'sorry, ze tak dlugo nie pisalem ale jakos nie mialem natchnienia na pisanie.
W dalszym ciagu walczymy z choroba - sa wzloty i upadki, ale co jest najgorsze to fakt, ze w sumie faktycznie nie wiadomo co jest powodem choroby Maxia, chociaz wiele wskazuje niestety na FIP. Ostatnie badanie krwi (przed 3 tygodniami) wykazalo takze anemie - na szczescie jednak tzw. regeneratywna odmiane i za pomoca terapii witaminowej w polaczeniu z zelazem udalo sie nam doprowadzic do tego, ze Maxi jest znowu "rozowy" w pyszczku.
Niestety przedwczoraj osluchujac go zauwazylem podejrzane odglosy w plucach - znowu zaczal zbierac sie plyn. Na szczescie potrafilem to odrazu rozpoznac i podajac zastrzyk odwadniacza (Furosemid) udalo mi sie problem zlikwidowac do tego stopnia, ze bedac wczoraj u veta nie stwierdzil on zadnych sladow po plynie. Bede musial jeszcze przez dwa dni robic mu zastrzyki z tego odwadniacza. Niestety nie wiemy w dalszym ciagu co powoduje to zbieranie sie plynu na przemian w jamie brzusznej i plucach - ta nieswiadomosc jest chyba najbardziej dolujaca.. walczymy juz 5-ty miesiac i konca (w pozytywnym znaczeniu) nie widac
Od kilku tygodni Maxiu jezdzi takze w kazda sobote na akupunkture, ktora wyraznie mu sluzy (nigdy nie przypuszczalem, ze moga byc az takie skutki i to bez dzialan ubocznych).
Przykro mi, ze nie moge Wam zakomunikowac czegos bardziej pozytywnego (sam bym Maxiowi i sobie tego zyczyl) ale tak sie sprawy maja. Przy nastepnym badaniu krwi (gdzies za ok. 14 dni) chcielibysmy wyprobowac jeszcze testy na hemobarthonelle (parazyt) oraz przetestowac odchody - innych pomyslow niestety nie mam..
a tak wyglada aktualnie jego codzienna medykamentacja:
rano:
Fortekor 2,5mg
Prednisolon: 2,5mg
Furosemid: 8mg subcutan
Vitamina C: 150mg
Vitamina E: 25 i.E.
Vitamina B komplex + kwas foliowy: 1/3 kapsulki
Vitamina B12
Bioserin (serum z krwi konskiej) - jako wspomagacz apetytu i zrodlo energii (niestety od kilku dni nie dopisuje mu apetyt)
wieczorem
Fortekor 2,5mg
Prednisolon 5mg
Furosemid 8mg subcutan
Vitaminy jak wyzej
Zelazo
Bioserin
raz w tygodniu zastrzyk Zylexis (Baypamune) oraz podawane przez veta zastrzyki z B komplex (niestety piekace)
Na szczescie Misio znosi to wszystko ze stoickim spokojem, gdyz chyba wie, ze to dla jego dobra..
To tyle od nas.. serdecznie pozdrawiamy
Kuba i Maxio