Od trzech lat Powszechna Sterylizacja finansuje zabiegi kocic w Bielsku Podlaskim. Pomoc otrzymują koty bezdomne, wolno żyjące, właścicielskie oraz koty z okolicznych wsi.
Ucieszyłam się ogromnie, że w tym roku Bielsk Podlaski odciąży budżet fundacji i zacznie wreszcie sam choć częściowo zapobiegać u siebie bezdomności kotów i psów. Z Uchwały Rady Miasta Nr XXIX/231/17 z dnia 28 marca 2017 roku w sprawie przyjęcia programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie miasta Bielsk Podlaski w 2017 roku wynika, że miasto przekazało prawie 40 000 zł na kastrowanie i znakowanie zwierząt bezdomnych oraz właścicielskich.
Ale z moich informacji wynika, że wolontariusze są odsyłani z kwitkiem przez urzędników, próżno też szukać na stronie informacji na jakich zasadach zwierzęta mogą uzyskać pomoc. Z tego co wiem ani jeden kot czy pies pomocy w kastracji jak dotąd nie uzyskał.
Miesiąc temu wysłałam do urzędu zapytanie jaka właściwie jest procedura i gdzie mamy kierować chętnych na skorzystanie ze wsparcia. Odpowiedź publikuję, bo powinna zostać hitem internetu...
Kończy się sierpień, 39 860 zł jest "zabezpieczone", a urząd nadal opracowuje "niezbędne procedury". W innych urzędach sprawdzają meldunek i kierują do lecznicy. Ciekawe jak długo podobna procedura będzie jeszcze opracowywana w Bielsku Podlaskim ?
Proponuję abyśmy wszyscy zadzwonili do urzędu, wysłali wiadomości i pisma z zapytaniem dlaczego prawie 40 000 zł bezpiecznie spoczywa na koncie, podczas gdy koty i psy powiększają bezdomność narażając podatników na nowe koszty. Nagłośnijmy sprawę w mediach. Za chwilę wrzesień i ryzyko, że żaden kot czy pies nie dostanie szansy na skorzystanie z tych pieniędzy rośnie!
Urząd Miasta Bielsk Podlaski
ul. M. Kopernika 1
17-100 Bielsk Podlaski
tel: + 48 85 731 81 31
tel: + 48 85 731 81 88
e-mail: um@bielsk-podlaski.pl
Proszę karmicieli i wolontariuszy z Bielska Podlaskiego, żeby skierowali pisemne wnioski o pomoc w finansowaniu kastracji i przysłali mi skany odpowiedzi, abym mogła je upublicznić. W piśmie do mnie urząd potwierdził, że bez protestów zapłaci za zabiegi zwierząt bezdomnych po "zweryfikowaniu" wolontariusza. Jeśli ktoś już skierował taki pisemny wniosek i ma odmowę proszę o skan. A może jednak ktoś z Was otrzymał od urzędu pomoc w kastracji bezdomniaków ? Jeśli tak również bardzo proszę o informację.
Zabiegi w Bielsku Podlaskim odbywają się nadal na koszt Powszechnej Sterylizacji.
"No i panie, i kto za to płaci? Pan płaci... Pani płaci... My płacimy... To są nasze pieniądze, proszę pana..."
Udostępnij: https://www.facebook.com/pg/powszechna. ... 1399296719

Autor zdjęcia: Dobrochna Bugiera