nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 14, 2013 14:14 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

baku1986 pisze: A jesli chodzi o mieso to co np? Bo ja sie nie znam jakie czesci sa dobrej jakpsci i zawieraja odpowiednia ilosc tluszczu.

Za bardzo polecić nie mogę, bo jednak trochę w innych klimatach się obracam (ze względu na to że to pies, Kaj dostaje tak na prawdę półbarfa, bo z gotowanym ryżem -dla oszczędności :oops: - ale takie coś nie dla kota)
tutaj tabele z których korzystam http://www.jedzdobrze.pl/tabele/
najlepszy stosunek białka i fosforu ma łata wołowa i to starałam się zawsze kupować + koktajl z co najmniej 5 warzyw + gotowany ryż
urozmaicam to czasem serem białym, jajkiem, kurczakiem, ale głównie trzymam się tego co powyżej, bo Kaj później luźniej się załatwia. W moim odczuciu, Kaj je teraz jak zdrowy pies, bez żadnych spięć czy zamartwiania się, że trzeba Mu ograniczać, odmawiać przyjemności, bo chory (je co lubi i jest szczęśliwy)
Wiem że są specjalne mieszanki barfowe do kupienia. Trzeba byłoby uderzyć do kogoś kto to stosuje i dowiedzieć się gdzie można zakupić.
Wartość białka w dziennym pożywieniu dla psa mającego kreatyninę poniżej 4,5 mg/dl wynosi 2-2,2g białka/1kg masy ciała
Ostatnio edytowano Nie lip 14, 2013 14:19 przez Aia, łącznie edytowano 1 raz

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Nie lip 14, 2013 14:17 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Przykładowe mieszanki BARFowe dla kotów - zobacz; kalkulatory BARFowe dla kotów - zobacz.

Przy EASY Barf (Lily's) jest takie info w liku PDF z linku powyżej:
Brak wapnia i fosforanów w Easy B.A.R.F umożliwia żywienie kośćmi lub stosowanie diety ubogiej w fosforany, która często jest wskazana w przypadku schorzeń nerek u kotów.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Nie lip 14, 2013 15:53 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

baku1986 pisze:Dyziek sucha animonde jada, troche kurczaka. Co do lekow to w tej chwili lespewet, lotensin (odpowiednik fortekoru) i calcifos. Mysle zeby zamiast calcifosu sprobowac podac mu ipakitine-moze tego nie wyczuje w pokarmie. Czytalam jakis czas temu ze badania wykazaly ze nie ma roznicy w dlugosci i jakosci zycia u kotow ktore byly karmione karma nerkowa a tych ktore byly karmione karmami wysokiej jakosci bialkiem i miesem. Moja bomba to starsza kotka i miesa surowego nie zje, ale dyziek to duzy silny kot i w jego przypadku drastyczne ograniczenie bialka poprzez podawanie karm dla nerkowcow na dobre chyba nie wyjdzie. Wydaje mi sie ze mieso surowe by zjadal. Mojej pani weterynarz nie powiem o takiej metodzie bo jesli o diete chodzi to ona na karmy nerkpwe jest nastawiona. Pobieranie krwi bylo grubo ponad 8 h od ostatniego posilku, nawet pani doktor mowila ze widac ze przyszedl na czczo bo surowica piekna jest. A jesli chodzi o mieso to co np? Bo ja sie nie znam jakie czesci sa dobrej jakpsci i zawieraja odpowiednia ilosc tluszczu.
A dzis dyziek byl na balkonie...myslalam ze bedzie sie na ta siatke rzucal a on wogole nie byl nia zainteresowany i czekal przy drzwiach zeby wejsc spowrotem do mieszkania.

przy niedzieli wypoczywamy tak:

Obrazek

cudnie wypoczywa :1luvu: :1luvu:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

kasia1568

Od: Śro cze 12, 2013 14:37

Post » Nie lip 14, 2013 15:57 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Matko kochana, czytam i siedzę cicho. Jestem przerażona :( . Dyziuniu Ty się nie wygłupiaj i bądź zdrowy a nie szaleją Ci parametry!!!

kasia1568

Post » Nie lip 14, 2013 17:58 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Oj, ja dopiero nadrabiam zaleglosci w watku i w strachu cala jestem ! Dyziulku, nie zartuj sobie i wracaj do formy :roll: Wierze, ze bedzie lepiej, niech tak bedzie. Torciku najcudowniejszy, kibicuje Ci slodziaku, trzymaj sie prosze. :ok:
ObrazekObrazekObrazek

kolendra_

Od: Wto cze 11, 2013 13:44

Post » Nie lip 14, 2013 21:35 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

:kotek: :kotek: co u Dyzia?, jak minął dzień?

kasia1568

Post » Nie lip 14, 2013 21:37 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

jutro zadzwonię do lecznicy i skonsultuję wyniki

pozdrawiam i dziękuję że jesteście :1luvu:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Nie lip 14, 2013 21:40 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

A jesteśmy :)
I będziemy :P

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Nie lip 14, 2013 21:43 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

:1luvu: jesteśmy i martwimy sie o te wyniki :( . Pocieszające jest to, że Dyziunio czuje sie dobrze u Agi- widać jak śpi, pokazując caluśki brzunio :D .
Czekamy na wyniki konsultacji.

kasia1568

Post » Nie lip 14, 2013 21:43 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Powiem szczerze ze właśnie dlatego z obawa podchodzilam do wozenia Dyzia co miesiąc tak daleko :( w przypadku kotów chorych szczególnie na nerki przy stresie zaraz wyniki lecą na łeb na szyje :( jeśli sie nie poprawia i nie unormuja w najbliższym czasie to podróż za 3 tyg do Warszawy może sie okazać bardzo ryzykowna.... Nie chce sie madrzyc poprostu chce żeby jego historia zakończyła sie happy endem :roll: trzeba chyba skonsultować z lekarzami czy 2 długie podróże w tak krótkim czasie mu nie zaszkodzą może lepiej przesunąć wyjazd do Wawy aż sie polepszy :( nie wiem nie znam sie....
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Nie lip 14, 2013 21:48 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Pytanie, czy to "tylko" stres i podróż (oby). W każdym razie kciuki :ok: :ok: :ok:
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Nie lip 14, 2013 22:03 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Zobaczymy, trzeba skonsultować wyniki, moze zmienić leki. Ja też sie nie znam, nie miałam z tym do czynienia, ale bardzo się martwię.
Może faktycznie to jedzenie Barf byłoby ok, tylko jak to pogodzić mając tyle zwierzaków różnych :(

kasia1568

Post » Nie lip 14, 2013 22:06 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Wniosek taki nasunal mi sie dlatego ze w czasie pobytu w lokalu Kotyliona wyniki Dyzia sie poprawialy lekarze byli zadowoleni i był wyraźny postęp a tu nagle takie pogorszenie i to znaczne....oczywiście mogę sie mylić, tak czy inaczej trzymam mocno kciuki żeby nastąpiła poprawa jak najszybciej!!!!
Obrazek

Goyka

Post » Nie lip 14, 2013 22:06 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Goyka ale Dyziek nie jedzie do Warszawy za 3 tygodnie. ;) tak naprawde nie wiadomo jaka jest przyczyna bo Dyziek od momentu otrucia mial chyba 2 badania...to bylo trzecie wiec ciezko przy poprzednich mowic o stabilnym stanie ...any to stwierdzic nalezaloby badac kota przez dluzszy okres czasu. Jutro wibryska ma sie skonsultowac w sprawie badan i jak cos od srody zrobimy te kroplowki. A jutro ide w sprawie grzybka ;) My tymczasem lecimy spac. Dobranoc wszystkim.:)

baku1986

Od: Śro cze 26, 2013 0:38

Post » Nie lip 14, 2013 22:08 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników :( str. 87

Masz racje baku przepraszam. Posraly mi sie miesiące to jeszcze miesiąc i 3 tygodnie na szczęście
Obrazek

Goyka

[poprzednia][następna]