BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 08, 2010 20:26 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Katalizator, świetny dom zrobiliście. Gratuluję i podziwiam:). Szkoda, że ja nie mogę sobie na taki pozwolić. W tym roku postanowiłam po raz pierwszy zrobić domki dla kotów osiedlowych u siebie pod blokiem. Postaram się wykorzystać dobre rady z tego wątku, przy okazji bardzo za nie dziękuję, są bezcenne dla początkujących:).
Obrazek

Wercia05

Od: Pt paź 08, 2010 20:16

Post » Śro paź 20, 2010 19:30 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Zaznaczę sobie. Planuję w weekend się przymierzyć do robienia domków. W sumie kotów potrzebujących jest 4 (bo reszta rezyduje wewnątrz pomieszczeń, z kaloryferem, więc tragedii nie ma. Ale te 4 uparte są i nie chcą się przenieść, więc trzeba budkę postawić nową, albo dwie. Budki planuję z szafek, takich kuchennych. W środku podła styropianowe. Problem mam z następującymi zagadnieniami:
- jak wyciąć otwór bez specjalistycznego sprzętu (w drzwiczkach szafki) i co kupić w tym celu?
- jak zrobić taki daszek z papy? Można może kupić gotowy?
- skąd wziąć bloczki betonowe na nóżki (ewentualnie czym zastąpić) oraz jak zamocować do budki?
- czym pokryć budkę (chodzi mi o impregnację)?
- czy styropian od razu wykładać ścinkami, czy jakoś zabezpieczyć dodatkowo przed niszczeniem naturalnym/drapaniem?

Mam nadzieję, że nie pozbawię się jakiejś części ciała przy montażu...

Katzenjammer

Od: Śro lut 17, 2010 10:04

Post » Sob paź 23, 2010 19:31 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

U nas domki już gotowe:
ObrazekObrazek
Miejsce jest super na zimę. Zasłonięte krzakami, niewidoczne dla innych. Z zewnątrz:
Obrazek
Obrazek POMÓŻ MU :arrow: Obrazek

Luspa

Od: Pt sie 29, 2008 20:26

Post » Pon paź 25, 2010 21:37 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Lepsze są wejscia w górnym rogu, bo wtedy dół jest zaciszny,.
Dobrze robi również zalożenie kurtynki na wejścia. Takie choćby z twardych koszulek na dokumenty typu ofertówka. Wazne jest tylko przymocowanie tak, żeby u dołu była maluśka szparka, żeby sie nie zaczepialo. I wewnętrzna warstwa nacięta tak, żeby i z boku dyndalo w świetle wejścia.Drugą warstwę nacina się z przesunięciem. Tak zrobione sa kurtyny w sklepach i hurtowniach.
Przymocowuję to precyzyjnie używając taśmy dwustronnie przylepnej do wykladzin na przyklad i dodatkowo długimi pinezkami tapicerskimi. Można też listwa umocować, znaczy wziąć np choćby kawałek sklejki czy pleksi i w tym umocować te pinezki.
Prakseda jeszcze na takie coś dawała daszek wysunięty od strony wejścia i tylko trzeba to troche obciążyć np cegłami, żeby budki przy wietrze nie pofrunęły.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw paź 28, 2010 19:24 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Obrazek

budka pod świerkiem...
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Od: Wto sie 18, 2009 22:11

Post » Czw paź 28, 2010 19:26 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Obrazek
domek na balkonie, jak widać obiad jeszcze stoi, na górze będzie też zadaszenie, żeby na balkon nie padało, już mamy z mamą projekt...w środku oczywiście sianko, domek ocieplony styropianem...
Obrazek
drugi domek, wejściem stoi w kierunku balkonu, żeby nie wiało, też w środku sianko, prowizoryczny dach, który jeszcze okryję folią budowlaną...
ślady już były więc zamieszkiwany.. :1luvu:
Obrazek
domek pod balkonem, w środku cała płyta styropianowa gruba, w środku przy płotku zakryłam deskami bardzo grubymi, pod schodami też zakryłam żeby nie wiało, na zimę może jeszcze folią zakryję budowlaną....miejsca sporo.... :mrgreen:
Obrazek
na wszelki wypadek można się też pod ławką schować, którą zabezpieczyłam grubą folią i przypięłam gęsto pinezkami....pod spodem są deski...
tak to wygląda....
ObrazekObrazek
Obrazek

Kocia Lady

Od: Wto sie 18, 2009 22:11

Post » Wto lis 09, 2010 13:22 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Myśmy też się wzięli do roboty z TŻ-em. Ten wątek bardzo nam się przydał :ok:

Nasze budki ze styropianu wyglądają tak:

Obrazek
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Wto lis 09, 2010 13:32 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Świetny wątek.

Szykuję się właśnie do budowy domku dla Halinki, jak roboczo nazywam czarną kotkę, która stołuje się u moich rodziców :)
Styropian z Castoramy, czarna folia również, stary szlafrok taty (póki co) i będzie super. Rodzice myślą, żeby wstawić budkę do garażu, ale żeby to zrobić, trzeba wykonać jakąś dziurę w ścianie garażowej, no i tu jest pewien problem, jak to zrobić fachowo i jeszcze czarnulkę przekonać do wchodzenia :| ;)

Za nowe kocie domki :ok:
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów "ty", choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu. [M. Bułhakow]

Myszeńk@

Od: Pon lis 13, 2006 10:19

Post » Nie lis 28, 2010 16:54 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Również wykonałam domki dla kotków- całkowicie za darmo :)

karton- ze sklepu z agd po pralce
styropian- grubsze tafle również ze sklepu agd, a cieńsze dostałam od robotników z budowy
taśma- od mamy z pracy ;)
skrawki polaru- pocięłam jakąś starą bluzę :P

Oto efekt:

Obrazek

Wiem, że otwory powinny być trochę wyżej- ale jakoś tak wyszło :P
http://www.otwock.toz.pl
Oficjalna strona internetowa Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce Oddział w Otwocku. Serdecznie zapraszamy!

AnnaM

Od: Nie wrz 05, 2010 21:32

Post » Pon lis 29, 2010 7:35 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

.....................
Ostatnio edytowano Wto maja 24, 2011 21:08 przez ingenue, łącznie edytowano 1 raz
ingenue

Post » Pon lis 29, 2010 11:02 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

pisiokot pisze:Myśmy też się wzięli do roboty z TŻ-em. Ten wątek bardzo nam się przydał :ok:

Nasze budki ze styropianu wyglądają tak:

Obrazek

fajne, a co jest w środku? polar czy sianko?
kilka wytycznych?
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Pon lis 29, 2010 12:16 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

tU WIĘCEJ INFORMACJI NA TEMAT TYCH BUDEK CO WYŻEJ (Duśka zmieniła wielkość, przeprasza:))

viewtopic.php?f=1&t=119441&start=105

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pon lis 29, 2010 20:19 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Ja zrobiłam kiedyś 2 budki z szafki kuchennej, takiej wiszącej, z półką w środku. Od razu miałam 2 piętra. W tyłach szafki, tj dykcie zrobiłam 2 otwory (po 1 na każdym piętrze), wyłożyłam dno styropianem i sprawdzały się wiele lat. Kicie uwielbiały tę budkę.

chemica

Od: Czw lis 29, 2007 8:32

Post » Śro gru 08, 2010 2:04 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę NOWYCH rad

Ja wejścia nowych domków przed postawieniem w miejscu przeznaczenia skrapiam walerianą, koty szybko je odnajdują i akceptują.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

[poprzednia][następna]