KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 30, 2010 13:13 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Dziewczyny dość proszę

powtórzę się: każdy ma inne zdanie,każdy ma prawo!!!!
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Czw gru 30, 2010 13:14 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Edytka1984 pisze:

oczywiscie a granicach obowiazujacego prawa ;)
YennaM

Post » Czw gru 30, 2010 13:15 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

anduk pisze:organy których zadaniem jest przestrzegania prawa są w większym lub mniejszym stopniu albo skorumpowane albo zaplątane w różne niejasne układy towarzyskie. Zależnie od regionu kraju w różnej skali tego problemu.
Z moich doświadczeń wynika, że raczej w mniejszym stopniu ;) - w znakomitej większości sędziowie to cholernie zapracowani i proporcjonalnie słabo opłacani ludzie o dużej wiedzy, którzy na jej zdobywanie poświęcili długie lata, którzy uczą się non-stop i poświęcają pracy więcej godzin niż osoby z normowanym czasem pracy. Ale to nie na temat...

Z tego, co się orientuję, zwierzęta mogą być dowodem w sprawie, ale niekoniecznie muszą na zakończenie wszelkich procedur czekać w schronisku. Podobna sytuacja miała chyba miejsce w aferze ż "wróżką" z Będzina - zwierzęta były w dt...
Nie mogę znaleźć przepisów, które określałyby procedurę postępowania w takich sytuacjach, od czego należałoby zacząć walkę o zabranie kotów ze schroniska... Może ktoś jest w stanie pomóc merytorycznie?
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Czw gru 30, 2010 13:15 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Jowita pisze:
felisaquatica pisze:
Jowita pisze:Cel nie uświęca środków.

powtórzysz mi te same słowa, gdy ktoś będzie podrzynał gardło Twojemu dziecku?

8O
już napisałam o docieraniu do granic absurdu, ale Ty je wyraźnie przekraczasz. Polecam zimny okład na głowę, w celu wyciszenia emocji.

podziękuję, nie lubię zimna.
chodzi mi o uniwersalizm pewnych praw. Prawo powinno chronić skrzywdzonych, a nie przestępców.
I z mojej strony to byłoby na tyle.
A że mam ostre poglądy, to fakt - tyle, że ja na pewno nigdy nie wbiję nikomu szpikulca do lodu w oko tylko dlatego, że mogę teoretycznie to zrobić. Natomiast jeśli ktoś zagrozi mnie, moim bliskim czy moim zwierzętom, nie będę się cackać z wzywaniem policji, tylko sorry - zrobię co w mojej mocy, żeby unieszkodliwić typa na amen i uwierz mi - będę spała spokojnie do końca życia.
KotkaWodna

Post » Czw gru 30, 2010 13:17 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

YennaM pisze:
Edytka1984 pisze:

oczywiscie a granicach obowiazujacego prawa ;)

proszę Cię skończ z tym prawem!!!!
bo ja sama mam powoli dość!!!
ok - bronisz naszych organów - to broń-pamiętaj nie każdy będzie się z Tobą zgadzał .
Zresztą jak to wczesniej napisałaś - gówno wiem - więc może mam propozycję?
skończymy już tą dyskusję jałową
Obrazek

Edytka1984

Post » Czw gru 30, 2010 13:18 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

felin pisze:Wiesz co, chwilami mnie wkurzasz. Pewnie pracujesz w sądzie, że tak ich bronisz. Ale powinnaś znać definicję podżegania. Przecież ona nikogo do niczego nie namawia, tylko wyraża swoją opinię, a od tego jest chyba forum, prawda?
A co do "wymiaru sprawiedliwości", to dodam tylko, że mój brat jest adwokatem i - między innymi - dzięki temu nie wierzę w żaden wymiar sprawiedliwości. Guzik wymierza w takich sprawach, jeśli się go nie przyciśnie opinią publiczną. I wlaśnie trzeba robić nagonki, bo może stosowna ilość takich akcji doprowadzi do zmiany prawa na bardziej cywilizowane i do lepszego jego egzekwowania.

Albo prędzej do utraty wiarygodności i oskarżenia o nękanie.[/quote]

Już widzę sąd, który oskarży 2000 osób o nękanie!
Tyle maili dostala podobno w tej sprawie policja w calym kraju. Nikt jakoś nie wspominal o nękaniu. A rzecznik policji nawet stwierdzil w tv, że internetowa spoleczność spisala się na 7.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw gru 30, 2010 13:19 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

YennaM pisze:a skad wiesz, ze sad nie ukarze winnego?

Proszę - jeżeli te wszystkie sprawy (i setki innych bestialskiego znęcania się nad zwierzęciem) zakończą się 2letnim wyrokiem skazującym i grzywną zwrócę honor wymiarowi sprawiedliwości:

Pies ciągnięty za autem dopóki nie urwano mu głowy

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... F686373770

Pies wrzucony do śmieciarki

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... F960031558

Psy uduszone na spacerze

http://www.se.pl/wydarzenia/kronika-kry ... 64537.html

Obdarł psa żywcem ze skóry i powiesił na płocie

http://www.papilot.pl/wydarzenia/7207/Z ... jecia.html

Wstrząsający filmik z You Tube na którym wyżej opisane dziecko katuje kota

http://www.youtube.com/user/Sharki175

Zabił kota o ścianę - sprawę umorzono
viewtopic.php?f=1&t=122060

YennaM pisze:I wiecie co? Jest mi przykro bo w ten sposob przekreslacie np prace Policji, ktora w ciagu niecalych 2 dni namierzyla rodzice.
Jakim prawem wiec stwierdzacie, ze zsystem tym razem nie zadziala?
Na razie dziala doskonale i nic nie wskazuje na to, ze sprawa zostanie zamieciona pod dywan.

anduk pisze:Dlatego nie wychwalam organów państwowych pod niebiosa - po prostu wykonali swoją robotę i zadziałali tak jak powinni przy tak ogromnym nacisku opinii publicznej. Nie zmienia to faktu, że według mojego odczucia (całkowicie subiektywnego zresztą) Polska jest państwem gdzie ogromnie ciężko doczekać się sprawiedliwości :) Poniekąd bierze się to z faktu, że organy których zadaniem jest przestrzegania prawa są w większym lub mniejszym stopniu albo skorumpowane albo zaplątane w różne niejasne układy towarzyskie. Zależnie od regionu kraju w różnej skali tego problemu.

Dokładnie zgadzam się z Tobą Anduk. To należało do obowiązku policji - znaleźć sprawcę. A w ilu przypadkach (bez nacisku opinii publicznej) sprawa zostaje umorzona z powodu nie wykrycia sprawcy? I o ilu takich sprawach nigdy się nie dowiemy? Mam wychwalać policję bo zrobiła to co powinna robić ZAWSZE w takich przypadkach? A niestety nie robi.
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Od: Wto paź 12, 2010 10:28

Post » Czw gru 30, 2010 13:20 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Liwia_ pisze:
anduk pisze:organy których zadaniem jest przestrzegania prawa są w większym lub mniejszym stopniu albo skorumpowane albo zaplątane w różne niejasne układy towarzyskie. Zależnie od regionu kraju w różnej skali tego problemu.
Z moich doświadczeń wynika, że raczej w mniejszym stopniu ;) - w znakomitej większości sędziowie to cholernie zapracowani i proporcjonalnie słabo opłacani ludzie o dużej wiedzy, którzy na jej zdobywanie poświęcili długie lata, którzy uczą się non-stop i poświęcają pracy więcej godzin niż osoby z normowanym czasem pracy. Ale to nie na temat...

Z tego, co się orientuję, zwierzęta mogą być dowodem w sprawie, ale niekoniecznie muszą na zakończenie wszelkich procedur czekać w schronisku. Podobna sytuacja miała chyba miejsce w aferze ż "wróżką" z Będzina - zwierzęta były w dt...
Nie mogę znaleźć przepisów, które określałyby procedurę postępowania w takich sytuacjach, od czego należałoby zacząć walkę o zabranie kotów ze schroniska... Może ktoś jest w stanie pomóc merytorycznie?

Zwierzę może być przekazane osobie prywatnej. Np. CoolCaty przekazano Dina z Boguszyc odebranego Wahlowej. Taka osoba nie może tylko przekazać zwierzaka do adopcji do czasu wyroku. Zwierze musi też być "dostępne" dla sądu/prokuratury/policji. Zresztą w krakowskim schronie działa wolontariat (np. Asior z dogo) i dziewczyny na pewno nie zostawią tych biedaków bez opieki.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw gru 30, 2010 13:22 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Ja też nie przepadam za naszymi (już niedługo :twisted: ) organami państwowymi itp. jako że sama mam niefajne doświadczenia - jedyne jak na razie :roll:
Ale takie mamy prawo, tak sobie "wybraliśmy" i jak się nam nie podoba :twisted: to możemy sobie zmienić miejsce zamieszkania na taki np. Texas, gdzie można zastrzelić każdego kto wtargnie na naszą posesję :twisted:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw gru 30, 2010 13:23 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Ja sie tak zastanawiam - pieszecie o srogiej karze, o ujawnieniu danych personalnych- a moze by dac dzieciakowi szanse ?
Moze uda sie go zmienic a nie niszczyc mu zycie ?
Ja sadze, ze tego typu zabawy spowodowane sa brakiem zainteresowania ze strony rodzicow - dali dzieciom zwierzatka zeby mialy sie czym bawic i zostawily ich w spokoju - mysle, ze zamiast ujawniania personaliow i grzywny ( przewidzianej prawem), lepsza bylaby przymusowa terapia z psychologiem i zamiana kary pienieznej na prace spoleczna - ten dzieciak powinien wyciagnac nauke ze swojej glupiej zabawy a nie jak w tym dowcipie - jeszcze wpier...l i wakacje...

nazira

Od: Śro gru 21, 2005 9:22

Post » Czw gru 30, 2010 13:24 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Ja jakoś wiedziałam, będąc małą dziewczynką i robiąc złe rzeczy (np. usiłując otruć koleżankę dziką różą), że robię źle i właśnie to mi się podobało. Mając 15 lat w ogóle nie przyszłoby mi do głowy zrobienie czegoś takiego, nie istnieje więc 'głupi wiek'. Nie wierzę więc, że 3-latek, o 15-latku nie wspominając nie wiedział, że robi źle. Widać, że oboje są zadowoleni.

Niestety, dotkliwie doświadczona polskim wymiarem sprawiedliwości tym bardziej wątpię, aby doszło do jakiegoś konkretnego wyroku. Nie dość, że polskie sądy są jakie są, nie dość, że w Polsce panuje dzieciocentryzm i i niedocenianie bólu zwierząt, to przewidywane kary są haniebnie niskie. Wielka petycja o zaostrzenie kar byłaby sensowna, choć nie do Komorowskiego, który nie przejmuje się zbytnio zwierzętami, wziąwszy pod uwagę jego hobby...

Silverrr

Od: Pt gru 10, 2010 0:20

Post » Czw gru 30, 2010 13:26 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Silverrr pisze:Ja jakoś wiedziałam, będąc małą dziewczynką i robiąc złe rzeczy (np. usiłując otruć koleżankę dziką różą), że robię źle i właśnie to mi się podobało. Mając 15 lat w ogóle nie przyszłoby mi do głowy zrobienie czegoś takiego, nie istnieje więc 'głupi wiek'. Nie wierzę więc, że 3-latek, o 15-latku nie wspominając nie wiedział, że robi źle. Widać, że oboje są zadowoleni.

Niestety, dotkliwie doświadczona polskim wymiarem sprawiedliwości tym bardziej wątpię, aby doszło do jakiegoś konkretnego wyroku. Nie dość, że polskie sądy są jakie są, nie dość, że w Polsce panuje dzieciocentryzm i i niedocenianie bólu zwierząt, to przewidywane kary są haniebnie niskie. Wielka petycja o zaostrzenie kar byłaby sensowna, choć nie do Komorowskiego, który nie przejmuje się zbytnio zwierzętami, wziąwszy pod uwagę jego hobby...

o właśnie - dobrze to napisałaś
mieli świadomość tego co robią ( starszy większą,młodszy mniejszą - ale mieli)
Obrazek

Edytka1984

Post » Czw gru 30, 2010 13:27 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

YennaM pisze:nie bede sie podpierac ukladami rodzinnymi bo nie o to chodzi, kto kogo zna i kto wiecej wie - jak napisalam: wsrod kazdej grupyu zawodowej sa tzw dobrzy pracownicy i beznadziejni
natomiast jak tez juz wielokrotnie napisalam - dyskusja o tym, jak beznadziejny jest sytem w tym watku jest bezprzedmiotowa, bo system tutaj doskonale poki co dziala

Istotnie, bo narobiono kolo sprawy dużo szumu :twisted: Jeśli tak ma wyglądać doskonale dzialający system, to miej nas Panie Boże w opiece, bo nic innego nie pozostaje :mrgreen:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw gru 30, 2010 13:27 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

wróćmy do opcji gdzie jeszcze możemy uzyskać poparcie ?
Obrazek

Edytka1984

Post » Czw gru 30, 2010 13:33 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

felin, to moze trzeba zaczac monitowac, zeby zmienic prawo

widzialam przed chwila material w tvn24

biedny ten kotek...

wypowiadala sie pani psycholog, ktora zapytana, czy np wymierzenie starszemu dzieciakowi kary np w postaci wolontariatu w schronisku byloby dobra kara odpowiedziala, ze jak najbardziej. Pod warunkiem, ze malolat w tym schronie pracowalby wiecej godzin miesiecznie niz kilka - kilkanascie. Niech se popracuje z rok w schronie :evil: albo i dluzej :evil: moze myslenie mu sie wlaczy :evil:

no i ze dla takiego 3-latka brat to guru. Ze jakby kazal wyskoczyc z okna to taki 3-latek by wyskoczyl. Tyle w temacie.

no i ze generalnie rodzice tutaj ponosza spora wine, bo gdzie oni byli, gdy malolaty meczyly zwierzaki :evil:
mam nadzieje, ze zajma sie calosciowa ta rodzina
YennaM

[poprzednia][następna]