Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego ludzia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 22, 2015 20:42 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

OKI pisze:/.../Poza tym pozbierałam mocz z całego dnia i czekamy na wyniki stosunku kortyzol/kreatynina.
Do 10 dni czekamy :x
Tacię czeka też wizyta u okulisty, coś złego się dzieje z oczami :(

Kitka miała określany stosunek kortyzol/kreatynina na podstawie jednego złapanego porannego moczu... To źle?
I wynik był tego samego dnia wieczorem (Vetlab).

Martwię się o Twoją Taćkę. :(
Pogłaszcz ode mnie każdy jej kolorek osobno.
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Nie mar 22, 2015 20:51 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

Hana, przy pojedynczym pobraniu powinno się powtórzyć 3 dni z rzędu określenie tego stosunku.
Kortyzol się bardzo różnie wydziela i jednorazowa partia siuśków jest mało miarodajna.
Z drugiej strony ma to znaczenie chyba tylko wtedy, jeśli wynik jest dodatni (kortyzol jest przekroczony).
Wynik ujemny raczej jest miarodajny nawet jednorazowo.
Na stronie labu stoi, że do 10 dni - mam nadzieję, że jednak wcześniej będą wyniki :?

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Wto mar 24, 2015 13:35 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

No i doopa :(
Odwiedziłyśmy wczoraj okulistę - nieustające podziękowania dla niezastąpionej ZuzCat! :201494

Dr Buczek pozaglądała kotku w oczka różnymi sprzętami, pomierzyła ciśnienie, pokazała kotka drowi Garncarzowi i uradzili razem, że oczka są w najlepszym porządku i powinny działać prawidłowo. Dopatrzyła się jakiejś bardzo starej blizny pozapalnej i zmian związanych z wiekiem, granicznego ciśnienia w gałce ocznej (dostaliśmy kropelki zapobiegawczo p-ko jaskrze), ale nic z tych rzeczy nie powinno upośledzać wzroku.
A coś nie pozwala jej widzieć - źrenice nie reagują lub reagują bardzo słabo na światło. Mam wrażenie, że to się zmienia w czasie: raz nie reagują wcale, raz reagują na światło, choć bardzo słabiutko (wczoraj chyba nie reagowały wcale). Okulistycznie nawet nie da się stwierdzić, czy ona widzi - bo "okulistycznie" powinna. Można tylko wnioskować z braku reakcji źrenic i zachowania kota, że jednak nie widzi.
Niestety wszystko wskazuje na to, że musimy jeszcze odwiedzić neurologa i bardzo, ale to bardzo mi się nie podoba :(
Zresztą czarno widzę badanie neurologiczne u Taci :roll: :roll: :roll:

Niezależnie od wszystkiego musimy parę dni odczekać, bo Tacia odwiedziła 3 wetów w ciągu 4 dni i ma już dość. Musi odpocząć chwilę.
Chyba poczekamy na wyniki kortyzolu.

OKI

Post » Czw mar 26, 2015 11:51 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

Co u kosmatego ?

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Czw mar 26, 2015 19:29 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

U którego kosmatego?

OKI

Post » Czw mar 26, 2015 23:21 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

Tacia ma podwyższony współczynnik kortyzol/kreatynina w moczu.
Nie jakoś bardzo, ale wyraźnie powyżej wartości granicznych.
I to jest fatalna wiadomość :(
Na przyszły tydzień umawiamy neurologa.

OKI

Post » Pt mar 27, 2015 22:56 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

Tacia dba by Duża się nie nudziła w domu.
A tak poza tym dawno nie było nic o Sir Nicku :)
ObrazekObrazek

basia111

Od: Czw paź 04, 2012 16:39

Post » Sob mar 28, 2015 2:11 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

Nie, Tacia nie dba o to, żeby się duża nie nudziła. Tacia o nic nie dba.
Tacia prawie na pewno ma guza w mózgu i jedyne pytanie, to gdzie on jest i co dokładnie powoduje.
Prócz ślepoty - bo to już wiemy.

A Syrnik czuje się oglądowo nieźle.
Bliżej na razie nie jestem w stanie stwierdzić.

OKI

Post » Sob mar 28, 2015 7:47 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

Taciunia :(
Olga dużo sił Ci życzę i mocno przytulam!

Hania66

Od: Pt mar 10, 2006 17:20

Post » Sob mar 28, 2015 8:37 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

Toś se Tać wymyśliła :? , OKI trzymajcie się ...

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Sob mar 28, 2015 10:28 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

Ja jeszcze mam nadzieję, że znajdzie się jakaś sensowniejsza przyczyna taćkowych kłopotów, ale na razie wszystko wskazuje na gruczolaka przysadki. I to raczej sporego, skoro uciska na nerwy wzrokowe.
Niektórzy weci już nawet odstąpiliby od dalszej diagnostyki, ale z tymi wetami nie rozmawiamy - nie będę diagnozować guzów na wyczucie :?
W przyszłym tygodniu neurolog, a potem pewnie jakaś tomografia.
Zobaczymy, co będzie.
Na razie Tacia znowu się przeziębiła - kotek, który do niedawna nigdy nie chorował :(

OKI

Post » Śro kwi 01, 2015 21:50 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

Jesteśmy po wizycie u neurologa.
Badanie neurologiczne Taci... :201435
Szacun dla pani dr, że się nie poddała na wstępie :roll:
Kotki-kukiełki przecież nie mają odruchów :?
Ale zdecydowanie nie powinny warczeć na weterynarza :twisted:

Pani dr baaardzo mi się podoba - szalenie dokładna, cierpliwa i konsekwentna (a przynajmniej takie wrażenie odniosłam).
W ciągu 24h mam dostać "wyniki" na maila i sugestie, co do dalszego postępowania...
Na razie bez konkretów, ale raczej nie mamy co liczyć na stwierdzenie, że histeryzuję i kotku nic nie dolega :(
Możemy się za to liczyć z wydatkami...
Wiemy, że Tacia coś tam widzi, choć raczej nędznie.

OKI

Post » Czw kwi 02, 2015 7:11 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

trzymajcie się jakoś!

Hania66

Od: Pt mar 10, 2006 17:20

Post » Czw kwi 02, 2015 18:04 Re: Biedronecki w domach :) Śliczna Gracja szuka swojego lud

Staramy się trzymać...
Oba chorusy od 2 dni jakoś lepiej.
Taci się pewnie przed wizytą u neurologa poprawiło - nawet jej źrenice zaczęły reagować :roll:
Alfik od 2 dni bez kroplówek i od razu żywszy i weselszy się zrobił :?
Nawet coś tam zjada czasem... A konkretnie to teraz znowu gourmet wchodzi - tym razem wyłącznie a la carte - pewnie dlatego, że chyba najmniej zdrowy dla niego :roll:
Teraz katuje ze wszystkimi psie smaczki Dokasa, które Zooplus w gratisie do którejś karmy dołączył :roll:
Ale wchodzą prawie wszystkim i chyba będę się zaopatrywać, bo wprawdzie opakowanie małe, ale wszyscy się raptem strrrasznie zajęci zrobili ;)
Wciągnięcie takiego cuda chwilę trwa, bo to spory kawał mięska, ale suchy i twardy - w chałupie słychać stukanie i mlaskanie czasami jakimś warkotem przerywane :)

Dziś już niestety koniec laby i kroplówka Alfika nie ominie :?

OKI

[poprzednia][następna]