stary Franuś - białaczka -pojechał do nowego domu!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 19, 2007 13:35

Ja też czekam i trzymam kciuki za Franusia
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Śro gru 19, 2007 21:34

Dziekuję wszystkim za kciuki!
Na wynik z laboratorium musze czekać do jutra :(
Teraz badalam glukometrem cukier- 2 godziny po zjedzeniu gotowanego kurczaka- 85, więc chyba wszystko w normie..
Całkiem głupia jestem, Franek nie ma cukrzycy?? więć skąd takie dwa wysokie wyniki? (jak już wspomnialam wet wyklucza wpływ usypiacza).
Obrazek

Magdziak

Od: Wto lut 07, 2006 13:14

Post » Śro gru 19, 2007 22:22

Hi Magdziak,

a jak wygladają paramtery nerkowe, bo Franuś na potencjalnego kota cukrzycowego jednak się nie kwalifikuje? Tak mi się w każdym razie obecnie wydaje.

Pozdrawiam cieplutko
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw gru 20, 2007 22:32

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje.
Mam wyniki Franusia tylko przez telefon (więc mogę cos pokręcić): Wyniki na wątrobe i nerki w normie; tylko hemoglobina słabo( mam nadziejeję, że dobrze pamiętam). Zdaniem weta Franuś ma białaczkę - stąd między innymi te guzy na wątrobie (trzustce?).
Ciągle nie wiemy skąd te skoki cukru (w tym badaniu krwi ponad 200).
Wet mówi, że ten usypiacz podaje często dla dzikusów przy badaniu krwi, bo nie ma wpływu na wynik...
Mam badać glukometrem nadal..
dziś przez cały dzień mnie nie było - zrobiłam badanie przed chwilką - przed jedzeniem wieczornym - i wynik: 130
Nie wiem co myśleć - jutro postaram się odebrać wyniki i przepisze dokladnie
Obrazek

Magdziak

Post » Czw gru 20, 2007 22:43

Nadal trzymam kciuki. Nie znam się za bardzo ale czy bialaczki nie da się wyleczyć? Bo tak mi sie wydaje że ktos pisał o wyleczeniu z bialaczki.
A wyniki 130 to nie jest jeszcze dużo.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Post » Pt gru 21, 2007 1:56

Caly czas trzymamy kciuki za Franusia.Wypytaj Madziu dokladnie weta,co mozna dla Niego zrobic! :roll:
Moj pierwszy kocio Lemus zostal wyleczony z bialaczki :P ,tylko On byl jeszcze malutki a w ogole walka o jego zycie byla ciezka poniewaz przyczepilo sie do niego wieeele "rzeczy".Dziewczyny z Opola walczyly o niego do konca !
Bialaczka jest wyleczalna.Jest na forum sporo przypadkow wyleczenia,trzeba tylko poszukac!Bialaczka nie jest wyrokiem a poza tym czekamy na konkretna diagnoze.
Jestesmy z Wami i wspieramy cieplymi myslami,a jezeli pomoc finansowa bedzie potrzebna to bedzie sie myslalo :wink:
Franus trzymaj sie Malenki :ok:

elfrida

Od: Pt gru 15, 2006 22:15

Post » Pt gru 21, 2007 2:07

No taaak...umknela mi oczywista sprawa.
Madziu poza wynikami krwi dobrze zrobic test na kocia bialaczke,czyli na FeLV ale wet juz Ci pewnie powie co i jak!

elfrida

Post » Pt gru 21, 2007 10:02

Coś wiadomo ... :?: :roll:
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów "ty", choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu. [M. Bułhakow]

Myszeńk@

Od: Pon lis 13, 2006 10:19

Post » Pt gru 21, 2007 22:02

Jutro wolontariuszka odbierze wyniki od weta i wpisze wyniki tutaj.- poprosze Was o opinie.
Postaram sie poczytać jak można pomóc Franusiowi - Franek ma guzy na wątrobie (lub innych narządach - wszystko tak powiekszone, że zlewało sie w całość), więc to może być zaawansowana białaczka.
Kotuch nie wygląda na ciężko chorego....
Ale jeżeli ma białaczke...to padł na mnie blady strach...Franuś nie ma kontaktu z moimi kotami, ale jego córunia ( z wypadającym odbytem) .. tak..a przecież kiedyś mieszkali razem na podwórku..i kochali się, Franuś bardzo tęsknił, kiedy malutką zabrałam do domu..a malutka już od pewnego czasu ma kontakt z reszta mojego stada
Jestem bardziej wystraszona niż powinnam?
Franus dzis rano miał 86 przed jedzonkiem, wiec norma..

Muszę wszystko przemyśleć - ledwo oswoiłam się z ewentualną (prawie pewną) cukrzycą - teraz wizja białaczki..
Podkreslam - wet nie wyklucza cukrzycy - bo kilka wynikow byly bardzo wysokie. Ale sam nie potrafi powiedzieć co jest przyczyną..
Obrazek

Magdziak

Post » Pt gru 21, 2007 22:09

aha - nie pytałam weta - ale wiem ,ze trzeba zrobic te testy na bialaczke.
Za badanie krwi jest 44 zl; za USG wet nic nie chciał; więc są jeszcze pieniądze na Franusiowe leczenie - ile kosztuja te testy na bialaczkę?
Obrazek

Magdziak

Post » Pt gru 21, 2007 22:45

Nadal trzymam kciuki za Franusia. Dzielny chłopak.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Post » Sob gru 22, 2007 3:16

Madziu!to zalezy gdzie....ale mniej wiecej okolo 50 zl.Sa tez testy laczone,bialaczka plus kocie aids,ktore sa nie wiele drozsze.Madziu zrob ten test,prosze,jeszcze przed swietami,dla spokoju i zeby cos sie wyjasnilo lub wykluczylo.Nie wiem ile jeszcze masz na Franusia ale obiecuje pokryc koszty tego testu.W czwartek zrobie przelew,teraz nie ma mnie w kraju a nie mam mozliwosci zrobienia przelewu :cry:
Jezeli chodzi o Twoje obawy,to sa dwie teorie...ze bialaczka jest zarazliwa i ze nie jest
:roll: ,mowimy o tej niewykrytej,choc na temat tej juz wyleczonej tez zdania sa podzielone
Z doswiadczenia mojego i znajomych wynika,ze przy wyleczonej bialaczce,nie przenosi sie,bo mamy koty zdrowe,mimo bliskich kontaktow kotuchow wyleczonych z bialaczki z pozostalymi.
Z tego co wiem,do zarazenia potrzebny jest bardzo intensywny i dlugotrwaly kontakt fizyczny(mycie sie nawzajem,jedzenie i inne bliskie kontakty).Jesli chodzi o Twoja Corunie,to tez zrobilabym jej testy....tak na wszelki wypadek :roll: wszystko sie wyjasni i bedziesz spokojniejsza.Madziu,jesli finansowo nie za bardzo to sie pomysli......Koty sa najwazniejsze :evil:
Obiecuje pomoc!

elfrida

Post » Sob gru 22, 2007 10:30

Białaczka u takeigo staruszka? Czy to jest możliwe?????
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Sob gru 22, 2007 18:29

Witam.Podaje wyniki Franusia:
Leukocyty 10,2
Ertrocyty 7,72
Hemoglobina 10,1
Hematokryt 35,4
MCH 13,1
no i glukoza 195
Reszty nie wpisuje poniewaz sa w normie.

katarzyna_

Od: Pon lip 09, 2007 14:31

Post » Sob gru 22, 2007 20:44

Elfirda z góry dziekuję! muszę zapytać FFA ile pieniążków na Franusia wpłyneło- na pewno ponad 100 zł. więc na test dla Franusia na pewno są pieniądze (ostatnio tylko 44 zl za badanie krwi mam zaplacic). Córunia Franka miała z nim bezpośredni kontakt zanim do mnie trafiła (byli bardzo zżyci :-() - a teraz malutka ma absolutny kontakt z resztą mojego stada...mizianie, gryzienie, lizanie futerek :(
Przed świętami nie jestem już w stanie zrobić testu...nie mieszkam w Częstochowie i jestem zdana na pomoc wolontariuszki, która mnie wozi z kotami.
Kod: Zaznacz cały
magicmada Wysłany: Sob Gru 22, 2007 10:30    Temat postu: 

--------------------------------------------------------------------------------

Białaczka u takeigo staruszka? Czy to jest możliwe?????

A czemu nie jest możliwa? Czytałam - może niezbyt dokładnie, że białaczka może się ujawnić po wielu latach od zarażenia...pewnie się mylę..bo jestem laikiem w chorobach kocich..
Czy wyniki, które wkleila Katarzyna_ mogą sugerowac białaczkę?
Cały czas nie wiemy skąd takie skoki cukru..
Ale zmiany guzowate są w obrębie wątroby/trzustki (?)
Obrazek

Magdziak

[poprzednia][następna]