SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 29, 2012 14:25 Re: SPIS KARM dla Kota

a nad BARFem myślałaś? będziesz wiedzieć dokładnie, co podajesz, i zyskasz kontrolę nad porcjami :)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob gru 29, 2012 14:29 Re: SPIS KARM dla Kota

Próbowałam kiedyś dać mojemu kocurowi skrzydełko surowe z kurczaka, ale popatrzył na mnie z wyrzutem trochę poskubał a resztę zostawił :(. Po drugie długo nie ma mnie w domu i raczej chwilowo BARF nie wchodzi w rachubę. Myślę jeszcze nad TOTW, ale mój leniuszek jest niestety wybredny i na wiele karm kręci nosem, a głodzić go nie będę :(.

emi_81

Od: Wto sty 25, 2011 15:54

Post » Nie gru 30, 2012 19:42 Re: SPIS KARM dla Kota

Podzielę się obserwacjami po półtora miesiąca żywienia stada TOTW (95% udziału TOTW, reszta kurczak, carny; 5 kotów)
Po początkowych zachwytach zwątpiłam.
Częstsze pawiki, mocne linienie. Kupali mniej i zwarte ale - z jednym wyjątkiem.
Bezproblemowa i wybitnie suchożerna Amelka - częste rozlane kupy, sierść wyłazi na maxa, czarne plamy zrudziały, do tego wymioty po jedzeniu.
Niestety TOTW nie jest idealny dla nas.
Spróbuję jeszcze acany pacifiki, bo małe opakowanie nawet smakowało. jeśli nie, wracamy do lepszej josery.

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Nie gru 30, 2012 19:46 Re: SPIS KARM dla Kota

U nas na TOTW pół kilo mniej u kotki (na RC obesity nie schudła ani grama, choć odmierzaliśmy porcje). TOTW ma cały czas w misce i takie efekty :1luvu:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto sty 01, 2013 12:21 Re: SPIS KARM dla Kota

To już sama nie wiem :(, czy TOTW tyle że 2 kilo to sporo a mniejszych paczek nie uświadczysz. A może Feline Porta? Nie chcę też za bardzo eksperymentować kurczę.
Acana jak pisałam wcześniej jest dla mojego kota nie jadalna, podobnie Orjen, Hills. Toleruje Sanabelle, ale też o tyle o ile i obecnie RC young male. :?

emi_81

Post » Śro sty 02, 2013 15:25 Re: SPIS KARM dla Kota

Mam 2 kocice, które obecnie mają po 9 miesięcy. Mam zamiar zamówić im 10 kg worek karmy Sanabelle, i tu pojawia się moje pytanie - lepiej żeby dziewczyny były na karmie dla kociąt czy już na dorosłej karmie? Boje się, że na karmie dla kociaków bardzo mi się roztyją, bo to żarłoki.

Plastycyzm

Od: Śro sty 02, 2013 15:15

Post » Śro sty 02, 2013 16:48 Re: SPIS KARM dla Kota

Dla dorosłych.

Polecam jednak Taste of the wilde. Moje koty jedzą ją od długiego już czasu i są bardzo zadowolone.
adeeniet

Post » Śro sty 02, 2013 16:58 Re: SPIS KARM dla Kota

Applaws też jest fajny ;) mój żarłok na nim smukleje a przeważnie ma w misce "nadmiar" i je ile chce.
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Śro sty 02, 2013 17:01 Re: SPIS KARM dla Kota

Ooo, a nie ma biegunek po applawsie suchym? bo podobno różnie to bywa?

emi_81

Post » Śro sty 02, 2013 17:44 Re: SPIS KARM dla Kota

Dziewczyny próbowały już Sanabelle i bardzo im zasmakowało, ja też jestem zadowolona.Chętnie wyjadały wszystko z miseczki, i sprawy kuwetkowe się poprawiły. Dlatego rozważam tylko, który rodzaj karmy dla nich wybrać. Zaznaczam, że moje dziewczęta to dachowce, jedna zwyczajna a druga z włosem średniej długości.

Plastycyzm

Od: Śro sty 02, 2013 15:15

Post » Śro sty 02, 2013 18:24 Re: SPIS KARM dla Kota

Miał przez jakieś dwa-trzy dni lekko luźniejsze kupy jak go przestawiałam na Applaws, a tak to jest ok. Jak teraz dostaje surowiznę + Applaws jest bez niespodzianek ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Post » Śro sty 02, 2013 19:10 Re: SPIS KARM dla Kota

Z mokrych są fajne:
- Monnlight Dinner – ok. 70% mięsa
- Catzfine Food – 70% mięsa, cały garnitur witamin i suplementów i dostępna w różnych gramaturach: saszetki i puszki 200 lub 400g i w mega różnorodnych smakach i ich kombinacjach
- Natures Menu – też 70% mięsa
- Power of Nature – 95%
- ZiwiPeak

Poza tym Applaws, Monge, Animonda (ale z linii „Select”, albo Carny). Z tym, że to już są karmy filetowe, czyli mięsny filecik w zalewie, bez dodatków (witamin, minerałów, czy niezbędnej dla kota tauryny). Czyli powinny być raczej przekąską, a nie daniem głównym ;-)

No i wymienione karmy składają się z MIĘSA, a nie „mięsa i składników pochodzenia mięsnego”, czyli odpadów z ludzkiej spożywki.

Z suchych, analogicznie:
- Applaws (jak wyżej),
- N&D (Farmina) – świetna, ale droga, dlatego opyla się kupować tzw. trial-packi – pakiety próbne, pakowane po 4 paczuszki po 100g, w 4-rech różnych smakach (dla 1 kota, przy większej liczbie ten interes też sie nie opłaca)
- Orijen
- Monge (uważam, że jest godna polecenia: 30% suszonego mięsa i 10% świeżego, ale „ortodoksi” mogą się krzywić, bo karma ma w składzie gluten kukurydziany (na 3-ciej lub 4-tej pozycji),
- ZiwiPeak – samo zdrowie :-) ale koty mogą się grymasić, po karma (sucha) nie ma postaci granulek – przypomina raczej sprasowany bandaż :-) pocięty na kwadraciki. Ale skład – bez zarzutu.
- Power of Nature

Z trochę tańszych:
- Good Health (ale ta „Skin Sensitive” – rewelacyjna na skórę i włochy – z kwasami NNKT)

Co do rozwolnienia przy przestawianiu na nową karmę: po prostu należy robić to powoli – co wrażliwsze koty potrzebują tydzień, dwa na pełna akceptację nowego menu.

Sierrrściuch

Od: Wto wrz 25, 2012 10:17

Post » Śro sty 02, 2013 19:24 Re: SPIS KARM dla Kota

…No i czytać składy – wnikliwie i z nieufnością.
Ma być „mięso” (ewentualnie wyszczególnienie: nerki, serca, wątróbka, etc), a nie „produkty pochodzenia mięsnego”, bo tak, jak napisałam, to mogą być niejadalne odpady poprodukcyjne.

To samo w suchych karmach: „mięso” (suszone, dehydratyzowane), a nie „mączka”. Mączka jest jak wyżej: wysuszonym i zmielonym odpadem.

Poza tym czytać uważnie skład, bo czasami karma np. z jagnięciną, okazuje się w rzeczywistości karmą z kurczakiem (bo najtańszy i najpopularniejszy) i z niewielkim dodatkiem jagnięciny. Sytuacja mało fajna, jak ktoś ma np. kota podatnego na alergię i próbuje wyeliminować kurczaka z diety.

Sierrrściuch

Post » Śro sty 02, 2013 19:51 Re: SPIS KARM dla Kota

Nie jestem 'ortodoksem' ale gluten w karmie po prostu ją skreśla skoro mam możliwość dać coś bezglutenowe, więc w przypadku kota lepsze :roll: dodatkowo monge ma kukurydzę i bawi mnie dodatek ananasa.
Dodatkowo ma mało tłuszczy 12-14% ?! (a tłuszcz dla kota to podstawa energii, więc koło 20% powinno być), czyli powinno się wybrać wariant dla kociąt ;) białka malutko (chyba, że znowu wybierze się wariant dla kociąt to wtedy jest znośnie)... węglowodany, których powinno być poniżej 10% (a najlepiej około 5%)... ponad 40%
Zdecydowanie nie jest to dobra karma. A podobną zawartość mięsa ma choćby Brit z tego co pamiętam, który też dobrą karmą nie jest ;)

A mokre to oczywiście najlepiej mięso i podroby, tańsze i zdrowsze od puch (chyba, że puszka jest zbilansowana, a mało które jest)

Siersciuch: sklep Ci się trochę 'rozjeżdża' ;)

Aniołek_

Post » Śro sty 02, 2013 21:02 Re: SPIS KARM dla Kota

@Aniołek_ Co znaczy "się rozjeżdża"? Brzmi niepokojąco...

Sierrrściuch

[poprzednia][następna]