SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 23, 2012 22:46 Re: SPIS KARM dla Kota

Tak jak pisala karola7, to mit ze suche czysci zeby. Cini Mini zanim do mnie dotarl jadl tylko suche podlej jakosci. Zeby ma fatalne, a ma dopiero 2 lata. Morgan chetnie wsuwa mieso, a przez rok byl "100% barferem"... jadl co zlapal :twisted: zeby ma prawie ze modelowe. Ma lekko ukruszone koncowki klow, ale tak minimalnie tylko. Ma jakies 8-10 lat.
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Pon kwi 23, 2012 22:58 Re: SPIS KARM dla Kota

dzieki za wyjasnienia !

faktycznie z moich obserwcji - jedna kota pogryzie wiecej niz na pol, druga tylko co drugi chrupek zgryza. Pociesza mnie, ze dostaja surowizne. Choc jak im dalam po skrzydelku czy nozce kurczaka to zanim zjadly ................ zabawa, a najlepsza to przynoszenie tego zdechlaka do mnie do lozka :evil: i czekanie na rzut (nauczone aportowania)

poza tym troche boje sie tych kosci. Czy zjadanie kosci kurczaka ze skrzydelka czy nozki jest bezpieczne ? /podobno kosci surowe sa bardziej miekkie, latwiejsze w pogryzieniu i bezpieczniejsze niz gotowane/

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Pon kwi 23, 2012 23:22 Re: SPIS KARM dla Kota

LunaKlara pisze:dzieki za wyjasnienia !

Choc jak im dalam po skrzydelku czy nozce kurczaka to zanim zjadly ................ zabawa, a najlepsza to przynoszenie tego zdechlaka do mnie do lozka :evil: i czekanie na rzut (nauczone aportowania)

o to to! dokładnie to samo jest u mnie! każdy kawałek mięsa jest potencjalną zabawką i należy ją przynieść, albo położyć w widocznym miejscu. i teraz pytanie zasadnicze: jak nauczyć kota, że to coś się zjada i jest lepsze niż to co ma w misce od lat?

bo np. dawania kotom skrzydełek zupełnie nie umiem sobie wyobrazić. rzadko interesują się indykiem, kiedy robię coś do jedzenia, co dopiero kawałkiem kury? reagują na zapach, ale potem jest już tylko fan fan fan :?

acha i jeszcze jedno: Klemens nie ma części zębów. miał wypadek (niestety nawet nie wiem jaki, szczegółami nikt się z nami nie podzielił nigdy) i zgruchotaną szczękę. teraz ma krzywy zgryz (wystaje mu z paszczy kieł), nie może mruczeć (mruczy, ale inaczej) no i ma znacznie przerzedzone uzębienie. z drobnym suchym sobie jakoś radzi. ale co z kośćmi? albo z żylastym mięsem?
Ostatnio edytowano Pon kwi 23, 2012 23:24 przez zyraffa, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

zyraffa

Od: Sob lip 15, 2006 9:31

Post » Pon kwi 23, 2012 23:23 Re: SPIS KARM dla Kota

Taa skąd ja to znam :lol: . Jak dostaną po skrzydełku to każda lata z nim najpierw w zębach, jest warkot, podniecenie i dużo emocji :lol: , a potem ja chodzę i sprzątam resztki które zostają, a to pod łóżkiem, a to pod szafką, a to za kanapą - bo przecież każda musi zjeść swoją zdobycz w ukryciu ;).
Kości gotowane są rzeczywiście niebezpieczne bo pod wpływem temperatury rozpadają się na ostre kawałki, surowe kości można jednak dawać bez problemu, kot to drapieżnik, upolowanego ptaka czy mysz zjada przecież w całości :) .

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Wto kwi 24, 2012 12:01 Re: SPIS KARM dla Kota

uprzejmie donoszę: pierwsza próba z mięsem zakończona sukcesem!
kupiłam dziś świeże serca i żołądki drobiowe. pokroiłam i dałam moim głodnym kotom. Tośka nie może przestać jeść, Klemens też nie wzgardził, choć wyraźnie się zdziwił że ma to coś w misce. tak czy owak - nie bawią się tym, tylko jedzą. aż im się uszy trzęsą :-)

myślę, że będę im stopniowo mieszać podroby z puszkami Animondy Carny (mam trochę na stanie).

Tośka nadal przy misce! wniebowzięta :-)

zaczynam czytać o BARF'ie
Obrazek

zyraffa

Od: Sob lip 15, 2006 9:31

Post » Sob maja 05, 2012 8:53 Re: SPIS KARM dla Kota

Moja w czerwcu skończy roczek :lol: i jako suche wcina RC (głównie w wersji po sterylce ale mieszam od czasu do czasu jakieś inne).
Dziennie zjada jedną puszkę (gourmet gold i diamant oraz niektóre smaki sheby- najbardziej lubi owoce morza i krewetki; uwielbia też tackę z indykiem i warzywami).
Od czasu do czasu dawałam jej przemrożone a następnie sparzone mięso z kury, indyka albo wołowiny ale nie chce już tego jeść :( Jeszcze kurczaka spróbuje odrobinę ale wołowiny nawet nie powącha.
Do mięcha dodawałam preparat wit. beaphar Salvikal
Od czasu do czasu dostaje przysmak- kabanoski z VitaKraft (wszystkie smaki kocha) głównie jako nagrodę po okropnych zabiegach kosmetyczno-higienicznych :lol:
Profilaktycznie podaję pastę na kłaki z VitaKraft Malt-Paste (co o niej sądzicie? Bo jest sporo tańsza od innych i trochę się martwię, że może w ogóle jest nieskuteczna...moja kotka nigdy nie miała problemów z zakłaczaniem więc trudno mi to ocenić)

Kotka jest zdrowa, ma błyszczącą, gęstą sierść. Nigdy nie miała biegunki czy zaparcia. Kupki nie pachną intensywnie :wink: Waga w normie.
Jedyny problem to zapach z pyszczka. Nawet długi czas po jedzeniu czuć od niej żarełko. Będę musiała coś zakupić do czyszczenia ząbków. Zastanawiam się nad Orozyme Żel do pielęgnacji jamy ustnej dla psów i kotów. Zna ktoś ten preparat? Jakieś opinie?

Zamierzam wprowadzić nowe firmy puszek.. Myślę nad Almo Nature, Animoda, Miamor i Hill's. Zależy mi na jakości ale i nie za wysokiej cenie. Wydaje mi się, że wyżej wymienione są ok ale specjalistą nie jestem... :|
Co do tego co wcina moja mała czyli gourmet i sheba.. Niby skład ok ale są to karmy dostępne w marketach więc mam wątpliwości...ehhh
Moje małe, puchate, cieplutkie, mruczące szczęście... Nadusia!!
Obrazek

lister

Od: Czw gru 29, 2011 14:46

Post » Sob maja 05, 2012 13:45 Re: SPIS KARM dla Kota

Lister - z puszek polecalabym raczej dostepne na zooplusie: Cosma, Porta 21, Grau.
Cosma u nas zagoscila na stale, porta jakos moich nie zachwycila, Grau za to jak najbardziej ale konsystencja znowu jest zbyt sucha a moj kocur uwielbia sosiki.

Animonda niestety jakościowo coraz słabiej, Almo Nature jets ok ale drogie w przeliczeniu na 100 gram, Hills tez przereklamowany.
Miamor skladem nie zachwyca, choc moj lubi.

Gourmet i Sheba są raczej slabe jakosciowo, ale ja nie potępiam, bo z cała odpowiedzialnoscią karmie jednego z moich kotów Gourmetem.
Pol saszetki dziennie mu krzywdy nie wyrządzi, a po przetestowaniu prawie kazdej marki karm ta jest wyjadana a miseczka wylizana. Suche maja mozliwie najwyzszej jakosci, a nauczylam sie ze kota tez nie ma co na sile uszczesliwiac - stracilam mnostwo pieniedzy i nerwów na próbie podawaniu najwyzszej jakosci karm które po prostu musialam wyrzucic bo nie chca jesc i koniec.

Warto o tym pamietac

ennante

Od: Pt sie 08, 2008 12:59

Post » Sob maja 05, 2012 15:01 Re: SPIS KARM dla Kota

ennante pisze:Lister - z puszek polecalabym raczej dostepne na zooplusie: Cosma, Porta 21, Grau.

Ja robię zakupy w animalii a tam tych karm nie ma :(
Moje małe, puchate, cieplutkie, mruczące szczęście... Nadusia!!
Obrazek

lister

Od: Czw gru 29, 2011 14:46

Post » Sob maja 05, 2012 15:28 Re: SPIS KARM dla Kota

Porta jest:
http://animalia.pl/sklep.php?firma=Feli ... t=0&kat=37

Duzo miesa ma tez Bozita, co prawda nie kazdemu kotu pasuje, i zawiera wieprzowine ale to szwedzka karma a szwedzka wieprzowina jest testowana na obecnosc choroby aujeszkyego wiec jest bezpieczna.
Z tych na animalii moge polecic jeszcze Schmusy, zwlaszcza rybne puszki.

ennante

Od: Pt sie 08, 2008 12:59

Post » Sob maja 05, 2012 18:58 Re: SPIS KARM dla Kota

Podpinam się pod posta, jeszcze postudiuje i pewnie skorzystam nieraz :)
U mnie dwie koteczki, jedna czasem dziubnie puszkę czy Royalową saszetkę, czy filecik z kuczaka, ale najchętniej zajada się suchym Royalem Sterilised. Nie pogardzi gotowana marchewką, żółtkiem z jajka, ostatnio nas zaskoczyła podjadaniem ..sałaty :roll:
Druga uznaje tylko mięsko, uwielbia serduszka z kurczaka, potrafi wyjąć skrzydełko z garnka z zupą. Wcześniej podawałam najczęściej Bozita w puszkach, teraz Animonda Carny

ennante pisze:Duzo miesa ma tez Bozita, co prawda nie kazdemu kotu pasuje, i zawiera wieprzowine ale to szwedzka karma a szwedzka wieprzowina jest testowana na obecnosc choroby aujeszkyego wiec jest bezpieczna.

A nie masz wrażenia, że jakośc tej karmy spadła? Moje kotki wcinały ja chętnie, a teraz omijają miski. Z podobnymi opiniami się tez juz gdzies spotkałam..

yola.s

Od: Sob maja 28, 2011 21:20

Post » Śro maja 30, 2012 13:45 Re: SPIS KARM dla Kota

A ja powracam z pytaniem o karmienie grubaska. Mój trzyletni Filipek ostatnio strasznie się zrobił wybredny z suchych karm mało która mu smakuje a próbowałam już wielu. Najbardziej podchodzi mu sanabelle, ale niestety po niej zrobił się okrągły, więc wet kazał mi karmić weterynaryjnym Obesity, ale niestety kiepsko u mnie ostatnio z finansami. Próbowałam więc przejść na Acanę i bunt to samo z TOTW, Purinę Pro Plan toleruje, ale jak mu namoczę. Już mnie głowa boli od myślenia 8O . Teraz kupiłam Hillsa dla grubasków i mieszam z RC Digestive. Oczywiście pierwsze znika RC....

Co do mięsa to Filip uwielbia kurczaka i szproty w pomidorach :D , nie ruszy za to serc i wątroby. Skrzydełek kurczakowych na surowo jeszcze nie podawałam więc może spróbuję, skoro można podać razem z kośćmi :wink: . Co jeszcze? A dodaję też jajo, przeważnie surowe żółtko bo gotowanego nie chce ten mój wybredzioch...

emi_81

Od: Wto sty 25, 2011 15:54

Post » Śro cze 06, 2012 20:37 Re: SPIS KARM dla Kota

emi_81 grubaska skutecznie odchudzisz mokrym, nie suchym jedzeniem. Jest taka zasada, ze nawet slabej jakosci mokre jest lepsze od dobrej jakosci suchego.

A ja mam pytanie. Czy w Polsce puszki ZiwiPeak tez masakrycznie podrozaly? Od mojego ostatniego zamowienia cena wzrosla o 20%! Kupowalam dziczyzne z ryba, za 2,70 chf, a teraz juz sa po 3,40. a nie zaobserwowalam zadnych silnych zmian w kursie franka :evil:
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Pt cze 15, 2012 13:13 Re: SPIS KARM dla Kota

Czy gdziekolwiek dostanę jeszcze MIAMOR DELI DINNER?

Dzwoniłam do 3ech sklepów, które mają tę karmę na stronie www. I żaden nie ma jej na stanie.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Nie cze 24, 2012 22:35 Re: SPIS KARM dla Kota

Potrzebuję kupić na prezent dla kota mojej znajomej jakąś dobrą mokrą karmę.
Kocur jest staruszkiem chyba 15 letnim ale w dobrej formie (nie ma przewlekłych chorób), pomimo że szczytem kulinarnym jest dla niego w tej chwili puszka KitKata.
Potrzebuję karmy przede wszystkim smacznej (wszelkie niepopularne wśród kotów "wynalazki" odpadają), pełnowatrtościwej, odpowiedniej do wieku i najlepiej dostępnej w przeciętnym sklepie bez konieczności zamawiania z internetu.Co polecacie?

mama-san

Od: Pt lis 19, 2010 16:00

Post » Nie lip 15, 2012 17:31 Re: SPIS KARM dla Kota

Witam! Chciałam zapytać o karmy bezzbożowe...moja kotka lat 12 jest chora na cukrzycę przez rok jadła RC diabetic i parę razy dosłownie Hill'sa m/d na zmianę. W kwietniu pojawiły nam się kłopoty jedzeniowe, które objawiły się odmową jedzenia... totalny strajk żywieniowy(!) , ponieważ dostaje insulinę ..jeść musi...więc zaczęły się eksperymenty z mokrym..działało jakiś czas. Od ponad dwóch tygodni je bezzbożówki... apllaws, wild cat, power of natur - meadowland mix. Nie mogłam przestawiać ją stopniowo, bo ciągle chodzi o to by zjadła odpowiednią ilość... :( :roll: Niestety robi luźne kupki..jakby pół na pół...końcówka jest zupełnie rzadka. Proszę napiszcie mi, czy to minie, czy mam odstawić karmy?
Obrazek

elag.

Od: Pt wrz 16, 2011 19:27

[poprzednia][następna]