SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 15, 2012 17:36 Re: SPIS KARM dla Kota

LunaKlara pisze:dzieki za wyjasnienia !

faktycznie z moich obserwcji - jedna kota pogryzie wiecej niz na pol, druga tylko co drugi chrupek zgryza. Pociesza mnie, ze dostaja surowizne. Choc jak im dalam po skrzydelku czy nozce kurczaka to zanim zjadly ................ zabawa, a najlepsza to przynoszenie tego zdechlaka do mnie do lozka :evil: i czekanie na rzut (nauczone aportowania)

poza tym troche boje sie tych kosci. Czy zjadanie kosci kurczaka ze skrzydelka czy nozki jest bezpieczne ? /podobno kosci surowe sa bardziej miekkie, latwiejsze w pogryzieniu i bezpieczniejsze niz gotowane/

nie wiem,odkad mi sie kot zadławił chrząstką nie daje żadnych takich cudów...boje się :roll: tylko gotowane ,pociapane tak,zeby połknał ,a nie gryzł ...przeżyłam taki horror,ze nikomu nie życzę :roll:
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon lip 16, 2012 13:06 Re: SPIS KARM dla Kota

Od ponad dwóch tygodni je bezzbożówki... apllaws, wild cat, power of natur - meadowland mix.

Przez te zaledwie ponad 2 tygodnie przeleciałaś wszystkie te rodzaje karm, czy je mieszasz ze sobą?

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Pon lip 16, 2012 17:55 Re: SPIS KARM dla Kota

Cześć! Dzięki za zainteresowanie... Aktualnie dostaje power of natur z domieszką wild cat'a...dlaczego? odpowiedź jest prosta: po 1) mają najniższą zawartość węglowodanów...co przy cukrzycy jest bardzo ważne(!); po 2) Kici wszystko bardzo szybko się nudzi..i nie wszystko smakuje, więc musimy zmieniać....niestety po podaniu insuliny musi zjeść odpowiednią ilość, więc jeśli coś nie podchodzi MUSIMY dać coś innego...byle tylko zjadła...w przeciwnym wypadku dojdzie do niedocukrzenia, a to stan zagrażający życiu...Chcę byś dobrze mnie zrozumiała...my walczymy każdego dnia o to by do takich sytuacji nie dopuścić...mogą mieć nieodwracalne skutki...
Pozostałych karm też już próbowała...zaczynałyśmy od applaws'a / mamy dwa smaki, podobnie dwa rodzaje wild cat'a - urozmaicenie gwarantuje mi, że któraś w razie protestu zasmakuje/ . Applaws'a na początku próbowałam mieszać, ale efekt był mizerny, bo jak poczuła zapach RC to uciekała od miski. Generalnie i applaws po jakiś 3-4 dniach się znudził, więc stąd eksperymenty :cry: :evil: Muszę dodać, że kocia rzadko kiedy je sama z miski...zazwyczaj muszę ją karmić :(
mam nadzieję, że wiesz cokolwiek o cukrzycy..o tym czym są hipo i hiperglikemia oraz czym grożą...no i mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego jak ważne jest, by kicia jadła...ostatecznie chciałabym tylko wiedzieć czy częściowo zwarte i częściowo luźne kupki się wyregulują, czy powinnam odstawić karmę
Obrazek

elag.

Od: Pt wrz 16, 2011 19:27

Post » Wto lip 17, 2012 10:48 Re: SPIS KARM dla Kota

Wszystko rozumiem. Tak, wiem sporo o cukrzycy itd. Przyczyną owych luźnych kupek może być właśnie mieszanie tych wszystkich karm. Każda z nich różni się kompozycją składników, które mogą mieć różną strawność itd. Jako iż kotka nie chce jeść jednej karmy no to ciężko tutaj coś poradzić. Najlepiej by było aby jadła tylko jedną karmę, jednak z tego co opisujesz jest to raczej nierealne. Być może po czasie to minie, ale może być tak że ten stan będzie się utrzymywał. Podejrzewam, że na innych mieszanych karmach byś miała taki sam efekt luźnej kupki jak w przypadku karm bez zbóż. A zastanawiałaś się nad dietą BARF dla koty, czy to nie wchodzi w grę?

tamiska

Post » Wto lip 17, 2012 13:59 Re: SPIS KARM dla Kota

tamiska pisze: A zastanawiałaś się nad dietą BARF dla koty, czy to nie wchodzi w grę?

Owszem zastanawiałam się, ale proces wprowadzania tej diety nie jest na razie realny..i może nigdy nie będzie..z racji owego niejedzenia :evil: Nie mogłabym np. schować miski i czekać aż się przekona lub zaryzykować, że nie zje lub zje za mało. Poza tym problemem dla mnie byłoby ustalenie ile powinna zjeść :conf: Próbowałam np. gotować kurczaka, robiłam kurczakowe galaretki, musy...z dodatkami i bez... Jeden posiłek..słownie jeden posiłek 8O , a nie nawet jeden dzień był ok...zjedzony z ciekawości, a resztą obdzielałam kota sąsiadów...to samo z innymi mięskami. Ryb nie lubi w żadnej postaci :twisted: Tzw. puszki i saszetki "z górnej półki" też bardzo szybko się znudziły :x Zazwyczaj po jednym, dwóch posiłkach...poza tym nie zje niczego z lodówki poza suchą karmą....No cóż dzięki w każdym razie za zainteresowanie..będę obserwować sytuację i skonsultuję się dla pewności z wetami...zobaczę co powiedząlekarza/y mamy super, więc mogę :ok: pozdrawiam.
Obrazek

elag.

Od: Pt wrz 16, 2011 19:27

Post » Sob sie 11, 2012 21:19 Re: SPIS KARM dla Kota

A czy ktoś z was może mi powiedzieć czy karmy firmy JOSERA są dobre? Na ulotkach nie mogę znaleźć jak tam jest procentowo z mięserm. Choć piszą że w karmach nie ma konserwantów substancji zapachowych sztucznych barwników pszenicy cukru soi i produktów mlecznych.
Obrazek
Podróż jest lepsza od dotarcia do celu.Liczy się to co człowiek przeżyje krocząc obraną drogą potknięcia, upadki, przyjaźnie. Trzeba tylko wierzyć, że przyszłość ułoży się po naszej myśli.

ewahejduk

Od: Nie lip 22, 2012 20:04

Post » Nie sie 12, 2012 1:00 Re: SPIS KARM dla Kota

Tu jest skład, mniej więcej: http://www.josera.com/index.php?p=conte ... kte&area=3 - polska wersja strony: http://www.josera.pl/ . No nie ma pszenicy ani soi, za to jest kukurydza, pulpa buraczana i ziemniaki :roll: W niektórych produktach, owszem, jest dość przyzwoity procent mięsa (mączki mięsnej) i tłuszczów.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Nie sie 12, 2012 9:49 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja uwielbiam podawać moim kotom TOTW. Wiem, że dobre i że kotom naprawdę smakuje!
adeeniet

Post » Nie sie 12, 2012 18:09 Re: SPIS KARM dla Kota

ewahejduk pisze:A czy ktoś z was może mi powiedzieć czy karmy firmy JOSERA są dobre? Na ulotkach nie mogę znaleźć jak tam jest procentowo z mięserm. Choć piszą że w karmach nie ma konserwantów substancji zapachowych sztucznych barwników pszenicy cukru soi i produktów mlecznych.

Karma ta nie jest wcale dobra dla kota. Być może nie ma substancji zapachowych, konserwantów, soi itp., ale mięsa to tam wcale nie ma dużo i ma strasznie dużo innego zboża.

Skład np. karmy Josera Minette:

mączka z mięsa drobiowego (min. 18%), ryż, kukurydza, mączka kukurydziana, mięso suszone i odtłuszczone, tłuszcz drobiowy, mączka z łososia (min. 5%), wysłodki suche, suszona wątroba, substancje mineralne, drożdże

Analiza ze strony producenta: 31,5% białko, 13,5% tłuszcz, 2,5% włókno, 7,5% popiół, tauryna 1500mg/kg

Ilość węglowodanów w tej karmie wynosi ok. 35%-37% w mokrej masie, co daje ok. 39-40% węglowodanów w suchej masie (!), co jest wynikiem znacznie przekraczającym zapotrzebowanie bezwzględnie mięsożernego stworzenia jakim jest kot. (idealna karma powinna zawierać max. 5% węglowodanów w suchej masie, takiej karmy suchej nie ma, ale rekordzistki jakie można spotkać na rynku mają tych węglowodanów tylko ok. 9%-14% węglowodanów w suchej masie) Taka ilość węglowodanów wskazuje (co z resztą widać ze składu) karma zawiera przeważającą ilość produktów zbożowych takich jak kukurydza, i ryż, które są ciężkostrawne i szkodliwe dla kota, a nie mięsa. W składzie zastosowany został zabieg zwany splittingiem jako iż producent ma obowiązek podać składniki w kolejności wagowej (te których jest najwięcej na początku, te których najmniej na końcu), więc wielu producentów aby zboże nie znalazło się na początku składu rozbija np. kukurydzę na kukurydzę i mączkę kukurydzianą, bo jakby połączyć te dwa składniki to zapewne wylądowałyby przynajmniej na drugim miejscu, jak nie na pierwszym w składzie. Mięso jakie jest w karmie jest w postaci wysoko przetworzonej mączki, która zawiera mnóstwo popiołu i mniejszą wartość odżywczą w stosunku do np. mięsa suszonego. Wysłodki nie są kotu do niczego potrzebne, jako balast można by ewentualnie zaakceptować warzywa, jednak ich w karmie nie ma.

Karma zawiera za mało białka, pomijając już fakt iż większość z tych 35% to białko roślinne, które jest mało wartościowe dla kota. Białko w karmie powinno być głównie pochodzenia zwierzęcego. Zatrważająco mało jest też tłuszczu, bo ok. 15% w suchej masie, a powinno być przynajmniej 22%. Bardzo mało jest też tauryny, którą należałoby dodatkowo suplementować. Ta karma zawiera jej głodową ilość.

tamiska

Post » Wto sie 14, 2012 22:14 Re: SPIS KARM dla Kota

Bardzo dziękuję, to co mam kupować za suchą karmę? bo "mokrą" robię sama A ta Catelux firmy Josera ma taki skład:
mączka drobiowa (drób 18%, kaczka 6%), kukurydza, tłuszcz drobiowy, skwarki, skrobia ziemniaczana (10%), pulpa buraczana, celuloza, białko kukurydzy, hydrolizowane białko drobiowe, wątroba drobiowa, fosforan sodowy, chlorek potasu, łuski nasion babki płasznika (psyllium).

byłaby dobra?
Obrazek
Podróż jest lepsza od dotarcia do celu.Liczy się to co człowiek przeżyje krocząc obraną drogą potknięcia, upadki, przyjaźnie. Trzeba tylko wierzyć, że przyszłość ułoży się po naszej myśli.

ewahejduk

Post » Wto sie 14, 2012 23:50 Re: SPIS KARM dla Kota

ewahejduk pisze:Bardzo dziękuję, to co mam kupować za suchą karmę? bo "mokrą" robię sama A ta Catelux firmy Josera ma taki skład:
mączka drobiowa (drób 18%, kaczka 6%), kukurydza, tłuszcz drobiowy, skwarki, skrobia ziemniaczana (10%), pulpa buraczana, celuloza, białko kukurydzy, hydrolizowane białko drobiowe, wątroba drobiowa, fosforan sodowy, chlorek potasu, łuski nasion babki płasznika (psyllium).

byłaby dobra?

http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166
polecam ten wątek, opisuje najlepsze suche karmy dla kotów. mnie bardzo pomógł :ok:

a gdybyś chciała nauczyć się czytać etykiety karm, tutaj instrukcja:
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=17
lektura może i długa, ale na pewno pożyteczna.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Śro sie 15, 2012 8:13 Re: SPIS KARM dla Kota

ewahejduk pisze:Bardzo dziękuję, to co mam kupować za suchą karmę? bo "mokrą" robię sama A ta Catelux firmy Josera ma taki skład:

byłaby dobra?

Ten sklad jest jeszcze gorszy od poprzedniego tak szczerze mówiąc, więc myślę iż parametry ma takie same a nawet gorsze. W ogóle karma Josera nie jest dobrą karmą dla kota. Poczytaj sobie te linki, które poleciła Maupa. Jest tam napisane jakie parametry powinna mieć dobra karma dla kota.

Ja polecam Power of Nature, albo dla osób z uboższą kieszenią Applaws.

tamiska

Post » Śro sie 15, 2012 10:46 Re: SPIS KARM dla Kota

witam;) mam kotkę którą karmię na przemian raz sucha raz mokrą karmą. Z suchych podaję birt dla kociąt tą zajada się , wcześniej miałam purinę chow kitten niestety Tosia nie przepadała za nią ,ani nie najadała się , moim zdaniem karma w zapachu była słaba. co do mokrych dawałam jej animonda carny kitten- smakowała bardzo,po tym kupki ładne robi nawet nie czuć ich. dla zachęty niedawno kupiłam 2 puszki karmy mokrej butcher's niestety Tosia gardziła. wróciłam do carny i przy tym zostaję. Od czasu do czasu podaję kici mleczko lub twarożek biały. :-) :-)
Co myślicie o mokrej karmie z Bozity? w kartonikach po 190 g.

rmagda

Od: Pon lip 30, 2012 18:51

Post » Śro sie 15, 2012 13:53 Re: SPIS KARM dla Kota

DZIĘKUJĘ ZA POMOC W WOLNY WIECZÓR POCZYTAM. A co do mleka to nie daję go mojemu kotu, sami też go nie pijemy. Od kiedy pozbyłam się mleka i jogurtów z naszej diety dzieci przestały chorować i ogólnie pozytywnie to wpłynęło na zdrowie naszej rodziny. Z resztą nigdy nie widziałam kota dojącego krowę, więc wychodzę z założenia że krowie mleko nie jest naturalnym pokarmem dla kota :)
Obrazek

ewahejduk

Post » Śro sie 15, 2012 15:00 Re: SPIS KARM dla Kota

Co myślicie o mokrej karmie z Bozity? w kartonikach po 190 g.

Karma ta wzbudza wiele kontrowersji ze względu na nierzetelne oznakowanie składu. Więcej o tym możesz poczytać tutaj: http://barfnyswiat.org/viewtopic.php?t= ... 007a1cec53 Ja bym tego kotu nie podawała, bo moim zdaniem jest to złej jakości karma podobnie jak Butchers.

Z resztą nigdy nie widziałam kota dojącego krowę, więc wychodzę z założenia że krowie mleko nie jest naturalnym pokarmem dla kota :)

I słusznie, bo to mit, że kot musi pić mleko i jest dla niego dobre. Dużo kotów cierpi na nietolerancję laktozy i źle się po mleku czuje. Co do mleka i dzieci oraz dorosłych to ostatnio czytałam obszerny artykuł, dlaczego krowie mleko nie jest takie zdrowe ani dla dzieci ani dla ludzi dorosłych jak się wszędzie utarło.

tamiska

[poprzednia][następna]