Ślepaczki cz IV -prosimy o zamknięcie watku

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 18, 2011 19:28 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

Miłoszek jest bardzo kochany w swoim domku, a dzięki Wam został wyleczony, chociaż nie widzi, ale to nie koniec świata :1luvu: :1luvu:
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Od: Wto sie 18, 2009 22:11

Post » Sob mar 19, 2011 19:49 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

No muszę się pochwalić, bo nie mogę się nadziwić, jak wspaniale wygląda oczko Gabrysia. Do trzech razy sztuka, może tym razem się uda...

Po drugiej operacji oko zaczęło zarasta po tygodniu i ostatecznie wyglądało tak:
Obrazek Obrazek

Nigdy jego oczko nie było tak szeroko otwarte jak teraz :) - 3 doby po 3-ciej operacji
Obrazek Obrazek
Misio [*] 9.07.2021,Bąbel [*]1.03.2020, Weron [*] 31.12.2014,Tysia [*]13.11.13, Bazyl [*]06.07.13, Dasia (Dakota) [*]18.06.13, Leon [*]10.12, Gabriel [*]19.11.2011, Majki [*]01.06.2011

Tysiek

Od: Czw lut 07, 2008 7:35

Post » Nie mar 20, 2011 2:11 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

Wspaniale, gratuluję udanych operacji i życzę Gabrysiowi dużo zdrowia. :)

Teraz
zgodnie z obietnicą chciałam przedstawić naszego nowego domownika- Szarotka-Leonka.
Koteka-całkowitego ślepaczka, wzięliśmy ze schroniska w Toruniu, gdzie troskliwie opiekowała się nim p. Zosia. To Ona zrobiła wszystko, żeby nagłośnić jego ciężką sytuację. Leonek-dawniej Szarotek nie dawał sobie rady w klatce z kotami, nawet tymi mniej agresywnymi. Bardzo Jej dziękuję za opiekę nad nim. Wykazała ogromnie dużo troski, szukając mu domu.
DZIĘKUJEMY p. Zosiu.

Dziś mijają 2 tygodnie odkąd Leoś jest z nami.
Przesyłam kilka zdjęć w porządku chronologicznym:

Obrazek Leoś w pierwszych dniach najlepiej, najbezpieczniej czuł się w transporterku

Obrazek w objęciach Pana też nie najgorzej

Obrazek po kilku dniach najlepszym miejscem do spania okazał się fotel z cieplutkim kocem, tu też Leonek robi sobie toaletę, nawet nie wstając.Taki z niego leniuszek

Obrazek Leon czuje się chyba coraz bardziej swobodnie, bo często śpi "do góry" nogami

Obrazek Leonidas dostał w prezencie budkę, z której na początku chętnie korzystał. Niestety do czasu, dopóki budki nie odkryła Tosieczka

Obrazek nasza Tosieńka-także ślepinka

Obrazek częsty widok w naszym domu. Leoś i Tosia udają, że się nie widzą

Obrazek ulubione miejsce odpoczynku Tosi-kolumna głośnikowa. Któregoś dnia odkrył ją Leoś.

Obrazek Leoś-zwycięzca. Zajął miejsce Tosi i dumnie rozgląda się wokół. Niestety później miał problem z zejściem z kolumny. Nie pomogłam mu. Sam sobie poradził. Drogi są przetarte.

Obrazek doskonały portret Leona

Obrazek po pracowitym dniu Leonid gotowy do spania

Obrazek sen po ciężkim dniu. W paniusi łóżku.

Obrazek jeszcze jedno-stosunki Tosia-Leon-coraz bliżej.
Dziś taki widoczek. Śpiąca Tosia na podnóżku i Leoś na fotelu. Po chwili Leonek zaczął schodzić przez podnóżek, depcząc po drodze Tosię. Bitwy nie było.

Leoś, Tosia i nasza ukochana Funieczka-sunieczka serdecznie pozdrawiają wszystkie ślepaczki i ich cioteczki i wujaszków.

Ewa JANCZUK

Od: Pt paź 06, 2006 22:38

Post » Nie mar 20, 2011 10:43 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

Cudna fotorelacja :1luvu:

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Nie mar 20, 2011 13:56 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

Od wczoraj jest u mnie maluch z rodzeństwem, mają góra miesiąc. Cztery kotki mają otwarte oczy, u jednego ciężki mi było znaleźć nawet miejsca oczów. Zaczęłam mu przemywać pyszczek i trafiłam na oczka, wygląda na to, że mały (chyba chłopak) nie ma gałek ocznych. Weterynarz dopiero jutro od południa, do tego czasu szukam informacji.
Nie przeraża mnie to, że nia ma oczu, tylko chciałabym wiedzieć jak się w takich sytuacjach postępuje. Będę wdzięczna za rady.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Nie mar 20, 2011 20:47 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

Figa z toruńskiego schroniska szuka domu!!!!!!

zofia_coco pisze:To mój forumowy debiut więc proszę o wyrozumiałość.

Figa straciła oko z niewiadomych przyczyn (trafiła już taka do schroniska, jedyne co trzeba było zrobić to zaszyć oczodół). Jest przewrażliwiona. Potrzebuje spokojnego właściciela, który zapewni jej spokój. Trzeba być ostrożnym przy głaskaniu. Kotka musi widzieć osobę podchodzącą i musi znać jej zamiary. Nieufna do nowych osób, nie lubi być trzymana na rękach (prawdopodobnie jest to spowodowane jej kalectwem). Potrzebuje kochającego domu bez małych dzieci. Najlepiej do osoby, która będzie w stanie zapewnić jej dużo uwagi. Czas i miłość będzie dla niej najlepszą kuracją.

Ma około 3 lat, była szczepiona na choroby wirusowe i wściekliznę, odrobaczana (kilkukrotnie), sterylizowana.
Miała grzybicę, która została wyleczona oraz świerzb, który również został zwalczony.

Przebywa w schronisku od prawie roku. Ze względu na brak oka nie jest zazwyczaj brana pod uwagę osób, które przychodzą adoptować kota. Jest cały czas wystraszona ponieważ inne koty ją "gnębią", a ona nie potrafi się obronić. Kot, który zazwyczaj jej bronił (Figa cały czas za nim chodziła i trzymała się blisko) trafił do nowego domu teraz Figa nie ma oparcia w innych kotach.

Nowy dom dał by jej szansę na otwarcie. Wiele kotów z podobnym charakterem w nowych domach zmieniało się nie do poznania. Ja widzę w niej wielki potencjał na wspaniałą, towarzyską kotkę.

Proszę o pomoc!

Podam link do schroniskowego profilu kotki, bo nie umiem dodać zdj :D muszę zasięgnąć rady kogoś bardziej ogarniętego :)

http://www.torun.schronisko.net/adopcja-id-63122.html

A oto Figa:
Obrazek

Bazyliszkowa

Post » Pon mar 21, 2011 14:35 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

kamari pisze:Od wczoraj jest u mnie maluch z rodzeństwem, mają góra miesiąc. Cztery kotki mają otwarte oczy, u jednego ciężki mi było znaleźć nawet miejsca oczów. Zaczęłam mu przemywać pyszczek i trafiłam na oczka, wygląda na to, że mały (chyba chłopak) nie ma gałek ocznych. Weterynarz dopiero jutro od południa, do tego czasu szukam informacji.
Nie przeraża mnie to, że nia ma oczu, tylko chciałabym wiedzieć jak się w takich sytuacjach postępuje. Będę wdzięczna za rady.

kamari, znam dwa przypadki,że kociak po prostu urodził sie bez wykształconych gałek ocznych, nic sie nie działo, czasem pojawiała sie mała wydzielina, którą nalezy zetrzec, czym , to sie dowiem od mojej wet, moze to być przypadek Twojego kotka, może kotek ma resztki oczek, ale to dopiero dowiemy sie po wizycie weta, wg mnie jesli nic nie dzieje sie z tymi oczętami, nie nalezy ingerować-jestem ciekawa, jakie bedzie zdanie Twojego weta, a wiecej chętnie podpowiem dowiadując sie od mojej wet, która takze ma kotke bez wykształconych gałek ocznych od maluszka , obecnie to juz roczna pannica

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Pon mar 21, 2011 14:38 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

Ewo, cudowna fotorelacja i wspaniałe futerka :1luvu: takich wiadomości bardzo nam tu brakuje, dziękujemy :D

Figę wstawiam na 1 stronę, jesli Szarotkowi/Leosiowi sie udało znaleźc wspaniały dom, to jej tez musi :ok:

alessandra

Post » Pon mar 21, 2011 14:45 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

Kocia Lady pisze:Miłoszek jest bardzo kochany w swoim domku, a dzięki Wam został wyleczony, chociaż nie widzi, ale to nie koniec świata :1luvu: :1luvu:

to początek nowego, innego świata dla opiekunów, wg mnie ciekawszego, bo my, ludzie opiekujący sie takimi kotkami, zaczynamy "widziec " wiecej, spostrzegać sprawu i rzeczy, których wczesniej nie zauważaliśmy, uwazam,że dzieki naszym ślepinkom wzbogacamy sie o to czego nie mają opiekunowie takich "zwykłych" kotków-postrzeganie świata innymi zmysłami, bo chyba kazdy z nas pzred adopcja takeigo kotka próbował "wcielić" sie w niego, aby dostrzec , jak można mu pomóc, co przeszkadza, co pomaga -ja wcieliłam sie przez dwa dni w niewidomą przed przyjazdem mojego Rolfika -jakże inaczej zupełnie wygląda mieszkanie, które niby znaliśmy dobrze :wink:

alessandra

Post » Pon mar 21, 2011 18:40 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

alessandra pisze:
kamari pisze:Od wczoraj jest u mnie maluch z rodzeństwem, mają góra miesiąc. Cztery kotki mają otwarte oczy, u jednego ciężki mi było znaleźć nawet miejsca oczów. Zaczęłam mu przemywać pyszczek i trafiłam na oczka, wygląda na to, że mały (chyba chłopak) nie ma gałek ocznych. Weterynarz dopiero jutro od południa, do tego czasu szukam informacji.

kamari, znam dwa przypadki,że kociak po prostu urodził sie bez wykształconych gałek ocznych, nic sie nie działo, czasem pojawiała sie mała wydzielina, którą nalezy zetrzec, czym , to sie dowiem od mojej wet, moze to być przypadek Twojego kotka, może kotek ma resztki oczek, ale to dopiero dowiemy sie po wizycie weta, wg mnie jesli nic nie dzieje sie z tymi oczętami, nie nalezy ingerować-jestem ciekawa, jakie bedzie zdanie Twojego weta, a wiecej chętnie podpowiem dowiadując sie od mojej wet, która takze ma kotke bez wykształconych gałek ocznych od maluszka , obecnie to juz roczna pannica

Bardzo ci dziękuję za zainteresowanie. Weterynarz stwierdził ostre zapalenie spojówek. Ledwo, ale widać gałkę oczną w jednym oczku. W drugim gałki nie widać, ale jak stwierdził, to nie znaczy, że jej nie ma. Opuchlizna w środku jest naprawdę wielka, więc mamy nadzieję, że oczko jest. Jeszcze pytanie, czy kiciuś będzie widział. Na razie zaczynamy walczyć z zapaleniem spojówek, kiedy opuchlizna trochę się zmniejszy powinno być widać coś więcej. Wtedy też będziemy decydować co dalej robić.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Pon mar 21, 2011 19:55 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

Dziewczyny,
dostałam dziś od Was pieniądze, zwrot kosztów badań Szarotka/Leosia przed wyjazdem do nowego domu.
Przekazałam z nawiązką dla Anielki z Fundacji Kot w Toruniu,
http://www.fundacjakot.pl/content/view/365/41/
Bardzo mile mnie zaskoczyłyście, dziękuję :D
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Od: Pt wrz 04, 2009 20:13

Post » Pon mar 21, 2011 21:43 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

sisay pisze:Moje nowe lokatorki.
Na razie koty-widmo. Wiadomo że są, nie wiadomo gdzie.
Są niewidome. Myślę że trochę reagują na światło, bo przy błyskaniu lampą mrugały.
A dlaczego ogień... te zniszczone rogówki na zdjęciu wyszły niesamowicie:

Obrazek

Obrazek

Koteczki są niesamowicie łagodne i niesamowicie przestraszone.
Ta z jednym oczkiem "normalnym" jest bardziej bura. Druga, ta z "ogniem" :) jest bardziej szara. Malutkie, drobne, ale piękne. Mają smukłe ciało, dłuuugie ogony, kształtne główki, i wielkie ciemne oczy które naprawdę robią wrażenie :)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Są pod opieką "Szarej Przystani", dt w Gliwicach :roll:

viewtopic.php?f=13&t=125685
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Wto mar 22, 2011 12:06 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

kamari, maluszka umieszczam na naszej liście wsparcia na marzec i wielkie kciuki, aby okazało sie,ze oczka da sie uratowac i chociaz troszkę bedzie widział, prosze tylko o zdjecie kotka i czy moze mają kociaki założony watek wspólny lub ma osobno, także poproszę link, abyśmy mogli wspomóc duchowo i zaglądac do Was :ok:

dolabra- na zdrowie dla futerka i proszę o zagladanie do nas i reklamę cudownych slepaczków :D

halbina, umieszczam kotki na liście marcowej, dt sisay, rozumiem?

mają zniszczone rogówki, na pewno nie będą widziały, ale trzeba podleczyć dziewczyny, z czasem błonka moze zrobić sie bardziej przezroczysta i będa lepiej widziały światło, zarysy przedmiotów, tak jak mój Rolfik, z początku błonka była praktycznie biała, obecnie na jednym oczku jest tylko mętna leciutko, jak pzrybrudzona szyba, drugie troszkę gorzej, ale widze poprawę, lecz na to potrzeba czasu :ok:

alessandra

Post » Wto mar 22, 2011 12:11 Re: ŚLEPACZKI cz.IV -lista marcowa str.92

lista na marzec- uaktualniona 22.03.2011:

[*] Gilda Obrazek

1. trzy kotki pod opieka cynamon i wanilia:
Misia - nie ma wątku, to kotka wolnożyjaca na jednym z konińskich osiedli
Marcysia schron Konin Obrazek http://www.schroniskokonin.fora.pl/koty ... ,2134.html
Sisi Obrazek dt cynamon i wanilia
2. Jasio dt kamari Obrazek
viewtopic.php?f=1&t=123168&start=915

3. buraski dt sisay Obrazekl
Obrazek
viewtopic.php?f=13&t=125685&p=7256629#p7256629
Ostatnio edytowano Wto mar 22, 2011 17:18 przez alessandra, łącznie edytowano 2 razy

alessandra

Post » Wto mar 22, 2011 12:44 Re: ŚLEPACZKI cz.IV - Napoleon i Szarotek mają domy :-))

Potrzebna rada!!!!!!

Sorbet pisze:PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOTA - POMOCY!!!
Lilian ma teraz 8 m-cy. Trafił do nas jako 4-5 tygodniowe dziecko. Miał wydłubane lewe oko i znacznie uszkodzone prawe - praktycznie na nie nie widzi. Przez 5 miesięcy był wesołym kociakiem aż nagle pojawiły się ataki PADACZKI!. Najpierw 1 raz w m-cu, teraz nawet 4 razy na dobę!!! Brał wlewki z relanium ale po nich był długo półprzytomny. Teraz podczas ataku dostaje Luminal w czopkach. Nikt nie jest w stanie podac przyczyny ataków. POMÓŻCIE, MOŻE KTOŚ ZNA SPECJALISTĘ, KTÓRY MÓGŁBY POMÓC LILIANOWI... (mieszkam w Radomiu) kontakt na kociakraina@tlen.pl lub na priv.

viewtopic.php?f=1&t=125691

Bazyliszkowa

[poprzednia][następna]