Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-część 9.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 18, 2010 22:48 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

A się pochwalę. Sama zamieściłam te ogłoszenia. http://www.koty.sos.pl/str.php?dz=49 :D
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Nie lip 18, 2010 22:49 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

sebriel pisze:Ale za to bardzo ładna :)
Mirko, mam pytanie- czy informacje o kotach( wiek, nastawienie do ludzi itp) można znaleźć tylko w kolejnych wątkach głównych, czy też każdy kot ma swój wątek, a mi to umyka? :oops: Bo zaczęłam czytać pierwszą stronę, 4 pierwsze tymczasy i dokładnie nakreślona ich sytuacja- co lubią, w jakim są stanie zdrowia, fajnie się to czyta, a potem dalej nie ma :( Czy planujesz dodać opis każdemu kotu? Bo to by może wielu osobom rozjaśniło sytuację dlaczego dany kot nie możne tak długo znaleźć nowego domu :oops:

Dobre pytanie 8)
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Nie lip 18, 2010 22:51 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

dalia pisze:moze nie pisać - przeliczę sobie koty w wątku i od razu będzie wiadomo jakich nie ma a jakie przybyły
zasadnicze pytanie bedzie wtedy brzmiec - co się stało z kotem xyz
choć sądziłam, ze zechce sie pochwalić sukcesem i znalezieniem domów dla kotów

Zdaje się, że lista kotów jest w pierwszym poście - nie włożysz więc wysiłku w liczenie. Co się stało z jakimś kotem - możesz faktycznie doczytać w wątku.

I jak zwykle - źle sądziłaś.

anna57 pisze:
sebriel pisze:Ale za to bardzo ładna :)
Mirko, mam pytanie- czy informacje o kotach( wiek, nastawienie do ludzi itp) można znaleźć tylko w kolejnych wątkach głównych, czy też każdy kot ma swój wątek, a mi to umyka? :oops: Bo zaczęłam czytać pierwszą stronę, 4 pierwsze tymczasy i dokładnie nakreślona ich sytuacja- co lubią, w jakim są stanie zdrowia, fajnie się to czyta, a potem dalej nie ma :( Czy planujesz dodać opis każdemu kotu? Bo to by może wielu osobom rozjaśniło sytuację dlaczego dany kot nie możne tak długo znaleźć nowego domu :oops:

Dobre pytanie 8)

Jak zwykle odpowiedzi na to pytanie jeszcze nie doczytałaś. 8)
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Nie lip 18, 2010 22:51 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

pixie65 pisze:
mirka_t pisze:Właścicielka pleców, na kórych leży Gizmo adoptowała go 4 lata, 2 miesiące i 17 dni temu.

8O
A o której godzinie :?: 8)

Niedopatrzenie :roll:
A może jednak nie :roll:
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Nie lip 18, 2010 22:53 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

mirka_t pisze:A się pochwalę. Sama zamieściłam te ogłoszenia. http://www.koty.sos.pl/str.php?dz=49 :D

czy gdzieś są ogłoszenia Chada?
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Nie lip 18, 2010 22:54 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

anna57 pisze:
pixie65 pisze:
mirka_t pisze:Właścicielka pleców, na kórych leży Gizmo adoptowała go 4 lata, 2 miesiące i 17 dni temu.

8O
A o której godzinie :?: 8)

Niedopatrzenie :roll:
A może jednak nie :roll:

Yyyy??? 8O

:?

dalia pisze:
mirka_t pisze:A się pochwalę. Sama zamieściłam te ogłoszenia. http://www.koty.sos.pl/str.php?dz=49 :D

A muszą?

Agn

Post » Nie lip 18, 2010 22:55 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

Agn pisze:
MaybeXX pisze:ile kotów wyadoptowałaś?

103 z tego, co pamiętam.

Anja pisze:Robisz scenę w swoim własnym wątku. Pytanie jest tendencyjnie sformułowane i dziwię się, że tego nie widzisz, bądź nie chcesz zauważyć. Pisząc odebrać sugerujesz, że należą do Ciebie. Odebrać można jedynie czyjąś własność, a z tego co kojarzę zdecydowana większość z nich jest opisywana jako tymczasy, więc o jakim odbieraniu jest mowa.
Za to domów stałych, w tym pytaniu jak widzę, nie bierzesz pod uwagę. Nie wiedzieć czemu.
A co Ty uważasz na ten temat?

W myśl polskiego prawa - koty przebywające w czyimś domu są jego własnością. To w jaki sposób ktoś swoja własnością dysponuje jest jego sprawą dopóki nie łamie prawa. Jeśli łamie Ustawę o Ochronie Zwierząt - mogą mu one być odebrane na mocy wyroku sądowego, chyba że sam zrzeknie się prawa własności do nich.
nie wierzę, w to co czytam
ale jeżeli tak uważasz, to odpowiedź na pytanie mirki_t nie ma sensu
to oczywiste
Ostatnio edytowano Nie lip 18, 2010 22:56 przez Anja, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Nie lip 18, 2010 22:55 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

Agn pisze:I jak zwykle - źle sądziłaś.

przyznaję ci rację - jak nie ma sukcesow nie ma się czym chwalić
Obrazek

dalia

Post » Nie lip 18, 2010 22:56 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

Agn pisze:
dalia pisze:

A muszą?

a ma siedziec u mirki do śmierci?
Obrazek

dalia

Post » Nie lip 18, 2010 23:01 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

dalia pisze:
Agn pisze:
dalia pisze:czy gdzieś są ogłoszenia Chada?

A muszą?

a ma siedziec u mirki do śmierci?

[ :mrgreen: nie wiedziałam, że tak szybko będę mogła użyć tej informacji. :lol: ]

Z tegorocznych adopcji ogłoszeń [ani jednego] nie miały: Julcia, Ozzy, Richie, Munio, Timona, Kredka, Grzdyl, Nesca, Nina, Lorda, Pusia, Mietek.

Nie ogłoszeniami trza się chwalić. [To w kontekście Twojego - jak zwykle - niezrozumienia.]

Agn

Post » Nie lip 18, 2010 23:03 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

Anja pisze:
Agn pisze:
W myśl polskiego prawa - koty przebywające w czyimś domu są jego własnością. To w jaki sposób ktoś swoja własnością dysponuje jest jego sprawą dopóki nie łamie prawa. Jeśli łamie Ustawę o Ochronie Zwierząt - mogą mu one być odebrane na mocy wyroku sądowego, chyba że sam zrzeknie się prawa własności do nich.
nie wierzę, w to co czytam
ale jeżeli tak uważasz, to odpowiedź na pytanie mirki_t nie ma sensu
to oczywiste

To nie jest kwestia mojego `uważania` - tak po prostu jest.
Edit: i dopiero w tym świetle [rzeczywistym, prawnym] pytanie Mirki ma sens.

Agn

Post » Nie lip 18, 2010 23:08 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

Agn pisze:[ :mrgreen: nie wiedziałam, że tak szybko będę mogła użyć tej informacji. :lol: ]

Z tegorocznych adopcji ogłoszeń [ani jednego] nie miały: Julcia, Ozzy, Richie, Munio, Timona, Kredka, Grzdyl, Nesca, Nina, Lorda, Pusia, Mietek.

Nie ogłoszeniami trza się chwalić. [To w kontekście Twojego - jak zwykle - niezrozumienia.]

śmiem twierdzic ze jakby pozostłe koty mialy ogloszenia to tak jak Julcia, Ozzy, Richie, Munio, Timona, Kredka, Grzdyl, Nesca, Nina, Mietek, mogłyby się cieszyć swoim domem
a ilość kotów (o ile nie przybylyby nowe zasadniczo by sie zmniejszyła)
brak ogłoszeń zmniejsza szanse co przy tak duzej ilości kotów jest dla nich krzywdzące - to w kontekście twojej - jak zwykle - akceptacji zbieractwa
Obrazek

dalia

Post » Nie lip 18, 2010 23:10 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

Dobranoc.
Legnica

Post » Nie lip 18, 2010 23:11 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

Dalia Twój podpis jest nieaktulany.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Nie lip 18, 2010 23:11 Re: Moje koty-moje szczęścia i nieszczęścia-50 kotów-Bydgoszcz.

Agn pisze:
MariaD pisze:
Agn pisze:W myśl polskiego prawa - koty przebywające w czyimś domu są jego własnością.

Nie dokładnie. Prawo własności nie zależy od miejsca przebywania zwierzęcia.

To w oderwaniu od kotów mirki_t.

No to nadal w oderwaniu, choc nie do końca - zdaje się, że to o czym piszesz dotyczy kotów hodowlanych objetych tzw. 'współwłasnością'. Może dotyczyć również kotów, które zostały przekazane komuś pod tymczasową opiekę w oparciu o umowę [i pewnie coś jeszcze].
Jako że wątek i wypowiedź Aniji dotyczy kotów Mirki uznałam, ze nie ma po co wspominać o takich niuansach. W myśl prawa koty są własnością Mirki.

Nie, to co piszę dotyczy każdego zwierzęcia.
Jeżeli Twój kot się zgubi, ktoś go znajdzie to nie jest on własnością osoby, która go znalazła a Twoją, o ile udowodnisz do niego prawo.
Jeżeli zawieziesz kota do lecznicy i tam go zostawisz w szpitaliku, to nie przechodzi on na własność lecznicy a nadal jest Twoją własnością.
Jeżeli koń przejdzie na pastwisko sąsiada, nie staje się jego własnością.

Itd...

To nie są niuanse, to jest podstawa prawa.

Tak, koty są jej własnością. Ale niech wyraźnie napisze: to są moi rezydenci.
Inaczej idea płatnych DT traci jakikolwiek sens na tym forum.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

[poprzednia][następna]