Whiskas, Kitekat - dlaczego nie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 02, 2006 13:45

Halo? Czemu nikt nie odp? Czy firma Purina One produkuje tylko suchą karmę? (zna ktoś ich strone netową?)
Figusia, leniuuuuuuch kochany :)

Zuza-Figa

Od: Czw sie 31, 2006 19:23

Post » Nie wrz 03, 2006 19:22

Zuza-Figa pisze:Halo? Czemu nikt nie odp? Czy firma Purina One produkuje tylko suchą karmę? (zna ktoś ich strone netową?)

Producentem Puriny jest koncern Nestle. Produkuje karme Purina One, Purina Pro Plan (lepsza), tansza Purine Cat Chow oraz pare marek marketowych m.in. Friskies (nie polecam) oraz puszki Gourmet (raczej slabe). Zagranica sa dostepne saszetki Purina One, nie widzialam ich jeszcze w Polsce.

Przepraszam za brak polskich znakow, cos mi sie skopalo.[/list]

gosiak

Od: Nie kwi 03, 2005 13:25

Post » Nie wrz 03, 2006 19:30

HM, a mi się wydawało że Gourmet jest przynajmniej średniej jakości...(?)
Zamówiłam na www.mruczacza.pl puszkę :D
Się zobaczy czy kotkowi będzie smakowało ;)

Zuza-Figa

Post » Nie wrz 03, 2006 19:34

Zuza- Figa pisze:Aaa, ja zawsze kupuje suchą kramę po 400g :] A z tej firmy są tylko suche karmy?

i jeszcze jedno- nie opłaca się kupowac karmy w takich paczkach po 400g.- im wieksza paczka, tym kg jest tańszy
np. purina pro plan kitten w paczce 400g - 10.55 zł, 1kg=26.3 zł
w paczce 1.5 kg - 32.20 zł, 1kg=21.4 zł
w paczce 7.5 kg - 129.30 zł, 1kg=17.24zł

Ivette

Od: Sob lis 19, 2005 17:05

Post » Nie wrz 03, 2006 19:51

Co do jakości, to oczywiście trudno dokładnie stwierdzić, co w puszkach siedzi, ale Gourmet nie należy do najwyższej klasy. Oczywiście jeśli kot zje czasem coś mniej wartościowego, to tragedia się nie stanie :wink: Gourmet jest niestety trochę mało mięsny.
Jeśli chodzi o opakowania, to zgodzę się w zupełności z Ivette - małe wychodzą o wiele drożej (w przeliczeniu na kg) niż większe. Dla dwóch kotów można spokojnie kupić 2-8kg zależy jakie są wybredne (moje niestety po 3kg się nudzą, więc naprawdę duże paczki odpadają).

gosiak

Post » Pon wrz 04, 2006 10:54

w mruczaczy w podobnym przedziale cenowym są bardzo porządne Nutra Nuggets Platinum, Pro Formance, Acana i Purina ProPlan - wychodzi ok 13-18 zł za kilogram
musisz tylko zaobserwować, ile kot zjada i na jak długo taki kilogram wystarcza
Obrazek

Fri

Od: Śro sty 25, 2006 17:02

Post » Pon wrz 04, 2006 12:50

Wredonisia pisze:Napisałam im maila, ciekawe co oni na to ...
'Jestem posiadaczką 10 miesięcznego kocurka(przed kastracją, niewychodzący).
Do tej pory karmiony był karmami supermarketowymi, bo nie miałam pojęcia o
ich bardzo niskiej jakości. Weterynarz zalecił mi zmianę jedzenia na lepiej
dobrane do potrzeb mojego kotka. Chciałabym dowiedzieć się więcej o karmach
produkowanych przez państwa firmę, proszę o wysłanie próbek.
Mój adres:'

nigdy nie słyszałam o tej karmie, nie wiem nawet jakie są ceny 8O
Oczywiście z tymi karmami i wetem to podpucha, ale ładnie brzmi :twisted:

troche popatrzyłam i znalazłam, raczej ciężko dostępna- z tego co widze tylko ten jeden sklep oferuje suchą karmę na kotów i kociaków i dla kotów z nadwagą, ale tylko suchą, o puszkach ani słychu ani widu.
http://colisa.com.pl/k-Franks_ProGold-p ... kots.shtml
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Pon wrz 04, 2006 13:04

Saszetki Felix, są puriny.......

xin

Od: Sob sie 26, 2006 21:46

Post » Pon wrz 04, 2006 14:13

O ludzie, ale dla mojej mamy (od której zalezy kupowanie żąrcia dla kociaczka mojego) 15 zeta za kg to dużo! Ponieważ widziała ceny kitekata ok 13 zeta za jekis 3 kg. I jak tu ją przekonać?
Hm, jestem ciekawa co by było gdybym Gourmetem przez cale życie karmiła moją kicie...

Zuza-Figa

Post » Pon wrz 04, 2006 14:24

Zuza-Figa pisze: I jak tu ją przekonać?

Sprobuj moze przekonac mame argumentem, iz im tansza karma, tym gorszy jej sklad, czyli brak odpwiednich skladnikow dla zdrowego rozwoju kociaka - a co za tym idzie ryzyko czestrzych wizyt u weta... a to niestety tez kosztuje i to nie malo...

incognito

Od: Pon lut 20, 2006 13:11

Post » Pon wrz 04, 2006 14:33

Zuza-Figa pisze:O ludzie, ale dla mojej mamy (od której zalezy kupowanie żąrcia dla kociaczka mojego) 15 zeta za kg to dużo! Ponieważ widziała ceny kitekata ok 13 zeta za jekis 3 kg. I jak tu ją przekonać?

a może w ten sposób:
- czym jesteś w stanie się bardziej i szybciej najeść - pijąc wod e, czy zjadając pożywną zupę??
na podobnej zasadzie działają karmy KK, czy Whiskas jest może i tani, ale ile kot musi zjeść, aby wogóle się najeść (nie mówiąc już o dostarczeniu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników), karmy "droższe" są wydajniejsze, dzienne dawki w zupełności pokrywają zapotrzebowanie kota

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Pon wrz 04, 2006 14:49

Hm, spróbuje może się uda ;)
Dzięki :*

Zuza-Figa

Post » Pon wrz 04, 2006 14:52

Policzyć dokładnie ile wydajecie na suchą karmę dla kota miesięcznie, a potem zobaczyć, jak to się będzie rozkładało przy droższej karmie, która jest wydajniejsza. Można np. kupić ten worek KK i zobaczyć na ile on starczy, a potem przejść na jakąś lepszą karmę i zobaczyć na ile ona starczy - tak "łopatologocznie" :wink: Tak na marginesie - ta cena była chyba za 2kg :wink:
Kiedyś porównywałam koszty suchej karmy z moją koleżanką. Ona żywi karmą z marketu, ja lepszą... na kota miesięcznie wyszło nam prawie dokładnie tyle samo. Wystarczy spojrzeć na tabele żywieniowe... KK kot musi chyba zjeść dziennie ok.100g... moje dwie jedzą najwyżej 50-60g karmy suchej dziennie (czyli po 30g na łeb).

gosiak

Post » Pon wrz 04, 2006 16:25

moj kot od malego jadł puszki KK. i W. a suchej karmy tych firm tylko kilka chrupek zjadal. przez 2 dni nic nie jadl bo na misce mial suche, chcialam zobaczyc jak bedzie z innymi, drogimi karmami. kupilam Royala i Felek wcina z takim apetytem ze szok!! 8O karmimy ta karma juz okolo 1 tygodnia i widac ze nie linieje tak bardzo jak wczesniej.

martynka_wspaniala

Od: Pon kwi 03, 2006 20:04

Post » Pon wrz 04, 2006 16:28

gosiak pisze:Policzyć dokładnie ile wydajecie na suchą karmę dla kota miesięcznie, a potem zobaczyć, jak to się będzie rozkładało przy droższej karmie, która jest wydajniejsza. Można np. kupić ten worek KK i zobaczyć na ile on starczy, a potem przejść na jakąś lepszą karmę i zobaczyć na ile ona starczy - tak "łopatologocznie" Tak na marginesie - ta cena była chyba za 2kg
Kiedyś porównywałam koszty suchej karmy z moją koleżanką. Ona żywi karmą z marketu, ja lepszą... na kota miesięcznie wyszło nam prawie dokładnie tyle samo. Wystarczy spojrzeć na tabele żywieniowe... KK kot musi chyba zjeść dziennie ok.100g... moje dwie jedzą najwyżej 50-60g karmy suchej dziennie (czyli po 30g na łeb).

z tego by wynikało, że koty o takim apetycie zjadają około kilograma miesięcznie
jeśli kupimy 2 kg worek Pro Formance za 30 zł wyjdzie 15 zetów miesiąc
a założę się, że kot karmiony tylko suchym W lub KK wciągnie w ciągu miesiąca około 2 kg worek za 13-14 zetów - wydatki są więc dosyć zbliżone
Obrazek

Fri

Od: Śro sty 25, 2006 17:02

[poprzednia][następna]