IRafał uwierz pielęgniarce, wiem co mówię ...
Aż pogrzebałam w necie, bo pomyślałam, że może coś mi się pomyliło, a jednak mam rację kopiuję:
Srebra azotan, azotan(V) srebra(I), lapis, lapis infernalis, kamień piekielny, AgNO3, środek trujący, występujący w postaci krystalicznego, białego proszku lub bezbarwnej substancji krystalicznej, temperatura topnienia 212°C. Rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, pod wpływem światła ciemnieje (z powodu rozkładu z wydzieleniem bardzo rozdrobnionego czarnego pyłu srebra metalicznego).
Działa utleniająco i bakteriobójczo. Stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym, fotograficznym, do wyrobu luster i farb. Jest również stosowany
zewnętrznie jako środek farmaceutyczny i kosmetyczny do przyżegania.
Ha! To jest azotan srebra
I jeszcze trochę :
Polfa-Rzeszów, Polska.
Forma leku: pałeczka.
Zawartość substancja czynna - azotan srebra z azotanem potasowym.
Sposób działania Srebro metaliczne oraz jego sole wykazują silne działanie bakteriobójcze. Azotan srebra działa ponadto ściągająco i przyżegająco. Nie wchłania się przy stosowaniu miejscowym na niewielkie powierzchnie skóry.
Zastosowanie Do przyżegania małych powierzchni skóry.
Ostrzeżenie Nie stosować w uczuleniu na którykolwiek ze składników. Lek nie jest przewidziany do systematycznego stosowania.
Dawkowanie Przed zastosowaniem pałeczki należy usunąć z niej ochronną warstwę parafiny. Zwilżyć koniec pałeczki w wodzie i przyżegać pocierając nią wybrane powierzchnie skóry Zabieg powtórzyć 2 lub 3 razy.
"