SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 27, 2013 17:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Paradoksem jest, że to właśnie Orijen ma mniej wapnia średnio 1,5% (min. 1,4%), a TotW aż 1,9% (fosforu po 1,2% czyli jeszcze chyba okay).
Dodatkowo Orijen ma więcej białka zwierzęcego i tłuszczu więc kot teoretycznie naje się 10%-15% mniejszą ilością, więc zje mniej minerałów.
Co do TotW to ma około 22% grochu i 18% ziemniaków.

Tak , z karm najlepiej dawać mokry grau, cff itd. tyle, że przy 2-3 kotach to już wychodzi drogo. Duży przeskok cenowy. Przy suchych karmach nie ma takiej różnicy w cenie, więc warto POLECAĆ i wybierać te naprawdę najlepsze i sprawdzać czy kotu służą. Dlatego lepiej chyba od razu polecić Orijen, Acanę (1,3% wapnia) czy PON zamiast TotW.

Co do wilgotności, to kot w naturze zjada pokarm o wilgotności około 70%.
Jeśli dziennie damy 125gram mokrej o wilgotności 80% (np. rano i po południu) oraz 25gram Orijena lub innej o wilg. 10% (np. wieczorem i między posiłkami) to średnia wilgotność takiego posiłku = 68%
Jeśli kot dodatkowo wypije troche wody np. w południe czy wieczorem to te 70% wilgotności dostanie.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Pt wrz 27, 2013 17:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Masz chyba inną analizę totw; nieważne - wg mnie on się do orijena nawet nie umywa. Co do kosztów - ze wszystkim w życiu jest wybieranie kompromisu między tanio a dobrze. Totw jest znacznie tańszy - dlatego tyle osób wybiera.Zwierzaki kosztują i to niemało. I tak dostając bardzo przeciętną karmę mają lepiej niż w schronisku czy na ulicy w mieście (na wsi zwykle mają na co polować). Karmienie mieszane jest dużo lepsze niż samo suche. Z wodą masz rację, ale nadmiaru minerałów i węglowodanów tak łatwo nie zniwelujesz - ale to i tak lepsze niż nic. Odkąd popularne stały się suche karmy, jest istna epidemia otyłych zwierząt i z problemami nerkowymi - karmienie mieszane pozwala zmniejszyć skutki uboczne suchych karm.

Dla mnie osobiście zawsze z suchych najlepszy był orijen po analizie plusów i minusów (szczególny plus za dokładny skład wypisany na opakowaniu), ale i tak zawsze lepsze będzie mokre - bliższe naturalnemu.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Pt wrz 27, 2013 17:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Takie maluteńkie pytanko jeszcze co do Orijena - on ma jakieś probiotyki? Bo w analizie mam: mikroorganizmy (40 M cfu/kg). TOTW miał jakieś Enterococcus Faecium i parę rodzajów Lactobacillus wypisane w składzie.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Pt wrz 27, 2013 17:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ja nie bardzo mogę karmić swoich kotów bezzbożówkami, bo mam jednego kota który jest ciut ciut za chudy (straszny niejadek) i w związku z tym musi przytyć. Kastrat 8O Druga kastratka również musi nabrać ciałka, ale ona żarłoczna jest strasznie, tylko ma problem z zębami (w trakcie leczenia), przez co spadek wagi z wiadomego powodu :( Dostają Royal Canin Sterilised 37, Royal Canin Hair & Skin. Chętnie wróciłabym do Taste Of The Wild (ahhhhhhhh jaki on ma boski zapach, najchętniej sama bym go zjadła :1luvu: ) ale jak powyżej.
Obrazek Obrazek Świat z marmuru <3
Mój świat runął. Nigdy już nic nie będzie takie samo... 31.05.2020 [']
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym :)

phoenix6

Od: Śro wrz 18, 2013 22:25

Post » Pt wrz 27, 2013 17:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Z wodą to mnie pocieszyliście. Jedna z moich kotek nie chce pić wody za Chiny. Próbowałam już chyba wszystkiego. Śmietanę czy mleko - owszem, ale wystarczy minimalnie rozwodnić i już nie ruszy. Maluda za to z miski też pije tak średnio, ale ona lubi się bawić wodą, np. lecącą z kranu i wtedy przy okazji swoje wypije.
Jedzą rano mokre (dolewam wody ile się da), po południu surowe mięso, a wieczorem suche (Orijen). Martwiłam się, że starsza kicia spożywa za mało wody, ale widzę, że tragedii nie ma. :D

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Pt wrz 27, 2013 17:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

phoenix6 pisze:Ja nie bardzo mogę karmić swoich kotów bezzbożówkami, bo mam jednego kota który jest ciut ciut za chudy (straszny niejadek) i w związku z tym musi przytyć. Kastrat 8O Druga kastratka również musi nabrać ciałka, ale ona żarłoczna jest strasznie, tylko ma problem z zębami (w trakcie leczenia), przez co spadek wagi z wiadomego powodu :( Dostają Royal Canin Sterilised 37, Royal Canin Hair & Skin. Chętnie wróciłabym do Taste Of The Wild (ahhhhhhhh jaki on ma boski zapach, najchętniej sama bym go zjadła :1luvu: ) ale jak powyżej.

Sorry, ale na tej karmie to chyba nie przytyją.
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ised/47487
Nawet producent zaleca dla kotów z nadwagą, a nie z niedowagą.
Jak chcesz by kot przytył powinien jeść karmę o duzej zawartości tłuszczu, bo 1g białka daje 4kcal, a 1 g tłuszczu aż 9kcal. 1 g węgl. daje też tylko 4kcal, dodatkowo te węglowodany z RC ze zbóż sa pewnie w większosci niestrawialne i wydalane.
Karma do przytycia powinna mieć 3800kcal albo i więcej i minimum 16% tłuszczu, a ten RC 37 ma tylko 3400 i 12% tłuszczu.
TotW byłby już lepszy ma 3750kcal i 16% tłuszczu, a z bezbożówek Orijen ma aż 4050kcal bo ma 20% tłuszczu.
Moje kotki sa szczupłe i bardzo aktywne (przed sterylizacją), więc dlatego też chce je przekonac do Orijena.

Ikerka

Post » Pt wrz 27, 2013 18:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A jak kotka ma problem z zębami, to można karmę lekko namaczać. Podwójne korzyści - łatwiej jej będzie gryźć i dostanie chociaż o kilkanaście mililitrów wody więcej :D
No ale co do tycia na karmie dla kotów sterylizowanych... W zasadzie ile ludzi i ile kotów, tyle opinii. Ja jestem bardzo przeciwna karmom "light" czy "sterilised" - moja właśnie paradoksalnie przytyła na takiej karmie. Ale nie sądzę, żeby to było zdrowe przytycie... Lepiej im po prostu zwiększyć dzienne porcje, a ten TOTW ma właśnie dodatek aromatu - może nawet niejadek by się skusił na więcej?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt wrz 27, 2013 18:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

P.S. też Orijen uważam za prawie idealną suchą. Dlatego martwi mnie na razie tyle kupek w kuwecie (choć twarde).
Bo chciałbym nią karmić, ale koty musza ją trawić i z niej korzystać, anie wszystko ma przelatywać. Bo smakuje im bardzo, biała woli ją nawet od TotW, a czarna tak samo totw i orijen.
Niestety Niemcy i angole też kochaja Orijen, co widac po super komentarzach na zooplusie de i uk , a że cena Orijena jest jednakowa w całej Europie oraz tamci zarabiają 4 razy więcej niż my, to dla przeciętnego niemca cena 8e za kg jak u nas 8 zł/kg więc dlatego Orijen przy takim popycie wciąz podnosi ceny bez spadku sprzedaży na największych rynkach.

Ikerka

Post » Pt wrz 27, 2013 18:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

phoenix6, jak chcesz, żeby kot przytył, to zdecydowanie lepiej dawać karmę wysokotłuszczową niż wysokowęglowodanową - z obu zgromadzi tkankę tłuszczową, ale z tłustej będzie to w zdrowszy sposób niż z wysokowęglowodanowej (oczywiście porcja musi być odpowiednio powiększona); tyle, że jeśli kot dostanie wysokowglowodanową (jak podane RC) w większej ilości, to przybędzie mu tylko tłuszczu (niezdrowe), a jak będzie miał zwiększoną porcję wysokobiałkowego orijena, to ma też nadmiar białka, z którego może budować mięśnie (i futerko). Tylko tu też nie można przesadzić, żeby kota nie przebiałczyć - poradzi sobie z nadmiarem białka, ale tylko do pewnego momentu.

Kiedyś czytałam (chyba na zoo+ UK) opinię, że po orijenie kotu zaczęła schodzić skóra z łapek, bo ma za dużo białka - większej bzdury trudno szukać; skóra schodzi jak jest za mało tłuszczu (niedobory kwasów tłuszczowych lub witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) lub braki witamin albo mikroelementów (w szczególności cynku). Jeśli to bardzo chudy kot, to dobrze oprócz tego orijena jeszcze podawać mu olej z łososia i tłuszcz z gęsi albo kaczki (może być w formie skóry) - to pozwoli uzupełnić kwasy omega, żeby też mogła się dożywić skóra i futerko lepsze robić (bo jak wychudzony, to raczej ma braki); jak staje okoniem do takich wynalazków, to efa olie może być pomocne (Magnolce wet zaleciła - bardzo pomogło na łuszczącą się skórę, którą dwóch innych wetów w innym mieście nazwało grzybicą, a tej od razu jakoś nie pasował ani grzyb, ani żadna alergia tylko braki z niedożywienia /hodowla w labie potwierdziła brak grzybów/).

Poza tym kot nie powinien szybko tyć - tak jak nie powinien szybko chudnąć. No i pytanie czy jest serio chudy, czy tylko nie ma brzuszka (bo nie powinien) - to opinia weta, że chudy, czy Twoje odczucie? A kot niejadek zwykle ma jakiś problem zdrowotny (fizyczny lub psychiczny), bo koty raczej mają dobry apetyt, o ile są zdrowe. Kotka z tego co piszesz, ma problem z paszczą, a kotek? Może to tylko kwestia, że mu jedzenie niezbyt smakuje (Magnolka przez to mocno schudła w schronie jedząc "na przeżycie" - z grubaska zrobił się chudzielec). Kotka zdecydowanie łatwiej utuczyć niż odchudzić.

Co do sporych kup po orijenie - u mnie były większe niż po mokrym (to oczywiste), ale naprawdę duże były jak Magnolka kilka dni jadła rc fibre response (teraz już wie, że trawa jest do odkłaczania) - mało mi oczy z orbit nie wypadły, bo byłam nauczona po karmieniu samym mokrym, że kupki malutkie. Jeśli koty będą się dobrze czuły i nie będą chudły, to bym się tymi większymi kupami szczególnie nie martwiła (w składzie masz włókno z grochu - jak napęcznieje ściągając wodę z organizmu, to zapewne ma wymiary jak widać w kuwecie).
...

czarnekoty123

Post » Pt wrz 27, 2013 18:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

po przeczytaniu sporej części wątku i Waszych podpowiedziach właśnie zamówiłem:

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... rma/227907
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... _kot/51718

Mam nadzieje że to słuszny wybór i Dymkowi zasmakuje :)

Jacek

jacekkudla

Od: Śro wrz 25, 2013 7:48

Post » Pt wrz 27, 2013 18:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Jak dla mnie bardzo słuszny wybór :ok: miejmy nadzieję, że zasmakuje, bo moja Luna wczoraj wzgardziła kompletnie puszką Grau. Na szczęście kupiłam tylko trzy na próbę i bezdomniaczki chętnie zjedzą :D a Dymek jadł wcześniej mokre karmy o konsystencji mielonki? Swoją drogą - świetne kocie imię!
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Pt wrz 27, 2013 18:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Póki co jest u nas niespełna tydzień i jak na razie zjada wszystko co dostaje :) również i mielonki się trafiały... jednym słowem głodomór okrutny tyle że żona kupiła jakieś badziewie bo ładnie wyglądało w sklepie i małą rewolucję w kuwecie mieliśmy... nie dość że luźna to jeszcze smród niemożebny :)

Jacek

ps. pomysł na imię w pełnym wymiarze był mojej niespełna 5 letniej córki Zosi :)

jacekkudla

Od: Śro wrz 25, 2013 7:48

Post » Pt wrz 27, 2013 18:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ikerka pisze:Sorry, ale na tej karmie to chyba nie przytyją.

Karmy odchudzające/dla kastratów RC to bzdura, bzdura (chyba nawet Obesity RC nie "zadziała", jeśli kot będzie się nią non-stop opychać) U mnie miski z suchą karmą stoją praktycznie cały czas, ale nie wiem jak zachęcić kota żeby częściej ją jadł. Karma musi być uzależniająca, a taki jest właśnie (niestety) RC. Do miski z "ładnie pachnącą karmą" jakoś się nie wyrywał, a do RC wszystkie lecą jak na złamanie karku :(
Obrazek Obrazek Świat z marmuru <3
Mój świat runął. Nigdy już nic nie będzie takie samo... 31.05.2020 [']
Jeśli nie masz po co żyć, żyj na złość innym :)

phoenix6

Od: Śro wrz 18, 2013 22:25

Post » Pt wrz 27, 2013 19:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A celem jest mieć grubego kota czy zdrowego kota? Poza tym Rc nie równe RC - kup exigent dla wybrednych (mocniej przyciągają) - szczególnie wspomniany 42 (protein preference) i daj do jedzenia trochę tłuszczu (może posmakuje mu masło albo śmietanka 30% bez dodatków lub jakiś smalec kaczy albo skórka z udka kurczaka lub indyka albo tłuszcz ze szpondra wolowego - cokolwiek tłustego) - to zdecydowanie lepszy wybór niż karmienie jakimś obesity/dla kastratów itp.; exigent jeszcze mocniej przyciąga, a przynajmniej ma więcej białka i mniej węglowodanów niż tamte.

jacekkudla, dobry wybór :ok: szczególnie póki jest na etapie "zjem nogę od stołu, byle brzuszek napełnić" - wtedy łatwiej nauczyć coś jeść, bo później będzie znacznie trudniej. W sumie jak z dziećmi - złe nawyki łatwo zrobić, gorzej zmienić. A co do rewolucji w kuwecie - po kolorowych karmach tak jest: na to nie ma mocnych.
...

czarnekoty123

Post » Pt wrz 27, 2013 19:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No, to jak wszystko młóci, to nie powinno być problemu z Grau ;) i gratulacje dla pomysłowej córki, imię genialne :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

[poprzednia][następna]