SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 02, 2012 10:56 Re: SPIS KARM dla Kota

Jaka karma z jak największą ilością włókna (weterynaryjna)?

Podobno ta może być:
http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .1347.html

Kotu bardzo smakuje. Przy okazji przydałoby się też go odchudzić, tyle że ja nie wierzę w odchudzające działanie karmy zbożowej na koty (psa mi odchudziła). Nie wiem tylko czy jest poprawa :?
Antymon ma problemy z wypróżnianiem (ma zatwardzenia), podaję mu parafinę od 2 tygodni codziennie, od tygodnia dokarmiam próbkami karmy RC Obesity (zjadł 240g łącznie) no i... wczoraj dwa razy próbował się załatwić i nic :? Oczywiście nie jest tak, że się nie wypróżnia w ogóle, ale ile się musi nachodzić... :roll:

Podobno Acana i Cosma (co któryś dzień) mu nie służą, bo za dużo mięsa mają i jego przewód pokarmowy sobie z tym nie radzi.

Jest jakaś karma na literę F, ale nie pamiętam dokładnie. Pewnie z Hillsa albo RC.

Główny problem jest taki, że ja nie mogę postawić miski z karmą odchudzającą do wolnego dostępu, bo reszta kotów (w tym dwa chude) nie powinna tego jeść. Antymon jednak, jeśli naje się tych odchudzających chrupków (już się nauczył biec prosto na lodówkę i miauknąć nad pustą miską, żebym mu nasypała jeśli jest głodny) to nie je tych, których nie powinien.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto sty 03, 2012 19:26 Re: SPIS KARM dla Kota

Koszmaria pisze:lepsze od Animondy Brocconis?
Bozita-w galarecie albo sosie,nie 'pate'

Lepsze od Animondy Rafine Soupe.
Bozitę próbowały , ale więcej się wyrzuciło , niż zjadły.
Obrazek Asia 1.02.2010 (*)- śpij malutka:( Zawsze będziemy o Tobie pamiętać.
Obrazek Gosiek i Szarcia.Obrazek ZAPRASZAMY

anusia27

Od: Pt kwi 02, 2010 10:35

Post » Wto sty 03, 2012 22:37 Re: SPIS KARM dla Kota

*anika* pisze:Jaka karma z jak największą ilością włókna (weterynaryjna)?

Podobno ta może być:
http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .1347.html

Kotu bardzo smakuje. Przy okazji przydałoby się też go odchudzić, tyle że ja nie wierzę w odchudzające działanie karmy zbożowej na koty (psa mi odchudziła). Nie wiem tylko czy jest poprawa :?
Antymon ma problemy z wypróżnianiem (ma zatwardzenia), podaję mu parafinę od 2 tygodni codziennie, od tygodnia dokarmiam próbkami karmy RC Obesity (zjadł 240g łącznie) no i... wczoraj dwa razy próbował się załatwić i nic :? Oczywiście nie jest tak, że się nie wypróżnia w ogóle, ale ile się musi nachodzić... :roll:

Podobno Acana i Cosma (co któryś dzień) mu nie służą, bo za dużo mięsa mają i jego przewód pokarmowy sobie z tym nie radzi.

Jest jakaś karma na literę F, ale nie pamiętam dokładnie. Pewnie z Hillsa albo RC.

Główny problem jest taki, że ja nie mogę postawić miski z karmą odchudzającą do wolnego dostępu, bo reszta kotów (w tym dwa chude) nie powinna tego jeść. Antymon jednak, jeśli naje się tych odchudzających chrupków (już się nauczył biec prosto na lodówkę i miauknąć nad pustą miską, żebym mu nasypała jeśli jest głodny) to nie je tych, których nie powinien.

Na zatwardzenia jest fibre response. Polecam, sprawdziła się.

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Śro sty 04, 2012 2:18 Re: SPIS KARM dla Kota

anusia27 pisze:
Koszmaria pisze:lepsze od Animondy Brocconis?
Bozita-w galarecie albo sosie,nie 'pate'

Lepsze od Animondy Rafine Soupe.
Bozitę próbowały , ale więcej się wyrzuciło , niż zjadły.

rafine w porównaniu z carny też raczej wychodzi blado.
almo nature ma saszetki i applaws,jest jeszcze animonda exotic

próbowałaś surowe mięso zalewać np.galaretką[robioną samej] z kurzych łapek?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro sty 04, 2012 22:39 Re: SPIS KARM dla Kota

magaaaa pisze:Na zatwardzenia jest fibre response. Polecam, sprawdziła się.

Dziś właśnie kupiłam, kot nawet chętnie zjadł, ale nie tak chętnie jak rc obesity.
Jeszcze nie wiem czy działa jak powinna ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Śro sty 04, 2012 22:50 Re: SPIS KARM dla Kota

Koszmaria pisze:rafine w porównaniu z carny też raczej wychodzi blado.
almo nature ma saszetki i applaws,jest jeszcze animonda exotic

próbowałaś surowe mięso zalewać np.galaretką[robioną samej] z kurzych łapek?

Applaws , Almo I Animonda Carny exotic , to wszystko było i smakowało tylko na początku. Teraz ledwo poskubią i do kosza , bo wysycha w miskach. Galarety nie próbowałam robić , bo galareta jest blee , musi być sosik :roll:
A Animonde Rafine po prostu uwielbiają , miski wylizane do czysta :roll:
Obrazek Asia 1.02.2010 (*)- śpij malutka:( Zawsze będziemy o Tobie pamiętać.
Obrazek Gosiek i Szarcia.Obrazek ZAPRASZAMY

anusia27

Od: Pt kwi 02, 2010 10:35

Post » Pt sty 06, 2012 19:46 Re: SPIS KARM dla Kota

Ktoś mi wyjaśni o co chodzi? :mrgreen:

Są dwie karmy, polecane czasem przy problemach z wypróżnianiem się kotów:
http://netkarma.pl/ROYAL_CANIN_Obesity_kot-122.html
http://netkarma.pl/ROYAL_CANIN_Fibre_Response-170.html

RC Fibre jest bardziej polecana (jako ta skuteczniejsza), przez to, że zawiera więcej włókna. Tak mówiło kilku lekarzy z którymi rozmawiałam.

A skład tych karm, przynajmniej na stronie jakiegoś sklepu, mówi zupełnie coś innego:
RC Obesity:
Włókno strawne: 15,4%
Włókno surowe: 9%
RAZEM: 24,4%

RC Fibre:
Włókno pokarmowe: 11,5%
Włókno surowe 2,9%
RAZEM: 14,4%

O RC Fibre jest napisane, że:
Dieta wzbogacona w rozpuszczalne włókno oraz psyllium usprawnia pasaż jelitowy i sprzyja formowaniu kału o właściwej konsystencji. Zalecana u kotów w przypadku zatwardzeń, spowolnionego pasażu jelitowego oraz zaburzeń funkcji jelita grubego.

Jednak w składzie RC Obesity także jest ziarno psyllium (w rc Fibre nazwano to "łuski/łupiny i nasiona psyllium", niby jakaś różnica jest). Inne różnice: fibre ma ryż, obesity wszelkie inne zboża i kukurydzę, co mi się osobiście nie podoba :roll:
*na opakowaniu które mam w domu jest napisane "łupiny".

Kotu jednak RC Fibre nie smakuje, a RC Obesity je chętnie.

Ja się tylko zastanawiam, czy na prawdę jest sens w takim razie podawać mu zamiast Acany RC Obesity (bo Fibre nie zje). Czy mu to w czymś pomoże? [tzn. jadł Obesity przez tydzień, jednocześnie dostawał parafinę i ja nie zauważyłam poprawy]
Czemu RC Obesity jest gorsze w działaniu, skoro wg składu zawiera więcej włókna niż RC Fibre? 8O
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie sty 15, 2012 19:38 Re: SPIS KARM dla Kota

Czy ktoś zna puszki StuzzyCat?Kupiłam w piątek w sklepie Kakadu we Wrocławiu, akurat były rybne po promocyjnej cenie.W składzie jest 70% sardynek, 5% ryżu, galaretka z krewetek i roślinny środek żelujący.Karma wygląda jak normalna konserwa rybna dla ludzi, spore kawałki ryby, tylko w galaretce nie w sosie czy oleju.Koty jadły aż furczało.
...a na ziemi pokój ludziom...i kotom...

Dark Lord

Od: Śro sty 24, 2007 21:30

Post » Pt sty 20, 2012 11:58 Re: SPIS KARM dla Kota

a znacie jakas karme dla kota alergika na kurczaka?
ale acana czy orjen odpadaja za drogie
moze jakas z jagniecina?
gerardbutler

Post » Pt sty 20, 2012 12:02 Re: SPIS KARM dla Kota

*anika* pisze:Ktoś mi wyjaśni o co chodzi? :mrgreen:

RC Fibre jest bardziej polecana (jako ta skuteczniejsza), przez to, że zawiera więcej włókna. Tak mówiło kilku lekarzy z którymi rozmawiałam.

A skład tych karm, przynajmniej na stronie jakiegoś sklepu, mówi zupełnie coś innego:
RC Obesity:

RC Fibre:
Włókno surowe 2,9%

Dieta wzbogacona w rozpuszczalne włókno oraz psyllium usprawnia pasaż jelitowy i sprzyja formowaniu kału o właściwej konsystencji. Zalecana u kotów w przypadku zatwardzeń, spowolnionego pasażu jelitowego oraz zaburzeń funkcji jelita grubego.

Jednak w składzie RC Obesity także jest ziarno psyllium (w rc Fibre nazwano to "łuski/łupiny i nasiona psyllium", niby jakaś różnica jest). Inne różnice: fibre ma ryż, obesity wszelkie inne zboża i kukurydzę, co mi się osobiście nie podoba :roll:

Ja się tylko zastanawiam, czy na prawdę jest sens w takim razie podawać mu zamiast Acany RC Obesity (bo Fibre nie zje). Czy mu to w czymś pomoże? [tzn. jadł Obesity przez tydzień, jednocześnie dostawał parafinę i ja nie zauważyłam poprawy]
Czemu RC Obesity jest gorsze w działaniu, skoro wg składu zawiera więcej włókna niż RC Fibre? 8O

Dawałabym kotu to, co Mu bardziej służy. Na gadkę speców z RC nie zwracałabym uwagi.
Patrzyłaś na karmy TROVET? Też jest to linia karm wet, tańsza od RC i np. ich hepatic jest składowo lepszy niż RC.

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Pt sty 20, 2012 12:28 Re: SPIS KARM dla Kota

Gdzie oprócz zooplusa można kupić cosmę? chętnie taniej :mrgreen:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pt sty 20, 2012 12:46 Re: SPIS KARM dla Kota

magaaaa pisze:
*anika* pisze:Ktoś mi wyjaśni o co chodzi? :mrgreen:

RC Obesity:

RC Fibre:
Włókno surowe 2,9%

Dawałabym kotu to, co Mu bardziej służy. Na gadkę speców z RC nie zwracałabym uwagi.
Patrzyłaś na karmy TROVET? Też jest to linia karm wet, tańsza od RC i np. ich hepatic jest składowo lepszy niż RC.

moja kota testowała obie, obie smakowały, chociaż u niej po Fibre nie do końca był idealny efekt, tzn. wydalała regularnie, ale jakieś takie dziwne :| i chyba uczulenie jeszcze zaliczyła
po 3-4miesiącach na Fibre, i paru latach wcześniej na Obesity, przestawiłam ją na Orijen; na wszelki wypadek zaopatrzyłam się w Colon C (zawiera właśnie psyllium), ale podałam chyba ze dwa razy i chyba nawet tego nie potrzebowała. teraz jest lepiej/odpukać/ niż na obu karmach weterynaryjnych. może już jej się to uregulowało?
niebieski język[/b] zaprasza na fb https://www.facebook.com/tiliqua.ceramika

ezzme

Od: Sob sty 08, 2011 16:53

Post » Pt sty 20, 2012 13:44 Re: SPIS KARM dla Kota

wistra pisze:Gdzie oprócz zooplusa można kupić cosmę? chętnie taniej :mrgreen:
Nigdzie, Cosma (i Smilla) to karmy produkowane przez zooplus, mają wyłączność :wink:

Odessa

Od: Pt paź 14, 2011 22:09

Post » Pt sty 20, 2012 13:52 Re: SPIS KARM dla Kota

Ale heca.
I Smillę i cosmę moje uwielbiają (smilla nie może mieć ryby - reszta idealna)

No to będziemy się zaopatrywać

Edit:
w sumei nie wychodzi tak drogo: ok. 2zł za 100g.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pt sty 20, 2012 23:25 Re: SPIS KARM dla Kota

a karmę BRIT PREMIUM CAT STERILISED poleciacie?

MaggLbn

Od: Śro lis 16, 2011 11:08

[poprzednia][następna]