Kropelki krwi w kale kotki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 29, 2025 19:34 Re: Kropelki krwi w kale kotki

Spróbuj jeszcze tak jak się przyzwyczaja maleńkie kociaki do innej karmy niż mleko mamy - malutkie kuleczki surowizny do pysia, może jak posmakuje to zaskoczy
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Sob mar 29, 2025 20:38 Re: Kropelki krwi w kale kotki

Mam pytanie do karmiących mięsem. Ile - tak zupełnie orientacyjnie - podajecie mięsa dziennie? (np. kot 5kg)
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Sob mar 29, 2025 20:51 Re: Kropelki krwi w kale kotki

Nie lubię takich działań ale
Czasami ludzie rzucają kotu maleńkie kawałeczki do zabawy
Dlatego łatwiej ciąć nożyczkami
Są nie równe i kotu wygodniej brać

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob mar 29, 2025 21:31 Re: Kropelki krwi w kale kotki

Hana pisze:Mam pytanie do karmiących mięsem. Ile - tak zupełnie orientacyjnie - podajecie mięsa dziennie? (np. kot 5kg)

mięso daję od czasu do czasu, ale Menda potrafi na jedno posiedzenie i ze 20 dag łopatki wrąbać - ona zdecydowanie preferuje świnię. Tylko niech Ci nie wpadnie do głowy pytanie o to czitkę, bo dojdziesz do wniosku, że głodzisz swojego kota :wink: :ryk:

kotka_brytyjka - spróbuj z wieprzem. Z moich doświadczeń - łatwiej wchodzi, jest miękciejsze :mrgreen: niż wół i chyba kotom lepiej pachnie. Myszka [*] była "mało miesna", ale do samego końca karkówki nie odmówiła

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob mar 29, 2025 22:26 Re: Kropelki krwi w kale kotki

U mnie tez przeważnie wieprzowe

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob mar 29, 2025 22:47 Re: Kropelki krwi w kale kotki

Hana pisze:Mam pytanie do karmiących mięsem. Ile - tak zupełnie orientacyjnie - podajecie mięsa dziennie? (np. kot 5kg)

10 - 15 dkg dziennie na kota w dwóch porcjach, rano i wieczorem.
Mniej więcej oczywiście i raczej więcej niż mniej :oops:
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pon mar 31, 2025 11:49 Re: Kropelki krwi w kale kotki

5,6kg kota i po ok. 200g miesa rozdzielone na dwie porcje: rano i wieczorem.
Co pare miesiecy kontrola wagi, zmiany w przypadku bardziej/mniej aktywnego zycia (wyjscia do ogrodu, zmiany powierzchni domu it.).
Rozne miesa w uzyciu: kaczka, indyk, wolowina (chyba najtwardsza), ges, krewetki, ryba filetowana i co sie jeszcze trafi w sklepach, wszystko krojone w kawalki i sparzone.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pon mar 31, 2025 11:58 Re: Kropelki krwi w kale kotki

Przepraszam za OT, ale ja znowu robię wielkie oczy. Może ja nie mam kota, tylko małą panterę (chociaż nie jest podobny). Naprawdę tyle?

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Pon mar 31, 2025 12:03 Re: Kropelki krwi w kale kotki

O jakie ilosci pytasz ;)?
U nas kotka w typie brytola, nastolatka, ze sklonnoscia do zaokraglen, wlasnie tyle dostaje.
Ale od paru miesiecy tez siedzi na malej powierzchni kawalerki, wiele czasu poleguje/przesypia.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pon mar 31, 2025 20:17 Re: Kropelki krwi w kale kotki

izka53 pisze:

mięso daję od czasu do czasu, ale Menda potrafi na jedno posiedzenie i ze 20 dag łopatki wrąbać - ona zdecydowanie preferuje świnię. Tylko niech Ci nie wpadnie do głowy pytanie o to czitkę, bo dojdziesz do wniosku, że głodzisz swojego kota :wink: :ryk:

kotka_brytyjka - spróbuj z wieprzem. Z moich doświadczeń - łatwiej wchodzi, jest miękciejsze :mrgreen: niż wół i chyba kotom lepiej pachnie. Myszka [*] była "mało miesna", ale do samego końca karkówki nie odmówiła

Ojtam, ojtam :wink: .
Odpowiedź dyplomatyczna zaczyna się od to zależy :mrgreen:
Od wielkości i wagi kota, kondycji zdrowotnej, wieku, trybu życia.
W okresie gdy miałam 6 kotów w dobrej kondycji, zjadały łącznie dziennie kilogram mięsa. Głównie drób i wieprzowina. Koty duże( 5-6 kg.), wychodzące, aktywne, właściwie całe dni w ogrodzie. Do tego karma mokra i sucha. Mięsa nie ograniczałam, jadły ile chciały, ale mniej więcej taką sama ilość codziennie. Mięso było wieczorem. Mielone, siekane, krojone, dowolnie.
Miciowi musiałam często rzucać na ścianę, bo on lubił polować :roll: .
:201461
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Pon mar 31, 2025 23:02 Re: Kropelki krwi w kale kotki

FuterNiemyty pisze:O jakie ilosci pytasz ;)?
U nas kotka w typie brytola, nastolatka, ze sklonnoscia do zaokraglen, wlasnie tyle dostaje.
Ale od paru miesiecy tez siedzi na malej powierzchni kawalerki, wiele czasu poleguje/przesypia.

No właśnie mój by zjadł dużo więcej. Nie chcę utuczyć i nie chcę głodzić i oto mój dylemat. Około 1,5 roku, ma dużo energii, ale jadłby na okrągło. No i tak się błąkam po wątkach i czytam jak ludzie karmią swoje koty.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Wto kwi 01, 2025 7:54 Re: Kropelki krwi w kale kotki

czitka pisze:Miciowi musiałam często rzucać na ścianę, bo on lubił polować :roll: .
:201461

Wyobraziłam to sobie :ryk:

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Pon maja 12, 2025 19:31 Re: Kropelki krwi w kale kotki

witamy ponownie,
skorzystałem ostatnich dniach z polecanego wcześniej okulisty i jesteśmy po badaniu, kotka została zakwalifikowana do zabiegu na grudzień, stwierdzono:
1) obustronnie szerokie szpary powiekowe
2) entoprium kąta przyśrodkowego
3) niedrożność kanalików n-ł wtórnie do entroprium
4) otarcia rogówki oko lewe

Przy zabiegu sprawdzone będą kanaliki i przewody

Dodatkowo zmagamy się z łzawieniem oczu i czasami ropieniem bezpośrednio po zjedzeniu mokrej karmy, testowałem już wiele karm, smaków itp, zrobiłem nawet mini notatki. Czy może ktoś polecić jakiegoś dobrego dietetyka kociego co pomoże mi teraz ułożyć jakąś rozsądną dietę, albo wdroży jakiś plan karmienia , chętnie skorzystam z kogoś sprawdzonego.

kota_brytyjka

Od: Pt sty 24, 2025 18:42

Post » Pon maja 12, 2025 20:27 Re: Kropelki krwi w kale kotki

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto maja 20, 2025 8:57 Re: Kropelki krwi w kale kotki

Aktualnie kotka jest na diecie eliminacyjnej, wkrótce też skorzystam z polecanego kociego dietetyka. Zastanawiam się jeszcze czy równolegle zrobić jej testy środowiskowe? U mojego weterynarza jest taka możliwość zbadania przeciwciał z krwi, koszt 700 zł , czy ma to jakiś sens i czy jest to wiarygodne ?

kota_brytyjka

Od: Pt sty 24, 2025 18:42

[poprzednia]