Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 28, 2007 10:00

Nie otrzymałem karm Lara, to linia ekonomiczna. Pewnie i tak wiele lepsza od KK i Wiskacza

Mówię o Premiumie

Podałem linka własnie do premiuma

SEER
Najpiękniesze są Brytyjczki, ogromne brytyjczyki.

seer

Od: Sob gru 30, 2006 23:07

Post » Czw cze 28, 2007 10:02

ja rowniez o tym mowie,tam nie ma zadnej informacji o zawartosci miesa w karmie.Jak dla mnie podejrzane

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Czw cze 28, 2007 10:12

Jak pisałem, nie wiem nic o skłądzie karmy Lara, nie o niej piszę.

Oto bezpośredni link do producenta

http://www.versele-laga.com/NUTRI/Nutri ... /index.jsp

Firma nazywa się Versale Laga

SEER

seer

Post » Czw cze 28, 2007 10:16

ja mowie teraz o premium,to oni nie podaja składu,tylko taka informacje

Składni
Mięso z kurczaka, kukurydza, tłuszcz z kurczaka, błonnik z buraka cukrowego, mączka śledziowa, suszone, pełne jaja, drożdże piwne, olej rybny, minerały, FOS (1%), lecytyna, L-karnityna, ekstrakt juki.

na stronie producenta to samo

Ingredients
Poultry
Corn
Rice
Maize gluten
Poultry fat
Beet pulp
Herring meal
Dried whole eggs
Brewer´s yeast
Fish oil
Minerals
Fructo-oligosaccharides (min. 1 %)
Lecithin (0,25 %)
Yucca extract

kasia essen

Post » Czw cze 28, 2007 10:25

Nie oceniałem składu, tylko samą karmę.

A oceniając skłąd, bardzo dobry , nie sądzisz?
W porównaniu z " konserwowany substancjami dopuszczonymi..." na RC

SEER

seer

Post » Czw cze 28, 2007 10:27

podałes ze zawiera 35% miesa,chcialabym zobaczyc gdzie to wyczytałes.To wszystko
bo ja wyczytałam tylko brak procentowej zawartosci miesa, albo sa produkty pochodzenia zwierzecego a to moga byc wszelkie odpadki

kasia essen

Post » Czw cze 28, 2007 10:35

Nie wyczytałem, tylko zostałem o tym ponfiormowany w mailu przez dystrybutora.

Widze ze coś mnie negatywnie atakujesz, a ja chiałem się podzielić moim odkryciem.
Widać to był bład.

A ten wątek ( blisko 190 stron) przecytałem od pocżatku, tylko niedawno się zarejestrowałem)

Chyba skasuje ten post :cry:

seer

Post » Czw cze 28, 2007 10:38

czy ja atakuje?probowalam sie dowiedziec skad masz informacje o zawartosci miesa w karmie bo na opakowaniu nie ma takiej informacji.To nie atak a dyskusja.A to roznica.

Czy producent napisał zawartosc miesa czy zzawartosc produktow pochodzenia zwierzecego?

kasia essen

Post » Czw cze 28, 2007 10:44

aGula1810 pisze:

Bardzo ładny cytat i chwyt reklamowy, jednocześnie.
Firma postawiła na ilosć mięsa (pewnie pomysł niezły i przekonujacy musi być konkurencyjna, gdyż tak samo jak royal chce zdobywać klientów )

o samej karmie się jeszcze nie wypowiem bo nie próbowaliśmy , ale już zamówiłam.

reklamowy, a jakze, jednak bardzo prawdziwy, koty potrzebuja jako drapiezcy miesa a nie ziaren, bowiem ich uklad trawienny jest tak skonstruowany, ze slabo przyswaja bialko ze zboz... wiec jest ono po prostu zbedne w karmie...weglowodanow, ktore owe zboza zawieraja, takze kot nie potrzebuje, sa one wylacznie zapelniaczami, czesto odpowiedzialnymi za alergie pokarmowe (pszenica)

aGula1810 pisze:Mój SYLWESTER jest kotem który zjada różnego rodzaju warzywa i owoce (choć to dziwne, mam doświadczenia że nie tylko mój kot lubuje się w zieleninie)

Jeśli w składzie Royala występują rosliny, zboża widocznie takie jest zapotrzebowanie.
Gdyby organizm kota przyjmował tylko samo mięso, nie byłoby to najzdrowsze posunięcie, gdyż do prawidłowego funkcjonowania potrzeba innych cennych składników.

nie wiem juz, jak ci wytlumaczyc, skoro sie uparlas...i zadne argumenty cie nie przekonuja, powtarzasz w kolko to samo nie zwracajac w ogole uwagi na to co ja pisze ...
w RC dodatek warzyw i owocow jest liczony w ulamkach procenta sa dodatkiem waznym dla wlasciciela kota, a nie dla samego zwierza, ktory czytac nie umie a inaczej nie domyslilby sie tam zawartosci np. pomidora ... :roll: w Orijenie masz 25% owocow i warzyw czy to takze cie nie przekonuje, skoro wyraznie piszesz ze twoj kot lubi rosliny??

aGula1810 pisze:Jeśli byłoby tak jak mowisz, koty nie chciałyby jeść tej karmy,
miałyby niedobory itp. a przecież tak nie jest.

bardzo wiele kotow nie chce jesc Royala :roll: i rownie wiele mialo po nim rozne problemy, (chocby tu na tym forum kilkakrotnie bylo to opisane) zreszta podajesz argumenty dokladnie te same jakimi szafuja karmiacy whiskasem i kitekatem : jakby byla zla karma, to koty nie chcialyby jesc i mialyby niedobory, a jedza dwa lata i wygladaja swietnie... zla karma to bomba zegarowa, nie od razu skutki nieprawidlowego karmienia odbijaja sie na zwierzeciu, czasem trzeba na to wielu lat, czasem gdy nietolerancja ma podloze alergiczne wychodzi po dwoch-trzech tygodniach czy miesiacach...

aGula1810 pisze:Trzeba uwzględnić również fakt że,
mięso pod wpływem suszenia zmniejsza o co najmniej połowę swoją wagę.
Jeśli dalibyśmy kotu kilogram surowego mięsa, to ta sama ilość po wysuszeniu uległa by znacznej redukcji.

w Kanadzie, w przeciwienstwie do wielu krajow Europy, jest bardzo restrykcyjne prawo scigajace wszelkie rozbieznosci opisanego skladu karm, ze stanem faktycznym, a zarowno Acana jak i Orijen sa sklasyfikowane jako "human grade" czyli zawierajace wylacznie mieso i warzywa dopuszczone do spozycia przez ludzi
nie znajdziesz tam kopyt, dziobow i futra zwierzat ubojowych, czego o RC dla przykladu nie mozna powiedziec poniewaz nie spelnia on warunkow tej klasy
jezeli interesuje cie karmienie kota suszonymi piorami i dziobami kurczaka to kupuj dalej RC
nikt nie robil badan dotyczacych szkodliwosci owych skladnikow dla kota :) sa jak najbardziej naturalne w diecie miesozercy :twisted:
coz, jak sama napisalas : wybor nalezy do ciebie

aGula1810 pisze:Skład jest dobierany tak by zapotrzebowanie dobowe na mięso jak i na inne równie cenne skladniki było zaspokajane i uzupełniane jak najlepiej.
(dietetykiem nie jestem ale polegam na wiedzy tych, którzy się na tym znają)

sugerujesz, ze tylko RC na to wpadl? 8O ;)
inne karmy, zapewniam cie sa rownie dobrze a nawet czasem o wiele lepiej zbilansowane pod tym wzgledem ;)

aGula1810 pisze:Wypróbowałam puszkę CARNY (firma jest ok ja po prostu nie preferuje takiego pożywienia)
tą która ma 95% mięsa, i dwa koty podziękowały.
(nie są przyzwyczajone do puszek, może to dlatego)
Jeśli chodzi o skład to mam dużo do życzenia, gdyż nie przekonuje mnie liczba 95% choć dobrze wygląda, jest to MIX, więc wszystko co moja wyobraźnia jest w stanie sobie wyobrazić pewnie znajduje się w tej puszce!!!!!!!!
(parówki to też mięso- a coś takiego jedzą ludzie)

no prosze :!:
w Animondzie Carny przerazila cie wlasna wyobraznia, ktorej najwyrazniej juz ci nie starcza, zeby zobaczyc to samo (a nawet gorzej :twisted: i na dodatek w mniejszej ilosci) w RC 8)
skoro juz tak sobie rozmawiamy o wyobrazni... to zrob eksperyment : domieszaj do tego co widzialas w Carny polowe pior, dodaj kopyt wolowych, kilka dziobkow kurczaka, odrobine swinskiej szczeciny, zmiel porzadnie dosyp trzy razy tyle ziarna pszenicy, ryzu i kukurydzy szczypte przypraw, tluszczu i witamin i po wysuszeniu bedziesz miala gotowy produkt :mrgreen: odpowiadajacy klasie Royal Canin :twisted:
smacznego :!:

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Czw cze 28, 2007 10:49

kasia essen pisze:Czy producent napisał zawartosc miesa czy zzawartosc produktow pochodzenia zwierzecego?

Nie ma napisane tak jak opisujesz.

ANi w materiałach, ani na paczkach.

SEER

seer

Post » Czw cze 28, 2007 10:56

:roll:
wbilam sie w srodek dyskusji ;)
cichutko przestrzegam przed karmami, na ktore "koty sie rzucaja"
sa to przewaznie karmy zawierajace sztuczne srodki zapachowo-smakowe z natura majace tyle wspolnego, co konserwanty w RC z tokoferolami.... :twisted:
o Bento slyszalam, linia Lara jest na pewno do doopy, jednak z uwagi na brak procentowej zawartosci miesa, nie mozna sie wypowiedziec o skladzie premium
zadnych "wybuchow" nie zawiera, nie ma tez wielu skladnikow roslinnych, potrzebnych naszym kotom - raczej powiedzialabym, ze jest to karma ze sredniej polki, podobnie jak Mastery
na pewno nie jest zla, lepsza moim zdaniem od RC, jednak nie majaca startu do Orijena, Acany, Hill'sa, Biomilla czy Leonardo

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Czw cze 28, 2007 11:10

kasia essen pisze:podałes ze zawiera 35% miesa,chcialabym zobaczyc gdzie to wyczytałes.To wszystko
bo ja wyczytałam tylko brak procentowej zawartosci miesa, albo sa produkty pochodzenia zwierzecego a to moga byc wszelkie odpadki

Własnie pozwoliłem sobie zadzownić do firmy

PLanidis Sp z o.o.
Ul. Pionierów 39
PL 41-711 Ruda Śląska

Którzy są wymienieni na stronie

Mają się dowiedzieć w firmie w Belgii jaki jest dokłądnie skłąd czystego mięsa.

Dokłądnie tego sobie zazyczyłem.
Nie białka, proterin, czy pochodzenia zwierzęcego.
Czystego mięsa.

SEER

seer

Post » Czw cze 28, 2007 11:12

seer pisze:
kasia essen pisze:podałes ze zawiera 35% miesa,chcialabym zobaczyc gdzie to wyczytałes.To wszystko

Własnie pozwoliłem sobie zadzownić do firmy

PLanidis Sp z o.o.
Ul. Pionierów 39
PL 41-711 Ruda Śląska

Którzy są wymienieni na stronie

Mają się dowiedzieć w firmie w Belgii jaki jest dokłądnie skłąd czystego mięsa.

Dokłądnie tego sobie zazyczyłem.
Nie białka, proterin, czy pochodzenia zwierzęcego.
Czystego mięsa.

SEER

dziekuje :D

kasia essen

Post » Czw cze 28, 2007 12:30

RC jest jedna z lepszych karm podawaja je hodowcy, polecaja wlasciciele kotow :roll: sa swietne promocje, miseczki, podkladki...
Co jest w niej seer zlego?
Jest tez u nas w co drugim sklepie zoologicznym, a tego benta nigdzie nie widzialam, podawalam kiedys mojej kici nutre chyba dosc nie znana karma :roll:
Ostatnio edytowano Czw cze 28, 2007 12:31 przez Kasia_1991, łącznie edytowano 1 raz

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

Post » Czw cze 28, 2007 12:31

Kasia Essen.

Powiedz mi coś na temat Sanabelle Boscha.

Ja kupuję od roku Adulta i Lighta.

Niestety kot strajkuje, od kad posmakował Royala a teraz Bento to juz totalny strajk.
Jak bardzo głodna, to zje kilka chrupek i tyle.

Jak Twoje kociaki?

seer

[poprzednia][następna]