Zbieraj znaczki nie koty! DO ZAMKNIĘCIA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 11, 2010 13:06 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:...
Co do postu sebriel. Osobiście uważam, że tak, tego typu normy dla kotów/psów powinny zostać wprowadzone do Ustawy o Ochronie Zwierząt. Ogromnie ułatwiłoby to interwencje u zbieraczek....

Każdy kij ma 2 końce. Wyobraź sobie grupę ludzi w typie anulka111, do których nie przemawia fakt, że kilkadziesiąt kotów na kilkudziesięciu m2 może mieć dobre warunki życia. Wkroczy taka grupa ludzi z odpowiednimi organami i zarząda zabrania kotów z tego domu, bo "cierpią psychicznie". Alternatywą dla nich będzie schronisko lub eutanazja. To ostatnie faktycznie skróci wszystkie ich "cierpienia".
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Śro sie 11, 2010 13:10 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mirka_t pisze:
Co do postu sebriel. Osobiście uważam, że tak, tego typu normy dla kotów/psów powinny zostać wprowadzone do Ustawy o Ochronie Zwierząt. Ogromnie ułatwiłoby to interwencje u zbieraczek....

Każdy kij ma 2 końce. Wyobraź sobie grupę ludzi w typie anulka111, do których nie przemawia fakt, że kilkadziesiąt kotów na kilkudziesięciu m2 może mieć dobre warunki życia. Wkroczy taka grupa ludzi z odpowiednimi organami i zarząda zabrania kotów z tego domu, bo "cierpią psychicznie". Alternatywą dla nich będzie schronisko lub eutanazja. To ostatnie faktycznie skróci wszystkie ich "cierpienia".

Wyjściem byłoby "podpięcie" wielozakoconych domów pod fundacje i włączenie z uregulowania. Tyle że wtedy domy wielozakocone musiałyby poddać się pewnym rygorom. Zresztą u agn przecież bywają wizyty z TOZ (?)
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro sie 11, 2010 13:11 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Mirka t nie odpowiedziałaś na część pytań.
Ile czasu możesz poswięcić dziennie jednemu kotu u siebie?

Jaki Ty byś zaproponowała minimalny metraż dla 1 kota?

Pisałaś swego czasu jakie wysokie wymagania stawiasz ludziom adoptującym od Ciebie koty.Czemu podobnie wysokich wymagań nie zastosowałaś w stosunku do siebie?
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Śro sie 11, 2010 13:19 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mirka_t pisze:
Co do postu sebriel.
Osobiście uważam, że tak, tego typu normy dla kotów/psów powinny zostać wprowadzone do Ustawy o Ochronie Zwierząt. Ogromnie ułatwiłoby to interwencje u zbieraczek....

Gdyby były uregulowania(mam nadzieję ,że z czasem sie pojawią) , to nie wierze ,że byłoby dopuszczalne mieć 1 kota/metr kwadratowy.Czyli dt nie zakociłby się ponad miarę,bo wiedziałby, ile kotów może przyjąć. Dodatkowym elementem jest to ,że ideą dt jest przetrzymanie kota przez jak najkrótszy czas u siebie i oddanie do ds.

Jesli ktos ma dom przekocony, to nie przyjmuje kotow do siebie i stara sie wyadoptowac te ktore ma.Ktoś tu już pisał w tym wątku o przewadze w związku z tym małych dt.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Śro sie 11, 2010 13:19 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:Co do postu sebriel. Osobiście uważam, że tak, tego typu normy dla kotów/psów powinny zostać wprowadzone do Ustawy o Ochronie Zwierząt. Ogromnie ułatwiłoby to interwencje u zbieraczek. (...)
Normy dla zwierząt towarzyszących powinni ustalić naukowcy zajmujący się behawiorem, być może we współpracy z NGO-sami.

Tylko żeby to się nie skończyło jak z tym projektem ustawy o chartach :/ Moim zdaniem przy takiej ustawie jest duża szansa na bubel, który skutecznie utrudni pomaganie zwierzętom.
Jestem natomiast za tym, żeby wprowadzić dożywotni zakaz posiadania zwierząt osobom skazanym za dręczenie czy doprowadzenie do śmierci zwierzęcia.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro sie 11, 2010 13:21 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

seidhee pisze:
Zofia&Sasza pisze:Co do postu sebriel. Osobiście uważam, że tak, tego typu normy dla kotów/psów powinny zostać wprowadzone do Ustawy o Ochronie Zwierząt. Ogromnie ułatwiłoby to interwencje u zbieraczek. (...)
Normy dla zwierząt towarzyszących powinni ustalić naukowcy zajmujący się behawiorem, być może we współpracy z NGO-sami.

Tylko żeby to się nie skończyło jak z tym projektem ustawy o chartach :/ Moim zdaniem przy takiej ustawie jest duża szansa na bubel, który skutecznie utrudni pomaganie zwierzętom.
Jestem natomiast za tym, żeby wprowadzić dożywotni zakaz posiadania zwierząt osobom skazanym za dręczenie czy doprowadzenie do śmierci zwierzęcia.

A możesz przybliżyć temat charci? O co tam chodziło?
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro sie 11, 2010 13:24 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza fundacje mają jakieś uregulowania co do ilości kotów w dt? U mnie również bywają ludzi z różnych fundacji jak i ze schroniska. Bywają ludzie z forum i co z tego?

Anulka111 nie muszę się Tobie tłumaczyć. Zresztą na Twoje pytania wielokrotnie udzielałam odpowiedzi. Nie moja wina, że masz problemy z ich przyswajaniem.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Śro sie 11, 2010 13:29 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:
seidhee pisze:

A możesz przybliżyć temat charci? O co tam chodziło?

Był jakiś projekt ustawy - przyznam, że nie wiem, czy przeszedł - że charty miały być trzymane wyłącznie i jedynie w domkach z ogródkiem, jako że w mieszkaniu "cierpią" bo nie mogą się wybiegać :| Właścicielom nie spełniającym tego wymogu zwierzęta miały zostać odebrane.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro sie 11, 2010 13:29 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:
mirka_t pisze:

Wyjściem byłoby "podpięcie" wielozakoconych domów pod fundacje i włączenie z uregulowania. Tyle że wtedy domy wielozakocone musiałyby poddać się pewnym rygorom. Zresztą u agn przecież bywają wizyty z TOZ (?)

U Agn bywają wizyty ze schroniska, kiedy to schronisko przywozi koty do tego strasznego domu, w nadziei, że dane będzie tym kotom łatwiej przeżyć niż w samym schronisku. U Agn bywają również weterynarze, niekoniecznie zaraz w celu `kontroli`, tylko w celach związanych z opieką na kotami, ale jednakowoż bywają.
Akurat toruński TOZ Agn wpuści tylko z policją i nakazem - ale ma to ścisły związek z osobami, które ten TOZ reprezentują.

I, Joshua_ada - nie chodzi mi o cenzurę, ale o realny, pragmatyczny wymiar tej dyskusji - jak na razie to tylko `radosne dosrywanki` po różnych merytorycznie nie związanych z tematem wątkach, są efektem tej `dyskusji`.
Bo mam wrażenie, że niektórym dyskutantom wydaje się, że jak pojadą sobie po każdym wielozakoconym domu [a takim jest i mój dom - nigdy tego nie ukrywałam] to problem się rozwiąże. Problem się nie rozwiąże, a jak na razie skutki tego wątku trafiają [głównie emocjonalnie] we mnie i kilka innych osób.
I nie wiem dlaczego moje uczestnictwo w takich watkach jest traktowane jako tłumaczenie się. Wielokrotnie pisałam, że nie tłumaczę się, tylko tłumaczę osobom, które nigdy nie miały większej ilości podopiecznych na raz, że sama ilość to nie wszystko, by kogoś obrzucić obelgą `ty zbieraczko` [bo na tym forum to chyba jasne, że jest to obelga].
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro sie 11, 2010 13:31 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mirka_t pisze:Anulka111 nie muszę się Tobie tłumaczyć. Zresztą na Twoje pytania wielokrotnie udzielałam odpowiedzi. Nie moja wina, że masz problemy z ich przyswajaniem.

Mirka t za każdym razem jak pytanie jest niewygodne dla Ciebie unikasz odpowiedzi. Nie udzieliłas odpowiedzi na powyższe pytania.

anulka111

Post » Śro sie 11, 2010 13:42 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Anulka111 od niedawna nie odpowiadam na pytania, które były zadawane już wielokrotnie. Po prostu skończyła mi się cierpliwość.

A na marginesie to masz nawet problem z prawidłową pisownią mojego nicka.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Post » Śro sie 11, 2010 13:44 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Agnieszka, chodziło mi o to, że sama jakby te "kontrole" zapraszałaś. Nie że ktoś Ci nasyłał. Gdyby czyjś dom stanowił DT fundacji, to ta fundacja by go regularnie sprawdzała - o to mi chodziło.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro sie 11, 2010 13:55 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

mirka_t pisze:Anulka111 od niedawna nie odpowiadam na pytania, które były zadawane już wielokrotnie. Po prostu skończyła mi się cierpliwość.

A na marginesie to masz nawet problem z prawidłową pisownią mojego nicka.
Szkoda,że na te pytania nie chcesz odpowiedzieć, za to na wycieczki personalne masz ochotę. Z tego wynika ,że te akurat pytania sa dla Ciebie bardzo niewygodne 8) .

anulka111

Post » Śro sie 11, 2010 14:04 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Zofia&Sasza pisze:Agnieszka, chodziło mi o to, że sama jakby te "kontrole" zapraszałaś. Nie że ktoś Ci nasyłał. Gdyby czyjś dom stanowił DT fundacji, to ta fundacja by go regularnie sprawdzała - o to mi chodziło.

Zofiu - zrozumiałam. 8)
Chodzi mi o to, że u mnie bywają nie tylko `psiapsiółki z forumowego chórku`, ale również i inne osoby, bardziej - jakby to ująć - obiektywne, więc nazywanie mnie zbieraczka i ustawianie w jednej linii z Serockiem jest dla mnie uwłaczające. A to zostało zrobione w tym wątku.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro sie 11, 2010 14:14 Re: Zbieraj znaczki nie koty! Porozmawiajmy o kolekcjonerstwie.

Agn pisze:
Zofia&Sasza pisze:Agnieszka, chodziło mi o to, że sama jakby te "kontrole" zapraszałaś. Nie że ktoś Ci nasyłał. Gdyby czyjś dom stanowił DT fundacji, to ta fundacja by go regularnie sprawdzała - o to mi chodziło.

Zofiu - zrozumiałam. 8)
Chodzi mi o to, że u mnie bywają nie tylko 'psiapsiółki z forumowego chórku', ale również i inne osoby, bardziej - jakby to ująć - obiektywne, więc nazywanie mnie zbieraczka i ustawianie w jednej linii z Serockiem jest dla mnie uwłaczające. A to zostało zrobione w tym wątku.

Nie przeze mnie przecież. Nie wiem, czy pamiętasz, ale dyskusja na Twój temat zaczęła się... od postu jednej z dziewczyn piszących w Twoim wątku (nie pamiętam nicku, więc go nie znajdę), która nie z tego, ni z owego zaczęła Cię bronić 8O choć wcześniej nikt nie poruszał tematu forumowych domów wielozakoconych. No i się zaczęło...
Obrazek

Zofia.Sasza

[poprzednia][następna]