Podejrzenie FIP ! [*]

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto mar 24, 2015 10:41 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Przed weterynarzem nie dawaj, bo z nerwów może zwymiotować. Później.
Pamiętaj, żeby dać odpocząć od kroplówek dożylnych i ze względu na zwymiotowanie
wczoraj wieczorem leków - poproś o podanie w zastrzyku. Jeśli dostanie antybiotyk (leki)
w zastrzyku - zapytaj kiedy masz podać dopyszcznie.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Wto mar 24, 2015 10:44 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

No tak właśnie myślałam żeby mu podali w zastrzyku (nie będę go mordować i mnie to nie będzie mordować ;) ). Zapytam o jakiej porze.
Marcelibu wiesz może ile objętościowo powinnam mu dać w tej strzykawce. Wczoraj on zjadł 4 kawałki kurczaka gotowanego rano (1cmx1cm) i wieczorem troszkę convalescence. W nocy zwymiotował. Wiem, że to za mało...
Dziś zjadł 2 łyżeczki convalescence i ile powinnam mu podać żeby była odpowiednia ilość na dzień? Zupełnie się nie orientuję... Boję się, że je za mało i tylko pogarsza to stan wątroby.
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Od: Pt mar 20, 2015 10:18

Post » Wto mar 24, 2015 10:47 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

A może poproś wetkę, żeby to co się da podawała mu w iniekcji (może chociaż antybiotyk?), w końcu codziennie jesteście w lecznicy, a osłoniłoby mu trochę żołądek. Do tego podawanie do pysia różnych leków i walka przy tym oszczędzi kotu też stresu
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Wto mar 24, 2015 10:49 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

W sumie masz rację, ale Horek też źle znosi zastrzyki. Potrafi po zastrzyku wyć 30s... ma chyba jakąś traumę ze schroniska. JUż dwa razy coś takiego zrobił- stanął na tylnych łapach, szarpał się i wył... przerażający widok :( dlatego sama nie wiem co jest lepsze. Na pewno mi byłoby łatwiej, bo nie musiałabym mu podawać. Ale czy dla niego? Nie wiem :(
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Post » Wto mar 24, 2015 10:57 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Horek przede wszystkim zmuś weta do proby postawienia diagnozy .

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Wto mar 24, 2015 11:02 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

to faktycznie ciężko. A co wetka mówi na to wycie po zastrzyku, czego to może być objawem, ma jakiś pomysł? ale jeżeli zaraz kocurek się uspokaja i nie ma skutków niepożądanych, to może i tak lepiej to niż dławienie się i walka z dopyszcznymi

spróbuj może kupić jeszcze conva w proszku, miesza się go z wodą, niektóre koty go uwielbiają (chociaż nie wszystkie) może akurat mu posmakuje i sam będzie pił z miseczki

Trzymajcie się!!
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Wto mar 24, 2015 11:07 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

No kupię dziś ten w proszku (wzięłabym go od początku, ale nie orientowałam się za bardzo jakie są rodzaje).
Kot po tych 30s uspokaja się. Te sytuacje zdarzyły się jak dostawał piekący zastrzyk. Wiem, że musiało go boleć... No ale teraz też ma antybiotyk a on piecze ;/
Co do diagnozy- czekamy do czwartku jak będzie wynik testu na fip. Jeśli się potwierdzi- uśpimy Horka dla jego dobra. Jeśli nie- walczymy!!!

Horek

Post » Wto mar 24, 2015 11:22 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Przestań pisać o uśpieniu kota.Z tego co mi mówił mój wet to ewentualnie można FIP zdiagnozować otwierając kota i pobierając materiał do badania, a i tak pewności nie ma.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto mar 24, 2015 11:53 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Ewar, mi tylko chodzi o to, że fip nadal nad nami "wisi"... Dziś zapytam jaka jest diagnoza jeśli to nie fip.

Jadę dziś ok. 16 do weta i przygotowałam sobie spis:

- Zasugeruję dziś żeby kot dostał kroplówkę podskórną z antybiotykiem, lekiem na anemię i na wątrobę + duphalyte. (ze względu na kiepską morfo żeby nie rozrzedzać krwi , blade spojówki i dziąsła)
- Zapytam skąd może być ten płyn jeśli to nie fip.
- zapytam czy jest zależność pomiędzy kroplówką, a zbieraniem się płynu.
- zapytam dlaczego kot tak odchrząkuję
- poinformuję weta, że kot wczoraj zwymiotował i przyjmuję, że nie zjadł i nie dostał leków w związku z tym
- powiem, że więcej pije
- poproszę o convalescence w proszku i w puszce
- zapytam o lamblię
- poinformuję, że kot wczoraj zrobił siusiu i kupkę (bardzo twardą)
- zapytam dlaczego ten płyn przesiąka
- zapytam o badanie płynu (posiew) i ewentualne odciągnięcie jeśli wet uzna, że jest go dużo

Horek

Post » Wto mar 24, 2015 11:55 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

ewar pisze:Przestań pisać o uśpieniu kota.Z tego co mi mówił mój wet to ewentualnie można FIP zdiagnozować otwierając kota i pobierając materiał do badania, a i tak pewności nie ma.

Dokładnie tak :!: NIE MA 100% testu na FIP ...
Spróbuj mu dać rozbełtane żółtko z jajka, albo całe jajka przepiórcze ... gerberek dla dzieci czysty kurczak albo indyk ... może śmietankę 30% (jak ma "kamienną" kupę to nawet pomoże), serek bieluch? On musi jeść, bo wątroba posypie się całkiem ...
Jak mam problemy z niejedzącym kotem - rozrabiam conva (tego w proszku) z gerberkiem i pcham strzykawką -tak ze 2- 3 strzykawki 5 ml. jednorazowo .... za 3-4 godziny powtórka ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Wto mar 24, 2015 11:57 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

mam śmietankę 30% w domu, ale czy on może? Przy wątrobie niby powinnam mu dawac chude jedzenie... tzn. chyba lepiej żeby zjadł to niż nic?

Horek

Post » Wto mar 24, 2015 12:00 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Jajka bym mu nie dawała, gerberek jak najbardziej.Conva można podawać strzykawką, ale kotom to czasem smakuje i jest bardzo odżywcze.Oczywiście kot powinien sam zacząć jeść, ważna jest trafna diagnoza i odpowiednie leczenie.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto mar 24, 2015 12:02 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Ewar, onc conva je, ale ogólnie je niewiele. Przynajmniej tyle, że nie ma całkowitego jadłowstrętu... to mnie troszkę pociesza. Ale zdaję sobie sprawę, że resztę musze mu dać na siłę.

To jak, próbowac z tą śmietanką??? Bo mam w domu.

Horek

Post » Wto mar 24, 2015 12:04 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

4 miesiace temu ratowałam moja 15 letnią Karusię - watroba siadła kolejny raz
kurak w rosole + conva w proszku - maleńkie porcje czesto strzykawka do pysia
nieprawda, że przy watrobie suche - nie wiem kto i dlaczego takie rzeczy mówi
watroba potrzebuje jedzenia - trudne ale nie niemozliwe
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Wto mar 24, 2015 12:08 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Kinnia, ja daję mu właśnie mokre (chętniej je), zauważyłam, że lubi wylizywać szczególnie galaretki z puszek itp. Z convalescence też najlepiej wchodziła mu galaretka (teraz mu robię papkę całkiem). Nie chodzi mi o suche jedzenie, ale o chude.

Horek

[poprzednia][następna]