va pisze:Nordstjerna pisze:
Va, może załóż nowy wątek, z Krakowem w tytule, bo tutaj Twoje pytania mogą zostać niezauważone. I opisz dokładnie sytuację, bo z Twojego posta zupełnie nie wiadomo, jakich porad i pomocy potrzebujesz, skoro kotki są wykastrowane, kociaki będą miały tymczas, a kot, który przychodzi do Ciebie, sam wchodzi do domu.
Ten co wchodzi too matka. Porad typu jak sie opiekowac maluchami. Nie wyglądaja na zdrowe, 2 juz pojechały do weterynarza, jeden umarł, 2 wczoraj wzięłyśmy do mieszkania i miałyśmy je rano zabrac do weta ale umarły w nocy

. Gdzie Krakowie można tanio leczyć bezdomne koty, jak je oswajac, na co moga byc chore itd. Zostały jeszcze 3, które sie gdzies poukrywały. Wątek jak zdążę też założę.
W największym skrócie (temat rzeka):
Małe kociaki najczęściej chorują na katar koci, niestety również na panleukopenię. O obu tych chorobach (i wielu innych również) możesz przeczytać w kocim ABC:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=2090144#2090144
To na co mogą być (są) chore, musi stwierdzić weterynarz. Nikt nie zdiagnozuje kota przez internet.
Co stwierdził wet? Czy znana jest przyczyna śmierci kociaków?
W jakim wieku są maluchy?
Opieka będzie zależeć od tego, jaka choroba została stwierdzona.
Ja trzymam kciuki, żeby to nie była panleukopenia.
Jeśli kociaki są w domu, odizoluj je najlepiej w łazience, zadbaj o to, żeby miały ciepło, dobre, wartościowe jedzenie (nie żaden whiskas ani kitekat) - najlepiej gerberki z serii naturalnie proste (czysty kurczak lub indyk) lub po prostu mięsko drobiowe albo wołowinę. U weta można kupić Convalescence Support - proszek w saszetkach, podobny do mleka w proszku, do rozrabiania z wodą, świetny dla małych niedożywionych kociaków i w ogóle wszystkich chorych kotów.
Jeśli nie jedzą same (kociaki z katarem mogą nie jeść z powodu zatkanych nosków), trzeba je karmić strzykawką, tymże convalescensem, ostrożnie wkraplając po odrobince pod kiełek.
Mam nadzieję, że Twój kot jest szczepiony przeciw katarowi kociemu i panleukopenii?
Z tanim wetem niestety nie pomogę - jakoś nie wierzę w "tanich" wetów. Wet powinien być przede wszystkim dobry, co oczywiście wcale nie znaczy, że najdroższy jest najlepszy. Listę wetów polecanych znajdziesz tu:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=727 (trzeba pamiętać, że to subiektywne odczucia użytkowników, nie prawdy objawione - ja osobiście niektórych z nich nie polecam).