SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 06, 2015 19:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kfiatek 1983 pisze:Barf nie jest taki straszny. Na początek można zacząć z gotową mieszanką suplementów.

Tak, z pewnością od tego zacznę. Musze jednak sporo o tym poczytać, bo jestem totalnie zielona.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Śro maja 06, 2015 19:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Na zachętę powiem, że odebrałam dziś wyniki krwi 15-to letniego kota, który właśnie na mięsku żyje.
Że ma lśniącą sierść i wszystkie własne zęby to pikuś - ten starszy pan ma piękne wyniki krwi.
A to kot po kilku operacjach, śrubowaniu nogi, upadku z wysokości...

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Czw maja 07, 2015 1:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

hej, czy możecie mi polecić jakieś dobre marki suchego? najlepiej bezkurczakowe, bezzbożowe? testowałam Orijen i odpada, TOTW bardzo średnio, szukam czegoś innego...

Fleur

Od: Sob paź 01, 2005 21:51

Post » Czw maja 07, 2015 7:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kfiatek 1983 pisze:Na zachętę powiem, że odebrałam dziś wyniki krwi 15-to letniego kota, który właśnie na mięsku żyje.
Że ma lśniącą sierść i wszystkie własne zęby to pikuś - ten starszy pan ma piękne wyniki krwi.

Tak, trzeba to zrobić...
Gratuluję wyników!

Polina

Post » Czw maja 07, 2015 7:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Fleur pisze:hej, czy możecie mi polecić jakieś dobre marki suchego? najlepiej bezkurczakowe, bezzbożowe? testowałam Orijen i odpada, TOTW bardzo średnio, szukam czegoś innego...

Polecam Purizon rybny. U mnie szał a mam totalnego niejadka. Koty mojej mamy też są nim oczarowane :1luvu: Schodzi mi już 2 paka.

Polina

Post » Czw maja 07, 2015 7:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kfiatek 1983 pisze:Na zachętę powiem, że odebrałam dziś wyniki krwi 15-to letniego kota, który właśnie na mięsku żyje.

Barf'a je ? ciekawości, jak go karmisz i czym ? Wydzielać pory karmienia, jakoś ...No własnie, czy to barf ?

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Czw maja 07, 2015 7:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Fleur pisze:hej, czy możecie mi polecić jakieś dobre marki suchego? najlepiej bezkurczakowe, bezzbożowe? testowałam Orijen i odpada, TOTW bardzo średnio, szukam czegoś innego...

ZiwiPeak ma takie karmy, ale ceny zabójcze i trudno dostępna bywa.

Moje propozycje w tej sytuacji (kolejność przypadkowa):
- Porta 21 Wanted, ryba
- Acana Grasslands / Pacifica
- Wildcat Cheetah / Rani / Bhadra / Andhra

Tin, spróbuj zamykać puszki w szczelnych pudełkach zamiast w torebce; jak nie zadziała, to zainwestuj w dobrą karmę w małych (max 100g) puszkach, np. GranataPet Delicatessen i zobacz, czy lepiej "wchodzi", jak krócej stoi w lodówce. Z suchymi to niestety czasem się człowiek się musi przemęczyć, zanim kociaste coś wybiorą (ja sama mam za sobą z 5 karm suchych, a i tak wróciłam do weterynaryjnej, którą jadły wcześniej). Nie zrażaj się, zamawiaj przy okazji najmniejsze opakowania i spróbuj kotu "sprzedać" taki wynalazek.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Czw maja 07, 2015 8:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Teraz tak, ale wcześniej wiele lat był na większości czystego mięska + trochę podłego suchego (kot jest moich dziadków).
Je kiedy chce (rozpuścili go jak dziadowski bicz) - po prostu idzie do ludzia, miałkoli i dostaje kolejną małą porcję.
Moje karmione barfem dostają 3 posiłki - rano, po powrocie z pracy i przed moim snem. Pomiędzy posiłkami mięsko stoi w misce. Jak czegoś nie zjedzą do czasu posiłku wyrzucam i nakładam nowe, ale to się rzadko zdarza.

kfiatek 1983

Post » Czw maja 07, 2015 8:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kfiatek 1983 pisze:Teraz tak, ale wcześniej wiele lat był na większości czystego mięska + trochę podłego suchego (kot jest moich dziadków).
Je kiedy chce (rozpuścili go jak dziadowski bicz) - po prostu idzie do ludzia, miałkoli i dostaje kolejną małą porcję.
Moje karmione barfem dostają 3 posiłki - rano, po powrocie z pracy i przed moim snem. Pomiędzy posiłkami mięsko stoi w misce. Jak czegoś nie zjedzą do czasu posiłku wyrzucam i nakładam nowe, ale to się rzadko zdarza.

Dziękuję.
Karmione barfem i dodatkowo jeszcze mają mięsko do jedzenia między posiłkami ? Wczoraj się naczytałam o szkodliwości nadmiaru białka, fosforu i innych. 8O

Pozazdrościć...Moje jadły ładnie jak było suche. Przynajmniej widziałam,że jedza. Ech...

gatiko

Post » Czw maja 07, 2015 10:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Spróbuj Canagan z dziczyzną albo rybny. W składzie jest kaczka, dziczyzna i ryba w Salmon ryba. Fish4Cats sama ryba. (fish4cats ma także mokre rybne karmy, musy bardzo smaczne łososia albo tuńczyka) Canagan jest bardzo smaczny i koty go chętnie jedzą.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Czw maja 07, 2015 11:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A ja właśnie miałam pytać o Canagana. :)
Moje futra z suchego jedzą głównie Orijena. Chciałabym im zmieniać od czasu do czasu na coś innego, ale nie gorszego (ewentualnie minimalnie). Już kiedyś chciałam kupić PoN-a, ale nie udało mi się trafić w termin, kiedy był dostępny, więc ta karma odpada, bo nie mam zamiaru bawić się w polowanie na nią. O Applawsie naczytałam się, że często występuje po nim krew w kale, ale właśnie zamówiłam malutką paczkę na próbę, zobaczymy. A niedawno na wystawie kotów kupiłam Canigan z dziczyzną - futrom bardzo smakuje. Sprzedawca wychwalał, że lepszy od Orijena, ale wydaje mi się, że jednak gorszy, i teraz nie wiem, czy kupić następną paczkę, czy jednak pozostać przy Orijenie? Czy ktoś mądry w temacie mógłby porównać te dwie karmy?

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Czw maja 07, 2015 11:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

gatiko pisze:
kfiatek 1983 pisze:Teraz tak, ale wcześniej wiele lat był na większości czystego mięska + trochę podłego suchego (kot jest moich dziadków).

Dziękuję.
Karmione barfem i dodatkowo jeszcze mają mięsko do jedzenia między posiłkami ? Wczoraj się naczytałam o szkodliwości nadmiaru białka, fosforu i innych. 8O

Pozazdrościć...Moje jadły ładnie jak było suche. Przynajmniej widziałam,że jedza. Ech...

Mięsko w sensie barf :D Czyli mięsko z suplementami.
Akurat o zbilansowanie warto dbać, ale nie ma też co przesadza - nie ma czegoś takiego jak idealne dawki dla wszystkich kotów. Warto sprawdzać, czyli regularnie krew + jonogram i to dopiero nam mówi czy z czymś nie przesadzamy.

kfiatek 1983

Post » Czw maja 07, 2015 11:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Słyszałam, że Feringa kaczka jest chętnie jedzona :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Czw maja 07, 2015 11:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kfiatek 1983 pisze:Mięsko w sensie barf :D Czyli mięsko z suplementami.
Akurat o zbilansowanie warto dbać, ale nie ma też co przesadza - nie ma czegoś takiego jak idealne dawki dla wszystkich kotów. Warto sprawdzać, czyli regularnie krew + jonogram i to dopiero nam mówi czy z czymś nie przesadzamy.

:mrgreen: Ok.
Akurat o wszelakie zbilansowanie jesli idzie, to mi się sierść na kolanach jeży. Boje się,że bym zrobiła więcej krzywdy niż pozytku. Poza tym, ja wątpię,zeby moje kudłatki to jadły, jak ich jedzenie w ząbki kole.

gatiko

Post » Czw maja 07, 2015 12:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Przy wprowadzaniu barfa bywa różne - jedne koty zaskakują same z siebie i już nic innego nie chcą, nad innymi trzeba popracować, ale konsekwencją da się zrobić wszystko :D

A zbilansowanie też trzeba brać normlanie - w naturze kot zje co mu akurat w łapy wejdzie, rzadko jest to posiłek idealnie zbilansowany. Kluczem jest tu różnorodność np. mięs i dbanie żeby iść mniej więcej we właściwym kierunku, a co jakiś czas badać i korygować.

kfiatek 1983

[poprzednia][następna]