Jak to jaki

Pyszny taki,na herbatnikach!Nawet przepis na forum zamieszczałaś.Polezę i poszukam to może się Tobie przypomni

edit: Mam,nalałam

To ten:
Przepis na sernik
kostkę masła rozpuścić w garnku (dobry jest garnek z grubym dnem - nie przypala)
wsypać szklankę cukru (można mniej)
pogotować chwilkę - cukier skarmelizuje troszkę
wiaderko twarogu (1 kg) polecam Dr.Oetker - sprawdzony i warto
ten twaróg mieszamy z 2-3 całymi jajkami
trzeba to dobrze rozprowadzić
i taką masę twarogową z jajami

wrzucamy do masła gotującego się z cukrem
trzeba mieszać, aby się nie przypaliło
jak twaróg nabierze temperatury wsypujemy budyń (śmietanka, wanilia - objętnie, może być tez sama kartoflanka)
i teraz trzeba mieszać energicznie, żeby się grudki nie zrobiły
na koniec dodajemy aromat amaretto

czyli po ludzku migdałowy
masa musi popyrkać w garze - znaczy, że się dobrze przegotowała
gorącą masę wylewamy na blaszke wyłożoną herbatnikami
uwaga - herbatniki muszą być porządne, tradycyjne, nie żadne maślane - najlepsze są z Jutrzenki, ale trzeba uważac co się kupuje bo ten producent te "gówniane" też ma w ofercie
gorącą masę przykrywamy ciastkami - to ważne!!!
Jak całość ostygnie to można polukrować, ale ja nie lubię, bo za słodkie
wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki i na lodówkę zakładamy łańcuch i kłódkę

