SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 22, 2015 14:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

akne pisze:
mandala20 pisze:Moja kotka praktycznie cały czas domaga się jedzenia, najchętniej jadłaby co godzinę.

Czy masz w domu jeszcze jakieś inne koty oprócz Niej?

Nie, tylko ją. Przyjechała do mnie bardzo malutka i chudziutka, wszystkie kosteczki było można wyczuć, i też lubiła sobie podjeść, ale po tej sterylce jej żarłoczność osiągnęła nowy level 8) Spróbuję ją zmusić do większej aktywności fizycznej, a jedzenie zostawię tak jak radzą kwiat groszku i PumaIM :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Nie mar 22, 2015 15:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Koty są w pełni dojrzałe gdzieś około 1,5 roku, przynajmniej do roku powinny dostawać tyle jedzenia, ile zechcą zjeść, bo rosną.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon mar 23, 2015 20:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

rudalia pisze:
akne pisze:Polecam Ci Acanę Grasslands, Applaws łosoś i tuńczyk, Feringa kaczka, Porta 21 Sensible - przetestowane na moich trzech kotach i czterech różnych tymczasach.

A Cats Heaven? Jest dużo gorsza od Sensible?

Cats Heaven ma 38% białka, Sensible ma 47% i ciut niższą cenę.
Raz kupiłam 2 kg Cats Heaven i mieszałam z Sensible, koty jadły. Ale generalnie to wolę mieszać różne marki.

Czy znacie może jeszcze jakąś inną karmę suchą bezzbożową o zawartości białka >40% i cenie za kg < 17 zł (przy zakupie opakowania 2 kg)?
Bo tylko tę Porta 21 Sensible kojarzę.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Wto mar 24, 2015 18:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Wto mar 24, 2015 18:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ale wypasiony. :wink: Śliczny!

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Śro mar 25, 2015 11:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Cuudowny! Lubię duże koty :D

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Śro mar 25, 2015 14:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moje koty przy nowej dostawie kategorycznie odmówiły i Animonda Carny i Smila.
nie wiem o co chodzi... czy to możliwe że co np. seria produkcyjna to inna... Zagadka.

ania_k

Od: Pt wrz 23, 2011 11:32

Post » Czw mar 26, 2015 20:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moj Ares tez jest od dlugiego czasu na Animonda Carny Smila tez je a te twoje puszki nie byly uszkodzone jakies wgniecenia przy transporcie albo cos innego zepsute jakies moze dlatego odmowily jedzenia

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Pt mar 27, 2015 22:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Raczej nie polecam:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... bio/441278

Kupiłam jedną puszkę 400 g na próbę, smak "Kurczak i wołowina".
Blade i wielkie kawałki w sosie, z wyglądu równie smakowite jak niskobudżetowa i małowartościowa karma Rafi, którą w jednym z warszawskim schronisk karmią(karmiono) koty.

Moje koty zjadły, ale dopiero po rozgnieceniu tych kawałków widelcem, bo sos ładnie pachnie.
To już wolę Animondę Carny albo Catz Finefood - te mielonki przynajmniej wyglądają smakowicie.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Sob mar 28, 2015 9:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dziewczyny, co robić?
Mojej młodej koci (jakieś 8 miesięcy) podawałam Royala dla sterylizowanych. Kupy były piękne, ołówkowe, robiła je średnio 2 razy dziennie, czasami 3. Wyedukowałam się tu, poczytałam o bezzbozówkach i kupiłam jej kilka rożnych na próbę.
Zaczęłam od Orijena Red (młoda lubi smak wołowiny). Wprowadzałam go stopniowo, jakieś 6-7 dni. Kupy zrobiły się jakieś takie plackowate. Kurcze no, nie jestem w stanie ocenić czy to luźna kupa, czy wszystko jest ok. W kuwetce mamy żwirek Benek i nie zawsze jestem w stanie upilnować kiedy ona te kupkę robi, żeby sprawdzić "na świeżo". Tak kombinuję, że skoro robi w żwirku i nawet kupka jest luźniejsza, to ten żwirek wciąga z niej wodę i zostaje taki placek oblepiony żwirkiem. Czyli kupa jest luźna. A może dobra tylko ja panikuję i to normalna kupa?
Przez następne kilka dni, odstawiłam jej Orijena Red i podaje Orijena rybnego. Poprawiło się, czyli w ciągu dnia mamy 2 ołówki i jeden placek. Kupy nie śmierdzą.
Przepraszam za takie wynurzenia, ale to chyba ważna sprawa i nie wiem co robić.
Czy mam czekać dalej, czy wrócić do Royala, czy szukać innej bezzbożówki, czy mieszać, czy może wszystko jest ok? Nie chcę na niej zbyt wiele eksperymentować, żeby jej nie rozregulować jelitek. Dodam, że młoda mokrego nie dotknie, nigdy nie jadła puszek. Czasami podaję jej przemrożoną wołowinkę. Taka wybredna.
Co radzicie?

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Sob mar 28, 2015 14:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

6-7 dni to wcale nie jest długo :) nową karmę najlepiej wprowadzać przez 3-4 tygodnie, niektóre koty o wrażliwych przewodach pokarmowych potrzebują jeszcze więcej czasu, ale u nas taki "niecały miesiąc" sprawdzał się akurat.
po paru dniach znowu zmieniłaś karmę - na jeszcze inną. mała się najnormalniej jeszcze nie przyzwyczaiła do tego, że dostaje inny pokarm z innym składem, który się inaczej trawi. ot i cała tajemnica.

a co do "ołówkowej" kupy po RC - pamiętasz, co robi błonnik? ;) wiąże wodę, więc tak, w kupie jest tej wody mniej. ale to nie znaczy, że nie została z organizmu usunięta. Orijen nie ma błonnika = nie robi takiego magicznego efektu.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Sob mar 28, 2015 15:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Rozumiem.
Kilka razy rzuciło mi się w oczy, że przestawianie na nowy pokarm ma trwać około 7 dni i stąd mój niepokój. Po prostu nie chciałam karmić jej karmą, która jej np. szkodzi.
Skoro może to trwać do miesiąca - spokojnie czekamy.
Co do błonnika w Royalu... no kurcze, nie wpadłam na to. Byłam przekonana, że te piękne kupale to wynik tak doskonale działającej i bilansowanej karmy. Fakt, błonnik robi cuda :)
Bardzo dziękuję.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Nie mar 29, 2015 10:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Jaka karma mokra jest stosunkowo dobra, dla kota który miał SUK (wyleczony) i żeby nie było nawrotów? Nie mówię tu o karmach vet..chodzi mi o normalne bytowe karmy. Do tej pory był GrantaPet, Była Animonda Soupe Rafine/vom fenstein, stuzzy i z wielką łaską zjadana CatzFinefood i Feringa.

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Nie mar 29, 2015 12:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A SUK można tak całkiem wyleczyć? Chyba najwyżej objawy, typu zapalenie pęcherza. Potem trzeba cały czas pilnować właściwego pH (dawać mocz do sprawdzenia tak często, jak wet zarządzi), a jeśli chodzi o karmę to pilnować stosunku fosforu do wapnia. Jeśli pH idzie w górę, to podawać preparaty zakwaszające mocz - wet decyduje jakie i jak często.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Nie mar 29, 2015 20:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Tak, zapalenie pęcherza zostało wyleczone. Cały czas kotka dostaje urinovet z żurawiną, jako suplement diety. Na pH mamy uro-pet albo uromet.
Nie pytam o to jak mam leczyć kota i co robić...bo to wszystko wiem. Aha, i pH mogę sobie sama sprawdzić, nie dając moczu do laboratorium u weta :). Zresztą oni zrobią to tak samo jak ja w domu (typu pasek). Raz w miesiącu badamy cały mocz.
Tutaj piszę o karmie,bo taki wątek...po prostu chcę wiedziec, czy są inne karmy, polecane, ale nie weterynaryjne z masą zbóż.

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

[poprzednia][następna]