SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 22, 2013 12:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

BOZENAZWISNIEWA pisze:
Aniołek_ pisze:Bożena, właśnie dlatego zaczęłam się nad nią zastanawiać, bo albo to, albo Applaws, a cena fajna, skład też ;) tylko myślałam, że ktoś zna i się podzieli wrażeniami

no tez czekam...ja nie mam 1-5 kotów,więc cena jest bardzo atrakcyjna....u mnie taki worek na kilka dni starcza... :(

Kupiłam to FirstMate GRAIN FREE Renaissance Cat. Chrupki trochę większe od TOTW czy Applaws, jakby "szarawe" (w porównaniu do Applaws) o kształcie przypominającym "Y". Póki co przy przestawianiu nie zauważyłam nic negatywnego, w kuwecie i poza nią spokój ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Pon kwi 22, 2013 13:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

1/ Wet mi zwrócił uwagę, po operacyjnym usunięciu kamieni z pęchęrza Moreli, na fakt czystości wody. W sensie osadu. Całe życie dawałam, zmieniając codziennie w 3 miskach, z kranu. Z kranu moze byc jeśli woda w okolicy dobra, ale powinna być odstała, żeby piasek itp. mogły osiąść.

2/ Wczoraj w radiu p.Sumińska powiedziała, że koty powinny mieć stały dostęp do... pożywienia. Ktoś z kim rozmawiała zapytał czy suchy i dowiedział sie, że niekoniecznie. Chciałam nawet zadzwonić i doprecyzować , bo co to znaczy.. niby mokre zostawiać? Ale musiałam wyjść i nie wiem..
Ja bym zostawiała, ale mi szkoda, że się zepsuje. Czasem, po podgrzaniu, dodaniu ciepłej wody, zjedzą takie z lodówki. Szkoda wyrzucać dobre jedzenie...
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pon kwi 22, 2013 13:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

O wodzie też czytałam.

Odkąd mamy filtr do wody, daję przefiltrowaną, ale wcześniej niestety była z kranu.

I też sobie nie wyobrażam zostawiania mokrego - ilość zmarnowanego żarcia byłaby masakryczna, przecież to co pół godziny trzeba by wymieniać na świeże 8O

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Pon kwi 22, 2013 13:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Właśnie o wodę miałam się dopytać więc się trochę wtrącę... Filtru nie mam a woda jest u mnie taka sobie. Jak myję rano zęby to śmierdzi trochę "jajami". Zawsze wieczorem przegotowuję wodę w czajniku a rano daję ją kotom, ale nie wiem czy to wystarczy... Może lepiej kupować taką w dużych 5 litrowych baniakach?
ObrazekObrazek
Obrazek

neron

Od: Wto maja 29, 2012 14:06

Post » Pon kwi 22, 2013 14:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

wistra pisze:Feline Porta 21 i Schesir w puszeczkach 170g mają witaminy, więc nie trzeba ich suplementować.

Ale nie mają tłuszczu (podstawowego źródła energii) ani wapnia (budulca kości) ;) Co kotu po witaminach, jeśli nie ma podstawy? W dodatku ilości tauryny w obu są śmiesznie małe...
No nie wiem, ja mam wrażenie, że ze zbilansowaniem takich karm byłoby więcej kłopotów, niż ze zbilansowaniem samego mięsa.

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Pon kwi 22, 2013 14:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:
wistra pisze:Feline Porta 21 i Schesir w puszeczkach 170g mają witaminy, więc nie trzeba ich suplementować.

Ale nie mają tłuszczu (podstawowego źródła energii) ani wapnia (budulca kości) ;) Co kotu po witaminach, jeśli nie ma podstawy? W dodatku ilości tauryny w obu są śmiesznie małe...
No nie wiem, ja mam wrażenie, że ze zbilansowaniem takich karm byłoby więcej kłopotów, niż ze zbilansowaniem samego mięsa.

to co im dawać oprócz Miamor feine filets, Animonda Carny i suchego Royala Hairball na kłaki? Przyznam szczerze, że kupując wołowinę, którą Leoś uwielbia wybierałam zawsze jak najmniej żylastą pręgę bo myślałam, że im chudsze tym lepsze :oops: :oops: jakim rodzajem mięsa uzupełniać ww karmy gotowe?
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Pon kwi 22, 2013 15:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ja daję wodę źródlaną (nie mineralną), kiedyś kupowałam źródlane te, z adnotacją, że dla niemowląt są ok. Od dłuższego czasu kupuję już stale źródlaną wodę z Lidla. Od ponad roku fontanna działa na niej bez zarzutu, w miskach kuchennych nie ma osadu. Koty mają dobre pH i nie mają ani śladu kryształów.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pon kwi 22, 2013 16:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Goyka pisze:to co im dawać oprócz Miamor feine filets, Animonda Carny i suchego Royala Hairball na kłaki? Przyznam szczerze, że kupując wołowinę, którą Leoś uwielbia wybierałam zawsze jak najmniej żylastą pręgę bo myślałam, że im chudsze tym lepsze :oops: :oops: jakim rodzajem mięsa uzupełniać ww karmy gotowe?

Jedyne, co mogę polecić, to przejrzenie tematu: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=506&start=0
Koty powinny właśnie dostawać tłuste mięso, bo tłuszcz jest dla nich podstawowym źródłem energii. Szczególnie, gdy oprócz tego dostają chude karmy.

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Pon kwi 22, 2013 18:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

mam pytanie do tych, którzy stosują felini complete.
czy to ma smak? nie wiem, czy będę dawać mojemu kotu (bo to syntetyczny dodatek, nie naturalny, prawda?), ale jeśli, chciałabym wiedzieć czy mu to "zepsuje" potrawę (najprawdopodobniej mięso) czy nie :wink:

.Mia.

Od: Wto sty 15, 2013 19:03

Post » Wto kwi 23, 2013 5:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Fc ma metaliczny zapach, po spotkaniu sie z metalowa miska.
Poza.tym chyba smak, bo moje koty nie lubia.

Zadna puszka nie bedzie idealna, to fakt.

Kupilam moim granatapet puszke - niejadalna.... :(
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto kwi 23, 2013 7:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Fakt, Granata Pet u mnie żadne, z 5, nie ruszyło.

Od jakiegoś czasu nasz pierwszy kot - senior rodu Toffik, mieszkający z moją mamą zażyczył sobie zmiany menu na surowiznę. Mama zawsze próbowała podlewać mu mięso wodą by więcej pił. Surowizny zalanej wodą nie ruszył, ni hu hu. Ponieważ ostatnio je głownie surowe, zagryza jedynie chrupkami, padła idea FC. No i strach jak mu podać mięcho z dwoma łyżkami wody??? Okazało się, że z FC Toffik uwielbia wypijać taką wodę :) Wylizał nawet miseczkę :) Więc na to wygląda, że preparat ma smak i naszemu Toffikowi bardzo smakuje. Choć koty wistry nie lubią :( Czyli jak zwykle - co kot to obyczaj ;)
Obrazek

Boo

Post » Wto kwi 23, 2013 8:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Boo pisze:Ja daję wodę źródlaną (nie mineralną), kiedyś kupowałam źródlane te, z adnotacją, że dla niemowląt są ok. Od dłuższego czasu kupuję już stale źródlaną wodę z Lidla. Od ponad roku fontanna działa na niej bez zarzutu, w miskach kuchennych nie ma osadu. Koty mają dobre pH i nie mają ani śladu kryształów.

Wielkie dzięki. Do Lidla mam niedaleko więc skorzystam.
ObrazekObrazek
Obrazek

neron

Od: Wto maja 29, 2012 14:06

Post » Wto kwi 23, 2013 21:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Witam!
Mam prośbę, czy ktoś mógłby mi wskazać jakieś mokre jedzonko dla kotusi o konsystencji paszteciku...oczywiście poza gourmetami :roll: Chodzi o to, by mogła sobie lizać....ma usunięty ząb i jest po czyszczeniu kamienia, ale niechęć do chrupania została. Jest cukrzykiem...jeść musi! Jest na bezzbożówkach suchych :o mięsko jest do plucia, do jedzonka bez sosiku i galaretki nawet nie podchodzi, owoce morza...chyba nie służą do jedzenia :evil: Proszę pomóżcie mi coś namierzyć.

Co do bezzbożówek bodaj najlepsze parametry ma Power of nature...bardzo niska zawartość węglowodanów...świetna dla cukrzyków...tylko polecam ostrożnie wprowadzać, bo moja larwusia miała luźniejsze qoopki. Gdyby ktoś potrzebował wnikliwej analizy i opisów karm bezzbożowych to polecam stronę dla fretek :mrgreen: /one żywione są kocim jedzonkiem/ http://www.ferretta.pl/dieta/zywienie-r ... m/wildcat/. Każda karma jest opisana osobno i szczegółowo...naprawdę super!
Obrazek

elag.

Od: Pt wrz 16, 2011 19:27

Post » Śro kwi 24, 2013 10:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ale chodzi Ci o taki zupełny zmiksowany pasztet, jak mus?
Obrazek

Boo

Post » Śro kwi 24, 2013 12:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A moje puchy Granatapet wcinają, aż im się uszy trzęsą 8) . Zresztą ja twierdzę, że jak kot ma szansę poczuć głód i burczenie w brzuchu to jest później zdecydowanie bardziej otwarty na próbowanie nowości, a jak ma stale dostęp np. do suchego i podskubuje je w ciągu dnia to nigdy nie jest tak naprawdę głodny i wybrzydza. No, ale to moja teoria, która sprawdza się na moich kotach.

Elag. - z dobrych karm konsystencję pasztetu ma karma Power of Nature .

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

[poprzednia][następna]