Potworkowo-tymczasy w miodowym DT-szukamy domków :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 18, 2009 15:25 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-PORADŹCIE...

Jaką masz klatkę? Taką "warszawską"?

Ja z jedzonka układam cieniutką ścieżką na podłodze klatki, jak pamiętam - na pasku tektury, jak nie pamietam, po prostu na chodniu, betonie, na zapadkę trochę więcej, i za zapadką też garstka.
A walerianą kropię tak dwa-trzy razy z góry blisko końca klatki nad zapadką.
Z walerianą ostrożnie, jak nachlapiesz wokół klatki, kot się tam nawącha i klatka go nie skusi.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt wrz 18, 2009 18:23 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-PORADŹCIE...

Wlasnie, dokladnie tak jak napisala Ania - bo ja to robilam pierwszy raz, zielona jeszcze jestem :) I faktycznie koty nie zlapaly sie tam gdzie wylalam tak hojnie 8) tylko w druga klatke gdzie walerianki bylo juz z umiarem...

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Pt wrz 18, 2009 20:03 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-PORADŹCIE...

dziewczyno wymiatasz :D
z tymczasami zawsze jest wesoło :D
"Niczego nie można cofnąć. Niczego nie można naprawić. Inaczej bylibyśmy wszyscy świętymi. W zamiarach życia nie leży nasza doskonałość. Miejsce doskonałości jest w muzeum"..

aga-lodge

Od: Wto paź 05, 2004 13:51

Post » Pt wrz 18, 2009 20:10 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-PORADŹCIE...

a można zgłosić zdanie odrębne? :evil:

:mrgreen:
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pt wrz 18, 2009 21:00 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-PORADŹCIE...

annskr pisze:Jaką masz klatkę? Taką "warszawską"?

Ja z jedzonka układam cieniutką ścieżką na podłodze klatki, jak pamiętam - na pasku tektury, jak nie pamietam, po prostu na chodniu, betonie, na zapadkę trochę więcej, i za zapadką też garstka.
Z walerianą ostrożnie, jak nachlapiesz wokół klatki, kot się tam nawącha i klatka go nie skusi.

hmm nie wiem co to klatka "warszawska" :oops: :lol:
Dzięki za rady chyba tylko waleriana mnie uratuje bo kotka ni jak złapać się nie da. Jej dzieci też niestety olewają klatkę, jeden wlazł ale na zapadkę nie stanął. Za to złapały się nowe 2 około 3 m-czne maluchy :cry: i co ja z nimi zrobię.... miałam plan jeszcze na 2 + mamę a tu dwa nadprogramowe :|

Agness78

Od: Śro cze 25, 2008 13:07

Post » Nie wrz 20, 2009 7:51 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-PORADŹCIE...

Maluchy oglosily mi bunt - nie chca jesc swojego jedzenia tylko przychodza i wyjadaja RC moich rezydentow :( To jest karma dla doroslych kotow! Maja swoje mokre, maja swojego suchego RC i Eukanube. Nie zaszkodzi im Probuje je separowac, ale jak w weekend jestem wiecej w domu, to chcialabym, zeby i jedne i drugie mogly pobiegac, odwiedzic wszystkie domowe zakamarki itd. Szukam pomyslu...

I mam problem - jedna z dzikich kotek, bedacych u mnie na okresie rekonwalescencji, jest chora. Ma zatkane zatoki, oddycha tak swiszczaco i widac ropny katar. Dostalam dla niej zastrzyki - i nie bardzo wiem jak jej dac... To jest dzika dzicz! Juz jej brat zwial mi z klatki przy zmianie zwirku i potem przez pol nocy go lapalam :cry: :cry:
Ma ktos doswiadczenie w takiej "zabawie"?

Miodalik

Post » Nie wrz 20, 2009 8:26 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-bunt maluchow!!

Ja mam doświadczenie z prawie dzikimi maluchami. Obrabiałam je, gdy były u mnie na tymczasie. Z dorosłą dziką kotką nigdy nie próbowałam, ale moja Milusia, gdy do mnie trafiła, właściwie tak się zachowywała. Atakowała.
Wypracowałam sobie taki patent na spacyfikowanie: jedną ręką mocno za kark i delikatnie sprowadzić do parteru. Tak, żeby leżała na brzuszku z przednimi łapami na zewnątrz. Klękam przy kotce tak, żeby jej ciałko ściśle przylegało do moich ud, a z tyłu splatam stopy, żeby nie zwiała. W takiej pozycji podaję kotom absolutnie każdą tabletkę i płyn. Nie próbowałam z zastrzykami, bo zawsze robiłam je kotom oswojonym i spokojnym, ale myślę, że jak jest Was dwoje, to jedna trzyma, druga robi zastrzyk.
Obrazek

Femka

Post » Nie wrz 20, 2009 8:45 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-PORADŹCIE...

Agness78 pisze:
annskr pisze:Jaką masz klatkę? Taką "warszawską"?

hmm nie wiem co to klatka "warszawska" :oops: :lol:
Dzięki za rady chyba tylko waleriana mnie uratuje bo kotka ni jak złapać się nie da. Jej dzieci też niestety olewają klatkę, jeden wlazł ale na zapadkę nie stanął. Za to złapały się nowe 2 około 3 m-czne maluchy :cry: i co ja z nimi zrobię.... miałam plan jeszcze na 2 + mamę a tu dwa nadprogramowe :|

Jeżeli klatka warszawska to ta lekka z Zametu (druciana) to prawie niezawodnym sposobem na złapanie leciutkiego kotka(nawet ok. 2 miesięcznego), albo takiego co nie chce stanąć na zapadkę jest umieszczenie jedzenia wyłącznie pod zapadką, tak aby trzeba było je wyszarpywać przez zapadkę (np. ładnie pachnącą wędzoną rybę, albo ulubiony pasztecik (kociaki łapię na paszteciki Animondy, ale najpierw je do nich przyzwyczajam).

Waleriana czasem zawodzi bo kot może ją sobie wąchać nie wchodząc do klatki.
Kocice, zwłaszcza w ciąży, są sprytne i czasem w ogóle do takiej klatki nie wchodzą.
Myślę, że na nie lepsza może być "żywołapka" ze sklejki i jeszcze jakoś zamaskowana, ale jeszcze nie wypróbowałam.

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Nie wrz 20, 2009 20:49 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-bunt maluchow!!

Zrobilismy zastrzyk dzikusce :) Udalo sie i co wiecej chyba mamy sposob... Femko - bardzo, bardzo dziekuje za szczegolowa porade :1luvu:

A moja rodzina powoli zakochuje sie w czarnulkach - Czikicie i Brucowi :( jak tak dalej pojdzie, to zostana juz na zawsze...i bede miala 5 wlasnych kotow, a raczej 6 - bo Muti nikt nie zechce :(

Miodalik

Post » Nie wrz 20, 2009 21:02 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-bunt maluchow!!

super, bo już byłam gotowa jechać na Wasz koniec świata z pomocą :D
Muti znajdzie domek, tylko trochę dłużej trzeba może poszukać.
Obrazek

Femka

Post » Nie wrz 20, 2009 21:30 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-bunt maluchow!!

Miodalik pisze:Zrobilismy zastrzyk dzikusce :) Udalo sie i co wiecej chyba mamy sposob... Femko - bardzo, bardzo dziekuje za szczegolowa porade :1luvu:

A moja rodzina powoli zakochuje sie w czarnulkach - Czikicie i Brucowi :( jak tak dalej pojdzie, to zostana juz na zawsze...i bede miala 5 wlasnych kotow, a raczej 6 - bo Muti nikt nie zechce :(

gratuluje zastrzyku :ok:
a co do czarnulków, to jest nieodzowna część bycia DT, zawsze jedne nam bardziej zapadają w pamięć a inne mniej
dawaj zdjęcia zrobimy szybko ogłoszenia, żeby miłość nie rozkwitła za mocno :wink:
"Niczego nie można cofnąć. Niczego nie można naprawić. Inaczej bylibyśmy wszyscy świętymi. W zamiarach życia nie leży nasza doskonałość. Miejsce doskonałości jest w muzeum"..

aga-lodge

Od: Wto paź 05, 2004 13:51

Post » Nie wrz 20, 2009 21:40 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-bunt maluchow!!

ufff, ja się długo zastanawiałam, jak delikatnie wyperswadować Miodalik zatrzymanie czarnuszków. :wink:
Obrazek

Femka

Post » Pon wrz 21, 2009 11:48 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-bunt maluchow!!

Dziewczyny - to nie ja :oops: To moj TZ chce zatrzymac czarnulki... operuje tekstami w stylu "dlaczego tylko obcy maja dostawac fajne koty? a ja?" ewentualnie - "zobacz ona/on mnie kocha"... no i zaden domek nie jest dosc dobry :(

Miodalik

Post » Pon wrz 21, 2009 14:02 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-bunt maluchow!!

Miodalik pisze:Dziewczyny - to nie ja :oops: To moj TZ chce zatrzymac czarnulki... operuje tekstami w stylu "dlaczego tylko obcy maja dostawac fajne koty? a ja?" ewentualnie - "zobacz ona/on mnie kocha"... no i zaden domek nie jest dosc dobry :(

Spróbuj mu wytłumaczyć, że zawsze może trafić na kota, którego nie będzie można oddać - bo albo nikt go nie zechce, bo będzie zbyt nieśmiały, albo będzie chory, albo stary - tfu tfu oczywiście.
I trzeba dla takiej bidy mieć miejsce...
Jak się zakocisz po sufit najfajniejszymi kotami, to co będzie z bidą?
Ostatnio edytowano Wto wrz 22, 2009 9:19 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pon wrz 21, 2009 22:39 Re: Wrocław.i łódzkie tymczasy w jednym DT-bunt maluchow!!

Godzine temu wyszli potencjalni Duzi moich tymczaskow... Umowilam sie z nimi, ze maja sie przespac z pomyslem, jeszcze raz zastanowic i jesli beda chcieli kociaka nadal - to zadzwonic jutro... Trzymajcie kciuki !!!

Miodalik

[poprzednia][następna]