[quote="marikita":11c0f96f][quote="Agn":11c0f96f][...]Wierzę jednak, że ludzie myślą... [...][/quote:11c0f96f]
Ach, jaka idealistka i marzycielka z Ciebie [i:11c0f96f]wylazła[/i:11c0f96f]

Ja mam o wiele bardziej sceptyczny pogląd na gatunek homo sapiens - ten znany cytat z Lema, hehe...[/quote:11c0f96f]
Wcale nie marzycielka.
Jak już pisałam - leniwa jestem. I pragmatyczna do bólu. I egocentryczna.
To nie idealizm przemówił w poprzednim poście, a właśnie wymienione przeze mnie cechy.
Leniwa - bo nie chce mi się stać nad ludźmi z batem i pilnować, czy aby dobrze wykonują polecenia.
Pragmatyczna - bo jaki mam realny wpływ na ludzi czytających i piszących na tym forum? Żaden. A jeżeli mam, to tylko dlatego, że oni sami chcą przyjąć do wiadomości pewne rzeczy i podjąć się ich realizacji u siebie.
Egocentryczna - bo skupiam się niemal wyłącznie na tym, co ja robię. Jedyna `praca na rzecz [i:11c0f96f]ludzkości[/i:11c0f96f]` to taka, gdy sobie coś przeczytam, coś wypraktykuję, coś przerobię na własnej skórze i napiszę o tym.
Jak widzisz, z idealizmem nie ma to nic wspólnego.
Z marzycielstwem również, bo spotykam ludzi myślących, skłonnych podjąć normalną dyskusję i wymianę doświadczeń - ci ludzie nie są moim marzeniem, oni są jak najbardziej realni.
A że nie wszyscy tacy są? To dopiero by było marzycielstwo...
[Dzięki za tekścik.

]