SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 11, 2012 12:37 Re: SPIS KARM dla Kota

Tak zrobię, w poniedziałek wybiorę się po karmę i stopniowo będę ją wprowadzać :D wydzielając porcyjki :) . U mnie jest niestety jeden sklep gdzie mają już po porcjowane karmy na wagę w workach, muszę szukać gdzie indziej lub zamówię w necie.
Jeszcze raz dzięki za radę.

emi_81

Od: Wto sty 25, 2011 15:54

Post » Sob lut 11, 2012 12:43 Re: SPIS KARM dla Kota

emi_81 pisze:Tak zrobię, w poniedziałek wybiorę się po karmę i stopniowo będę ją wprowadzać :D wydzielając porcyjki :) . U mnie jest niestety jeden sklep gdzie mają już po porcjowane karmy na wagę w workach, muszę szukać gdzie indziej lub zamówię w necie.
Jeszcze raz dzięki za radę.

to lepiej poszukaj gdzieś indziej ;)

takie karmy w woreczkach mogą sobie leżeć tam od kilku miesięcy, czyli mogą się już nie nadawać do niczego (witaminy już dawno wywietrzały), a poza tym nigdy nie ma pewności czy to co kupujesz, to właśnie ta konkretna karma którą chcesz...
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob lut 11, 2012 13:23 Re: SPIS KARM dla Kota

Wiem, wiem. Nawet w Katowicach w centrum, w zoologicznych mają już rozważone karmy.
RC Obesity kupowałam u weta więc w oryginalnych opakowaniach. Znalazłam też sklep gdzie mogę zamówić mniejsze opakowania oryginalne i odebrać sobie osobiście :) . Uff

emi_81

Post » Pon lut 13, 2012 15:51 Re: SPIS KARM dla Kota

Odessa

Od: Pt paź 14, 2011 22:09

Post » Śro lut 15, 2012 11:57 Re: SPIS KARM dla Kota

Zaczęłam dosypywać Acanę do poprzedniej karmy. Filipek pierwszego dnia wyjadł wszystkie chrupki z nowej karmy. Dzisiaj tj.na trzeci dzień zauważyłam, że z miski najszybciej jednak zniknęły chrupki RC Obesity. Acana natomiast jest zjadana, ale chwilowo bez początkowego entuzjazmu chyba bardziej z musu. No nic, obserwacja trwa nadal :)

emi_81

Post » Czw lut 16, 2012 23:12 Re: SPIS KARM dla Kota

po 2 testach - TOTW to HIT.
Tiger gryzie te krokieciki i wsuwa, az sie uszy trzesa.

PoN - le fuuuu dla calej trojki. Troche Tiger skubnal, oczywiscie polykal w calosci.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw lut 16, 2012 23:29 Re: SPIS KARM dla Kota

wistra pisze:PoN - le fuuuu dla calej trojki. Troche Tiger skubnal, oczywiscie polykal w calosci.

A którego PoN próbowałaś - bo moje np. nie tykają mix-a, ale ze kurczakowego dadzą się pokroić :lol: chociaż słyszałam też o kotach co mają odwrotnie :wink:

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Pon lut 20, 2012 21:22 Re: SPIS KARM dla Kota

Znalazłam dziś taką aukcję: http://allegro.pl/karma-josera-josicat-20kg-kurier-gratis-dodatki-i2155742000.html

Czy ta karma się do czegoś nadaje? Nie znalazłam jej w tabelce z pierwszej strony. I czy ta oferta nie jest za tania ? :roll:

Zastanawiam się nad kupnem Bosch Sanabelle Sensitive albo coś innego - tylko co? Szukam i szukam :)

malutka_8

Od: Pon sie 04, 2008 9:04

Post » Pon lut 20, 2012 22:16 Re: SPIS KARM dla Kota

Tabelka z pierwszej strony jest stosunkowo nieaktualna. Wiele się zmieniło od czasu, gdy była tworzona.
Jak dla mnie ta karma jest bardzo kiepska (patrząc na skład)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Wto lut 21, 2012 19:14 Re: SPIS KARM dla Kota

emi_81 pisze:Kurczę, nie jestem "kociarą z brodą" i już sama nie wiem na co zwracać uwagę. Wet kazał mi patrzeć na poziom tłuszczów w karmie, jeśli kot jest na diecie. A teraz czytam, że to nadmiar węglowodanów jest odpowiedzialny za tycie a nie tłuszcze 8O. Myślałam żeby spróbować z Farminą Vet Life Obesity, ale to to samo co RC Obesity. Może jednak zaryzykuję z bezbożówkami tylko nie wiem który rodzaj będzie najlepszy:
http://www.krakvet.pl/acana-grasslands- ... 12550.html
http://www.krakvet.pl/acana-pacifica-400g-p-12544.html
http://www.krakvet.pl/acana-praire-feas ... 12547.html

Dodam, że moje futro waży 8 kg i boję się, by jeszcze bardziej nie przybrało na wadze :?

Mój kocur ważył 6kg (zwykły europejczyk, nie żadna duża rasa) i też pani doktor kazała nam schudnąć. Wydaje mi się że rację mają ci którzy winą za tycie obarczaja węglowodany a nie tłuszcze ( ludzie też tak mają: vide dieta Dukana -bardzo skuteczna)
Przez prawie 3 miesiące z małymi przerwami kot był na diecie weterynaryjnej Obesity RC, schudł tylko trochę ponad 100g ale gorzej wygląda i ma łupież (oczywiście nie jestem na 100%przekonana że to po karmie bo zbiegło się to z okresem grzewczym, suche powietrze etc.), niemniej postanowiłam ją odstawić na jakiś czas i przeszliśmy na polecaną na forum 1st choice light- to jest bezzbożówka na kurczaku, wydaje się że ma lepszy skład niż RC. Narazie kocur wcina, ale on to w ogóle jest ewenement bo dotychczas jedyna karma którą pogardzał był Orijen, wszystko inne wciąga jak odkurzacz. Z tych o które pytasz najbardziej pasowała mu praire-feast. Farmine też próbowaliśmy, ale ma bardzo małe chrupki które kocur w większości łykał w całości więc zrezygnowaliśmy (chociaz pani w sklepiku bardzo polecała i faktycznie w większych opakowaniach cena była bardzo korzystna.) Ostatnio w sklepie Kakadu pojawiła sie brytyjska karma Simple, bardzo ją polecają, narazie spróbowaliśmy wersji z rybą (w kontekście tego łupieżu myślałam że po tych kwasach w rybim oleju mu się poprawi) no i był zachwyt totalny. W składzie trochę więcej tłuszczu, ale jest też dużo białka więc wydaje się sensowna.
Może warto wziąć małe opakowanie na próbę?

mama-san

Od: Pt lis 19, 2010 16:00

Post » Sob lut 25, 2012 12:52 Re: SPIS KARM dla Kota

Mama-san, miałam dokładnie to samo po RC Obesity mega łupież. Nawet krople Efa-Olie nie pomogły. Zmieniłam karmę na Acanę Grassland i rybną. Początkowo niechętnie moje futro ją zjadało, ale są już postępy... Dodatkowo aplikuję krople Omega -Vit (olej z wątroby dorsza, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6) i eureka. Po łupieżu ani śladu. Na ogonku też skóra się już nie łuszczy. Zastanawiam się czy nadal karmić mojego europejczyka Acaną czy spróbować czegoś innego. Znalazłam Karmę Nutra Gold Indoor, ale nie wiem czy się zdecyduję na nią. Widziałam też karmę odchudzającą Kattovit dość polecaną.

Znowu mam mętlik w głowie 8O

emi_81

Post » Sob lut 25, 2012 18:41 Re: SPIS KARM dla Kota

Mama-san, a gdzie kupiłaś karmę 1choice light? Nie mogę znaleźć w moim sklepie internetowym :?

emi_81

Post » Sob lut 25, 2012 20:26 Re: SPIS KARM dla Kota

emi_81 pisze:Mama-san, a gdzie kupiłaś karmę 1choice light? Nie mogę znaleźć w moim sklepie internetowym :?

w stacjonarnym sklepie Kakadu (Wa-wa, w dużych centrach handlowych typu Arkadia) 3kg wór za 99zł, wydaje mi się że cena jest podobna jak w sklepach internetowych, a przynajmniej mam od ręki.

mama-san

Od: Pt lis 19, 2010 16:00

Post » Sob lut 25, 2012 20:40 Re: SPIS KARM dla Kota

malutka_8 pisze:Znalazłam dziś taką aukcję: http://allegro.pl/karma-josera-josicat-20kg-kurier-gratis-dodatki-i2155742000.html

Czy ta karma się do czegoś nadaje? Nie znalazłam jej w tabelce z pierwszej strony. I czy ta oferta nie jest za tania ? :roll:

Zastanawiam się nad kupnem Bosch Sanabelle Sensitive albo coś innego - tylko co? Szukam i szukam :)

są lepsze karmy...
mówię to jako użytkowniczka Sanabelle.nie polecam,ale nie mam na razie fizycznie jak zapewnić kotom lepszej[bo Sanabelle produkuje karmę z dużymi krokietami.takimi serio sporymi]-w poniedziałek przyjdzie paczka z Sanabelle+próbki[po 1,5kg] lepszych karm z,podobno dużymi krokietami...
no nic.zobaczymy.mam nadzieję że zaskoczy,dokończymy wór i zamówię im po Sanabelle coś lepszego...
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Nie lut 26, 2012 16:25 Re: SPIS KARM dla Kota

A propos dużych krokietów, to moje koty nie chcą takich jeść. I tak się uzależniły od Royala, że próba podania czegoś nowego kończy się fiaskiem. Nawet gotowany kurczak im nie smakuje. Surowe mięso też nie... :roll:

mikizone

Od: Wto mar 29, 2011 10:28

[poprzednia][następna]