SPIS KARM DLA KOTA część 7

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 09, 2024 13:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Zastanwiałem się jak producent produkuje karmę. Jak oni to robią z jakich części. Zawsze w puszcze są takie idealne małe kawałeczki jakby były wyciśnięte. Natomiast co zauważyłem, że na nie których puszkach jest świadectwo weterynari czyli mięso było badane na nie których często marketowych tego nie ma.

Jak myślicie karma w puszkach jest surowa czy pasteryzowana?
Najlepszym przyjacielem jest Kot.

ronaldkowalski452

Od: Śro lis 06, 2024 17:42

Post » Sob lis 09, 2024 13:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

pasteryzowana, w podobny sposób jak ludzkie jedzenie.
Na wielu karmach w skladzie jest podane ile jest % mięsa mięśniowego, ile i jakich podrobów, ile bulionu i z czego ten bulion. I takie karmy są najbardziej wiarygodne. Natomiast jak masz sformułowanie np 60% produktów pochodzenia zwierzęcego, to tak naprawdę w tej karmie nie ma mięsa, tylko zmielone piora, dzioby, pazury, wymiona, jądra - to wszystko, co nie nadaje się dla ludzi i jest raczej dość obrzydliwe.
Na dobrej jakości puszkach jest także określenie, że wyprodukowano z mięsa jakości human grade.
Dobra jakościowo karma nie ma równych kuleczek w puszce, konsystencja raczej jest typu mielonka, pasztet czy mus. Jeśli jest większa ilość bulionu, to tworzy się galaretka, która - gdy karma stoi dłużej otwarta - zmienia się w ów bulion.

W tym linku, który wcześniej zamieścilam, są różne pakiety, zarówno jeśli chodzi o ilość puszek, jak i ich gramaturę. Ceny dotyczą pakietu, ale pod spodem masz przelicznik, ile w danym pakiecie kosztuje kilogram karmy. Wiadomo - im większy pakiet, tym cena za kg niższa.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Śro lis 27, 2024 11:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

ronaldkowalski452 pisze:Zastanwiałem się jak producent produkuje karmę. Jak oni to robią z jakich części. Zawsze w puszcze są takie idealne małe kawałeczki jakby były wyciśnięte. Natomiast co zauważyłem, że na nie których puszkach jest świadectwo weterynari czyli mięso było badane na nie których często marketowych tego nie ma.

Jak myślicie karma w puszkach jest surowa czy pasteryzowana?

Puszki są pasteryzowane.
Jeśli producent nie ma nic do ukrycia to podaje dokładny skład. Tak ma karma Oakfarm (polski producent), dokładnie podane ilości mięsa i z jakiej części. Dokładnie podane ilości podrobów i jakie.
przykład:
Indyk (41% filet z piersi i uda indycze, 8% serca indycze, 6% żołądki indycze, 5% wątroba indycza), pstrąg łososiowy (31% mięso mięśniowe), 8% wywar z indyka, drożdże piwne, algi morskie.
Dodatki dietetyczne (j.m./kg): tauryna 2000 mg, węglan wapnia 1948 mg Ca, biotyna 250 mg, wit. E 100 mg, wit. A 2000 IU, wit. D 300 IU
Dodatkowo analiza jest podana od razu w masie suchej.
Skład analityczny:

Białko 16%

64% MS

Tłuszcz 6,9%

26,4% MS

Popiół surowy 1,2%

Włókno surowe 0,9%

3,6% MS

Fosfor 0,19%

0,76% MS

Wapń 0,22%

0,88% MS

Stosunek wapnia do fosforu

1,2:1

Węglowodany

1,2% MS

Wilgotność: 75%
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Śro sty 15, 2025 17:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Gdzie w tym wszystkim plasuje się np. Dolina Noteci?

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Śro sty 15, 2025 20:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Spooxterium pisze:Gdzie w tym wszystkim plasuje się np. Dolina Noteci?

karmisz nią?
pewnie nie w każdej -ale jak kiedys patzryłam na skład Doliny noteci/saszetek w rosmanie/ to były głównie podroby i skórki ; czyli jako podstawowa karma dla kota nie bardzo. Jak czasem dasz, to pewnie kotu nic nie będzie i da radę
ale zalezy którymi konkretnie karmisz. I jak często.

kupuję dla psa, pies ponad 20 kg, jedna saszetkę taką tycią/kocią na kilka dni/ do tabletek. Najczęsciej biorę w Rossmaniel i z ciekawości patzrę na skład -bo mi w sumie obojętny/ byleby suka łyknęła swoją tabletkę codziennie.
I te mokre karmy, też Dolina Noteci, są zawyczaj podrobowe - czyli słabo jak na normalne karmienie kota.

No i karmienie kota ( drapieznika -który ma porządne zęby i pazury) taką mokrą papka, jako podstawa jedzenia - jest jakies takie przygnębiające.
chyba, że twój wiekowy i bez zebów.

Pies oczywiście dostaje codziennie normalne jedzenie, oprócz odrobiny tej saszetki. Gdyby ktoś się martwił, ze karmię ponad 20 kg psa jedną kocią saszerką przez kilka dni,.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro sty 15, 2025 21:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Spooxterium pisze:Gdzie w tym wszystkim plasuje się np. Dolina Noteci?

Lubię ten wykaz https://stukot.org.pl/lista-karm/

Dolina Noteci ujęta jest jako średnia i akceptowalna (w zależności od rodzaju).
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Śro sty 15, 2025 22:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Dzięki za odpowiedzi. Po prostu zauważyłam że tu nie ma i chciałam sie popisać spostrzegawczością (żart :wink: ). Tak, daję mu ją teraz i wcina - Premium Junior. Jesteśmy na początku naszej karmowej drogi więc proszę o dozę wyrozumiałości :201494 Wcześniej kupiłam mu MACs kitten (ze wzgl. na dużą ilość mięsa, tauryny) to nie chciał jeść. Już myślałam że coś mu jest bo z opinii ludzi od których go mam nie wynikało że jest niejadkiem. Myślałam też że to np. ze stresu, nowy dom itd. ale nawet teraz jak mu trochę jej podsunę to jej nie chce. Dałam ją dworakom babci, to ją zjadły i się nie pochorowały (bo też myślałam że może z partią karmy jest coś nie tak)

Spooxterium

Post » Czw sty 16, 2025 0:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Moje koty tez nie chciały MACs. :)
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw sty 16, 2025 8:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

A moje Gusto i Grau wzgardzily od pierwszego otworzenia. Czasami smak nie podchodzi i tyle...a czasami się rozpuści koty :P i jest problem (jak u mnie od jakiegoś czasu) .

Fatka

Post » Czw sty 16, 2025 11:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Mój kilka karm przeszedł - od strasznego felixa, potem Dolina noteci junior, aż trafiłam na Wiejską zagrodę. Jadł ale nie monobiałkowe, tylko te dwusmakowe i tylko puszki 85g - do czasu aż pojawiła się jakaś nowa partia. Nie ruszył już. Całe szczęście wtedy był w wieku takim, że zaczęłam go przerzucać na karmę dla dorosłych kotów John Dog for Cats (słoiczki) i to mu weszło idealnie. Tylko galaretki, musy średnio, zupki wcale. Teraz je Cats Plate (indyk, królik, wieprzowina, czasem kurczak) i John Dog (indyk, królik, czasem kurczak). Od czasu do czasu filetówki z John Dog.
No i mieszanka BARF poszła pierwsza. Zrobiłam ze wszystkimi suplementami, dodaję mu po łyżeczce do karmy - zjada ale bez entuzjazmu, więc zrobię następną z podstawowymi suplami i będę stopniowo dodawać kolejne. Surowe mięcho z podrobami jadł, z suplami już nie. Podejrzewam, że algi lub żelazo mu nie pasują. Trudno, na warsztat muszę wziąć inną metodę wprowadzania :wink:

rosita

Od: Wto lip 02, 2024 8:10

Post » Pt sty 17, 2025 10:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

No to u mnie z BARF klęska sromotna. Lubią surowe mięso, więc pokusiłam się na zamówienie mięsa zmielonego z kością pod barf i se moge wsadzić ;p Utopiłam kasę, czas na porcjowanie tego (8 kg!).
Niemniej się nie zmarnuje, rozmrażam i noszę działkunom - chociaż za tę kasę wolałabym im kupić 2 worki karmy suchej. Ja wiem, że mięso zdrowiej, ale wydajniej by było na jeżeli chodzi o utrzymanie tego stada. Zresztą one dopływy mięsa surowego zapewniają sobie same, polując.

Fatka

Post » Pt sty 24, 2025 15:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Ja myślę teraz o Wiejskiej Zagrodzie, MACs może inny smak i Natural Trail Wild Cat (jest napisane że to dla kotów w każdym wieku)

Spooxterium

Post » Pt sty 24, 2025 19:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

witam,
od tygodnia jestem nowym właścicielem kotki brytyjskiej, ma ona 4 miesiące
otrzymałem zestaw karmy, którą wcześniej jadła i jest to:
karma sucha: Royal Canin Kitten
karma mokra: Harringtons Meaty Fillets in Gravy 12x85g mięsne fileciki w sosie dla kota
karmy mokrej dostaje 2 saszetki dziennie

Kotka się tym zajada i wszystko jest okej, jednak zastanawiam się czy zmienić tą karmę na jakąś może z lepszym składem i czy zrobić to już teraz? może coś polecicie
dzięki bardzo

kota_brytyjka

Od: Pt sty 24, 2025 18:42

Post » Pt lut 07, 2025 8:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

Jakie aktualnie mokre karmy są na topie? Aktualnie podaję GranataPet, Wild Freedom i Purizona, lecz czasami zdarza się, że wymiotują moje koty. Zastanawiam się czy być może zmienił się w którejś skład i stąd wymioty.

mogli

Od: Śro lut 10, 2016 21:54

Post » Nie lut 09, 2025 20:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA część 7

rosita pisze: Całe szczęście wtedy był w wieku takim, że zaczęłam go przerzucać na karmę dla dorosłych kotów

Skończył rok czy jakoś wcześniej zaczęłaś mu dawać?

Spooxterium

[poprzednia][następna]