Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Seramarias pisze:Czasem czytam, że kot trafił do schroniska po śmierci właściciela, bo właściciel chory, czy też w szpitalu itp. Zastanawiam się wtedy co z ludźmi się dzieje bo przecież większość tych osób ma rodziny, znajomych, czemu nikt nie czuje potrzeby zająć się zwierzakiem tej bliskiej dla niego osoby? Nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby oddać ukochanego zwierzaka moich rodziców do schroniska, to jakiś koszmar zarówno dla zwierząt jak i dla właściciela któremu odbiera się ukochanego przyjaciela, członka rodziny po to by oszczędzić sobie kłopotu, bo tak jest najłatwiej. Serce by mi chyba pękło jakby moja córka podczas mojego pobytu w szpitalu oddała moje zwierzaki do schroniska bo matka chora i nie będzie miał się nimi kto zajmować. Powiem szczerze, że oczekuję od moich bliskich, że jeśli coś mi się stanie otoczą moje zwierzaki opieką, a jeśli z jakiś przyczyn nie będą w stanie ich przygarnąć zrobią wszystko by znaleźć im jak najlepszy dom.
To takie przygnębiające kiedy człowiek zaczyna się zastanawiać co musi czuć właściciel kota któremu bliscy odbierają nieraz najbliższego przyjaciela, towarzysza życia i jedyną radość jaka im została, kiedy to dzieci są zbyt zajęte swoimi sprawami, swoimi dziećmi i nie mają tyle czau dla rodzica?Jak ten człowiek ma żyć ze świadomością, że jego przyjaciel, przerażony umiera w schronisku? Co czuje zwierzak, który dopiero co leżał w łóżku koło swojego opiekunka, otoczony miłością a teraz przerażony został zamknięty w obcym zimnym boksie, wśród strachu i cierpienia innych zwierząt?
Niestety ludzie często są samolubni, wygodniccy, zbyt mało w nich empatii, zrozumienia, a może też są nieświadomi tego jakie jest życie zwierząt w schronisku, że to nie hotel.
Gośkas pisze:Przypominam się że mam do przekazania gazety.
Niestety nadal nie mam możliwości sama dowieźć na Paluch, do środy jestem na zwolnieniu więc o dość dowolnej godzinie mogę się umówić gdyby ktoś przejeżdżał przez Sady Żoliborskie.
MAU pisze:Nadal bardzo potrzebne są gazety,podkłady ,miękkie rzeczy,lepsze jedzeniei zabawki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: ak007 i 74 gości