Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
przyjaciel_koni pisze:Przepraszam Ci, że mało piszę - Wiesz, że nie bardzo mam kiedy... Proszę o rozgrzeszenie...
Agn pisze: Tak naprawdę to nie wiadomo ile lat ma Sonek - nigdy nie mówią ile mają. Wada wzroku jest u Sonka wrodzona, więc na pewno ktoś się nim opiekował - równie dobrze może mieć 15 lat i był żywiony np. podrobami lub też jakąś inną niezdrową dla nerek karmą.
Agn pisze:Patrzę na Bogusza i widzę Sagalę...
W ciągu jednej doby, jakby się wyłączył.
Zawsze był chudy - od kiedy do mnie przyjechał nie przybrał na wadze porządnie - ale teraz jest leciutki jak piórko. Taki kruchy...
Jak zwykle stara się być blisko mnie. Albo na kolanach, albo - jak na zdjęciu - na biurku. Kiedy kręcę się po domu chowa się w jednej z budek drapaka.
Sonek jakby nabrał sił po tej białej.
Ale to tez pewnie złudne...
mmk pisze:Agn pisze: Tak naprawdę to nie wiadomo ile lat ma Sonek - nigdy nie mówią ile mają. Wada wzroku jest u Sonka wrodzona, więc na pewno ktoś się nim opiekował - równie dobrze może mieć 15 lat i był żywiony np. podrobami lub też jakąś inną niezdrową dla nerek karmą.
Czy możesz coś więcej napisać o podrobach? Wiem, że duże ilości nie są wskazane, ale czy zdrowemu kotu mogę czasem podać trochę na przykład wątróbki? Skąd mieć pewność, że jeśli w składzie puszki piszą "wołowina", to nie mają na myśli podrobów wołowych...Zawsze myślałam, że urozmaicanie diety jest dobre, a serca czy wątróbka zdrowe - tak mi mówiono odnośnie ludzi, przełożyłam tą wiedzę na koty...
mmk pisze:Dziękuję. Podrobów ode mnie codziennie nie dostają - maksymalnie raz na dwa tygodnie, nieregularnie. Nie wiem tylko jakie mięso jest w gotowej karmie...
Agn pisze:Ale w gotowej karmie jest podana zawartość witamin itp. Skład jest w miarę znany i zbilansowany.
mmk pisze:Agn pisze:Ale w gotowej karmie jest podana zawartość witamin itp. Skład jest w miarę znany i zbilansowany.
Są podane, oczywiście. Skład- mięso (z podziałem na "rasy"), minerałyJakie dawki witamin i składników mineranych, tych najważniejszych, powinny być w normalnej, bytowej karmie? Człowiek ciągle się uczy - zwykle patrzyłam na zawartość mięsa i ogólny skład i zakładałam, że jest odpowiednio zbilansowany...
![]()
Przepraszam za "śmiecenie" i wykorzystywanie wiedzy...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 424 gości