SPIS KARM DLA KOTA część 7

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 10, 2025 7:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Spooxterium pisze:
rosita pisze: Całe szczęście wtedy był w wieku takim, że zaczęłam go przerzucać na karmę dla dorosłych kotów

Skończył rok czy jakoś wcześniej zaczęłaś mu dawać?

Nie miał roku jeszcze. Jakoś 7-8 miesięcy miał, był po kastracji. No i akurat tę karmę można było już podać kotu w takim wieku :) Poza tym nie miałam wyjścia, bo Wiejska Zagroda rzuciła nową partię, której nie tknął. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że produkują w Chinach... a te wcześniejsze były w Polsce. Straszne ile karm i smaczków ma kod producenta z Chin i człowiek sam musi do tego dotrzeć, bo oni sobie piszą, że "wyprodukowano w..." - a to kłamstwo :?

rosita

Od: Wto lip 02, 2024 8:10

Post » Pon lut 10, 2025 16:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

rosita pisze:
Spooxterium pisze:
rosita pisze: Całe szczęście wtedy był w wieku takim, że zaczęłam go przerzucać na karmę dla dorosłych kotów

Nie miał roku jeszcze. Jakoś 7-8 miesięcy miał, był po kastracji. No i akurat tę karmę można było już podać kotu w takim wieku :) Poza tym nie miałam wyjścia, bo Wiejska Zagroda rzuciła nową partię, której nie tknął. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że produkują w Chinach... a te wcześniejsze były w Polsce. Straszne ile karm i smaczków ma kod producenta z Chin i człowiek sam musi do tego dotrzeć, bo oni sobie piszą, że "wyprodukowano w..." - a to kłamstwo :?

możesz podać źródło tych informacji ?

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto lut 11, 2025 13:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

izka53 pisze:
rosita pisze:
Spooxterium pisze:

możesz podać źródło tych informacji ?

nie mam tej karmy, więc nie znam kodu producenta (podobno są partie polskie i chińskie). Wklepujesz kod producenta w google i wychodzi kraj produkcji. Ostatnio było głośno na grupach o gryzakach i smaczkach pewnej firmy (dostępne na zooplusie) i tym, że u psów stwierdzono przypadki neurologiczne zwane potocznie "syndromem wilkołaka". Są nawet komunikaty Wojewódzkich Lekarzy Weterynarii (widziałam Dolnośląskiego). No i od tego poleciała dyskusja o smaczkach i karmach, które również produkowane są w Chinach. Ludzie sprawdzali kod producenta lub wprost pisali do firm, a te odpisywały, że dla taniości w Chinach np. liofilizują mięso.

rosita

Od: Wto lip 02, 2024 8:10

Post » Wto lut 11, 2025 15:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

rosita pisze:nie mam tej karmy, więc nie znam kodu producenta (podobno są partie polskie i chińskie). Wklepujesz kod producenta w google i wychodzi kraj produkcji. Ostatnio było głośno na grupach o gryzakach i smaczkach pewnej firmy (dostępne na zooplusie) i tym, że u psów stwierdzono przypadki neurologiczne zwane potocznie "syndromem wilkołaka". Są nawet komunikaty Wojewódzkich Lekarzy Weterynarii (widziałam Dolnośląskiego). No i od tego poleciała dyskusja o smaczkach i karmach, które również produkowane są w Chinach. Ludzie sprawdzali kod producenta lub wprost pisali do firm, a te odpisywały, że dla taniości w Chinach np. liofilizują mięso.

Jeśli chodzi o sam prefix to sprawa jest prosta do sprawdzenia, trudniej jest z kolejnymi cyframi w kodzie. Na zooplusie chyba nie podają nr kodu kreskowego jak np. w kakadu. O gryzakach patmol gdzieś pisała

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Pt lut 14, 2025 21:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Kupiłam na próbę Zagrodę (polska partia;)), Spooky na razie wcina (czasem mam wrażenie że on jest wszystkożerny :kitty: Karma na 1rzut oka sprawia wrażenie suchej, szczególnie w porównaniu do ostatnio dawanej (Noteć) a z bulionu zrobiła się galareta. Nie wiem czy to tak ma wyglądać czy taka pucha się trafiła. Zobaczymy jaka wyjdzie z tego qpa

Spooxterium

Post » Czw mar 13, 2025 16:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Mały update po miesiącu w kocięcej wiejskiej zagrodzie - tylko ta pierwsza puszka była jakby sucha, reszta soczysta i z bulionem. Spooky chętnie ją zjada. Qpy ładne i regularne.
Na razie chyba przy niej zostanę. W międzyczasie dla małego urozmaicenia smakowego był Wild Freedom kitten ale każdy ze smaków ma jakiś składowy mankament; Spooxowi oczywiście to nie przeszkadzało w czyszczeniu miski. Myślałam o kupieniu mokrego Purizona, jest nowość dla kitków i mimo dobrego składu podstawowego - odjechane węglowodany. Adultowy Puriz jest spoko pod tym wzgłędem

Spooxterium

Post » Nie mar 23, 2025 22:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Hej! Czy możecie doradzić czym najlepiej karmić 18-letnią seniorkę?

aniamis91

Od: Nie gru 15, 2024 9:28

Post » Nie mar 23, 2025 23:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

aniamis91 pisze:Hej! Czy możecie doradzić czym najlepiej karmić 18-letnią seniorkę?

tym co jej najbardziej smakuje, to nie jest wiek na wprowadzanie nowości. Już ani nic się nie poprawi, ani zbytnio nie zaszkodzi

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon mar 24, 2025 9:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

izka53 pisze:
aniamis91 pisze:Hej! Czy możecie doradzić czym najlepiej karmić 18-letnią seniorkę?

tym co jej najbardziej smakuje, to nie jest wiek na wprowadzanie nowości. Już ani nic się nie poprawi, ani zbytnio nie zaszkodzi

Tak ale chciałam jej kupić jakąś lepszą jakościowo karmę. Ostatnio wymiotuje po puszkach gourmet wołowina z pomidorami (zdarzyło się dwa razy) a to akurat taka trochę nowość dla niej, wcześniej tego nie kupowałam. Całe życie jadła karmy marketowe ale teraz wszystkie te Felixy, whiskasy i inne omija szerokim łukiem. Purina jeszcze jako tako przechodzi .

aniamis91

Od: Nie gru 15, 2024 9:28

Post » Nie kwi 06, 2025 9:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Co sądzicie o puszkach Paka Zwierzaka? Królik skład: królik 99% (w tym 73% mięso z królika i podroby, 26% rosół z królika), minerały 1%. Białko surowe 7,4%, tłuszcz surowy 6,7%, popiół surowy 2,34%, włókno surowe 0,4%, wilgotność 82,7%, wapń 0,29%, fosfor 0,26%. Witamina D 200 IU, witamina E 40 mg, Jod 0,75 mg, Mangan 3 mg, Cynk 15 mg, Tauryna 2000 mg.

16 letni kot z IBD. Jadał Purizon + 50g mięsa surowego. Po ostatnim kryzysie coś się zadziało, że chrupki beee a mokra super. To na plus :)
Już zamówiłam GranataPet (minus mono tylko kurczak reszta 2 składniki) ale będzie dopiero we wtorek. Wczoraj w zoologicznym wpadła mi w ręce ta Paka i jest mono i kotu smakuje. Minus, że nie ma dokładnie napisanego % ile mięsa a ile podrobów.

Madmil

Od: Wto kwi 01, 2025 20:32

Post » Nie kwi 06, 2025 20:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Pod wzgl. składu too: trochę mało białka, trochę za wysoki tłuszcz, wapń do fosforu ok ale mimo to podwyższone wartości. Węglowodany ok. Brak oleju z łososia.. No i tak jak napisałaś - brak dokładnych % mięsa i podrobów

Spooxterium

Post » Pt kwi 18, 2025 16:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Co sądzicie o karmach z Oak Farm? Czy są to puszki dobrej jakości? Nieduża Polska firma.
Przykład puszki
89% kurczak (77% filet z piersi i uda kurczaka, 5% serca kurczaka, 4% wątroba kurczaka, 3% żołądki kurczaka), 7% wywar z kurczaka, 2% olej rybi, drożdże piwne, wyciąg z alg morskich

Dodatki dietetyczne (j.m./kg): tauryna 2000 mg, węglan wapnia 1908 mg Ca, biotyna 250 mg, wit. E 100 mg, wit. A 2000 IU, wit. D 300 IU

mogli

Od: Śro lut 10, 2016 21:54

Post » Pt kwi 18, 2025 16:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Są bardzo dobre ale chalernie drogie

Spooxterium

Post » Czw kwi 24, 2025 7:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Spooxterium pisze:Są bardzo dobre ale chalernie drogie

Cena właśnie przeraża ale jeżeli skład mają bardzo dobry to może warto.

mogli

Od: Śro lut 10, 2016 21:54

Post » Śro maja 14, 2025 13:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Słuchajcie polećcie karmę suchą, która ma najbardziej wg Was intensywny zapach ryby. Z takich lepsiejszych lub średnio lepszych bo kot z IBD. Sytuacja taka, że purizon beeee, puszki grantatapet beeee a kot chodzi wyjadać psu sąsiadki paka zwierzaka kaczka z łososiem...

Madmil

Od: Wto kwi 01, 2025 20:32

[poprzednia][następna]