[...]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 22, 2008 22:59

Tinka07 pisze:....
Dawka jest dobrana bardzo ostrożnie. Wielkie brawa dla pani wet. Twój kot musi jednak coś jeść. Jeśli nie wymiotuje, to karmiłabym go strzykawką na siłę. Insulina bez jedzenia to bardzo problematyczna sprawa.

Masz doktorat z weterynarii i jesteś praktykującym lekarzem, żeby pozwalac sobie na brawa i sugerować inne postępowanie, niż zalecone?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon wrz 22, 2008 23:05

Drogi PcimOlki

Masz doktorat z weterynarii i jesteś praktykującym lekarzem, żeby pozwalac sobie na brawa i sugerować inne postępowanie, niż zalecone?

Nie wygłupiaj się proszę, tu chodzi o Życie kota. Innego postępowania niż zalecone nie sugerowałam.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon wrz 22, 2008 23:27

Tinka07 pisze:Drogi PcimOlki

Nie wygłupiaj się proszę, tu chodzi o Życie kota.

Właśnie.

Tinka07 pisze: Innego postępowania niż zalecone nie sugerowałam.

sanna-ho pisze:Z tym, że wetka uprzedziła, że teraz tak całkiem na siłę nie ma sensu, bo Poducha jest w takim stanie, że nie bardzo będzie przyswajać.
Jak zacznie działać insulina, i trochę się obniży cukier, powinna się zainteresować jedzeniem.

Tinka07 pisze:Twój kot musi jednak coś jeść. Jeśli nie wymiotuje, to karmiłabym go strzykawką na siłę. Insulina bez jedzenia to bardzo problematyczna sprawa.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon wrz 22, 2008 23:35

[...]
Ostatnio edytowano Nie sty 15, 2012 18:32 przez sanna-ho, łącznie edytowano 1 raz

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Pon wrz 22, 2008 23:39

Sanno, zaglądam do Was wieczornie i posyłam fluidy na noc.
Trzymajcie się, Ty i Poduszka.

Z. padnięta
ObrazekObrazekObrazek

Zirael

Od: Pt kwi 18, 2008 21:29

Post » Pon wrz 22, 2008 23:44

PocimOlki,

Sanna-ho nie próbowała karmienia strzykawką. Więc nie wie, jaka będzie reakcja kota. Podawanie insuliny bez karmy to obłęd, bo insulina nie ma czego przetransportować do komórek.

Napiszę Ci, PcimOlki, tylko jeszcze jedno. Z cukrzycą nie ma żartów i Twoje lekkomyślne wpisy nie przysłużą się do konstruktywnych rozwiązań.

Moja kocica w 2002 roku miała kwasicę ketonową. Wet spisał ją na straty po 2 tygodniach kroplówek i powiedział mi, że kot, który nie chce jeść, nie ma ochoty żyć. Przez dwa miesiące karmiłam Kocicę strzykawką. Wylizała się z tego, ale nie dzięki wetowi, tylko dzięki mojej determinacji. Przeżyła w dobrym zdrowiu do ubiegłego roku, i gdyby nie rak z cukrzycą radziłybyśmy sobie jeszcze do dziś.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Wto wrz 23, 2008 0:04

Sanna-ho,

jeśli jest to 1,5 kreski na insulinówkach U 40 to znaczyłoby to 3,75 jednostek insuliny Lantus. Kotka waży 4,6 kg. Przy wprowadzaniu insulinoterapii literatura fachowa zaleca dla kota następujące dawki:

stężenie glukozy mniejsze niż 360 mg/dl (20 mmol/l): 0,25 jednostki na kg masy ciała
stężenie glukozy większe niż 360 mg/dl (20 mmol/l): 0,50 jednostki na kg masy ciała.

Wklejam Ci link do strony prof. Jacqine Rand z Australii i jej protokół: http://www.uq.edu.au/ccah/
http://www.uq.edu.au/ccah/index.html?pa ... &pid=0prof.

Kup, proszę te paski ”Ketostix”, żeby sprawdzić, czy brak apetytu nie jest spowodowany przypadkiem ketonami. Jeśli będziemy mogły wykluczyć ketony, to będziemy jutro zastanawiać się dalej. Pomyśl też proszę nad zakupem glukometru i poszukaj strzykawek U 100. Precyzyjne odmierzanie insuliny o stężeniu 100 na insulinówkach U 40 jest prawie niemożlwe.

Pa, pa
Ostatnio edytowano Wto wrz 23, 2008 7:58 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz

Tinka07

Post » Wto wrz 23, 2008 7:56

Ponieważ mam grubaśnego Zenka z łysym podwoziem to mi się nasunęła pewna hipoteza. Może kicia jest właśnie kotem wylizującym się (stres, problemy z alergią, itp). Mogła być przez lata leczona sterydami i "w prezencie" ma otyłość i cukrzycę posterydową. Też zmiany w wątrobie i nerkach mogłyby wskazywać na agresywne leczenie (choć prawidłowa biochemia może temu przeczyć).

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Wto wrz 23, 2008 8:24

Sanna, proszę wyślij numer konta na pw.
Kciuki za poprawę trzymam mocno!
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Wto wrz 23, 2008 9:01

Sanna, zaczne od tego, że strzykawki są do chrzanu, te U40. Są zbyt mało dokładne do insuliny 100 jaką jest Lantus. Właśnie zamawiam strzykawki właściwe dla lantusa: zamówić dla Ciebie też?
Dawka od jakiej startujecie jest duża. Mój dwukrotnie większy kot zaczął od 2 jednostek.
Insulinę przechowuj w lodówce, lantusa nie trzeba mieszać przed podaniem: wkłuwasz się w gumkę i naciągasz do strzykawki. Z doświadczenia: rób to nad blatem bo fiolka jest śliska i łatwo w stresie ją upuścić (przerabiałam, smród przez tydzień za 50 zł :evil: ).
Jedno co mi się wydaje na bank koniecznym i to już: sprawdzenie sików paskiem. W aptece kup ketodiastix Bayera (17 zł) i bez problemow zbadasz siki bo wystarczy zamoczyć w moczu okienka kontrolne i wszytsko będzie jasne. Ta kotka jest w traumie, to też wpływa na drastyczne podniesienie cukru we krwi więc trzeba zrobić kontrolnie badanie moczu.
Niestety, jej "figura" wskazuje z opisu że była jeszcze grubsza, prawda?
Ona pije bardzo dużo?
Nie masz się co martwić że cukier szaleje bo tego nie wiesz. To wysoki poziom ale jeden pomiar może być traktowany co najwyżej informacyjnie a nie diagnostycznie. Nie będę pisała o ogóle kotów cukrzycowych ale mój Czesiek też ma dni kiedy nie je a Podusia nei dość że chora to jeszcze w koszmarnym stresie.
Nie jestem wetem więc nie mnie doradzać ale jakby to był mój kot to przedyskutowałabym z wetką utrzymanie antybiotyku. Chyba, że wetka jest na 102% pewna że w tym kocie nie ma stanu żadnego zapalnego. Stan zapalny automatycznie powoduje wzrost poziomu cukru we krwi (u mojego kota naset o 30%) co z kolei powoduje niejedzenie i kółko sie zamyka. Tym bardziej, że jak rozumiem kotka w azylu jadła.
Niestety to wszystko to tylko gdybanie i szukanie po omacku ale na razie nic pewnego i tak nie będzie wiadomo (bo i skąd) więc im więcje hipotez tym chyba lepiej.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Wto wrz 23, 2008 10:14

Za Podusie trzymam cały czas kciuki!!!

Sanna-ho, spróbuj u Podusi z ta oliwą ozonowaną, ona jest stosowana bardzo często u ludzi w tzw. stopie cukrzyka, genialnie przyspiesza gojenie i dezynfekuje.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*Obrazek

Jeśli nie odbieram, to postaram się jak najszybciej oddzwonić - 695-817-051
Wyprzedaż przeprowadzkowa - viewtopic.php?f=27&t=110041 - ZAPRASZAM!

milenap

Od: Czw mar 06, 2008 12:35

Post » Wto wrz 23, 2008 10:19

Podusiu, trzymam kciuki, tylko tyle mogę :oops:

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Wto wrz 23, 2008 10:21

Z karmieniem na siłę różni weci są różnego zdania. Mój uważa, że jedynie silne wymioty są przeciwwskazaniem (karmienie tylko je potęguje i zwiększa odwodnienie). Oczywiście nie mówię o stanach pooperacyjnych przewodu pokarmowego, to zupełnie inna sprawa.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Wto wrz 23, 2008 12:51

[...]
Ostatnio edytowano Nie sty 15, 2012 18:32 przez sanna-ho, łącznie edytowano 1 raz

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Wto wrz 23, 2008 12:53

Nieustająco.... :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

[poprzednia][następna]