Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
pixie65 pisze:Rozumiem, że karmisz go suchą karmą?
Dopajasz go?
Moim zdaniem warto byłoby póki co kota nie wypuszczać na dwór.
Po pierwsze z powodu, że zimno a po drugie żeby jednak spróbować złapać mocz i zrobić badanie (osad).
Nie sądzę, żeby problemy z pęcherzem brały się z "podjadania na wyjściu".
Semirades pisze:Jednakże zastanawiam się nad tym, czy wet wie, co robi. Już 2 razy kotka dostała kroplówkę, nospę w zastrzyku i lek na wzmocnienie pęcherza (też w zastrzyku). Długofalowych efektów jakoś nie widać.
Podobno nie może jeść niczego poza Renalem. W ogóle nie wiem, czy powinna go jeść, bo przecież nerki ma OK, a problemem są tylko kryształy i brak mokrego urobku w kuwecie.
Bazyliszkowa pisze:Te inne kryształy, powstałe przy zbytnim zakwaszeniu, to pewnie szczawiany wapnia (oksality). Na tego rodzaju kryształy stosuje się zwykle taką karmę: http://www.kuchniapupila.pl/kot/zdrowie ... 1235478735
Nie jestem tylko pewna, czy powinno się tak zmieniać karmy - najpierw na dokwaszenie, potem na obniżenie kwasowości. Czy to zbyt nie rozreguluje kota?![]()
Skąd jesteś? Może wybierz się do któregoś z wetów polecanych.
Sylwka pisze:Niestety szczawianów trudniej się pozby bo się nie rozpuszczają. Kotka musi je wysiusiać. Pilnuj aby dużo piła, bo to podstawa. Nie powinno się właściwie karmić kotów z takimi problemami suchą karmą, bo wtedy nigdy nie pobiorą z pokarmem odpowiedniej ilości wody. Polecam zerknięcie na forum fundacju chatul i przeczytanie o żywieniu kotów: http://chatul.pl/viewforum.php?f=45
pixie65 pisze:Semirades pisze:Jednakże zastanawiam się nad tym, czy wet wie, co robi. Już 2 razy kotka dostała kroplówkę, nospę w zastrzyku i lek na wzmocnienie pęcherza (też w zastrzyku). Długofalowych efektów jakoś nie widać.
Podobno nie może jeść niczego poza Renalem. W ogóle nie wiem, czy powinna go jeść, bo przecież nerki ma OK, a problemem są tylko kryształy i brak mokrego urobku w kuwecie.
Na jakiej podstawie wet uznał, że kotka powinna jeść renala?
Na podstawie pH moczu?
Czy przypadkiem nie ma tej karmy w ofercie lecznicy?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 245 gości