^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie wrz 05, 2010 23:25 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

Zdaję sobie sprawę, co oznacza kot w domu. A przynajmniej teoretycznie ; ) Wiem, że nie zawsze będzie kolorowo - tu coś zniszczy, tu podrapie, tu nasika, zachoruje i kasa na buty pójdzie na leczenie. Nie jest to decyzja pochopna, podjęta pod wpływem chwili - od lat trąbiłam mamie o futrze, nie zgadzała się nigdy bo twierdziła że śmierdzą. Ale ostatnio zaczęła być bardziej tolerancyjna, zwłaszcza od kiedy mam szczury, bo widzi że o nie dbam, że nie jest to zabawka na kilka dni. Jak na razie dokształcam się na forum, czytam, czytam i jeszcze raz czytam. Nie spieszę się z adopcją, nie chcę popełniać błędów i nie być przygotowana. Na szczęście chałupa jest od kilku lat w budowie, nigdy skończyć nie możemy. ;) Meble nie są nowe, jak coś zniszczy, wiadomo - szczęścia zbyt wielkiego nie będzie, ale płaczu też nie. Za kilka lat planujemy kupić nowe. Jak to zwykle bywa w tym momencie ze szczurami, jak coś zniszczą to mama gada że wyrzuci na śmietnik, ale to ja śpię w podziurawionej pościeli ;) Nigdy by ich nie wyrzuciła, ma dobre serce i nie pozwoliłaby by cierpiały. A na pewno nie pozwolę by kazała mi oddać kota po podrapanym meblu, w końcu to żywe zwierzę, nie może zmieniać ciągle miejsca. Jeśli chodzi o dogadywanie się ze szczurami - będę robić wszystko, by nie oddać ani ich, ani kota. Najwyżej klatka z nimi będzie stać w osobnym pokoju, gdzie kot nie będzie miał dostępu. Ale właśnie dlatego chcę młodego, by go przyzwyczajać do nich, pójdzie łatwiej niż z dorosłym.
Chciałam kociaka z domu tymczasowego, po to by znać charakter - w miarę spokojny, nie diabeł tasmański ; ) A boję się brać ze schroniska. Warunkiem mojej mamy jest, by był ładny, a raczej, by chwycił ją za oko. Że wyrośnie z puchatej kulki w bardziej smukłą, wiemy obie. Wiemy też, że kot to nie zabawka i ma swoje potrzeby :) Już wybiłam mamie z głowy małego kociaczka - właśnie żeby nie było zbyt dużo zatargów o zniszczone rzeczy w domu. Ładny bo ładny, pocieszny - ale zanim się nauczy nie drapać, zanim mu to nie przejdzie to swoje wycierpimy. Więc stanęło na młodzieży.
Więc myślę, że nie będzie tak źle. :)

naciol

Od: Śro sie 18, 2010 20:59

Post » Nie wrz 05, 2010 23:40 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

to widzę ze faktycznie masz wszystko przemyślane...
a ja przeważnie sie tak nie czepiam - obawiałam się nawet wydźwieku tego com napisała ;) Cały wieczór sobie zgrzytam zębami po kolejnej porazce w łapance Super Bystrej kocicy :evil: no i nastrój mnie się roznosi na wszystko wokół
A swoją drogą myślałam ze tylko ja jeszcze o tej porze w niedzielno-poniedzialkowa noc przy kompie przesiaduję :lol: Widać nie ja jedna cieszę się urlopem :wink:
Obrazek

Istna

Od: Sob sty 19, 2008 14:25

Post » Pon wrz 06, 2010 7:15 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

Mam na TDT niebieskiego kocurka, długowłosego, w typie norweskiego leśnego.

Naciol może byłabyś zainteresowana jego adopcją?

Obrazek

W każdym razie oba pilnie szukają DT/DS, bo w klatce w garażu mi zdziczeją :roll:
Puchatek jest bardzo proludzki, ale za to Krówka na widok człowieka zmyka do transportera i długo waha się, czy z niego wyjść.
Oba strasznie wychudzone.

edit:
Wątek kociaków: viewtopic.php?f=13&t=116810&start=0

Cudak1

Od: Pt wrz 04, 2009 17:39

Post » Pon wrz 06, 2010 11:43 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

Istna pisze:E-dita skąd ten rudzielec ? Wrócił ten z Bezrzecza ? 8O O klony Frei i Marcela boję się pytać 8)

Rudzielec na Bezrzeczu rzadzi chata i nikt mi go nie odda, nawet gdybym chciała.
Frejaka i Marcela pokazałam tylko dla przykładu umaszczenia. Wiesz, że oni sa moi moi moi, chociaż czase sie zastanawiam czy nie jest na odwrót. :roll:
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Pon wrz 06, 2010 17:53 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

e-dita pisze:Wiesz, że oni sa moi moi moi, chociaż czase sie zastanawiam czy nie jest na odwrót. :roll:

Przepraszam, to Ty masz jeszcze wątpliwości? :P Oczywiście, że jest na odwrót ;P

Sedith

Od: Pt mar 19, 2010 9:25

Post » Pon wrz 06, 2010 18:41 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

:mrgreen:
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Pon wrz 06, 2010 23:05 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

Dzień dobry
się melduję, jeszcze żyję

Jutro Dzidzia jedzie do nowego domku, troszkę mi smutno bo się lubimy z Dzidzią

Będzie miała nowe imie- Szyszka :)

no i troszku mi się spasła :roll:

ankazm

Od: Sob mar 20, 2010 12:25

Post » Wto wrz 07, 2010 21:16 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

Aniu myślałam, że już zaginęłaś w akcji. 8)
Zapraszam na bazarek Viktorka:
viewtopic.php?f=20&t=116840&p=6389049#p6389049

Pixia

Od: Wto paź 27, 2009 15:22

Post » Wto wrz 07, 2010 21:34 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

Dzidzia juz w nowym domku a mi troszkę smutno :|
kochana z niej kicia, tak słodko się przytulała i wołała do mnie "maaaa" czytaj mamo :roll:

Troche mi sie spasła, i zrobia się z niej kulka
ale nowa pani zachwycona nią, dostała imie Szyszka :)

aha no i możemy ja odwiedzać :)

ankazm

Od: Sob mar 20, 2010 12:25

Post » Śro wrz 08, 2010 14:49 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

brawo ankazm - dobry dom dla kota to podstawa ;)
My dzisiaj z Rurką idziemy odwiedzić jedną panią....a nóż, widelec... 8)
Mam alergie na "kocie anioły" !
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

agiis-s

Od: Pon sty 29, 2007 14:18

Post » Śro wrz 08, 2010 18:54 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

Mogłabym do was mieć prośbę? Nie chciałaby któraś ze mną porozmawiać, nawet na gadu, o wszystkim co potrzebne dla kota? Jaką kuwetę, jaki żwirek, jaki sklep, jakie jedzenie itd? Czytam na forum, ale przekopywanie się przez tyle postów zajmuje naprawdę dużo czasu i nie zawsze mogę znaleźć odpowiedzi.

naciol

Od: Śro sie 18, 2010 20:59

Post » Śro wrz 08, 2010 19:22 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

naciol pisze:Mogłabym do was mieć prośbę? Nie chciałaby któraś ze mną porozmawiać, nawet na gadu, o wszystkim co potrzebne dla kota? Jaką kuwetę, jaki żwirek, jaki sklep, jakie jedzenie itd? Czytam na forum, ale przekopywanie się przez tyle postów zajmuje naprawdę dużo czasu i nie zawsze mogę znaleźć odpowiedzi.

naciol ja jednak proponuję lekturę.... viewtopic.php?f=1&t=27018 - od tego wątku zaczynałam....

i wcale nie musisz wszystkiego czyta od razu ;)
Mam alergie na "kocie anioły" !
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

agiis-s

Od: Pon sty 29, 2007 14:18

Post » Śro wrz 08, 2010 20:24 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

Jako chyba najbardziej niedawno zakocona z towarzystwa tutaj, powiem krótko: kuweta raczej kryta, i raczej duża, choćby na zapas (my kupiliśmy średnią i paskudy moje się ledwo mieszczą ;)). A jeśli chodzi o jedzenie i żwirek, to przy adopcji po prostu wypytałam do czego kociszcze jest przyzwyczajone - trauma przeprowadzki samej w sobie jest już wystarczająca, nie trza zwierza jeszcze dodatkowo stresować zmianą jedzenia itepe. Eksperymenta i testy można zacząć jak już się przywyczai, i raczej stopniowo, co by buntu na pokładzie nie było ;) (No dobra, u mnie bunt był i tak, ale ja dwóch neurotyków wzięłam podobno ;))

A sklep? Zależy, czy ma być na zaraz-teraz-natychmiast i czy chcesz sama pomacać/obejrzeć, wtedy generalnie jakikolwiek zwykły sklep zoologiczny w mieście (chociaż cenowo to raczej niezbyt wychodzi ;)), a jeśli z dostawą to albo szczecińskie (molinezja.pl, zoo-mik.pl) albo jakikolwiek zoologiczny sklep online (zależnie od zakupów u mnie to są zooplus.pl, zwierzakowo.pl, animal-care.pl, animalia.pl, krakvet.pl i muuuultum innych ;))

Więcej grzechów nie pamiętam, ale jakby co, to krzycz na pw ;)

Sedith

Post » Śro wrz 08, 2010 20:49 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

Uczeń przerósł mistrza :mrgreen:
Obrazek Obrazek

e-dita

Post » Śro wrz 08, 2010 20:57 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 4

e-dita pisze:Uczeń przerósł mistrza :mrgreen:

No, nooo, teraz to mnie zaszczyt kopnął :o Dziękuję, dziękuję :)

Sedith

[poprzednia][następna]