SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 24, 2015 12:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Nigdy nie byłam zachwycona konserwatyzmem mojego kota, który jadał wyłącznie RC. Jakakolwiek próba wprowadzenia lepszego jakościowo jedzonka była nieudana. Każda obca chrupka zostawała w misce. A suche było koniecznością, bo podróżowaliśmy.... Nie wszędzie można dostać świeże carpaccio....
RC jest drogi, wypchany zbożami, ale za to doskonale zasmaczony. No i koty jedzą..... A jak pojedzą to trudno im zaproponować coś bardziej jadalnego.
Nie wiem czy RC miał wpływ na chorobę serca u biednego puchatka (niedobór tauryny?) ale na pewno zapewnił mu kolosalny tłuszcz trzewny. Kot jadał mało i na zewnątrz nie było widać tej wewnętrznej tłustej katastrofy!
Zdecydowane NIE dla RC!

fankapuchatego

Od: Wto lis 06, 2012 18:10

Post » Pt kwi 24, 2015 13:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja też RC kupuję tylko weterynaryjne, a i to niedługo sobie pojedzą. Jak tylko uporam się z wprowadzeniem mokrej Feringi (i nie będzie po niej sensacji żołądkowych), będę próbowała przestawić mruczki na jakąś suchą bezzbożówkę.

Choroba serca u kota to niemal bankowo z niedoboru tauryny.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Nie kwi 26, 2015 1:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

mandala20 - mój kociak wciana GranataPet też zamówiłam pakiet próbny i zajada się wszystkimi smakami prócz tych z Czerniakiem, powąchał tylko miseczkę i tyle hehe:)

Tynusia

Od: Nie mar 08, 2015 0:57

Post » Nie kwi 26, 2015 20:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Boo pisze:
ciekawe czy złe tłumaczenie czy faktycznie tak jest bo suszony filet z kurczaka a mączka z kurczaka (całego "z kurnikiem") to jednak różnica jest.

Sprawdziłam na włoskiej stronie Farminy, w oryginale jest "carne di pollo disidratata", a więc najwyraźniej "suszone mięso z kurczaka".

Mój kot nie życzy sobie żadnej innej karmy, więc nawet gdyby była mączka, to i tak nie mam wyboru ;-)
Franio [*] 18.12.2014 Jeszcze się spotkamy...

Togilile

Od: Sob cze 29, 2013 8:43

Post » Wto kwi 28, 2015 10:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

To fajnie, że mięso. Tylko znowu skąd polski tłumacz wziął tego fileta w takim razie :? Ciężko w tej chwili w cokolwiek uwierzyć, serio. Co więcej, tłumacz pewnie myślał, że robi dobrze bo przecież filet to "najlepsza" część kuraka. A w przypadku kotów dużo lepiej jeśli jest to ogólnie mięso z kurczaka niż same filety...
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Śro kwi 29, 2015 8:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Słuchajcie, jesli karmię mokrą GranataPet, to ona ma tam w składzie niby taurynę i olej z łososia..i tutaj moje pytanie, czy to wystarczająco? Czy może powinnam dodawać do jedzenia (?) można z tym przegiąć w drugą stronę..?

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Śro kwi 29, 2015 9:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Karmy suche są zazwyczaj bogatsze w kwasy omega niż karmy mokre więc karmiąc kota wyłącznie mokrą karmą można suplementować kawasami. Kot potrzebuje ok 300mg tauryny dziennie. Granatapet do bardzo dobra mokra karma. Dla kota o wadze ok 4 kg wystarczy 200g karmy aby dostarczyć odpowiednią ilość tauryny. Z suplementami należy jednak uważać bo przesada też nie jest dobra. Kot ma problemy z sierścią? W okresie wypadania włosa można poda dodatkowo olej z łososia. Trzeba pamiętać, że musimy zachować odpowiedni stosunek ilości kawasów omega 3 i 6 i powinny one wynosić 1-2,5. Nadmiar kwasów omega 6 może powodować raka więc z olejami roślinnymi należy uważać. Nie ma naukowo udowodnionego skutku ubocznego przedawkowanie kwasów omega 3 u kotów (olej z łososia)
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Śro kwi 29, 2015 10:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

nataleia pisze:Słuchajcie, jesli karmię mokrą GranataPet, to ona ma tam w składzie niby taurynę i olej z łososia..i tutaj moje pytanie, czy to wystarczająco? Czy może powinnam dodawać do jedzenia (?) można z tym przegiąć w drugą stronę..?

Tauryny mu na pewno nie zabraknie, bo GranataPet to bardzo dobra karma. Do wersji bez ryb (jagnięcina z indykiem, cielęcina z królikiem, kaczka z drobiem) dodawałabym w okresie linienia (lub w czasie choroby skórnej) troszkę oleju z łososia, choć już jest w składzie - w pozostałych wersjach jeszcze dochodzi porcja kwasów z ryb.

Problem z Granatą jest też taki, że poza biotyną nie ma w niej dodatku innych witamin z grupy B. Możesz ją uzupełniać, podając kotu czasem (nie codziennie, bo nie ma takiej potrzeby) w niedużych ilościach: wątróbkę, surowe źółtko, gotowane jajko, masło, śmietanę 30-36%, jogurt, twaróg. Możesz też poszukać czegoś gotowego, co ten brak uzupełni, jakiegoś suplementu w formie tabletek lub przysmaków.

Dark Angel

Post » Śro kwi 29, 2015 10:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja gdzieś czytałam, że nadmiar oleju z łososia może powodować rozwolnienie, ale nie zauważyłam tego u swoich kotów, a stosowałam czasami naprawdę duże dawki tego oleju.

saphirith1987

Od: Śro sty 01, 2014 14:37

Post » Śro kwi 29, 2015 11:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Przez długi okres czasu podawałam różne mokre karmy, ale teraz chciałabym żeby 80% gotowych karmy to była granatapet bo jest po prostu pochłaniana w całości, aż miseczki wylizują koty moje..a po co mam wydawać grubą kasę na catzfinefood jak z puszki 200g niecałe pół musiałam wyrzucać, bo po prostu nie dojadały tego koty (sztuk 2) i teraz taka puszka 100g jest idealna. Ale faktycznie mimo tego, że teraz jest okres linienia i w ogóle, to moje dziewczyny tracą sierść w ilościach hurtowych (ale wszystko w graniach zdrowotnych - zostało to sprawdzone), po prostu chyba im czegoś brakuje.

A wlaśnie, jesli chodzi o masło to mogę dać kotu np. 2 razy w miesiącu po łyżce na talerzyk? Moja dziewczyna uwielbia masło, zawsze próbuje je "ukraść",ale do tej pory nie pozwalałam jej, a teraz widzę, że to masło można podawać.
Generalnie jest tak, że jedna kotka zje i twarożek i jogurt, a druga tego nie tknie..ona w sumie nie chce nic z "dodatków" do karmy..

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Śro kwi 29, 2015 12:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

saphirith1987 pisze:Ja gdzieś czytałam, że nadmiar oleju z łososia może powodować rozwolnienie, ale nie zauważyłam tego u swoich kotów, a stosowałam czasami naprawdę duże dawki tego oleju.

Wiadomo, że nie daje się pół litra na raz ;)

nataleia pisze:Przez długi okres czasu podawałam różne mokre karmy, ale teraz chciałabym żeby 80% gotowych karmy to była granatapet bo jest po prostu pochłaniana w całości, aż miseczki wylizują koty moje..a po co mam wydawać grubą kasę na catzfinefood jak z puszki 200g niecałe pół musiałam wyrzucać, bo po prostu nie dojadały tego koty (sztuk 2) i teraz taka puszka 100g jest idealna. Ale faktycznie mimo tego, że teraz jest okres linienia i w ogóle, to moje dziewczyny tracą sierść w ilościach hurtowych (ale wszystko w graniach zdrowotnych - zostało to sprawdzone), po prostu chyba im czegoś brakuje.

A wlaśnie, jesli chodzi o masło to mogę dać kotu np. 2 razy w miesiącu po łyżce na talerzyk? Moja dziewczyna uwielbia masło, zawsze próbuje je "ukraść",ale do tej pory nie pozwalałam jej, a teraz widzę, że to masło można podawać.
Generalnie jest tak, że jedna kotka zje i twarożek i jogurt, a druga tego nie tknie..ona w sumie nie chce nic z "dodatków" do karmy..

Catz Finefood jest tańszy od Granaty, więc nie wiem do końca, o co chodzi z tą "grubą kasą" (chyba, że o to, że karma relatywnie droga, a się marnowała). Mój Buddyniek biedaczek jadł wszystkie smaki z apetytem, ale to pewnie dlatego, że miał za sobą długą poniewierkę, a potem dietę weterynaryjną. Koty mamy chłopaka wybrzydzały (jeden smak podchodził bardziej, inny mniej). Teraz przestawiam moje młode z Animondy kitten na CFF (miałam na Feringę, ale ostatecznie zdecydowałam się na CFF) i zobaczymy, jak pójdzie.

Masło można kotu dać raz na jakiś czas. Byleby było to porządne, prawdziwe, niesolone masło, no i żeby nie było prosto z lodówki.

Jak koty linieją, polecam wyczesywanie, mniej się wtedy zakłaczają. Ja swoje czeszę - kudłatego codziennie, krótkowłosego jak się da dorwać ;) i nie ma problemów z kłaczkami, ale dostają też profilaktycznie pastę.

Dark Angel

Post » Śro kwi 29, 2015 12:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

CatzfineFood jest trochę mniej wydajny niż GranataPet - zalecana na opakowaniu ilość dzienna na przeciętnego 4 kg kota to 250g, a GP - 200g. Moi w każdym razie chętniej jadają GP, CFF idzie dla urozmaicenia raczej, i to wieczorami, kiedy drapieżniki żerują :wink: Jeszcze dobrze schodzi Feringa, ale to tak na poziomie CFF, chociaż rano też czasem podaję.

Masła mój łaciasty dostaje codziennie wiórek na łyżeczkę, bo dostaje pastę zakwaszającą UrinoVet, którą mieszam z tym masłem, bo w innej formie odmawia.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Śro kwi 29, 2015 13:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Podobna cenowo do CFF jest też Grau (bez zbożową polecam) Z droższych Moonlight Dinner, PON mają świetny skład. Moje koty bardzo lubią Princess Premium (power of nature) kurczaka, kurczaka z borówkami, kaczkę i z gęsią.
Z tego co się orientuję to UrinoVet nie zakwasza moczu... Nie ma tam metioniny. Usprawnia działanie układu moczowego. Ma w składzie zioła i glukozaminę. Ja podaję UrinoDol o bardzo podobnym składzie w formie malutkiej tabletki, kot łyka bez problemu.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Śro kwi 29, 2015 13:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dostaje równolegle UrinoVet i UrinoMet. Sam UrinoMet nie wystarczał, razem dają radę.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Śro kwi 29, 2015 13:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

PumaIM pisze:CatzfineFood jest trochę mniej wydajny niż GranataPet - zalecana na opakowaniu ilość dzienna na przeciętnego 4 kg kota to 250g, a GP - 200g.

Moje mokrą dostają rano i wieczorem, w międzyczasie jedzą suchą, bo pańciostwa ( ;) ) nie ma w domu - idę o zakład, że gdybyśmy zostawili mokrą w podajniku z czasomierzem żarłoczek Kubuś wyjadłby karmę z obydwu pojemników, a Krzyś musiałby się obejść smakiem, stąd takie rozwiązanie. A tak każdy dostaje 50g dziennie (2x porcja wielkości włoskiego orzecha o wadze 2,5 dag, w sam raz na wypełnienie kociego żołądka). Do tego jakiś kąsek typu Almo Nature / Applaws / Miamor Feine Filets / Gourmet; częściej surowe mięsko (nie wieprzowina) lub podroby, gotowana lub sparzona ryba, żółtko surowe ew. siekane gotowane jajko, troszkę nabiału. Czasem mam wrażenie, że mruczydła jedzą lepiej od nas :twisted:

Dark Angel

[poprzednia][następna]