Adopcje Puchatkowa VI..

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 29, 2011 16:11 Re: Adopcje Puchatkowa VI, POMOCY!! dwa 'persy' na Paluchu s. 87

gosia_paw pisze:Byłam w hodowli Jaguarundi. Mam stamtąd Łezkę tj. Touch of Love. Kotka ogłaszana na tablicy to SUMMER RAIN JAGUARUNDI *PL, można zobaczyć na stronie hodowli. Jestem w szoku, że sprzedają koty bez rodowodu. Nie wiem jakie są zasady dawania rodowodów dla kociąt, ale myślałam, że jak hodowla jest zarejestrowana i wszystkie koty mają rodowód, to kociaki też.

Jaguarundi - to o ile Kotkinsie nie pamiętasz ta sama "hodowla" w której był Isztar. ( a'propos ma się świetnie:-) ).

Jeśli hodowca w taki sposób "pozbywa" się swoich podopiecznych, to zdecydowanie można pokusić się o przypuszczenie, że kot rasowy nie równa się rodowodowy
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Czw gru 29, 2011 16:16 Re: Adopcje Puchatkowa VI, POMOCY!! dwa 'persy' na Paluchu s. 87

aamms pisze:
sisay pisze:Usunęłam linki.
Aleba

sisay, bardzo proszę usunąć linki do tych kotów..

Po raz kolejny proszę o nie zamieszczanie takich linków..
poczytaj sobie regulamin forum..

Nie chciałabym, żeby przez takie praktyki został zamknięty wątek adopcyjny puchatków..

EDIT: w moim cytowaniu zepsułam linki..

Parokrotnie zwracałam się tą samą prośbą. Dziewczyny nie macie pojęcia kto i w jakim celu czyta poszczególne wątki. 100 tysięczny raz powtórzę gdybym była pseuduchem albo zbieraczem, to od dłuższego czasu Miau byłoby dla mnie idealną pożywką.......Po co mi szukać, wystarczy tu wejść.
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Czw gru 29, 2011 19:15 Re: Adopcje Puchatkowa 6, proszę usunąć linki do ogłoszeń! s. 89

No to ja bym z jednej strony tej "hodowli" grosza za kota nie zostawiła, po tym jak potraktowali Isztara!
Z drugiej strony co do ratowania kotów...mam uczucia raczej ambiwalentne- bo kotów żal, ale to zawsze popieranie "tego".

Mam sama koty z pseudo i jednego od idioty,co to nawet pseudo by być nie mógł...sama nie wiem.
Na pewno nie należy podawać tu linków, macie 100% RACJI!!!!

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Czw gru 29, 2011 19:17 Re: Adopcje Puchatkowa 6, proszę usunąć linki do ogłoszeń! s. 89

Wiem, wiem... macie rację. Wstawiłam na szybko z nadzieją że ktoś zareaguje, potem chciałam usunąć ale mi wyleciało z głowy :oops:

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Czw gru 29, 2011 19:55 Re: Adopcje Puchatkowa VI, POMOCY!! dwa 'persy' na Paluchu s. 87

sisay pisze:A ja myślę, że te koty po prostu są sprzedawane bez papierów, w sensie ze nie na wystawy ani do rozmnażania, tylko na kolana. A rodowodowe pewnie są ;)

mam kota z hodowli na kolanka.Takiemu kotu TEZ nalezy sie rdowod.ale slyszalam o hodowli psiej (nie kociej) gdzie jeden miot mial rododowy a drugi nie
i tak szlo
dwa razy w roku, pierwszy z rododowem bo wolno, drugi nie .
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Czw gru 29, 2011 20:11 Re: Adopcje Puchatkowa 6, proszę usunąć linki do ogłoszeń! s. 89

Tak ja rozumiem i znam to zjawisko. Ale wiem też, ze niekiedy kotom "na kolanka" po prostu wstrzymuje się papiery do czasu kastracji, albo coś tam. Dokładnie się nie znam, bo w tych sprawach to bardziej jestem psiarą ;) u psów jest jasne, albo pies ma metrykę (tatuaz) albo nie. W każdym razie dopuszczam opcję (chcę w to wierzyć) że zostało zaznaczone "bez rodowodu" bo to bez znaczenia dla nabywcy, skoro kot ma być wyłącznie kanapowy.

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Czw gru 29, 2011 21:37 Re: Adopcje Puchatkowa 6, proszę usunąć linki do ogłoszeń! s. 89

czesto tak się robi, rodowod dostaje się po pokazaniu ksiązeczki z wpisem o kastracji/sterylizacji .
Ale rodowod jest.Przy zakupie kota rodowod jest do wglądu.

Jesli na aukcji napisano ze bez rodowodu to znaczy ze rodowodu koty nie posiadają.
Mam kanapowca/kolankowca i dla mnie rodowod mial znaczenie bo zanim kupilam przeczytalam wlasnie tutaj na miau ze R=R.
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Czw gru 29, 2011 21:52 Re: Adopcje Puchatkowa 6, proszę usunąć linki do ogłoszeń! s. 89

rodowód kosztuje niewiele więc każdy rodowodowy powinien mieć rodowód
chyba ,że to pseudo to nie ma papieru i mówią ,że dlatego ,że koszty ...żeby zamydlić oczy napalonemu klientowi
czasem mam wrażenie ,że większość np.persów jest tak schorowane ,tak często mają wady układu moczowego dlatego ,że w pseudo dorodna matka kryta jest przez syna ,wszystkie potomstwa spokrewnione , drobne,chorowite :(
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

Post » Czw gru 29, 2011 21:59 Re: Adopcje Puchatkowa 6, proszę usunąć linki do ogłoszeń! s. 89

Hm, wiemy tu o tej hodowli co nieco.
Powiem krótko: koty, które z jakichś powodów nie przynoszą zysku (nie można ich rozmanażać) są tam traktowane jak niepotrzebny śmieć.I pozbywa się ich na "cito" bo przeszkadzają .Tak więc sprzedaż miotu bez rodowodu jest jak się wydaje naturalną konsekwencją poprzednich informacji.Ciekawa jestem co na to związek felinologiczny??
Czy koty z tej "hodowli" są wystawiane?

A historia Isztara i adopcji Łezki...
Dobrze,że dla Isztara się wszystko dobrze skończyło, a Łezce(jeśli to ta sama Łezka) życzę duuuużo szczęścia...

Pojęcie "dobro kota" znaczy zupełnie co innego dla różnych osób.
Dziś właśnie się o tym przekonałam, wysłuchując tego i owego.
Smutne...

kotkins

Post » Czw gru 29, 2011 22:48 Re: Adopcje Puchatkowa 6, proszę usunąć linki do ogłoszeń! s. 89

Łezkę odebrałam chorą. Na miejscu podpisałam oświadczenie, że odbieram kota zdrowego. Widziałam, że nie jest zdrowa, ale co miałam robić. Dzisiaj byłam z nią u weterynarza usunąć szwy. Kotka miała już trzy "rzeczy zrobione" na szczęście pod jedną narkozą i jest cały czas na antybiotyku. Przynajmniej może już swobodnie oddychać. Za dwa tygodnie idziemy znowu. Byłam w tej hodowli i nie będę się wypowiadać o moim wrażeniu, bo już się nauczyłam, że nie należy zbyt pochopnie oceniać. Łezka ma siedem lat, jest wysterylizowana i uważam, że to dobrze, że tacy ludzie jak ja mogą potem cieszyć się z ich obecności. Jednak poczułam się bardzo niefajnie, jak zaproponowano mi również kotkę 13-letnią. Uważam, że kotek w tym wieku powinien już w spokoju spędzić kocią emeryturę.

gosia_paw

Od: Nie mar 13, 2011 21:01

Post » Czw gru 29, 2011 23:00 Re: Adopcje Puchatkowa 6, proszę usunąć linki do ogłoszeń! s. 89

gosia_paw pisze: Jednak poczułam się bardzo niefajnie, jak zaproponowano mi również kotkę 13-letnią. Uważam, że kotek w tym wieku powinien już w spokoju spędzić kocią emeryturę.

ciekawe czy spędzi.. czy trzeba będzie, w najlepszym razie, wyciągać ze schronu.. :evil:
może nie koniecznie w tym przypadku ale wierz mi, że nie raz to widziałam.. :evil:

sama miałam znalezioną w wieku ok dziesięciu lat moją wspaniałą Suffkę..
zanim się znalazła przeżyła horror.. http://adopcjepuchatkowa.pl/w_domu/Suff ... wa_dom.htm
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Czw gru 29, 2011 23:20 Re: Adopcje Puchatkowa 6, proszę usunąć linki do ogłoszeń! s. 89

aamms pisze:sama miałam znalezioną w wieku ok dziesięciu lat moją wspaniałą Suffkę..
zanim się znalazła przeżyła horror.. http://adopcjepuchatkowa.pl/w_domu/Suff ... wa_dom.htm

:( Cud, że w ogóle przeżyła i trafiła w odpowiednie ręce pod opiekę :1luvu:

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Czw gru 29, 2011 23:25 Re: Adopcje Puchatkowa VI..

Coż mam Ci rzec Gosiu...jeśli jesteś "tą" Gosią to chyba " a nie mówiłam"( ale nie: ja mówiłam ale ktoś inny...)
To się już nie liczy,teraz ważne jest TERAZ.
Łezka ma szczęście,że ją kochasz i leczysz.

Czasem nasze wątpliwości rozwiewają się właśnie tak jak w jej przypadku, i całe szczęście.

Czasem w hodowlach jest jak w pseudo.Zysk liczy się ponad wszystko.Choćby historia Bono.
Wszyscy ją tu znamy.
Nie uważam wykupywania kotów z pseudo za karygodne.
Sama wykupiłam Fionę, wiecie ,że przeszłam z nią wiele,ale to najwspanialszy i najśliczniejszy kot świata:)

Aams czy mozna coś zrobić formalnie w kwestii tej "hodowli"???

Czasem myślę,że w moim domu jest miejsce dla jeszcze jednago plaskacza:)
I że ten dzień nadejdzie.
I że nie będę na niego zbyt długo czekać...

kotkins

Post » Czw gru 29, 2011 23:31 Re: Adopcje Puchatkowa VI..

Aams, ona jest śliczna!
I wiesz to jest najwspanialsze: zobaczyć PRZED i PO!

kotkins

Post » Czw gru 29, 2011 23:31 Re: Adopcje Puchatkowa VI..

kotkins pisze:Aams czy mozna coś zrobić formalnie w kwestii tej "hodowli"???

.

Tego niestety nie wiem..
myślę, że na to pytanie odpowiedź powinni znać hodowcy..
a ja nim nie jestem..

jak mi napisał ktoś na jednym z persich for hodowlanych - ja tylko sprzątam.. :?
a właściwie - sprzątałam.. :oops:
przy pomocy całego zespołu adopcji puchatkowa.. który już od dawna nie istnieje jako grupa.. :cry:
Ostatnio edytowano Czw gru 29, 2011 23:33 przez aamms, łącznie edytowano 1 raz
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

[poprzednia][następna]