Pointowy Zakątek ,,,^.^,,, cz.I

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 26, 2008 15:23

A i tak zapewne jest ich więcej, bo mi tak jakoś czasem przed oczami przebiega jakaś mieszanka poincika. Ale ja już wszędzie widzę pointy. :lol:
Obrazek Obrazek

Czekoladka

Od: Śro lut 13, 2008 14:45

Post » Wto sie 26, 2008 15:35

Czekoladka pisze:A i tak zapewne jest ich więcej, bo mi tak jakoś czasem przed oczami przebiega jakaś mieszanka poincika. Ale ja już wszędzie widzę pointy. :lol:

A ja Kretki! :lol: :lol:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Wto sie 26, 2008 15:49

Witam :D

Ja mam w rodowodzie Maurycego, a raczej Amona Aragorna :wink: : rasa-: Syberyjski - Neva Masquarade (SIB/NEM) Kolor: z oznaczeniami czekoladowymi (SIB/NEM b 33) :)

Co do podobania się kotów. No więc wszystkie koty mi się podobają. Poza Sfinksami, z racji moich preferencji, a moje preferencje to koty kłaczaste, :) a wiec syberyjskie, norwegi, maine coony, birmańskie, ragdolle. No i lubię kory duże gabarytowo :) 7 kilowy dachowiec jest dla mnie wspaniały. Persy mają śliczne futerka, ale to już nadmiar dobrego :) - czesanie. Półdługowłose prawie nie wymagają pielęgnacji.
A tak już naprawdę, naprawdę to najbardziej chyba norwegi. Nawet było trochę zastanawiania czy norweg czy maine coon, no ale dla mnie ważny jest też charakter oprócz wyglądu, więc Estian MCO. Bardzo mi zależy na kocie proludzkim :)
Wiem Czekoladko, że akurat tych ras nie lubisz :lol: czytałam gdzieś. Ale Estanka polubisz, prawda? :wink:

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Wto sie 26, 2008 15:55

Czekoladka pisze:Yasmina- brytyjska
Inka- dachóweczka
Morfeusz- trochę burma trochę tonkijskiGingers- balijski
Maurycy- neva masquerade
Morti&Filuś- mieszanki
Ron&Edek- domowy i radoll
Lila&Gucio- pers i tajski (do końca nie wiem, które rasowe, a które mieszane)
pointka kasi essen- pers
Miłka- dachóweczka
Smakusia&Gucio- ragdolle
Otis- mieszanka
Milka- neva masquerade
Iwan&Chel- neva masquerade
i moja Ines- brytek

Neva masquerade są tylko dwa. Ale poza zapisanymi tutaj są jeszcze Iwan i Chel. Razem 4 nevy.
A i teraz nie nazwya się ich już syberyjskimi, bo to wstępnie uznana rasa, jako siostrzana rasy syberyjskiej. Zwykle sibiraczki są w innych kolorkach.

Witam :)
Małe sprostowanko:
Skąd to zdanie, że Morfeusz jest "troche burma trochę tonkijski"?
Morfeuszek to burma rodowodowa :)
Całuski dla Inesi :)

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Wto sie 26, 2008 16:04

Toś mnie oświeciła Sihaja... :oops: Ja myślałam, że Morfeuszek to mieszaniec.
Nie wiedziałam, że to rasowy sobolowy burmek. Skoro tak, to przecież burmy to nie pointy? :P
Obrazek Obrazek

Czekoladka

Post » Wto sie 26, 2008 16:07

A więc to jest burmek czekoladowy :) nie sobolowy. Sobolowy jest o wiele ciemniejszy, taki jak gorzka czekolada. Mój Morfeuszek jest czekoladowy :) No i burmy oczywiście są pointami, nawet jest taka nazwa - point burmański :)

Sihaja

Post » Wto sie 26, 2008 16:11

Nelly, są gusta i guściki. Nie powiedziałam, że nie lubię coonków, tylko nie szaleje za nimi. Estianek jest śliczny i trochę bardziej mnie do tej rasy przekonał.
Jeśli chodzi o koty kłaczaste to u mnie w domu odpadają. Rodzice by się nie zgodzili i może ja sama nie podołałabym wymaganiom pielęgnacyjnym.
Ale półdługowłose jak najbardziej, w końcu Inesia to coś pomiędzy krótkowłosem a półdługowłosem. :)
Ale ja uwielbiam najbardziej brytyjczyki, to według mnie najpiękniejsze koty. :lol:
Obrazek Obrazek

Czekoladka

Post » Wto sie 26, 2008 16:13

Tu ładnie masz pokazane kolory burm:
http://www.burma.republika.pl/Koty%20bu ... ..%5E=.htm

Sihaja

Post » Wto sie 26, 2008 16:18

Sihaja, przepraszam jakaś ciemna dzisiaj jestem i same gafy po mnie chodzą. :roll:
Pomyliło mi się, bo Morfeuszek to taka sciemniała trochę czekoladka.
Bo czekoladowy to mi się z takim jaśniejszym kojarzy:
Obrazek
Z tąd ta pomyłka.
Obrazek Obrazek

Czekoladka

Post » Wto sie 26, 2008 16:21

Sihaja pisze:Tu ładnie masz pokazane kolory burm:

Najbardziej podobają mi się sobolowe, mają piękny odcień gorzkiej czekolady. 8) Bardzo lubię burmy. A jaki charakterek mają?
Obrazek Obrazek

Czekoladka

Post » Wto sie 26, 2008 16:24

Tak, ta mała na zdjęciu to czekoladowa kicia, którą miałam okazję widzieć na własne osobiste oczy :) Na ty zdjęciu jest młodziudka, Morfeuszek jak był mały też był jaśniejszy, zobacz sama: :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Z czaem burmy nieco ciemnieją. Poza tym ich barwa może się trochę różnić, bo gdy jest ciepło, mogą zjaśnieć.... Cudowne, nie? :)

Sihaja

Post » Wto sie 26, 2008 16:29

Czekoladka pisze:
Sihaja pisze:Tu ładnie masz pokazane kolory burm:

Najbardziej podobają mi się sobolowe, mają piękny odcień gorzkiej czekolady. 8) Bardzo lubię burmy. A jaki charakterek mają?

Mo tez sobolowe się bardzo podobają... gdybym mogła mieć jeszcze jedną burmę byłaby sobolowa :)
A charakter.... co tu dużo mówić - cudowny! Te koty to jak wieczne kocie dzieci. Gaduły, pieszczochy, zawsze chętne do zabawy... a przy tym niezwykle delikatne. Zawsze wszystko opowiedzą, co sie w domu działo, naskarżą, że wyszłam i zostawiłam... Pięknie mruczą... Przynajmniej Morfeuszek jest taki :) Kocham burmy :) Można by pisac i pisać.... :)

Sihaja

Post » Wto sie 26, 2008 16:29

Cudownie. :love: Podobnie było z Inesią. Z wiekiem coraz bardziej się "sealuje" :lol:
Obrazek Obrazek

Czekoladka

Post » Wto sie 26, 2008 16:54

Czekoladka pisze:Nelly, są gusta i guściki. :

Ależ oczywiście, zawsze to powtarzam. I całe szczęscie. Inaczej wszyscy ludzie mieliby np. brytyjczyki, a inne rasy by wyginęły :lol: ,a ja uwielbiam oglądać rózne, różniste koty. No ale przyjemnie sobie napisać podoba mi się to i to :) Np. dachowce są piekne. Niby podobne ale każdy inny, no bo rasowe to wiadomo co wyroście, a tu masz niespodziankę :)
Brytyjczyki mają przesłodkie pućki. Ja bym chyba ciągle całowała, te policzki :) Siostra tak w daleką przyszłość patrząc :wink: chciałaby albo brytyjczyka, albo rosyjskiego niebieskiego. Ale to tak różne koty :) Myślę, że futerko jej się podoba, rodzaj futerka bo takie podobne troszkę w wyglądzie jest, tak mi się wydaje.
Muszę jej podać link do tej hodowli, którą linkowałaś :)
Na razie ma ich w posiadaniu czarny, smukły dachowiec Brylant.

Nelly

Post » Wto sie 26, 2008 17:05

Sihaja pisze:[A charakter.... co tu dużo mówić - cudowny! Te koty to jak wieczne kocie dzieci. Gaduły, pieszczochy, zawsze chętne do zabawy... a przy tym niezwykle delikatne. Zawsze wszystko opowiedzą, co sie w domu działo, naskarżą, że wyszłam i zostawiłam... Pięknie mruczą... Przynajmniej Morfeuszek jest taki :) Kocham burmy :) Można by pisac i pisać.... :)

:love: ale zachęcająco brzmi ten opis :)
A tak w ogóle, wiecie to gdyby można było mieć tyle kotów ile się chce, to podajrzewam, że bardzo dużo ras znalazły by się w naszych domach :)
U mnie jeszcze na pewno, dachowiec tricolorka i elegancik z białymi skarpetkami i krawacikiem :)

Nelly

[poprzednia][następna]