DOM TYMCZASOWY! Poradnik dla niezdecydow. i początkujących

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 31, 2008 11:45

Domino76 tak naprawdę to powinnaś teraz odrobaczyć wszystkie koty w domu.

Co do testów, to napisz jak zachowują się Twoje koty wobec małego, jeśli omijają go z daleka, to ryzyko zarażenia się FIV lub białaczką jest niewielkie. Natomiast kocięta mogą zwalczyć wirusa białaczki i wtedy uznaje się je za koty zdrowe. Niektórzy weci odradzają testy u kociąt. Jednak wirus to wirus, może się zdarzyć, że kociak go zwalczy, a któryś rezydent się zarazi.

Co do grzyba, to faktycznie szczęście, że mały go nie ma :) ale na grzyba się nie umiera (jeśli jest leczony).
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Czw lip 31, 2008 11:48

mika-bo masz akurat pecha i teraz czas na szukanie domków jest ciezki.

do wychodzacych nie powinno sie wydawac kotów, chyba ,ze okolica bardzo sprzyjajaca, i własciciele odpowiedzialni-tzn tacy,ktorzy maja kota cały czas na oku.
A najlepiej dobrze ogrodzony teren :wink:
Ja nie jestem zwolennikiem domków wychodzacych, ale zdazają się kot własnie takiego szukają, a dla niejednego kota z bardzo ciezkich warunków-to szansa na zycie.
Podkreslam, pod warunkiem,ze to bezpieczny teren

W czasie poza sezonowym na wysyp maluchów ,osiatkowaniw balkonów jak najbardziej sie udaje :wink:
Duzo tez zalezy od sposobu w jaki ten problem ludziom przedstawiasz.
Wystarczy,ze nie beda kota wypuszczac na balkon i załoza ograniczniki na okna.
a wiekszosc z nich potem za moja namowa zakłada w koncu siatki na balkon :wink:

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Czw lip 31, 2008 11:51

Mała bo Ty chyba umiesz rozmawiac z ludźmi a ja chyba nie:(
Co kto dzwoni to wydaje mi sie ze mysli ze jakas glupia jestem bo mowie o jakiejs siatce na balkonie ;)

w ogole wydaje mi sie ze ludzie na takie pytania patrza dziwnie, bo chyba mysla :"to chce tego kota oddac czy nie chce? ":P

mika_xx

Od: Pon lis 27, 2006 22:51

Post » Czw lip 31, 2008 11:53

mika_xx pisze:Jak dalej tak bedzie to chyba zostanie mi w domu 7 kotow, bo kazdy dom wydaje mi sie nieodpowiedni.

Jak sobei z tym radzicie, czy wydajecie do blokow i patrzycie na ten osiatkowany balkon czy nie?

mika_xx, teraz jest martwy sezon jeśli chodzi o adopcje, nie załamuj się, nie myśl, że koty zostaną. Nawet jeśli podrosną, to też będą miały szanse na dom, dorosłe przecież też domy znajdują.

Oczywiście, że balkon musi być osiatkowany i uwierz mi, że tacy ludzie też dzwonią tylko trzeba czasem długo na nich czekać. W sumie, to jak ktoś mi mówi, ze nie ma balkonu, to uspakajam się ;) Co do domów stałych, to przez mój dom nie przewija się wiele tymczasów, z tego m.in. powodu, że znaleźć dobry dom nie jest łatwo.
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Czw lip 31, 2008 11:54

mika_xx pisze:Mała bo Ty chyba umiesz rozmawiac z ludźmi a ja chyba nie:(
Co kto dzwoni to wydaje mi sie ze mysli ze jakas glupia jestem bo mowie o jakiejs siatce na balkonie ;)

w ogole wydaje mi sie ze ludzie na takie pytania patrza dziwnie, bo chyba mysla :"to chce tego kota oddac czy nie chce? ":P

Mika, na jeden dobry domek trafia się kilkadziesiąt tych durnych :wink:
Ja jestem fstrentna - epatuję ludzi malowniczymi opisami śmierci w męczarniach lub kalectwa kotów na skutek upadku z balkonu albo zawieszenia w uchylonym oknie.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw lip 31, 2008 11:58

Nawet mi nie przeszkadza że one sa caly czas ze mna, bo sa takie kochane ;)

Tylko jak namowic ludzi na te siatke na balkonie? albo zeby chociaz nie puszczali na ten balkon?
tak bardzo zalezy mi na bezpiecznym domku dla nich.

mika_xx

Post » Czw lip 31, 2008 12:02

genowefa pisze:Domino76 tak naprawdę to powinnaś teraz odrobaczyć wszystkie koty w domu.

I tak pewnie zrobię, przy okazji powtórnego odrobaczania Groszka kupię preparaty dla moich chłopaków i sama im zakroplę na kark, żeby im oszczędzić stresu wizyty u weta.

genowefa pisze:Co do testów, to napisz jak zachowują się Twoje koty wobec małego, jeśli omijają go z daleka, to ryzyko zarażenia się FIV lub białaczką jest niewielkie. Natomiast kocięta mogą zwalczyć wirusa białaczki i wtedy uznaje się je za koty zdrowe. Niektórzy weci odradzają testy u kociąt. Jednak wirus to wirus, może się zdarzyć, że kociak go zwalczy, a któryś rezydent się zarazi.

Bigos omija małego z daleka, ale Gulasz się z nim bawi. Nie wylizuje go ani nie śpi z nim, ale gania za Groszkiem i co jakiś czas przyciska go zębami za kark do podłogi. Mały czasem piśnie, ale krzywda mu się nie dzieje.
Myślisz, że tego typu sytuacje stwarzają zagrożenie zarażeniem..? :(
genowefa pisze:Co do grzyba, to faktycznie szczęście, że mały go nie ma :) ale na grzyba się nie umiera (jeśli jest leczony).

Ja się bardzo cieszę, że nie ma tego pskudztwa, bo wiem że leczy się żmudnie i długo :P .
Obrazek

Domino76

Od: Śro paź 05, 2005 8:41

Post » Czw lip 31, 2008 12:09

Domino76 pisze:
genowefa pisze:Co do testów, to napisz jak zachowują się Twoje koty wobec małego, jeśli omijają go z daleka, to ryzyko zarażenia się FIV lub białaczką jest niewielkie. Natomiast kocięta mogą zwalczyć wirusa białaczki i wtedy uznaje się je za koty zdrowe. Niektórzy weci odradzają testy u kociąt. Jednak wirus to wirus, może się zdarzyć, że kociak go zwalczy, a któryś rezydent się zarazi.

Bigos omija małego z daleka, ale Gulasz się z nim bawi. Nie wylizuje go ani nie śpi z nim, ale gania za Groszkiem i co jakiś czas przyciska go zębami za kark do podłogi. Mały czasem piśnie, ale krzywda mu się nie dzieje.
Myślisz, że tego typu sytuacje stwarzają zagrożenie zarażeniem..? :(

Nie wiem, moje kocice są mądre - obchodzą tymczasy z daleka. A głupi Siupsiup zaraz leci się bawić, wylizywać kociaki itp. Dlatego każdego kociaka testuję na FLeV. Na FIV nie testuję, bo moje koty nie są na to przetestowane. No i koszty oczywiście :roll:
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Post » Czw lip 31, 2008 12:38

Jana pisze:Ja jestem fstrentna - epatuję ludzi malowniczymi opisami śmierci w męczarniach lub kalectwa kotów na skutek upadku z balkonu albo zawieszenia w uchylonym oknie.

I potem ludzie wieją w popłochu przed tą nawiedzoną kociarą :lol: (jak np. pan, który nie wytrzymał zmasowanego ataku uświadamiaczy w postaci mnie, Kicorka i Dolores ;) ).
Podśmiewam się, ale robię przecież tak samo. I wolę, żeby mi taki niepewny domek się wycofał, niż żeby potem były jakieś szopki.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Czw lip 31, 2008 12:49

I nie jest to tak strach odrzucac domki, np. mi troche glupio jest jak pomysle co sobie o mnie ludzie pomysla hehe

mika_xx

Post » Czw lip 31, 2008 12:51

mika_xx pisze:I nie jest to tak strach odrzucac domki, np. mi troche glupio jest jak pomysle co sobie o mnie ludzie pomysla hehe

Można się z tego z czasem wyleczyć ;)
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Czw lip 31, 2008 12:51

mika_xx pisze:I nie jest to tak strach odrzucac domki, np. mi troche glupio jest jak pomysle co sobie o mnie ludzie pomysla hehe

A co Ty sobie o nich myślisz! Ha! :twisted: :twisted: :twisted:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw lip 31, 2008 17:07

Aleba pisze:
Jana pisze:Ja jestem fstrentna - epatuję ludzi malowniczymi opisami śmierci w męczarniach lub kalectwa kotów na skutek upadku z balkonu albo zawieszenia w uchylonym oknie.

I potem ludzie wieją w popłochu przed tą nawiedzoną kociarą :lol: (jak np. pan, który nie wytrzymał zmasowanego ataku uświadamiaczy w postaci mnie, Kicorka i Dolores ;) ).
Podśmiewam się, ale robię przecież tak samo. I wolę, żeby mi taki niepewny domek się wycofał, niż żeby potem były jakieś szopki.

Robię tak samo. Wolę postraszyć - czasem nawet zniechęcić...

Niż później żałować, zastanawiać się, łamać ręce, niepokoić - zastanawiać się przez dłuższy czas, czy dobrze zrobilam oddając kota określonym osobom...

Ważne jest, w jaki sposób potencjalny dom reaguje na trudne tematy. Jeżeli zbywa, ignoruje problemy - daje mi to do myślenia.

Agalenora

Od: Pon lis 14, 2005 23:49

Post » Czw lip 31, 2008 17:42

no ja na razie trafiam wciaz na osoby (dzwoniace o kota) ktora bagatelizuja to wszystko i mowia ze zaden kot nie wypadl, nie uciekl to na pewno i kolejnemu sie to nie przydarzy:P i to ma mnie przekonac?:P

albo jak ich przekonac ze wcale nie maja racji?

mika_xx

Post » Czw lip 31, 2008 20:49

mika_xx pisze:no ja na razie trafiam wciaz na osoby (dzwoniace o kota) ktora bagatelizuja to wszystko i mowia ze zaden kot nie wypadl, nie uciekl to na pewno i kolejnemu sie to nie przydarzy:P i to ma mnie przekonac?:P

albo jak ich przekonac ze wcale nie maja racji?

Ja nie przekonuję, jeśli ktoś tak jak napisała Agalenora ignoruje trudne tematy, lub co gorsza mądrzy się, wie lepiej :twisted: to po prostu skreślam i kończę rozmowę. Kiedyś próbowałam rozmawiać, uświadamiać, ale niestety przekonałam się, że wielu ludzi reaguje no to agresją (bo oni wiedzą lepiej).
Obrazek
Obrazek
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

[poprzednia][następna]