SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 20, 2014 16:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Witajcie, jestem początkującą kociarą :) mamy w domu od niedawna 4 miesięcznego kociaka kartuskiego. Chciałabym Was poprosić o ocenę i radę odnośnie karmienia.
Kociak dostaje suchą karmę HappyCat dla kociąt (jadł to w hodowli - nie "kumam" do końca tych składów karm - czy to jest waszym zdaniem sensowna karma ?) oraz raz dziennie puszeczkę Applaws Kitten lub Cosma (również zna je z hodowli), zamierzam mu za jakiś czas wprowadzić Animondę i być może jeszcze jakąś inną z sensowną zawartością mięsa. Na razie chciałabym utrzymać tą zasadę z mokrym raz dziennie. Dostał też już raz mleczko Klara (smakowało mu i nie miał po nim sensacji). Kupiłam też olej z łososia i nie wiem czy mogę po prostu mu dodawać go do tego mokrego posiłku ? Co jeszcze mogę mu dawać i jak często ? Żółtko ? Ser biały ? czy lepiej nie kombinować ??? z góry dziękuję za rady :))) i pozdrawiam wszystkich kociarzy. Jesteśmy zakochani w naszym kocie od pierwszego dnia :)

kate781

Od: Śro sie 20, 2014 16:45

Post » Śro sie 20, 2014 18:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Czy ktoś podawał swoim kotom suchą karmę Feringa z kaczką ?. Zachęca mnie jej krótki skład. Moze ktos próbował juz podawać alergikowi jelitowemu?

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Śro sie 20, 2014 18:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja dawałąm kaczkę moim, smakowala jak żadna inna.

kate781, zmień te mokre karmy, to są karmy uzupełniające - raz na tydzień, jako przysmak. Na stałe musi być coś kompletnego.
Fajne są Catz Finefood, Feringa
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro sie 20, 2014 18:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kate781 na pierwszej stronie masz spis karm polecanych z dobrym składem.
Zawsze lepsza jest mokra karma niż sucha, bo zawiera dużo więcej wody, a jak wiadomo koty nie piją zbyt dużo.
Olej z łososia możesz podawać osobno lub z karmą jeżeli będzie chciał jeść.
Twaróg, śmietanę tłustą, żółtko, masełko w niedużych ilościach od czasu do czasu. Wszystko wprowadzaj stopniowo.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Śro sie 20, 2014 20:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Wistra, a jak było w kuwecie ?

Agaaa

Post » Śro sie 20, 2014 20:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Bardzo dobrze
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Śro sie 20, 2014 20:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

To w takim razie skuszę się i przetestuje na alergiku jelitowym. Skład ciut dłuższy niż w kattovicie gastro, ale może się sprawdzi. Dzięki Wistra

Agaaa

Post » Śro sie 20, 2014 20:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja podawałam kotce z cryprosporidium, też mieliśmy duży problem z biegunkami i na tej karmie naprawdę było super
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Czw sie 21, 2014 6:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

kate781 pisze:Kociak dostaje suchą karmę HappyCat dla kociąt (jadł to w hodowli - nie "kumam" do końca tych składów karm - czy to jest waszym zdaniem sensowna karma ?) oraz raz dziennie puszeczkę Applaws Kitten lub Cosma (również zna je z hodowli), zamierzam mu za jakiś czas wprowadzić Animondę i być może jeszcze jakąś inną z sensowną zawartością mięsa. Na razie chciałabym utrzymać tą zasadę z mokrym raz dziennie. Dostał też już raz mleczko Klara (smakowało mu i nie miał po nim sensacji). Kupiłam też olej z łososia i nie wiem czy mogę po prostu mu dodawać go do tego mokrego posiłku ? Co jeszcze mogę mu dawać i jak często ? Żółtko ? Ser biały ? czy lepiej nie kombinować ??? z góry dziękuję za rady :))) i pozdrawiam wszystkich kociarzy. Jesteśmy zakochani w naszym kocie od pierwszego dnia :)

Happy Cat to średnia karma, kiepski stosunek białko tłuszcz, tylko coś pond 20% mięsa ;(, dużo kukurydzy, ryżu, których kot nie potrzebuje w swojej diecie - karmę suchą zmień stopniowo na Applaws Kitten, ale dopiero po zaaklimatyzowaniu się kotka.
Tak jak wistra napisała karmy które otrzymuje kotek to karmy uzupełniające można je podawać jako przysmak z dwa razy w tygodniu, ponieważ są kompletnie niezbilansowane maja dużo białka praktycznie zero tłuszczu full fosforu a nie zawierają wapnia - tak więc tylko jako przysmak. Żółtko można podać dwa razy w miesiącu. Nabiał jest kotu całkowicie zbędny, nie widzę potrzeby podawania go - choć niektóre koty lubią i jeśli nic im po nim nie jest to możesz dać od czasu do czasu - jak bardzo chcesz.
Olej - jaki masz olej? czysty czy tran witaminizowany? możesz podawać jak chcesz, jak kotek zjada z mokra karma to możesz dodawać do karmy. Dobrym pomysłem była by suplementacja tauryny której w gotowcach jest za mało a kot bardzo jej potrzebuje.
I to moim zdaniem wystarczy.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Czw sie 21, 2014 6:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

asim pisze:Też patrzyłam na te Porta21 i poziomy białka to Heaven ma go 38% a Sensible 47%, a z tego co zrozumiałam czytając fora i recenzje karm to białka ma być dużo, prawda? Czyli pod tym względem chyba lepsza Porta21 Sensible?

Poza tym ziemniaków będzie podobna ilość, w Sensible są na 2 miejscu, ale na pierwszym jest 64% mielonego mięsa z kurczaka, a w Heaven są na trzecim, ale sumując dwa pierwsze składniki wychodzi ok. 62%, czyli podobnie.

Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

Popieram, Haven ma trochę mało białka co za tym idzie więcej węglowodanów, dlatego Sensible wychodzi lepiej w ogólnym rozrachunku.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Czw sie 21, 2014 13:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Bardzo podoba mi się ten spis karm :) i pozwoliłam sobie go skopiować i wrzucić na blog mojego sklepu, oczywiście z odnośnikiem do strony forum. Mam u siebie karmy wyżej wymienione ale chciałabym zwrócić Waszą uwagę jeszcze na suchą karmę Canagan. Jest to nowość w Polsce i uważam, że godna uwagi dlatego wprowadziłam ją także do sprzedaży.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Czw sie 21, 2014 13:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Trzeba by zaktualizować te listy.
Nie ma na niej wielu interesujących pozycji które pojawiły się w międzyczasie.

Bobslej

Od: Wto lip 01, 2014 9:05

Post » Czw sie 21, 2014 13:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Pisałem już to wcześniej, że ta lista (autorska i subiektywna pewnie) nie tylko nie zawiera nowych karm, to dodatkowo wiele pozycji powinno być na niej w innej grupie. Przykładowo Orijen jest między Applaws i ToTW co sugeruje , że te karmy mają podobnie dobry skład. Obiektywnie Orijen ma nieco lepsze ogólnie właściwości niz Aplaws ,a na pewno jest o klasę lepszy od ToTW, w którym zboża zamieniono ziemniakami i grochem. Stąd różnica w cenie a nie z widzimisie producenta.
Jeszcze lepsze kwiatki są w spisach karm mokrych. Jako średnie karmy opisuje się "karmy zawierające dużo mięsa". Jak to się ma do Royal Canin, karmy która w składzie ma same odpady, głównie roślinne i zbożowe + gluteny i cukier, a białko zwierzęce pochodzi z piór i kopyt czym RC się chwali publicznie? A w składzie analitycznym mało białka i tłuszczu zwierzęcego, za to dużo białka roślinnego, skrobia i włókna, by sztucznie zapchac koty? Toż wiele marketówek ma o klasę lepszy skład, a nie są w ogóle wymienione na liście.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

Post » Czw sie 21, 2014 13:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Zgadzam się w pełni (Orijem TTW).
RC oczywiście trzeba wywalić.

No i ocenić nowości.
Może Ty się tym zajmiesz Ikerka?:P

Bobslej

Od: Wto lip 01, 2014 9:05

Post » Czw sie 21, 2014 14:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dla porównania 2 karmy mokre:
karma A
skład: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, zboża, jaja i produkty pochodzenia jajecznego, roślinne produkty uboczne, minerały, cukier.
analitycznie: białko 9%, tłuszcz 2,5%, włókno 1,5%, popiół 1,6%, wilgotność 81,5%, węglowodany (z przeliczenia) 4%
w suchej masie: białko 48,5%, tłuszcz 13,5%, węglowodany 21,1%
przy czym zarówno białko i tłuszcz pochodzi ze zbóż i ubocznych roślinnych (gluten), więc ma w praktyce dużo mniejszą wartość dla kota.

karma B
skład: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, składniki mineralne
dopisek na opakowaniu: bez cukru, konserwantów, polepszaczy, barwników
analitycznie: białko 11%, tłuszcz 5%, włókno 0,4%, popiół 2%, wilgotność 81%, węglowodany (z przeliczenia) 0,6%
w suchej masie: białko 58%, tłuszcz 26,3%, węglowodany 3,7%
przy czym białko i tłuszcz pochodzą w całości ze zwierza.

Jedna z nich dostępna jest w jednym z marketów (nie ma jej na liście miau, pewnie byłaby jako marketówka na szarym końcu) i kosztuje poniżej 10zł/kg, druga jest na liście miau jako średnia półka, polecana jest przez wetów, chętnie kupowana też w necie i kosztuje 38zł/kg.

1.Obie karmy na oko nie są najlepsze, ale jak byście mieli tylko te 2 do wyboru, którą byście wybrali?
2. I zagadka: czy ta droższa to karma A czy B ???

odp.1. Ja bym wybrał karmę B (kupuję zresztą i uważam za całkiem okay, choć nie jest to podstawa diety kotek)
2. karma A to ta droga karma z forum miau ze średniej półki!!!, karma B to tania marketówka

Podsumowanie: CZYTAJCIE SKŁADY KARM, ani wet, ani reklama w TV, ani żadne forum nie zrobi tego za was.

Ikerka

Od: Sob wrz 07, 2013 20:45

[poprzednia][następna]