SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 09, 2014 6:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Gemahlenes to mielone. Pewnie wszystko razem mielone, sciegna, skora, kosci itp. Maczka bylaby Hühnerfleischmehl albo cos w ten desen. Na opakowaniu Sanabelle mam Geflügelfleischmehl, czyli maczka z miesa drobiowego.
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Pon cze 09, 2014 8:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Gosiagosia pisze:Czytałam wiele dobrego na forum o karmie Purizon ma dobry skład, bez zbóż, dużo mięska i ryby, oraz warzywa, owoce i zioła. Napiszcie czy ktoś karmił kota tą karmą?
Jest do zdobycia w BITIBie w 400 g opakowaniach za 11,80 i 13,30 więc jeszcze nie taka droga. :D

Ja karmię.
Obie koty jedzą z apetytem, z tym, że Kumiko (w typie persa) jest karmiona ręcznie i dla krótkiej paszczy część ma mało wygodny kształt, bo wypadają. Kupki bardzo ładne, zwarte, mało "woniejące". Za krótko karmię, żeby stwierdzić, jak biochemia i jonogram wygląda. No i nie jest to jedyne, co dostają.
Ale moim zdaniem (i obu dziewczyn) jest ok, zjadają właśnie trzecią paczkę 400-gramową i będę zamawiać kolejne. Przy czym - póki co nie próbowałam jeszcze tej samej rybnej, a mieszaną kurczakowo-rybną.
Marcel <*>, Tygrys <*>

Słupek

Od: Nie lis 18, 2012 9:46

Post » Wto cze 10, 2014 23:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

ja też mam Purizona od niedawna,wersja kurczakowo-rybna.Koteł lubi,wymiata wszystko z miski,kupki zwarte,wgl nie śmierdzą,w porównaniu do tego jak to wyglądało przy Hillsie to niebo a ziemia.
Generalnie spoko,ale ja nie jestem aż taką specjalistką od kotków,żeby powiedzieć,czy wszystko okej z tymi witami i mikroelementami.Kot zadowolony,sierść błyszcząca,także polecam.
Na zooplusie paczka 2,5 kg za 62zł,także...;)

smarkulaaa

Od: Wto cze 03, 2014 10:55

Post » Czw cze 12, 2014 12:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czy ktoś pokusiłby się o porównanie Purizona i Orijena ? Ciekawa jestem jak obie te karmy wypadną przy porównaniu. :roll:
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

Post » Sob cze 14, 2014 7:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Czołem :)

Czy chcąc odchudzić kotkę powinnam zamienić podawany RC Satiety na coś innego?

Kochajacają

Od: Czw cze 12, 2014 7:37

Post » Sob cze 14, 2014 8:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Najlepiej karmę z jak najmniejszą ilością węglowodanów i dawać po prostu mniej jeść.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Sob cze 14, 2014 12:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

tak jak mówi Satirra ;)

koty biologicznie nie trawią węglowodanów - ludzie rozkładają je na czynniki pierwsze i ciągną z nich energię, ale koty nie. koty zamieniają je na tłuszcz, który się odkłada na boczkach. a wiesz, co ma mnóstwo węglowodanów i jest tego pełno w RC? zboża ;)
kukurydza i soja to, przypomnijmy, również zboża.

kotom potrzebne jest białko pochodzenia zwierzęcego (a więc nie sojowe ani nie z grochu). najlepiej dla kotki więc będzie, kiedy zaczniesz jej podawać karmę na mięsie, a nie na zbożu: ona też jest bardziej sycąca. i podawaj ilość według domyślnej wagi kotki: nie według tej, którą ma teraz, ale według tej, jaką powinna mieć. jeśli do tego zaczniesz ją zmuszać do ruchu, powinna schudnąć w jakieś dwa miesiące :) nam to tyle zajęło po przekarmieniu.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob cze 14, 2014 19:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Oczywiście że myślę nad bezzbożówkami, juz miałyśmy z nimi do czynienia przed odchudzaniem . Ale wet. poradził RC- myślałam że słusznie. Słyszałam że można przesadzić z białkiem znajdującym się w w takich karmach mięsnych. To prawda?
U kotki zaczęły pojawiać sie problemy z dziąsłami- czy przejść na mokrą karmę?

Kochajacają

Post » Sob cze 14, 2014 19:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moje dwie kotki od początku są na barfie i jako przysmak od czasu do czasu na bezzbożówkach:
- Miamor, PON, a wcześniej GranataPet (ale po nich były śmierdzące kupy).
Wczoraj nie rozmroziło mi się mięsko, a koty dostały w prezencie saszetki Sheby, więc wrzuciłam im to do miseczki i......
Obie powąchały, spojrzały na mnie z pytaniem w oczach "My to mamy zjeść, chyba żartujesz?".
Zabrałam z miseczek dla bezdomniaków, a moje zjadły tackę Miamora.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Sob cze 14, 2014 20:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Podawałaś Granatapet puszki? Ja już zgłupiałam, czytam wasze posty, czytam książki o kotach i ich karmieniu i coraz bardziej się gubię co im podawać aby były przede wszystkim zdrowe ale też miały ochotę jeść. Ja do jedzenia daję im i mięsko (wołowe, kurczaczka oraz indyka, czasami gotowaną rybkę lubią mintaja), chrupią Royala zmieszanego z Sanabelle a ostatnio dosypałam Applawsa z kurczczkiem. Z karm mokrych jednak najlepiej im idzie Gourmed - mus lub pasztet. Staram się przejść na te lepsze czyli puszeczki Applawsa, Miamorka nawet je jedzą ale np. Finefooda nie bardzo chcą ruszyć. Ostatnio kupiłam karmę Naturelle puszeczki i nawet im posmakowały. Napiszcie jeszcze raz co z tymi karmami suchymi bo ja się już pogubiłam - weterynarze RC polecają. Napiszcie co koty najchętniej jedzą bo wiem że Acany nie chcą ruszyć. Najbardziej zależało by mi na karmie nie tylko dobrej jakościowo ale też chętnie jedzonej. Ostatnio zaadoptowałam zaniedbaną kotkę długowłosą ale ma tak biedną tą sierść że wygląda jak wyskubana.
Pozdrawiam :kotek:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Sob cze 14, 2014 20:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Gosiagosia pisze:Podawałaś Granatapet puszki?

Tak Szajka jadła puszkową GranataPet przez 4 miesiące, potem przeszła na barfa.
Najlepsze dla kota jest: myszy, jaszczurki, drobne ptaki, ale to tylko na wolności, później surowe suplementowane mięsko, potem dobrej jakości mokre karmy bezzbożowe, a na końcu dobre chrupy bez zbóż.
O tych śmieciowych- marketowych nie będę się wypowiadała, bo wiele razy tutaj już o tym pisaliśmy.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Sob cze 14, 2014 21:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Kochajacają pisze:Oczywiście że myślę nad bezzbożówkami, juz miałyśmy z nimi do czynienia przed odchudzaniem . Ale wet. poradził RC- myślałam że słusznie. Słyszałam że można przesadzić z białkiem znajdującym się w w takich karmach mięsnych. To prawda?
U kotki zaczęły pojawiać sie problemy z dziąsłami- czy przejść na mokrą karmę?

a czy Twojego weta sponsoruje RC? obkleja mu gabinet, funduje półki, kubki, próbki, książki? ;)
to chyba dostateczna odpowiedź.

co do przebiałczenia, musiałabyś podawać wyłącznie surowe mięso, żeby do tego doszło: i to bez tłuszczu, bez chrząstek i bez skór, sam goły mięsień. przebiałczenie to z grubsza brak wszystkiego innego w karmieniu (mikroelementów i tłuszczu), a nie nadmiar białka w stosunku do jakiegoś sztucznego limitu.

jakie to problemy z dziąsłami? czasami pomaga oczyszczenie zębów - jeśli nie chcesz kotu szczotkować paszczy, dobrze (ale nie od razu, na to trzeba trochę czasu) działa żylasta wołowina, którą trzeba dobrze przeżuć.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Nie cze 15, 2014 7:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Oj Maupa, chyba faktycznie sponsorowany gabinet, półki się uginają od RC- ale to tak jak w każdym innym w okolicy..
Te problemy z dziąsłami to zapach z pysia nieciekawy i zaczerwienione dziąsła przy linii zębów. Przez cały rok jak ja mam nic takiego nie miało miejsca- az tu nagle kilka dni temu pojawiło sie.. Kotka to okropny nerwus-Pani niedotylkaska-wątpię w to że uda mi się cos samemu w paszczy wyczyścić, nie lada wyczynem jest wizyta u weta. trzy osoby asystują w rękawicach :D :D Hmm. w takim razie sprób uje wołowiny.

Kochajacają

Post » Nie cze 15, 2014 10:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

problemy z dziąsłami biorą się zwykle z osadzania się na zębach osadu (tak jak u ludzi, głównie z cukru), który potem zamienia się w kamień. ma na zębach przy dziąsłach takie ciemniejsze miejsca, czyli po prostu osad? to również wina chrupek, które zawierają dużo węglowodanów. ten osad wystarczy ścierać (vide wspomniane szczotkowanie lub żylasta wołowina - to musi być coś ciężkiego do pogryzienia, więc inne mięsa w tym stylu też się nadadzą, tłuste, poprzerastane) i problem nie powinien się dalej rozwinąć.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Nie cze 15, 2014 11:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 3

Moje koty wygrały na wystawie 2 paczki po 400g Brit Carnilove. Uwielbiają. Szkoda, że tak trudno to jeszcze dostać :placz:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

[poprzednia][następna]