Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
fajerka pisze:Marzenia, list wysylasz raz. Poczta zostawia awizo raz i po tygodniu drugie awizo. Po 2 tyg list wraca do nadawcy (wtedy placisz za odbior). List uwaza sie za dostarczony. Chyba ze cos sie zmienilo od 2011 roku.
Mruśkowo pisze:Witam, wypowiadam się na gorącą prośbę Mruśkowa na podstawie znanych faktów w temacie. Oceniam wyłącznie stan formalno - prawny.
Stan faktyczny sprawy wygląda następująco (jeśli coś przekręciłem proszę mnie poprawić): Pani Marzena wyadoptowała kocurka do niejakiej Pani Kamili, podpisując jednocześnie dokument - umowę adopcyjną.
Po kilku miesiącach (czy tygodniach) Pani Kamila uznała, że kot nie spełnia jej "oczekiwań" i dokonała dalszego przeniesienia własności, czyli krótko mówiąc oddała go teściowej. Nie poinformowała Pani również, do czego jak mniemam się zobowiązała podpisując umowę, że jako osoba adoptująca zobowiązuje się powiadomić osobę wydającą przed zamiarem przekazania /oddania zwierzęcia osobom trzecim (ten cytat zasięgnąłem z dowolnej umowy znalezionej w sieci, ponieważ nie widziałem umowy zawartej pomiędzy Panią a Panią Kamila).
Co może Pani w tej sytuacji zrobić:
1. Wezwać pisemnie (listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru) do wykonania określonego punktu umowy dotyczącego właśnie poinformowania, gdzie kot przebywa, umożliwienie odbycia wizyty post adopcyjnej, aby ocenić stan fizyczny kota, warunki w jakich obecnie kot przebywa (warto zaznaczyć, że Pani zgadza się na odbycie wizyty przez Pani Pełnomocnika skoro Pani Kamila obawia się Pani obecności) oraz podpisać Aneks do umowy z teściową o przekazaniu jej kota. W piśmie należy dać termin na wywiązanie się z warunków umowy - nie krótszy niż 7 dni oraz nie dłuższy niż 14 dni kalendarzowych. Należy w piśmie zaznaczyć, że po upływie wskazanego terminu na reakcję sprawa zostanie skierowana do sądu w związku z nieprzestrzeganiem umowy, naruszeniem przepisów kodeksu cywilnego oraz naruszeniem ustawy o ochronie praw zwierząt oraz skierowana na drogę postępowania karnego w związku z naruszeniem ustawy o ochronie praw zwierząt. Jeśli Pani sobie życzy - przygotuje dla Pani takie pismo.
2. Może Pani od razu wypowiedzieć umowę adopcyjną również w formie pisemnej ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Umowa przestaje obowiązywać w momencie jej doręczenia.
Uwaga dotyczącą wysyłania tego typu pism, odpowiadając na powyższe posty: każde pismo, wysyłane do adresata listem poleconym, po dwóch prawidłowo doręczonych powiadomieniach (awizach) uznaje się za skutecznie doręczone. Mało tego - awiza dostarczane przez Pocztę Polską mają w razie sprawy sądowej moc dowodową, potwierdzającą, że pismo zostało dostarczone skutecznie.. W ostateczności wiec Pani Kamila dowie się o roszczeniach z pozwu sądowego.
Pozdrawiam
Marek
Mruśkowo pisze:Pani Marzeno, proszę na razie zostawić tak jak jest.
Proszę poczekać na reakcję (lub jej brak) tej Pani.
Pozdrawiam. M.
asia2 pisze:przepraszam, że polemizuje ale wydaje mi się ze w kwestii pism doręczanych za pomocą poczty polskiej , gdy nie dotyczą one spraw sądowych, urzędowych i nie jest oczywistym że adresat unika odebrania pisma (np. jest na wyjeździe) nie ma takiej automatyki zawsze i skutecznośc dostarczenia może być podważona. Może zaproponować Marzenie aby wysłała raz jeszcze pismo o takiej samej treści i wpisala na koncu pisma termin np 14 dni od np. pierwszej awizacji po ktorych pismo będzie uważało się za dostarczone.
ewan pisze:Mam nadzieję, że nareszcie coś się ruszy w tej bulwersującej sprawie.
Marzenko, trzymam kciuki kochana za powrót Jeepa do Ciebie.
Tyle serca i trudu włożyłaś, musi się to dobrze zakończyć!
asia2 pisze:przepraszam, że polemizuje ale wydaje mi się ze w kwestii pism doręczanych za pomocą poczty polskiej , gdy nie dotyczą one spraw sądowych, urzędowych i nie jest oczywistym że adresat unika odebrania pisma (np. jest na wyjeździe) nie ma takiej automatyki zawsze i skutecznośc dostarczenia może być podważona. Może zaproponować Marzenie aby wysłała raz jeszcze pismo o takiej samej treści i wpisala na koncu pisma termin np 14 dni od np. pierwszej awizacji po ktorych pismo będzie uważało się za dostarczone.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Murraynah i 99 gości