Zofia&Sasza pisze:Komu? Serio-serio pytam.
i ja się przyłączę do pytania
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Zofia&Sasza pisze:Komu? Serio-serio pytam.
joshua_ada pisze:Agn, chcesz powiedzieć, że problem kolekcjonerstwa nie istnieje? I że w związku z tym nie ma o czym gadać?
casica pisze:Zofia&Sasza pisze:Komu? Serio-serio pytam.
i ja się przyłączę do pytania
Naprawdę sądzisz, że coś ustalone przez Ciebie skłoni do refleksji resztę świata?anulka111 pisze:...Uważam,że jakieś minimum metrażu dla zwierząt powinno być ustalone, własnie po to ,by osoby zamieszkujace z kotami zdawały sobie sprawe ,że to nie zabawki i nie wrzuci się ich piętrowo do klatek....
anulka111 pisze:Wątek jest potrzebny, by uświadomić innym,że takie zjawisko jak kolekcjonerstwo zwierząt istnieje. Moze dzięki temu część osób dajacych koty do przekoconych dt sie zastanowi nad tym co robią ,a także przekocone dt się odrobinę zastanowią, kiedy kończy się pomoc,a zaczyna cierpienie psychiczne zwierzaka. Liczy się jaka jest opieka nad zwierzakiem ,ale metraż też jest ważny.
Uważam,że jakieś minimum metrażu dla zwierząt powinno być ustalone, własnie po to ,by osoby zamieszkujace z kotami zdawały sobie sprawe ,że to nie zabawki i nie wrzuci się ich piętrowo do klatek.O rozprzestrzenianiu chorób w tak duzym stadzie też juz było.
Agn pisze:joshua_ada pisze:Agn, chcesz powiedzieć, że problem kolekcjonerstwa nie istnieje? I że w związku z tym nie ma o czym gadać?
Nie. Problem kolekcjonerstwa istnieje - sama mam koty od prawdziwych kolekcjonerek.
Podważam jedynie zasadność takiego 'gadania', jak w tym wątku. Bo kolekcjonerkom i tak ten wątek nic nie zrobi - koty nadal będą żywione makaronem, nie będą leczone i będą mieszkały w brudzie.
Ten wątek posłużył do zrównania wielozakoconych domów tylko w jednej perspektywie - ilość kotów na m2. Nie liczy się standard opieki i utrzymania kotów w poszczególnych domach.
Zawsze mówiłam, że mam za dużo kotów ale są domy, które mają jednego, dwa koty pod opieką i ta opieka nie dorównuje moim standardom.
joshua_ada pisze:...Ty patrzysz na to z perspektywy "za dużo kotów w moim domu" oraz ew. poczuciem, że się do tego grona zaliczasz.
...
joshua_ada pisze:...Ja patrzę na to z perspektywy "spotkałam się z takim domem w realu" i co dalej?...
joshua_ada pisze:...
Acha. I tak samo ważna dyskusja "ile kotów na metr" jak kwestia "w jakim standardzie" - tu się akurat zgadzamy. Aczkolwiek każdy ma inne pojęcie "standardu". Wg mnie, ilość kotów na metr przekłada się także na stan psychiczny - stres, depresje, odmawianie jedzenie, agresja, pogryzienia itp. Tak, wiem, zawsze może być gorzej (schrony, azyle, mała ilość pracowników, wolontariuszy itp.) Jednak nie wyłączę ze swego myślenia także kwestii psychiki kociej. Dla mnie miska i dach to nie wszystko. O.
mirka_t pisze:joshua_ada pisze:...Ja patrzę na to z perspektywy "spotkałam się z takim domem w realu" i co dalej?...
Większość wypowiadających się w tym wątku nie spotkała się z takimi domami. Pytanie do Ciebie: czy dom z którym miałaś styczność był porównywalny z domem Agn?
joshua_ada pisze:...Ale obecność Agn i Twoja jakoś już przestała mnie dziwić. Najwyraźniej czujecie taką potrzebę tłumaczenia się. Nie mój problem. I nie problem tego wątku. Chyba, że uważasz inaczej
mirka_t pisze:Anulka111, Twój ostatni post rozbawił mnie. U mnie koty leżą w znacznię większej odległości od siebie niż 30cm. Blisko siebie są tylko wtedy gdy mają na to ochotę, bo niektóre lubią przytulać się do innych, wylizywać się wzajemnie, podgryzać. Biegają, skaczą i bawią się gdy mają na to ochotę. Tak samo jak u Ciebie.
joshua_ada pisze:...Ale obecność Agn i Twoja jakoś już przestała mnie dziwić. Najwyraźniej czujecie taką potrzebę tłumaczenia się. Nie mój problem. I nie problem tego wątku. Chyba, że uważasz inaczej
Tak mam potrzebę odezwania się gdy ktoś pisze o mnie za moimi plecami i dobrze wiesz, że nie trzeba wymiać kogoś z imienia aby inni domyślali się o kogo chodzi. W realu moja reakcja na obgadywanie byłaby bardziej żywiołowa.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], HerbertPrade, puszatek i 119 gości