Pruszkowianki, cmentarniaczki i pers ;-)

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie gru 02, 2012 14:48 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) kolorowo...

Tak jest! Pięknie to napisałaś i chyba nie można już nic dodać :)

A dzikus 10-letni Pafnuś, którego musimy zastrzykować 2 razy dziennie, wczoraj też zrobił malutki kroczek - po zastrzyku głaskałam go po uszkach i wyluzował na tyle, że zaczął mrużyć oczka i położył główkę na kocyku! To się zdarzyło pierwszy raz odkąd u nas jest i bardzo mnie rozczuliło :) Choć nie przeszkodziło mu to nasyczeć na mnie 5 minut później przy okazji karmienia.. ;)

Co do prób dotyku, to nasza behawiorystka polecała zaczynać od ogona i dupki, najlepiej kiedy kot jest czymś zajęty, np. jedzeniem. Tak zaczynaliśmy dotykanie Ciekawskiej, choć łatwe to zadanie nie było ;) Ale się udało! Jest teraz tak namolna, że czasem mam ochotę się przed nią schować za zamkniętymi drzwiami ;)

patkazal

Od: Nie paź 10, 2010 18:10

Post » Nie gru 02, 2012 14:56 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) kolorowo...

patkazal... moglibyście się sklonować? :1luvu:

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Nie gru 02, 2012 14:58 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) kolorowo...

Chętnie, miałabym wtedy 2 razy więcej czasu na wszystko, w tym koty :D

patkazal

Post » Nie gru 02, 2012 20:42 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) kolorowo...

z Luna jest dziwnie bo bardzo czesto bierze jedzenie z reki - szczegolnie jak to smakolyk
ale jak zosawie cos w miseczce to jest czujna jakby czula ze moge ja probowac dotknac... nie spuszcza mnie z oka i je jak stane dalej... zeby przpadkiem nie byc w zasiegu reki
wiec proba glaskania od ogna nie wchodzi w gre :( jak spi na kanapie to tez ucieka jak sie przychodzi...
wiec nie ganiamy za nia i nie ma okazji na poglaskanie
wieczorami zaglada do nas jak sie spokojniej zrobi i przynosi np. pilke w zebach ale nie podchodzi
wieczorami zali sie takze i nawoluje - oczywiscie o jedzienie... ale wciaz nie wchodzi na lozko czy kanape jak jest tam czlowiek
najbardziej wkurzajaca jest ta jej czujnosc .... bo nie ma okazji podejsc i poglaskac chocby z zaskoczenia... stracznie czujny kot
a jak czasem przypadkiem dotkniemy to sie obraza i wlazi pod szafki... na szczescie te okresy obrazenia sa coraz krotsze
oczywiscie widze postep w jej zachowaniu,,, ale to idzie bardzo powoli
nie myslalam ze oswajanie moze trwac tak dlugo...
dobrze przynajmniej ze nic jej nie dolega bo nie wyobrazam sobie lapania jej na sile
chociaz ... pazury przydalo by sie obciac :)
Tiramisu moja mała iskierko...bardzo przepraszam

vilinskonov

Od: Śro sty 20, 2010 11:39

Post » Wto gru 04, 2012 23:51 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) kolorowo...

Luna jest po prostu uparciuchem, zresztą tak jak i moje dziewczyny.
Tylko Kola wyłamała się z całej rodzinki :wink:.
Myślę, że wszystkie się oswoją, tylko potrzebują więcej czasu. Oczywiście, jest to wkurzające, ale jaka satysfakcja z każdego, nawet małego postępu :wink:.

Moje pilnują swoich tyłów i jeśli uda mi się pogłaskać, to raczej po łebku lub łapkach. Chyba że zdarzy się taki moment jak z Tosią, która dwa razy pozwoliła mi się wygłaskać po całym ciele, a nawet po brzuszku.

monikah

Od: Pt kwi 10, 2009 17:54

Post » Śro gru 05, 2012 0:00 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) kolorowo...

Franek i Staś pojechali w niedzielę do swojego domu.
Od razu zrobili duże wrażenie, bo do domu weszli wysmarowani kupą, którą jeden z nich zrobił w transporterze :twisted:.
Na początku, przestraszeni, zwiedzili cały dom i próbowali schować się w szafie. Uniemożliwiłam im to, bo nie chciałam, żeby ich nowa Pani zaczynała wspólne z nimi życie od wielkiego prania :wink:. Schowali się więc za kanapę i tam zostali do końca mojej wizyty.
Przez dobę nie jedli i nie korzystali z kuwety, ale już dzisiejszej nocy jedzenie znalazło się w ich brzuszkach, a i w kuwecie też się znalazło co nieco :wink:.

Myślę, że będzie dobrze.

monikah

Post » Sob gru 08, 2012 9:24 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) kolorowo...

No i zapomniałaś dodać.. że... tfutfutfu na małego czarnego smarka tez już czeka zniecierpliwiony domek :ok:
Smark to jest taki mały uroczy kocurek, który ma przewlekły koci katar.. jest turbopieszczochem, ale jak miziając się nagle obkichuje twarz, to po prostu aż się ma cofkę ;) No i oczywiście uwielbiał mi to robić i po pobycie u Moniki całą piżamę miałam do prania , że nie wspomnę o włosach i reszcie ciała ;)
W każdym razie Smarku jest przefajnym kotem i szalenie się cieszę, że się wreszcie ktoś na nim poznał :)

Właśnie wczoraj rozmawiałam z Moniką, że ludzie czasem są mega beznadziejni a czasem zadziwiająco niesamowici :)
Niesamowite są takie domy jak dom Ciekawskiej czy Luny czy teraz właśnie Smarka... tzn ludzie , którzy z tysięcy pięknych,zdrowych,oswojonych kolorowych kotów wybierają te, którym trzeba poświęcić czas, często średnio urodziwe ,chore , dzikie.. kurde patetycznie to brzmi, ale na prawdę to mega budujące dla domów tymczasowych :)

iskra666

Post » Sob gru 08, 2012 9:27 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) kolorowo...

acha... Smark to inaczej zwany Will :) Prawda jest taka, że koty Moniki mają adopcyjne imiona stworzone specjalnie na potrzeby ogłoszeń.. ;) a w domu woła sie na nie zupełnie inaczej tzn ja do nich tak wołam , ale i z czasem Monia się przekonuje ;)

iskra666

Post » Nie gru 09, 2012 13:51 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) - coraz mniej :)

Ja na niego mówię Zasmarkaniec :wink:.
Will pojedzie do domu w przyszłym tygodniu, kilka dni po odstawieniu TFX-u. Musimy zobaczyć, czy po odstawieniu katar nie wróci.

monikah

Post » Nie gru 09, 2012 15:11 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) - coraz mniej :)

Zatem trzymam kciuki za zdrówko i za domek!

patkazal

Post » Śro gru 12, 2012 16:23 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) - coraz mniej :)

No to teraz czas na Bonifacka, Ajuto, Rozalkę :ok:

iskra666

Post » Śro gru 12, 2012 17:57 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) - coraz mniej :)

Will gluci, więc przedłużamy podawanie TFX-u, potem przejdzie na scanomune. Domek czeka i dzwoni, żeby się dowiedzieć o zdrowie Zasmarkańca.

Kotka znaleziona pod apteką otrzymała imię Farmacja i szuka nowego domu. Nie było żadnego odzewu na ogłoszenia, nie znalazłam też ogłoszeń o jej zaginięciu. Mała jest już po sterylce i testach (ujemne).

monikah

Post » Nie gru 16, 2012 1:09 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) - coraz mniej :)

Smarku pojechał dzisiaj do nowego domu.
Wszedł jak do siebie, pozwiedzał, sprawdził miski, podrapał drapak, pacnął dwa razy wiszącą piłeczkę i puścił małego gluta.
Myślę, że będzie mu tam bardzo dobrze. Pewnie będzie trochę tęsknił za kotami, ale Państwo muszą dojrzeć do drugiego kota.

monikah

Post » Nie gru 16, 2012 1:16 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) - coraz mniej :)

Super! Oby już więcej nie glucił :ok:

patkazal

Post » Nie gru 30, 2012 2:05 Re: Pruszkowianki i cmentarniaczki (str.3) - coraz mniej :)

Koty dostały prezent od Mikołaja:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Majeczka woli stary tunel:
Obrazek
Obrazek

Natomiast Tasiemka kocha nową zabawkę tak, że nawet w niej sypia, zmieniając tylko pozycje :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tak poza tym odbywają się u mnie:

Sabaty czarownic (Jaśmina, Zara i Tola)
Obrazek

i Zloty Gangu czarnych (Różyczka, Zara, Bonifacy i Efezka)
Obrazek

monikah

[poprzednia][następna]