SchronWro Wrocławscy seniorzy szukają domów!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 31, 2010 19:24 Re: SchronWro Wrocławscy seniorzy szukają domów!!!

feryenne pisze:Bardzo niekonstruktywnie (bo skoro i tak zimują, to czymś chyba trzeba karmić...) pozwolę sobie zacytować:
(z wątku Temat: Dbajmy o ptaki zimą)

Pleiades pisze:Natomiast wystrzegajmy się wrzucania w karmnik pieczywa ziemniaków i innych tego typu rzeczy. nie służą one ptakom, a mogą nawet zaszkodzić.

Jednocześnie też, jak co roku, apeluję, o nie dokarmianie ptaków wodnych - dotyczy to głównie łabędzi - tak chętnie karmionych przez przechodniów w parkach. Po pierwsze - pieczywo w stylu chleb i bułki nie jest odpowiednim dla nich pokarmem. Namoczony we wodzie często pleśnieje i przysparza ptakom wielkich dolegliwości żołądkowych, łącznie z nieustającym rozwolnieniem. Kwas chlebowy źle wpływa na przewód pokarmowy. Ponadto łabędzie i inne ptaki wodne są ptakami, które powinny częściowo migrować - do bogatych w rościnność akwenów wodnych. Poprzez dokarmianie nauczyły się zostawać w tym samym miejscu przez cały rok. Źle to wpływa nie tylko na ich metabolizm, rozregulowany przez sztuczne pokarmy, ale i na biologię rozrodu. Nie wchodzą we właściwy okres spoczynku, nie regenerują sił na przedwiośniu na naturalnym pokarmie i przez to większość z nich nie wchodzi w okres lęgowy na wiosnę. Sztuczne dokarmianie powoduje u nich (udokumentowaną już we wielu pracach naukowych) bezpłodność !
Jesli już byśmy mieli je dokarmiać, to polecam gotowaną marchew, liście pokrzyw, inne gotowane warzywa - ale w okresie silnych mrozów to nierealne... Więc pozostawmy je może w spokoju...

No właśnie ja rozmawiałam z ornitologiem oni <nie wszyscy ornitolodzy> są przeciwni dokarmianiu ptaków, uważają że to taka naturalna selekcja - jak sobie nie znajdzie w mrozie pod lodem i śniegami żarcia to zdycha... Uważają ze powinny odlecieć wszystkie, OK... Ja sądzę że te które zostały miały do tego jakiś tam powód, być może czuły że są na to za słabe żeby jednak przelecieć ileś tam kilometrów żeby wyemigrować lub tak jak widziałam sa też połamane przypadki. Najlepiej nie dokarmiać ani dzikich kotów ani ptaków i patrzeć jak padają śmiercią głodową w spokoju.
Zgadzam się z tym że samym chlebem się nie powinno dokarmiać ale chlebem wymieszanym z czymś np. ziarno kasza już lepiej. I jeżeli chodzi o parki to ptaki są tak cholernie wygłodniałe ze nie zostaje ani jeden kawałek chleba który rzucają im ludzie więc ani nie zamarznie ani też nie spleśnieje bo nie zdąży.

Do schroniska trafiają anorektyki na granicy śmierci...

_leśna_

Od: Wto sie 19, 2008 15:43

Post » Sob sty 01, 2011 12:29 Re: SchronWro Wrocławscy seniorzy szukają domów!!!

Dlatego właśnie napisałam, że moje wtrącenie jest bardzo niekonstruktywne - zdaję sobie sprawę, ze dokarmiać chlebem jest najłatwiej i najtaniej, przestraszyło mnie jedynie to, że (wg zacytowanej opinii) może to ptakom zaszkodzić.
W kwestii dokarmiania myślę, że się zgadzamy, jeśli któryś został, zdecydowanie lepiej jest nakarmić (fajnie byłoby, gdybyśmy nie wpływali na naturalne procesy odlotów, ale z drugiej strony, czy ktoś naprawdę może powiedzieć, co jest przyczyną, a co skutkiem?)

Żeby nie było nieporozumień - u mnie na balkonie jest karmnik :D
(co wprawdzie nie ma nic wspólnego z "nieodlecianymi" kaczkami, ale myślę, że pokazuje mój stosunek do ptaków i dokarmiania)
Porównywarka cen karmy dla kotów i psów https://felicana.pl/

feryenne

Od: Nie sty 25, 2009 13:01

Post » Nie sty 02, 2011 17:17 Re: SchronWro Wrocławscy seniorzy szukają domów!!!

Kotki czekają na domki :(
Może Nowy Rok będzie dla nich łaskawszy... :roll:

Agness78

Od: Śro cze 25, 2008 13:07

Post » Nie sty 02, 2011 19:35 Re: SchronWro Wrocławscy seniorzy szukają domów!!!

_leśna_ pisze:No właśnie ja rozmawiałam z ornitologiem oni <nie wszyscy ornitolodzy> są przeciwni dokarmianiu ptaków, uważają że to taka naturalna selekcja - jak sobie nie znajdzie w mrozie pod lodem i śniegami żarcia to zdycha... Uważają ze powinny odlecieć wszystkie, OK...

Dobrze, że ptaki nie przejmują się ornitologami i jednak starają się przetrwać, chociaż nie powinny i czasem same potrafią odnaleźć drogę do stołówki: podczas ostatnich wielkich śniegów i mrozów wśród dokarmiających się jak zwykle pod moim blokiem gołębi,gawronów, srok, kawek, wróbli i sikorek widziałam dwie mewy i kosa(!). Trafiają się też i kaczki.

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Nie sty 02, 2011 21:22 Re: SchronWro Wrocławscy seniorzy szukają domów!!!

Zapraszam na nowy wątek

viewtopic.php?f=1&t=122250&p=6882221#p6882221

jest jeszcze to obróbki więc wybaczcie :wink:
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Pon sty 10, 2011 16:26 Re: SchronWro Znowu maluchy :(

JaEwka pisze:1354/10 kocurek dwa lata

Obrazek

Co z tym kociem, dalej jest w schronie?
Miał straszną biegunkę z tego co pamiętam.

Skradł moje serce i żałuję, że nie mam teraz warunków na niego :(
Obrazek

dase

Od: Czw paź 09, 2008 19:12

Post » Pon sty 10, 2011 16:58 Re: SchronWro Wrocławscy seniorzy szukają domów!!!

Proszę już pisać na nowym wątku. :wink: Najlepiej spytać się Leśnej czy poszedł do domu czy już na "tyłach" jest
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

[poprzednia]