Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 05, 2010 10:30 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

Jako że w ub. miesiącu nie wygrała zgłaszam raz jeszcze p. Jadwigę Bigoszewską karmicielkę z Łodzi (uzasadnienie przeklejam):

Jadwiga Bigoszewska jest rencistką z niewielkim świadczeniem. W domu ma pod opieką
jedenaście kotów (w tym jeden po pięciu operacjach nowotworu) i dwa psy. Mimo to nie potrafi przejść obojętnie obok bezdomnych zwierząt, których pełno na łódzkich ulicach. Obecnie dokarmia 60 takich stworzeń i już martwi się, co to będzie zimą. Czy ze skromnych środków, bez wsparcia innych ludzi będzie w stanie pomóc bezdomnym zwierzakom?
– Najbardziej martwię się trójką młodych kotów z matką, które ktoś po prostu wyrzucił z domu – opowiada pani Jadwiga. – Aż mi się serce kraje na ich widok. Matka wygląda jak rasowa syberyjka, jest zadbana, szuka kontaktu z ludźmi. Jej młode czarne jak sadza mają już
kilka miesięcy. Chciałabym, żeby ktoś je przygarnął. Ja sama nie dam rady się nimi opiekować, bo zwyczajnie brakuje mi pieniędzy na karmę dla nich. Każdego dnia pani Jadwiga musi wy-
gospodarować kilka godzin, żeby objechać wszystkie swoje znajdy i wykarmić je. Posiłki przygotowuje z najtańszego drobnego makaronu i dużych puszek dla kotów, które miesza razem. Do tego porcja suchej karmy. Żeby kupić jedzenie dla wszystkich kotów, zastawiła nawet w lombardzie telefon komórkowy. Dostała 50 zł.
– Zbieram puszki po napojach i sprzedaję, a za zarobione pieniądze kupuję leki dla kotów – tabletki antykoncepcyjne, antybiotyki – dodaje łodzianka.
– Na szczęście mogę liczyć na pomoc dobrych ludzi i lekarzy z jednej z lecznic, gdzie
moje bezdomne koty leczą darmo.

Wiem, że osoba od której dostałam numer telefonu p. Bigoszewskiej miała zrobić jakąś zbiórkę, ale chyba jej się to też nie udało :(
Wiem, że ta kandydatura nie jest może mocno poparta faktami, ale jest niemedialna, a nam w Pakcie zależy na tym żeby pomagać właśnie takim osobom :evil: Czyż nie :?: :twisted:
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku

barba50

Od: Nie kwi 03, 2005 12:01

Post » Pt lut 05, 2010 10:33 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

Jeśli chodzi o pomoc dla Kociej Lady, proponuję to poddać dyskusji.
Ewentualnie zakupić trochę karmy.

Co do antykoncepcji w ewnetualnej ciąży - z tego co wiem, może się to skończyć obumarciem płodów.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt lut 05, 2010 10:35 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

barba50 pisze:Wiem, że ta kandydatura nie jest może mocno poparta faktami, ale jest niemedialna, a nam w Pakcie zależy na tym żeby pomagać właśnie takim osobom :evil: Czyż nie :?: :twisted:

Racja Siostro! Zresztą czułam, że ponowisz zgłoszenie!

A co do tego poparcia faktami, to jesteśmy w stanie coś zdziałać? Może ktoś mógłby zrobić rozeznanie na miejscu??
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Pt lut 05, 2010 10:40 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

barba50 pisze:Nie ma mnie na liście :cry: A ja zapłaciłam :crying:
No nic, wyjaśni się :evil: Napisałam do Siostry Skarbniczki :)

Barba50, poprawiłam zestawienie i wynik :)

Za pomyłkę przepraszam, już jesteś doliczona, kwota się zwiększyła :) No niestety przed wysłaniem na forum zestawienia nie miałam jak sprawdzić stanu konta z moimi zapisami i tak wyszło. Nawet teraz nie mam jak tego sprawdzić, zrobię to po południu, więc może się teoretycznie jeszcze coś zmienić..
ObrazekObrazek Zawsze będe Cię kochać Gemusiu :*

Trinity36

Od: Pon lip 09, 2007 20:58

Post » Pt lut 05, 2010 10:41 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

No więc właśnie - nie bardzo wiem jak się do tego zabrać :oops: Trzeba by zapytać łodzian czy czegoś nie wiedzą. Wśród Czarownic jest chyba tylko Magdaradek, ale ostatnio bywa na wątku bardzo rzadko. Innych łodzianek nie znam. Nie wiem gdzie o to spytać, na którym wątku :(
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku

barba50

Od: Nie kwi 03, 2005 12:01

Post » Pt lut 05, 2010 10:56 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

villemo5 pisze:
Basica pisze:znam Kocią Lady osobiście, nie wiem jak mam to napisać....to rodzaj pieniacza wszędzie krzyczącego jak jej jest niedobrze, jak potrzebuje pomocy, licząc na ludzkie współczucie tę pomoc otrzymuje z wielu źródeł. nie raz dostawała karmę z TOZu białostockiego....opiszę tylko jeden przypadek, miałabyć na moim dyżurze, a że puściutko było, całkowity brak karmy, złożyłyśmy się z Prezeską na dwa worki suchej karmy, posiedziała ze mną na dyżurze do 20,20, ok. godziny zajęła jej droga do domu, już o 22.00 wysłała błagalnego maila do szefowej KOTKOWA, prosząc ją o karmę, bo nie ma czym karmić kotów. Dla mnie jest to nieuczciwe, wielu moich znajomych przekazywało jej karmę całymi reklamówkami, ściółkę dla zwierząt dostaje z Kotkowa....a dziadkowie ? myślę, że skoro stać było starszego pana na obsadzenie osiedla drzewkami to musi mieć niezłą emeryrturę, niejedna z nas karmiących koty karmi je z własnej pensji nie domagając sie pomocy. Nie chcę zaszkodzić Kociej Lady, nie piszę tego przez złośliwość, ale może w głosowaniu pominiemy jakąś naprawdę dużą biedę, a Lady sobie radzi żebrząc gdzie się da.

Hmmmmm...
To bardzo niełatwa sytuacja.

To co teraz napisze jest bardzo ważne!!
Z punktu widzenia całego PAKTU znów podkreślę, jak ważne jest, aby zgłaszać osoby, które się zna, za które można ręczyć.
Stąd też moje naciski, żeby monitorować sytuację kandydata tak, aby pomoc zawsze była celna i w adekwatnej wysokości. Grosza na pomoc kotom zawsze będzie mało i mało... Trzeba rozsądnie gospodarować.
Na odległość ciężko jest jest oceniać, trzeba opierać się na tym, co wiemy z forum.

Skoro Basica napisała o sprawie otwarcie... No cóż - właśnie teraz jest czas, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości.

:cry: powiem szczerze,że sama niewiem co napisać .
Po przeczytaniu postu o staruszkach i ich problemach , pomyslałam sobie że może warto pomóc właśnie tu.
Jednak teraz sama niewiem .........
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

Post » Pt lut 05, 2010 10:58 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

Beciu nie Ty jedna!!
Ja przecież też nie rozsądzam, kto ma rację. Ale rozmawiać trzeba. Po to jest forum. :ok:
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Pt lut 05, 2010 11:15 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

Co do mnie, to jakoś mi jej żal, a kasy - jak wspomniałaś - nigdy nie będzie na wszystkie koty!
Nie jestem za tym, żeby dawać kasę KL, może coś potrzebnego zakupić (leki) a może te koty mogłyby weta zobaczyć, przecież faktury i rachunki wystawią, to się rozliczy (chyba?) A to, że ktoś pyskaty nawet, to nie znaczy, że pomocy mu nie potrzeba, charakter, cóż.... każdy ma, jaki ma.

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Pt lut 05, 2010 11:22 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

Ja też jestem za pomocą rzeczową.
Najwyżej będzie to jedyny raz.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt lut 05, 2010 11:23 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

jasdor pisze:Co do mnie, to jakoś mi jej żal, a kasy - jak wspomniałaś - nigdy nie będzie na wszystkie koty!
Nie jestem za tym, żeby dawać kasę KL, może coś potrzebnego zakupić (leki) a może te koty mogłyby weta zobaczyć, przecież faktury i rachunki wystawią, to się rozliczy (chyba?) A to, że ktoś pyskaty nawet, to nie znaczy, że pomocy mu nie potrzeba, charakter, cóż.... każdy ma, jaki ma.

TOZ Białystok jest gotów poleczyć te koty, jednak nigdy nie zgłosiła się po karty zwierzaka, od poniedziałku leży w TOZie antybiotyk, po który miała sie zgłosić
Ostatnio edytowano Pt lut 05, 2010 11:24 przez Basica, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek ObrazekObrazekObrazek Obrazek

Pumeczku kochany... cały dom jest taaaki pusty bez Ciebie (*)

Basica

Od: Czw lis 27, 2008 20:37

Post » Pt lut 05, 2010 11:23 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

8O
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Pt lut 05, 2010 11:24 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

psiama pisze:Jasdor, tu będzie ciężko znaleźć ciotki od hormonów raczej (gmerałabym na miau poprzez Szukaj), bo raczej wszędzie gdzie się da tniemi kiciaki. To metoda jednorazowa i najskuteczniejsza. A zapytam od innej strony ... Czy nie mozna by tej Twojej powdrókowej Pipi ciachnąć (jesli jest zaciążona nie ma co czekać ...) i gdzies przetrzymac na czas posterylkowy ... ? Hormona raz dasz, a raz sie nie uda, bo nie przyjdzie o danej godzinie i co wtedy ... ? A jak zweryfikujesz czy po podaniu Pipi nie pójdzie gdzies sobie i hafcika nie puści, bo się np. odkłaczy ? I wtedy hormony nie zadziałają ... :roll: Szwy goja się pieknie, szybko :D .

Wiem ,że najlepiej ciachnąć, ale nie mam jej gdzie przetrzymać Nijak ! a nie chciałabym ,żeby zaciążyła.
Dać tablete uda się, bo ona jest zawsze. Ale - pawik - to już może się tak stać, niestety.

Wet powiedział, że trzeba 1 x w tygodniu podawać w ten sam dzień, a jeśli jest w ciąży to poroni.
Tak! Poroni! tylko, czy jej z tego powodu nic się nie stanie ?????
Trudny temat, wiem, dzięki, pisnę jeszcze gdzie indziej.

jasdor

Post » Pt lut 05, 2010 11:25 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

Basica pisze:
jasdor pisze:Co do mnie, to jakoś mi jej żal, a kasy - jak wspomniałaś - nigdy nie będzie na wszystkie koty!

TOZ Białystok jest gotów poleczyć te koty, jednak nigdy nie zgłosiła się po karty zwierzaka, od poniedziałku leży w TOZie antybiotyk, po który miała sie zgłosić

O to co innego, o tym niestety nie wiem.

jasdor

Post » Pt lut 05, 2010 11:26 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

Jasdor...u nas gdy trzeba kotę ciachnąć i szybko wypuścić robimy to cięciem bocznym....przy takim cieciu kotę można wypuścić na 3 dzień
Obrazek ObrazekObrazekObrazek Obrazek

Pumeczku kochany... cały dom jest taaaki pusty bez Ciebie (*)

Basica

Od: Czw lis 27, 2008 20:37

Post » Pt lut 05, 2010 11:28 Re: Pakt Czarownic XII - SABAT w lutym!!!

Ano właśnie...
Od początku coś mi instynktownie w tym wszystkim nie grało :roll:
Nie neguję oczywiście potrzeb tych państwa oraz kotów ale postawa KL wydała mi sie jakaś taka histeryczno-roszczeniowa :roll:
Z tego co pisze Basica, na to właśnie wygląda :roll:
Takie jest moje stanowisko w dyskusji :|
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

[poprzednia][następna]