Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kotx2 pisze:krynia08 pisze:chyba jak ludzie
![]()
![]()
Ostrożnie![]()
krynia08 pisze:kotx2 pisze:krynia08 pisze:chyba jak ludzie
![]()
![]()
Ostrożnie![]()
Jeż europejski: samica jeża rodzi dwukrotnie w ciągu roku do 7 młodych. Ciąża trwa ok. 2 miesiące. Kojarzenie się par odbywa się od marca do czerwca. Samce szukają samic, które początkowo usiłują uniknąć spotkania. Coraz to podejmują próbę ucieczki, ale samce nie dają za wygraną. Początkowo samica odpędza zbliżającego się samca, ale wkrótce para zaczyna biegać wkoło. Taki „wstęp” może trwać godzinami. Jest zwykle niezbędny, by samicę właściwie przygotować do kopulacji. Gdy następuje ten moment, samica układa kolce płasko na grzbiecie, przyciska ciało do ziemi i rozkracza tylne nogi kierując je lekko ku tyłowi. Samiec przystępuje wtedy do kopulacji, która trwa wprawdzie tylko sekundy, ale może powtarzać się wielokrotnie. Samiec pozostawia w pochwie samicy tężejącą wydzielinę, którą później samica wydala. Takie zaczopowanie dróg rodnych samicy zapobiega jej zapłodnieniu przez innego samca. Długo panował mylny pogląd, że jeże z uwagi na kolce kopulują leżąc na grzbiecie. W rzeczywistości tak nie jest.
kotx2 pisze:krynia08 pisze:jeż to samotnik, tylko matka jest z dziećmi zanim odchowa, one tak jak koty ,mają swoje terytorium
Ciekawe skąd się wzieło przekonanie ,że jeże jedzą jabłkaI ,że noszą je na plecach
krynia08 pisze:Przylazł diablak, pies go kulałposzedł teraz na siłę do drugich sasiadów za płot
Thorkatt pisze:krynia08 pisze:Przylazł diablak, pies go kulałposzedł teraz na siłę do drugich sasiadów za płot
Krynia, chowaj igły w szufladzie, bo jeż wyniucha![]()
nocowałam z wczoraj na dzisiaj z moja klasą w szkole. Nocowanie to odpowiednie słowo nie równa sie spanie![]()
położyłam sie po 4, przed 7 dałam za wygrana i wstałam
mozę i u nas jeże były, bo strasznie tupało![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Jacex123 i 77 gości