biamila pisze:mgj pisze:aga marczak pisze:nic nie powiedziałam bo całkiem mnie to zaskoczyło.Potem moj tż tam zadzwonił bo dostałam smsa z koszmarnymi wyzwiskami a zapytałam się tylko czy ma zamiar sterylizować kotkymgj pisze:nie pozostałaś mu chyba dłużna, mam nadzieję?
Nie kasuj tego sms-a. Jakby się zdarzyło, że sie powtórzy, to od razu zgłosić na policję. To jest karalne.
(choc ja to już bym zrobiła chyba i po pierwszym razie).
dokładnie! a jak jeszcze sprzedaje te kotki to i do skarbówki gnoja jednego! Aguś tak mi przykro!
Witam,
Aga, jeśli dostałaś smsa z wyzwiskami, to jest to podstawa, żeby skierować sprawę do sądu na podstawie art. 216 Kodeksu Karnego albo 212 KK (chociaż raczej w tym wypadku z art. 216).
- Kod: Zaznacz cały
Art. 216.
§ 1. Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność,
lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła,
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
...
§ 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.
Art. 212.
§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę
organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub wła-
ściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę za-
ufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
...
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia pry-
watnego.
Niestety, ale w obu przypadkach ściganie przestępstwa odbywa się z oskarżenia prywatnego, a to wiąże się z koniecznością opłaty 300 zł. Sama musisz zdecydować, czy warto. Będziesz też musiała liczyć się z tym, że rozprawy sądowe pochłoną sporo Twego czasu (musisz dostosować się do terminów wokand).
Możesz też złożyć pozew na drodze cywilnej o naruszenie dóbr osobistych, jakim jest cześć, tj. na podstawie art 23 i 24 Kodeksu Cywilnego (też by Cię to sporo kosztowało).
Jest też inna możliwość - możesz zwrócić się na policję i oskarżyć tego specjalistę od wyzwisk o złośliwe niepokojenie (art. 107 Kodeksu Wykroczeń).
Art. 107. [Złośliwe niepokojenie]
Kto w celu dokuczenia innej osobie złośliwie wprowadza ją w błąd lub w inny sposób złośliwie niepokoi, podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1 500 złotych albo karze nagany.
Jeśli tego typu telefony czy smsy będą się powtarzały, to byłaby podstawa do wszczęcia postępowania z art. 190a kk, czyli o uporczywe nękanie. W tych przypadkach ściganie odbywa się na wniosek pokrzywdzonego, ale to na policji i prokuraturze spoczywa obowiązek ścigania sprawcy przestępstwa czy wykroczenia.
pozdrawiam