re: Herbaciana norka Alienorka

Wiesz - to chodzi tylko o to, by naczynie, w którym zaparzymy sobie herbatę trzymało ciepło (szklanka odpada), było czyste i wyparzone tuż przed zalaniem. Herbatę czarną parzymy wrzątkiem (95 st C) przez około minutę. Można parzyć te same fusy 2x (za drugim razem o minutę dłużej), podobnie oolung (ale jego parzymy do 6-7 razy, wydłużając od 3 parzenia czas zaparzania o minutę). Herbatę zieloną w 70-80 st, do 2-4 razy od pół minuty do kilku minut (ostatnie parzenie). Białe herbaty parzymy 2-krotnie, w temp. takiej jak zieloną i od 2 do 3 minut. Ot i cała filozofia :D .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Pt lis 14, 2014 11:56 Re: Herbaciana norka Alienorka

ja parzę czarną herbatę bardzo krótko/może to minuta -najczęściej w kubku termicznym -trzyma ciepło ze hej
szklanek nie mam
parzona w normalnych kubkach ma gorszy smak
drugi raz parzona tez jest marna

zielonej nie lubię
białej nie próbowałam

najbardziej mi smakują zioła jednak :kotek:
i kawa zbożowa bardziej niż prawdziwa
ale taka zbożowa, którą się sypie na wrzątek i chwilę gotuje

Patmol

Post » Pt lis 14, 2014 16:13 Re: Herbaciana norka Alienorka

To mi przypomniało, że możliwe iż nie toleruję [nie mam celiakli] jednak glutenu. Tzw kawa zbożowa zawsze mi smakowała bardzo w pierwszych łykach. Potem mi sie robi niedobrze .. błeee
Właśnie gluten. Który nawet dla zdrowych jest niezdrowy :roll: Szczególnie z pszenicy.

Obrazek

morelowa

Post » Pt lis 14, 2014 18:01 Re: Herbaciana norka Alienorka

Dostałam przez znajomych informację o "exo" szukającym domu dość pilnie:
Obrazek
Obrazek

Kot jest w Warszawie, u Kamila (podam telefon zainteresowanym na pw) i szuka doświadczonego DT/DS. Na tę chwilę posiada stan zapalny pęcherza i jest w trakcie leczenia. Znalezisko że tak to ujmę i obecny opiekun nie do końca wie co i jak z takim kotem. Ma duże serce, ale uważa, że opieka nad tak wymagającym know how kotem nie dla niego. Nie każdego muszą kręcić persy, exo czy inne sfinksy.

Alienor

Post » Sob lis 15, 2014 11:07 Re: Herbaciana norka Alienorka - 98 exo DT/DS

Ten kot jest piękny . Jak każdy kot. Pewnie dla entuzjastów takowych - bardziej.
Znalezisko? Może zagubiony?
Zdecydowanie natomiast podoba mi się narzuta , ta na pierwszym zdjeciu :mrgreen:

Obrazek

morelowa

Post » Sob lis 15, 2014 11:17 Re: Herbaciana norka Alienorka - 98 exo DT/DS

Wczoraj większą część dnia przespałam :oops: bo pogoda (czy. szarówka od rana do nocy) sprawiła, że gdy przyłożyłam się na chwileczkę, to obudziłam się 6h później. Kotki pomogły - uwaliły się wokół i też nynały. Pierwszy raz nałożyłam sobie samodzielnie hennę (na włosy) i chyba jest OK. W sensie w miarę równo i brak henny na czole i uszach.
Rukia ma małe strupki na ciele, więc muszę z nią do weta - tylko nie wiem, czy dziś dam radę to załatwić. Najwyżej jutro z rana pojadę. I to w zasadzie tyle.
Aha, Fio ma pofajdany tyłeczek od wczoraj - co jakiś czas wylatuje z pupy odrobina luźnej cieczy. Myjemy się mimo niezadowolenia pięknej. Chyba jej ten mus z wątróbki z kuraczkiem nie posłużył :oops: .

Alienor

Post » Sob lis 15, 2014 11:33 Re: Herbaciana norka Alienorka - 98 exo DT/DS

Koty mają chyba inny pomysł na spędzanie czasu niż nasze oczekiwania :roll:

Dopada mnie niedźwiedziowatość zimowa chyba - mam problem rano się obudzić :twisted: i chodzi mi po głowie taki pomysł, żeby przespać jakiś dłuższy czas. A ten pomysł mi się nie podoba - szkoda mi tego czasu :?

Obrazek

morelowa

Post » Pon lis 17, 2014 7:54 Re: Herbaciana norka Alienorka - 98 exo DT/DS

taka piękna pogoda, a wy śpicie?

Patmol

Post » Pon lis 17, 2014 8:23 Re: Herbaciana norka Alienorka - 98 exo DT/DS

Patmol pisze:taka piękna pogoda, a wy śpicie?

Szarówka od rana do nocy? To według Ciebie ładna pogoda? Z okazjonalną mżawką? Dziękuję, postoję. Z moim ciśnieniem spadającym do 90/40 to nie są odpowiednie warunki do życia.
Wczoraj z Rukią byłam u weta - 3h miziania koteczka a i tak zawołała do głaskania jakieś 10 minut po wypuszczeniu z transporterka. Ma zapalenie skóry, więc się leczymy, ale nie jest tragicznie. I koty się kłębiły na mnie domagając się głaskania przez całą noc. Nie było łatwo złapać choć ciuteńkę snu.

Alienor

[poprzednia][następna]