Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 26, 2012 16:59 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

biamila pisze:
mgj pisze:
aga marczak pisze:
mgj pisze:nie pozostałaś mu chyba dłużna, mam nadzieję?
nic nie powiedziałam bo całkiem mnie to zaskoczyło.Potem moj tż tam zadzwonił bo dostałam smsa z koszmarnymi wyzwiskami a zapytałam się tylko czy ma zamiar sterylizować kotky

Nie kasuj tego sms-a. Jakby się zdarzyło, że sie powtórzy, to od razu zgłosić na policję. To jest karalne.
(choc ja to już bym zrobiła chyba i po pierwszym razie).

dokładnie! a jak jeszcze sprzedaje te kotki to i do skarbówki gnoja jednego! Aguś tak mi przykro!

Witam,
Aga, jeśli dostałaś smsa z wyzwiskami, to jest to podstawa, żeby skierować sprawę do sądu na podstawie art. 216 Kodeksu Karnego albo 212 KK (chociaż raczej w tym wypadku z art. 216).
Kod: Zaznacz cały
Art. 216.
  §   1.   Kto   znieważa   inną  osobę  w   jej   obecności   albo   choćby   pod   jej   nieobecność,
       lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła,
       podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
...
  § 5. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.

Art. 212.
  § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę
       organizacyjną  niemającą  osobowości   prawnej   o   takie   postępowanie   lub   wła-
       ściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę za-
       ufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
       podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
...
  § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia pry-
       watnego.

Niestety, ale w obu przypadkach ściganie przestępstwa odbywa się z oskarżenia prywatnego, a to wiąże się z koniecznością opłaty 300 zł. Sama musisz zdecydować, czy warto. Będziesz też musiała liczyć się z tym, że rozprawy sądowe pochłoną sporo Twego czasu (musisz dostosować się do terminów wokand).
Możesz też złożyć pozew na drodze cywilnej o naruszenie dóbr osobistych, jakim jest cześć, tj. na podstawie art 23 i 24 Kodeksu Cywilnego (też by Cię to sporo kosztowało).

Jest też inna możliwość - możesz zwrócić się na policję i oskarżyć tego specjalistę od wyzwisk o złośliwe niepokojenie (art. 107 Kodeksu Wykroczeń).
 Art. 107.    [Złośliwe niepokojenie]
Kto w celu dokuczenia innej osobie złośliwie wprowadza ją w błąd lub w inny sposób złośliwie niepokoi, podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1 500 złotych albo karze nagany.

Jeśli tego typu telefony czy smsy będą się powtarzały, to byłaby podstawa do wszczęcia postępowania z art. 190a kk, czyli o uporczywe nękanie. W tych przypadkach ściganie odbywa się na wniosek pokrzywdzonego, ale to na policji i prokuraturze spoczywa obowiązek ścigania sprawcy przestępstwa czy wykroczenia.

pozdrawiam
Ostatnio edytowano Sob sie 04, 2012 18:51 przez valdek, łącznie edytowano 1 raz

valdek

Od: Wto paź 19, 2010 19:29

Post » Pt lip 27, 2012 1:54 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z398658487 może dadzą się przekonać do bardziej odpowiedzialnej opieki? 532089317

Witam , mamy do oddania TYLKO w DOBRE RĘCE i dla odpowiedzialnych właścicieli 3 szczeniaczki ( suczki ) po naszej suni. Szczeniaczki już do odbioru . Wesołe , zdrowe i przy dobrej opiece i kontakcie z człowiekiem. Rodzice szczeniaczków to nasza sunia ( widoczna na zdjęciach ) , wysokość ok. 50 cm w kłębie , ojciec podobnej wysokości i także w typie tzw."wilczura" , nieco jaśniejszy. Matka szczeniaczków to fantastyczny pies , bardzo przyjacielski , ale także broniący swoich właścicieli, karny i niezwykle posłuszny, uwielbiający zabawy z dziećmi , wykazujący wiele cierpliwości . Szukamy osób , które na poważnie zajmą się szczeniakiem. Powinny dobrze sprawdzić się jako stróże posesji i kompani w zabawach z dziećmi.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pt lip 27, 2012 22:06 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Prośba o głosy w Krakvecie
Obrazek

mgj

Od: Czw mar 17, 2011 21:06

Post » Nie lip 29, 2012 15:15 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

DZIEWCZYNY, KOT PILNIE POTRZEBNY!!! Wymagania: stuprocentowy miziak, młody, ale nie musi być kociak, płeć obojętna, oryginalne umaszczenie mile widziane, ale niekoniecznie. Zgłaszajcie mi Wasze tymczasy, które pasują do profilu. Kota chce koleżanka córki, 22 lata - moja czarna diabliczka niestety nie spełnia podstawowego kryterium :P

echtom

Od: Nie wrz 27, 2009 9:09

Post » Nie lip 29, 2012 16:47 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

echtom pisze:DZIEWCZYNY, KOT PILNIE POTRZEBNY!!!

Rozumiem, ze to kwestia czyjegos zycia lub smierci? :lol:
Przepraszam, nie moglam sie powstrzymac :mrgreen:

echtom pisze:Wymagania: stuprocentowy miziak, młody, ale nie musi być kociak, płeć obojętna, oryginalne umaszczenie mile widziane, ale niekoniecznie. Zgłaszajcie mi Wasze tymczasy, które pasują do profilu. Kota chce koleżanka córki, 22 lata - moja czarna diabliczka niestety nie spełnia podstawowego kryterium :P

Ale kot sie kiedys zestarzeje... i co wtedy?

Ja bylabym bardzo ostrozna, a nawet nie wiem, czy w ogole odpowiedzialabym na takie ogloszenie !

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Nie lip 29, 2012 16:55 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Kate23 pisze:
echtom pisze:DZIEWCZYNY, KOT PILNIE POTRZEBNY!!!

Rozumiem, ze to kwestia czyjegos zycia lub smierci? :lol:
Przepraszam, nie moglam sie powstrzymac :mrgreen:

echtom pisze:Wymagania: stuprocentowy miziak, młody, ale nie musi być kociak, płeć obojętna, oryginalne umaszczenie mile widziane, ale niekoniecznie. Zgłaszajcie mi Wasze tymczasy, które pasują do profilu. Kota chce koleżanka córki, 22 lata - moja czarna diabliczka niestety nie spełnia podstawowego kryterium :P

Ale kot sie kiedys zestarzeje... i co wtedy?

Ja bylabym bardzo ostrozna, a nawet nie wiem, czy w ogole odpowiedzialabym na takie ogloszenie !

Młody na początek - wcześniej w domu dziewczyny był pies, który żył 16 lat. Pies był bardziej wyborem rodziców, ona woli koty. Wrzuciłam kapsloka, żeby zwrócić uwagę - w końcu kieruję ogłoszenie do znajomych :) Decyzja wydania kota i tak zapadnie po rozmowie kwalifikacyjnej, ja tylko wrzucam info.

echtom

Post » Nie lip 29, 2012 21:46 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Ewa jak oddam swoja buraske to bede mogla wziac Kore od Ciebie :) Zadzwonie jutro!
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Nie lip 29, 2012 21:51 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Marlon pisze:Ewa jak oddam swoja buraske to bede mogla wziac Kore od Ciebie :) Zadzwonie jutro!

Ok, dzięki :) A co do kota - dałam dziewczynie link na stronę z adopcjami PKDT, niech sama wybierze.

echtom

Post » Nie lip 29, 2012 21:58 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

ech młodej tam nie ma :( a szkoda szkoda, no nic. Pysie czeka schron :(.

olciak84

Od: Pt cze 22, 2012 16:31

Post » Pon lip 30, 2012 22:04 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Pilnie poszukiwany wet, który zna się na pp w Gdyni czyli umie podać surowicę lub przetoczyć krew.
viewtopic.php?f=1&t=144539&start=90
Zerknijcie proszę :D

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13

Post » Pon lip 30, 2012 22:10 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

echtom pisze:
Marlon pisze:Ewa jak oddam swoja buraske to bede mogla wziac Kore od Ciebie :) Zadzwonie jutro!

Ok, dzięki :) A co do kota - dałam dziewczynie link na stronę z adopcjami PKDT, niech sama wybierze.

No i wybrała, zadzwoniła, odbyła nieprzyjemną rozmowę, poszuka kota gdzie indziej :/

echtom

Post » Pon lip 30, 2012 22:42 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

echtom pisze:
echtom pisze:

No i wybrała, zadzwoniła, odbyła nieprzyjemną rozmowę, poszuka kota gdzie indziej :/

Ewa,ta dziewczyna dzwoniła do mnie, jej ojciec nie zgadza sie na kota, mieszka w Gdansku w mieszkaniu na 2 pietrze, ma niezabezpieczone balkony i uchylne okna. Nie bylam nieprzyjemna, probowalam jej wytlumaczyc o co chodzi, dziewczyna nie chce nic zmieniac dla kota wiec ja jej kota nie oddam. Nie po to mam zawalone cale zycie aby moj kot wypadl z balkonu albo byl zle traktowany przez jakiegos faceta.
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Pon lip 30, 2012 22:57 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Marlon pisze:
echtom pisze:
echtom pisze:

Ewa,ta dziewczyna dzwoniła do mnie, jej ojciec nie zgadza sie na kota, mieszka w Gdansku w mieszkaniu na 2 pietrze, ma niezabezpieczone balkony i uchylne okna. Nie bylam nieprzyjemna, probowalam jej wytlumaczyc o co chodzi, dziewczyna nie chce nic zmieniac dla kota wiec ja jej kota nie oddam. Nie po to mam zawalone cale zycie aby moj kot wypadl z balkonu albo byl zle traktowany przez jakiegos faceta.

A, to sorry - nie miałam info o ojcu.

echtom

Post » Wto lip 31, 2012 19:38 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Dziewczyny uważajcie na numery 502...476 i 518...665. Najpierw zadzwoniła kobieta, że uciekł jej w sobotę kot jak była z nim na spacerze na smyczy i ona już natychmiast chce drugiego. Kiedy próbowałam Pani wytłumaczyć, że powinna poszukać najpierw swojego kota to uznała, że nie będzie słuchać głupot i się rozłączyła. Dziwnym trafem za chwilę zadzwonił facet też z Gdyni, też miłośnik wyprowadzania kotów na smyczy ale u niego zdarzył się nieszczęśliwy wypadek - na spacerze pies odgryzł kotu nogę i umarł :D ale byłam miła i próbowałam Pana przekonam do nie wypuszczania kota to zarzucił mnie takim potokiem przemyśleń, że masakra :D Państwo są z Fikakowa czy coś takiego ;)

Wredne_Słonko

Od: Czw lis 16, 2006 19:06

Post » Śro sie 01, 2012 2:58 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z400598909 kojarzycie ten nr? gdzie indziej ogłasza się jako opiekunka zwierząt 504661456

Szukam domku dla kotka. Śliczny czarno-biały kocurek. Korzysta z kuwetki. Jest wesołym, grzecznym i zabawnym kociakiem. Dogaduje się z innymi kotami.
Proszę pomóżcie mi znaleść dla niego opiekuna godnego jego słodkiej miłości.

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z400407109 widać że ludzie z sercem, oby mała dobrze trafiła... 513885102

Nazwaliśmy ja Pysia :-). Znalazłam ją miaucząca co sił w płucach na trawniku przy bardzo ruchliwej ulicy w Gdyni. Jak to bywa najczęściej nikt nie zwracał na Nią uwagi :(. Oczka miała zaropiałe, okazało sie, że jest z katarem kocim :(. Jednakże jest w trakcie leczenia i jest coraz lepiej. Jednak niestety nie mozemy Jej zatrzymac :( i szukamy dla niej super domku. Mała jest jak żywe złoto - biega, broi jak sie da, strasznie ciekawa jest, bardzo lgnie do ludzi. Moze sie sama bawić całe godziny ale najlepiej jakby Jej człowiek był obok :-). Wprowadza dużo radości w zycie :), co do innych zwierząt - nieśmiało obserwuje, ale nie wykazuje agresji, bardziej ciekawość. Sama je, pije wode, załątwia się do kuwety

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z400309715 adnotacja taka jak wyżej, choć nie popieram ratowania ślepych miotów. 667003235

Śliczny, mały (10-cio dniowy), czarny kotek z białymi łapkami i krawatem. Uratowany po utracie mamy, miał być uśpiony. Bardzo energiczny i wesoły, ma otwarte oba oczka i chętnie pcha się do świata. Potrzebuje kogoś kto ma czas zająć się maluszkiem :)

Nie mogę go zatrzymać bo mam astmę i jestem uczulona na koty :/ Dowiozę go w dowolne miejsce w województwie!

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z400085471 tel: 608446807

Śliczne kocięta egzotyczne po mojej pięknej kotce perskiej odchowane w domowych warunkach.3x odrobaczone i zaszczepione z książeczką zdrowia oddam w dobre ręce w zamian za pokrycie kosztów odchowu. Rumia (ul. Grabowa 10 pisało w ogł)

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z399949882 tel: 501-050-753 pisałam

Oddam za darmo małego 6-ścio tygodniowego kocurka,śliczny.łowny mały przyjaciel

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z399863905 tel: 512 583 007 tel. 695 919 079 pisałam

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z399817164 tel: 501328298 pisałam

Mam do oddania 2 cudne,zdrowe i energiczne kociaki (3 lipca skończyły 2 miesiące) : panna (szaro-biała) i kocurek (czarno-biały). Kotki urodzone i wychowane w dom z 2 dorosłymi kotami, psem i ludźmi. Zostały odrobaczone i odpchlone.Są bardzo radosnymi, domowymi kociakami.Uwielbiają się bawić i rozrabiać. Jedzą wszystko i nie mają problemów zdrowotnych. Są bardzo czyste - korzystają z kuwety.

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z399748223 tel: 666701042 pisałam

Oddam sliczne małe kociaczki w dobre ręce- Rudy lub Biały chłopczyk, szara pregowana lub biała dziewczynka. Jedza samodzielnie, załatwaiją się do kuwetki. Chętne do zabawy, potrzeba im tylko miłości i pieszczot :)

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z400185034 pisałam 692167406 i 585503697

Oddam w dobre ręce 2 miesięczną koteczkę,koloru czarnego (brązowe pręgi).Jest posluszna i bardzo radosna.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

[poprzednia][następna]